Rozšírené vyhľadávanie vo fóre

Vyhľadávaním bolo nájdených niekoľko výsledkov (celkom 130)

Prehľadávaná téma: Čím mazať reťaz na bicykli? | Vyhľadávať na celom MTBIKERi

MarKac80 Dakujem to je presne to kam som smeroval tou otazkou. Takze riesenie je miska :y:

Skočiť na príspevok

K tym ultrazvukovym cistickam, to ste ich designovali len na voskovanie, ci ako z toho dostanete ten vosk von. Alebo v nej len cistite a voskujete zvlast v elektrickom hrnci ?

Skočiť na príspevok

mikkaeeel napísal:
Kenai No, ak chces takto skladovat bike v zime, odporucam nieco na impregnaciu lodi alebo podvozkov aut. A to myslim na vsetko pohyblive a korozie schopne. Inak sa takyto test dost mina ucelu🙂


To so skladovanim biku vonku cez zimu bol viac menej vtip. Chcel som poukazat na zanedbatelny rozdiel v prospech Squirt, lebo logicky nikto takto bike namazany squirtom skladovat nebude, aspon nie umyselne.

all: pre zaujimavost na kolko retaz voskujem parafinom tak mi ostal squirt. Zacal som skusat na co ine by sa mohol hodit. Zatial mozem povedat, ze na mazania klbov prehadzovaca je super. Chce to mazat castejsie ako pri pouziti oleja, ale nechyta to tolko prach. Problem je len to odmastenie pred prvou aplikaciou. To neviem ako by sa dalo poriadne urobit bez pracneho rozobranie celeho prehadozvaca.

Skočiť na príspevok

Zaver retazoveho pozorovania retaze :-)
Rekap:
18.05.2022 som zavesil kusok novej retaze von na na slniecko. cast namazana squirt, cast namocena v horucom vosku, stred len odmasteny. Viac tu:https://www.mtbiker.sk/forum/post1842202.html#p1842202

Tu je cely priebeh:
https://www.mtbiker.sk/forum/post1844022.html#p1844022
https://www.mtbiker.sk/forum/post1848503.html#p1848503
https://www.mtbiker.sk/forum/post1855769.html#p1855769
https://www.mtbiker.sk/forum/post1868805.html#p1868805

A este zaverecne fotky:

Lava strana Squirt:

Príloha:
20230417_174815_HDR.jpg
20230417_174815_HDR.jpg 156.74 KiB thumb_up0thumb_down


Prava strana Squirt:
Príloha:
20230417_174804_HDR.jpg
20230417_174804_HDR.jpg 145.03 KiB thumb_up0thumb_down


Valceky Squirt:
Príloha:
20230417_174903_HDR.jpg
20230417_174903_HDR.jpg 141.45 KiB thumb_up0thumb_down


Valceky parafin:
Príloha:
20230417_174853_HDR.jpg
20230417_174853_HDR.jpg 144.77 KiB thumb_up0thumb_down



Vysledky su pre mna dost zvlastne. Pocas celeho experimentu bola cast namocena v parafine na tom lepsie, ale teraz po zime sa to obratilo. Vosk proste zimu na retazi neprezil (mraz, mechanicke obrusenie sneh, ladovec, niekolko padov do blata ...?) Kazdopadne vo vnutri retaze je stav OK valceky velmi nezahrdaveli a retaz je este stale lahko ohybna a to aj na strane squirt aj parafin. Kontrolna cast bez maziva je tvrda ako roxor. Co si z toho kto vyberie je na nom. Pre mna plati, ze pri pravidelnom mazani je z hladiska ochrany pred koroziou dobry aj parafin aj squirt. Este lepsia je asi vazelina :-) Ak chcem nechat bike zimovat na dazdi tak asi radsej squirt.
A samozrejme sme zistili, ze ak nechame retaz vonku na dazdi tak rezevi a taky koroduje. :-)

Skočiť na príspevok

rs955i napísal:
Kenai
200 km po zvazniciach to nepiskne a po hadzi ani nevravím,ale to je také pekne číslo na odometri.
Dve 9s retaze až do krešu električky natočili 3tkm a na analogu ~1,5tkm po hradzi. Keď šli na analog neboli ešte 50% opotrebenie.
No a z kastrola ich vytiahnem zhruba pred tuhnutim parafinu.
Ako na životnosť si nemôžem sťažovať ani ta pracnost údržby nie je neprivetiva,ale na zimu budem squirtovat.
A s veľkou pravdepodobnosťou pôjdem aj zajtra na Obratku a čerstvo parafinovanu retaz mam v kapsicke,a ta náhodena squirtova ma cca50km môžeš si to vyskúšať 😉


