Asi chcú aby, ten kto nevládze s dupačmi, alebo chce jazdiť dlhšie trasy, kúpil e-bike. Pre slabších XCčkarov pár modelov nenechajú s 2 prevodníkom. Normálny bickel má už skoro každý.
Pri 2 prevodníkoch im nezavadzia prešmyk pri navrhovaní rámu, aby laborovali kvoli 10% zákazníkov a predali menej e-bikov a náhodou sa ten model zapáči profíkovy a nekúpi si ho lebo sa mu nebude chcieť prerábať na 1 prevodník
Tak isto je aj rýchlejšie opotrebovanie reťaze a krajnych pastorkov, ak si slabší jazdec kúpi 1x12, logicky bude využivať práve tie krajné. Pri dvojprevodníku využivam všetky a krajné viac a aj reťaz je hrubsia pri 2x11, aj radenie je jemnejšie odstupnované, netrpí na citlivosť, ak je vytahané lanko, ohnutá patka, a rýchlejšie prehodím na tažky prevod. Aj keď je tam starosť s údrzbou, blato hmotnosť, rozmýslať čo zardiť.
-------------------------------------
Videa, kde doporučujú aj 2 prevodník
Majstrer sveta v cyklokrose Milana Barenyi a Imroman, obaja doporučujú 2 prevodník pre začiatocníkov, na kopce a dlhé presuny
Známy youtuber Bikemaniaci Nestačil mu 1x12 (tažký je málo tažký a ľahký je málo ľahký)
Lukino zvodník horských bicyklov a cross country tiež hovoril, že sa 2 prevodník vyplatí ako univerzál.
Jednopřevodník, nebo dvojpřevodník: Co vám jednoplacka dá a co vezme -TRAIL HUNTER
JEDNOPLACKA NEBO DVOJPLACKA? - RADÍ ŠTĚRBA KOLA
Gravelu chýba 2 prevodnik
---------------------------------------------
Aj slabší rekreačný cyklista čo má zdravotné problémy a obmedzené možnosti dvýhať tažké veci, chce ľahký karbon bicykel, aby sa nemusel trápiť s hmotnosťou a tiež, aby radenie a brzdy boli spoľahlivé XT 8000 a nie nejaké "maslo" BR-MT200,
Tiež sa chce pridať do partie s 27,5" xs ram, k trekingárom a cestákom s 29" a 2/3prevodníkmi, alebo k e-bikerom.
Nie všetci majú auto, aby si bicykel doviezli k lesu a to auto chceli využiť ako sa mi už stalo, že som stretol cyklistov unavený po 40km a že oni si zaparkovali v dedine a idú hore na rozhladňu a mňa čakala domov ešte dlhá cesta. Mať 30z 1prevodnik, po asfaltke by som točil ako škrečok v koliesku.
Môj otec keď ich vidí z okna, alebo niekde vonku ísť po ceste ako šlapu, ako škrecky, sa vždy smeje.
Výpredajové karbonové bicykle z roku 2015-2017, sú osadené XT sadou a majú 2 prevodník 38/24 a kazetu majú 11/42.
Na bikefore sa chvália aj prevodom 38/24 - 11/46 pri 10kg karbonovom HT.
Ono je problém zohnať taký prešmykač, aby sa dal namontovať za kľuky a karbon rámy su rozne hranaté a chýba im návarok na kvalitejšie prešmykače.
----------------------------------------------
Z diskusie na viac stránkach kde som dostal 37 lajkov za otazku.
-------------------------------------------------------------------------
"Velka kazeta - velke skoky medzi
pastorkami."
---------------------------------------------------------------------------
"To je proste takova moda no, jednodekly ted frci, sam osobne mam 2 kola na jednom 2x11 na druhem 2x10 (oboje 28/38- 11-42)a sem v pohode. Jednoplacek bych si nedal ani za zlate sele"
--------------------------------------------------------------------
"
--------------------------------------------------------------------
"Ja mam dvojplacku a tiez by som nemenil"
-----------------------------------------------------------------------
"Decathlon ma tiez celopero s 2 prevodnikom aj ked atrapu."
------------------------------------------------------------------------
"moderni trend.... .....potřebu dvojplacky u některých jezdců plně chápu. Kdo jezdí frekvenčně a je citlivý na každý zub, mohou mu být větší odskoky mezi jednotlivými pastorky nepříjemné. Stejně tak rozsah se dá pochopitelně vykouzlit větší."
----------------------------------------------------------------------
"A ked vas prekvapi zmena terenu a za 4 sekundy potrebujete prehodit cez 11 pastorkov?"
-----------------------------------------------------------------------
"Na XC ježdění mi systém 2x11 plně vyhovuje, v ničem mi nevadí a nemám důvod se ho zbavovat. Naopak, na technické ježdění je přesmykač neskutečný vopruz a u takového kola bych ho v žádném případě neustál. ..... Pochopím, že některým jezdcům jezdící na výkon s optimální kadencí, kteří neprijimaji sebemenší kompromis, tak může odstupňování u 1x12 do jisté míry občas vadit"
"Je to prostě trend" (1x12) - Přesně, masírka"
"Sám mám Deore 2x10 (36/22 a kazeta 11-40), stačí to defakto na úplne všetko, podľa kalkulačky mám dole (do kopca) väčší rozsah ako kedysi pri trojprevodníkoch), hore som troška pomalší, to ale nevadí, nezávodím, jazdím na pohodu - čo je dosť častý scenár pri presunoch na MTB. Kto chce bajk, ktorý sa nebojí polnej cesty, chce na jej jazdiť rýchlo a jazdí často po asfalte, kúpi si holt asi toho gravela. S Deore 2x som inak maximálne spokojný, 2 roky takmer bezchybného fungovania pri občasnom jazdení po trailoch (aj rozbitejších) s častým zlým radením. Plánujem kúpiť nový bajk, jednoplacka bude jasnou voľbou, len mám trošku strach ísť do SRAMu, mám pocit že NX sa nevyrovná ani tomu Deore (SX nechcem ani zadarmo).
V každom prípade dávam lajk za zaujímavý dotaz
-----------------------------------------------------------------------------
"Dvojplacku uznam ak je niekto ozaj ozaj zavodny jazdec a potrebuje tie blizke prevody aby stale slapal plnku.."
---------------------------------------------------------------------------
"Treba si dat kazetu 9-52 (tusim stoji lahkych 250€)
----------------------------------------------------------------------------
"Je fakt, že by to mohli dať ako option, aspoň u XC / AM / trailbikov.
Možno s tým za rok niekto vyrukuje, 2x11 XT
-------------------------------------------------------------------------------
"dvojprevodnik u Shimano nie je mŕtvy, takze smelo doň. ?"
---------------------------------------------------------------------------------
"trening je lepsi. Vacsi rozsah dovoli nezosadat, kvoli zvysenemu tepu."
------------------------------------------------------------------------------------
13 pastorkova kazeta https://www.mtbiker.sk/clanky/11322/rotor-1-x-13-preteky-vnavysovani-pastorkov-nekoncia.html?fbclid=IwAR1sbrn_9qy8GwOliZ-85zrDQCu5MYH2WcTp9W91OyLg9umH9XtvfMqqMqU
--------------------------------------------------------------------------
14 pastorkova kazeta https://www.bikeradar.com/news/shimano-14-speed-has-been-hiding-in-plain-sight-since-99/?fbclid=IwAR3xnDFzMn17g2jzP8zNotDgKDUuycbrGuK-W7o_Tyoze8xDSW41gXwoLnU
-----------------------------------------------------------------------------
"podla mna uz 12 speed kazety su moc, po konstrukcnej stranke" - "no jo, cenove zlevnili"
----------------------------------------------------------------------------
Len nech mi nikto nepíše ze mám vyskúšat 1 prevodník.
Píšem z vlastnej skúsenosti, aj pri 2 prevodníku my chýbaju prevody. Ešte tak 2 zubyna veľkom a o 1 zub dole na malom pastorku..
Lenže 10z pastorok sa rychlejsie opotrebuje, takze vačší prevodnik a zas by mi chýbali ľahké prevody.
Nechcem zosadať, tak kde e-bikeri šlapú, ani srdce cítiť v krku. Dole kopcom zas ti 100kg chlapi na 29" mi ujdu na čipnutych e-bikoch, ja šlapem naprazno ako škrečok a potom ma musia čakať.
nevýhody
A o krížení reťaze na 1x12 je tu tiež veľa príspevkov.