Nedostanem sa na bike a tazko by som nieco poznal na pohlad. To by si ju musel mat nohodenu na biku. Ale zaujalo ma, ze vyberas reatz pred tuhnutim parafinu, to je metoda co sa pouziva na MTB do svinstva. Na cestu mi to pride viac ako zbytocne. Dokonca ani na MTB to uz nerobim. Mal som pocit, ze jediny efekt je kopec vosku pod bikom ked pretocim pohon na montaznom stojane. Skus proste retaz vybrat z hrnca ked je vosk este plne tekuty nechat okvapkat a boky ako visi zlahka utriet. Potom po vychladnuti rozhybat a nasledne nahodit na bike idealne niekde vnutri kde ho skladujes. Zopar krat pretocit na prazdno v pred a vzad. Ked potom vides von, nemal by si mat problem. Pride mi to tak, ze jeden extrem je co robis ty a druhy co pise
...Ved to necham hoci aj na alobale polozenom na horucej platni odtiect a vydrem ju dosucha. Retaz nepotrebuje mat na sebe gramy parafinu alebo nejakeho mixu voskov.


A este nie je retaz ako retaz. 10s KMC nema problem nech urobim cokolvek. 11s SRAM ma problem s radenim dolu prvych cca 20min. 11s KMC problem len za nizkych teplot. Mozno ak mas 12s alebo nejaku retaz s extra malimy volami tak to moze byt horsie. Musis najst optimalnu metodu pre tvoje podmienky.

Skočiť na príspevok

Tie W su z mnohych merani co boli robene na retaziach od suchej cez namazanu az po posypanu kremicitym pieskom niektore tocene do roztrhnutia a rozdiel bol zvacsa do 10W. Tak ratam, ze vacsi rozdiel sa ti nemohlo podarit vytvorit. Inak uprimne by som tu navoskovanu retaz videl. Totiz to si asi vytvoril takmer neznicitelnu retaz. Po 100km je uz obvikle problem zacinajuci hluk a nutnost mazat znovu aspon v terene. Neviem si predsatvit ako sa ti podarilo ten vosk udrzat stale v takom mnozstve v tej retazi. Vosk je samozrejme tvrdsi pri nizkej teplote, ale nevie zamrznut a netvrdne linarne na veky. Nechce sa mi googlit konkretne cisla ale predpokladam ze je uplne jedno ci je 5 alebo -20 stupnov. To voda je pri minusovych teplotach tvrdsia ako vosk. Moja skusenost z 3 roznych bikov je ze ked je okolo 0 a menej je problem retaz rozhybat vacsi, ale rozumej je tvrda nie prvych 20min ako obvikle, ale prvych 30. Ale nikdy som nezaznamena zvacsene trenie po jej rozhybani! Vosk je tuhe mazivo a cim je tuhsie tym je jeho sucinitel trenia mensi. Nie je to ako u olejov a rozne tekutych maziv ktore pri nizkych teplotach hustnu a teda kladu vacsi odpor.

Skočiť na príspevok

A potomm, ze placebo nefunguje. Retaz je tak +-5W uznam ti aj 20W ale neverimze si ich citil. Protivietor 2km/h ti urobi viac ako 20W pri cca 25km/h.

Skočiť na príspevok

Lubik napísal:
...
Používam už roky spoločne s CykloSTAR-om.

Ked to spominas Cyklostsar ORIGINAL bol jedine co mi to pomohlo dostat z ramu doleu. Predtym som vyskusal BikeWorkx Cyclo Star co mi bol darovany a s tym to neslo dole ani nahodou. Ale moze byt dobry aby sa nedostal squirt z retaze von pri umyvani, nakolko ho vobec nerozupsta.

Skočiť na príspevok

bladerunner napísal:
Nechápem 🤔....full mám taký slonovinovobiely (alebo čo za farba to je).... nič také ako píšeš nepozorujem....asi robím niečo inak 😁
Ako dokážeš zubnou kefkou dostať povlak z kladiek na rám?🤔😳


Uff, zubnou kefkou, no to bude ten rodiel. Ja som pouzil kegu na cistenie retaze nieco teketo:

A cistil som aj kazetu aj prevodniky aj presmyk. Cize som nebol tak daloko od ramu ako ty. Tiez ten bike ma v zadu len priesvitnu napelku na ochranu zadnej stavby, cize co sa chyti tam je rovnako vidiet ako na rame.
Na retaz som pouzival aj kefky na ruky, to bolo este horsie. K zubnej som sa nedopracoval, presiel som radsej na parafin, teraz pouzivam iba maliarsky stetec na odstranenie opadaneho vosku. Alebo na to fuknem kompresorom z metra a je to ciste za 5 sec.

Skočiť na príspevok

Len nesmies mat inu ako ciernu farbu biku. Z mojho cerveneho cestaku by si to cistit nechel, to mi ver. Co zoberie kefa skonci na rame a handrou sa akurat rozotrie.

Skočiť na príspevok

No o garazovani neviem, ale squirt to ostatne uvadza v navode takmer doslova. A dodava este nikdy neodmastovat po prvej aplikacii.

Skočiť na príspevok

Tak urcite nie prva aplikacia. Ale po case som mal podobne doma. Ale je pravda ze ten maglajz vyzeral tuhsi ako na foto. Olej ide aspon umyt odmastovacom, vosk nie.

Skočiť na príspevok

MATHEW_MC_DONALD napísal:
Uu 😐

Squirt ?

Skočiť na príspevok

StanoLevice napísal:
v zime treba používať ODPAD z voňavývch ozdobných sviečok, ja som po vianociach dal dokopy vosk z nevyhorených sviečok, je mastný, voňavý a skôr sa reťaz rozhýbe, preto aj teraz dávam do nového vosku kúsok z voňavých sviečok... a reťaze nečistím pred voskovaním,iba vyfúknem kompresorom...ked je v roztopenom vosku, tak ju pretrepem aby sa vyplavili zvyšky nečistôt a ide von...špina zostane na dne, kto chce, môže vyklepnúť tuhý vosk z nádoby a zoškrabať tie nečistoty, čo sa usadia na dne. Novú reťaz veľmi nečistím, neodmasťujem, vyvarím ju v vosku, ktorý je už na vyhodenie. Časom si to každý prispôsobí, netreba robiť všet9ko tak, ako to niekto robí na YT


Dobry napad ! To moze fungovat, len pozor na to, ze potom uz mozes mat zasa problem s kontaminaciou cisteho "letneho" parafinu olejmi s vonavych sviecok. Ale da sa takto urobit "zimny" parafin. Treba len pridat parafinovy olej vo vhodnom moznstve. Problem je, ze cim viac oleja tym viac to bude chytat necistoty a robit brusnu pastu. Tiezs takyto makceny parafin ma vacsiu prilnavost a sucinitel trenia bude horsi ako u cisteho tvrdeho parafinu. Ale bude to po zatvrdnuti maksie. Treba najst kompromis a moze to byt fajn.

Skočiť na príspevok

rs955i napísal:
Viem si predstaviť ze keď tém parafin z vnútra retaze odsajem papierom na horúcej podlozke že sa rozhýbe, Ale ak v retazi nebude parafin "zmesti " sa do nej voda a začne krodovat,a možno aj hrdzaviet😀.
Na hradzi,čert ber,ale v horách v blate by ta retaz šla sr*ť rozhodne rychlejsie ako mazana prevodovym olejom...


sorry nedalo mi, ... koroduje pan velitel. To taky ale rezevi!
Vsetko je presne ako pises, len si nemyslim, ze by ten olej bol lepsi. Parafin nevytvara brusnu pastu za ziadnych okolnosti. A niekolko testov dokazalo, ze opotrebenie je mensia a chod lahsi, ked ide retaz na sucho ako s olejom pomiesnycm s jemnym pieskom (brusnou pastou)
Druha vec je, ze parafin nikdy uplne neodsajes. Za tepla je vzlinavy a vytvori povlak, ktory nejde odsat dole utrenim ani odsanim. Ale ten povlak bude velmi tenky a bordel sa tam dostane,tak ako vravis. A ten bordel odtial uz nikdy nijak nedostanes von.

Skočiť na príspevok

keyboard_arrow_up