Nepotrbujem aby pri pedálovaní dozadu padala reťaz, mne na 2x 11 nepadá.
posledný komentár: 23. 4. 2014 o 7:18
1. 1x12 je najnachylnejsie na opotrebovanie (daju zarobit shimanu, sramu aj servisu, vyrobca 1x12 komponentov da vyrobcovi bicykla zlavu na ich nakup)
2. ludia nevladzu a kupia ebik, (vyrobca zarobi na predaji klasickeho aj ebiku)
3. konstrukcne vyrobcom nezavadzia a nestazuje im pracu.
4. su to naklady na vyrobu naviac a ak chcu zarobit, museli by ho zdraziet. Takto daju cenu rovnaku ako pri dvojprevodniku a zakaznik si toho nevsimne. Este mozu povedat ze 12s kazeta a 12s retaz je drahsia. Pritom vyroba 11s kazety a 11s retaze nieje zas o moc lacnejsia, vyvoj 12s je uz davno zaplateny, ale cenu drzia marketingovo vyssiu, a ohanaju sa tym ze je to 1x12 a preto je to drahsie.
Ide len zisk, a skodny je len zakaznik. Tak je to aj v inych odvetviach.
Neustale potrebuju aby fungoval trh. Podnikatel rozmysla tak, ze minuly rok som mal zisk milion a dalsi rok len pol miliona. A s tym urcite nieje spokojny. Niekde sa to musi prejavit. Nanuti cloveku aj to s cim nebude spokojny, len aby mal znovu ten milion.
Tak je to aj uz ziaroviek. dohodli sa aby vydrzali 1000 hodin. Alebo televizory. Vznika odpad a skodny je chudobny co si ju nemoze kupit a tiez planeta ktora sa plni odpadom, len preto ze charpunska kravata chce luxusny zivot sukromny bazen, sukromne lietadlo...
ps: tolko k tomu poviem este .. ze ja si prisposobujem bajk tomu, co jazdim a odmietam prisposobovat svoje jazdeniu tomu, co ponukaju vyrobcovia
Presne to som doteraz robil aj ja na e*****. Mal som tam pily 38 a 24, vzadu 11-40, toto vsetko som si sam zvolil a bolo to dobre do kazdej situacie.
Teraz s orbeou sa to dost zmenilo... No vcera som zistil ze ten najlahsi prevod 32 - 51 mi celkom vyhovuje aj do strmakov, a tak teraz neviem ci tam mam alebo nemam dat vacsi prevodnik.
Toto neviem ako budem riesit. Asi ako som to robil doteraz - teda striedat retaze a postupne ich tocit. Ale teraz to budem musiet striedat este castejsie.
nestresuj výdrž prevodov je ako na 9sp systéme... prevodník vydrží aj viac
inak 29" kolesa su super, som rad ze ich konecne jazdim. Nemusim si uz vsimat kazdu prekazku, ide to jak tank. Tiez sa mi s nimi lahsie slape do kopca cez kamene a korene.
Tie prevody uz berem v pohode, to len na zaciatku som bol mierne v soku z toho 32-11. Naproti tomu s tym 32-51 som bol spokojny ihned, vyslapal som s tym vsetko co som chcel.
No inak vcera bolo vsade dost blata, tak som mu ho dal nazrat, nech si ten bajk nemysli ze bude ako vo vitrinke
Nie .. Ukrajina /napr. z Jasynje do Rachova asi 30km/ a Rumunsko .. druha moznost je, ze si poriesis s domacimi odvoz/dovoz... ist po celodennej rozbijacke vyssiu kadenciu je jaksi .. nevhodne. Ked dalsi den mas ist znovu a zeries jablka z cesty. Ale vsak si kludne jazdite co chcete a ako chcete... na prihluple otazky a konstatovania som ja zvyknuty .. bezny sposob komunikacie ludi, co nic nevedia
50km neni dlhy vyjazd, to jazdim po praci .. daj si niekedy na MTBcku 200, 250km
Nie, nebolo to z kopca, ale po rovine. Aky vietor fukal to neviem, ale odpor vzduchu som dost silne citil. 40km/h po rovine na ziletke je nic. Mas predsa aero posed, nie ako na mtb.
Vcera som sa bol len vyjazdit a dole z Kamzika som viac ako 46km/h na 44:11 nedal. Pretoze unavene nohy do kadencie nepustia, resp. by to bola pekna hlupost to trapit. Ber to tak, ze tazke prevody su bud na silovu jazdu, alebo vtedy ked proste musis tocit pomaly. A zas lahke prevody, aby si si neodpalil kolena. A niektore kopce vobec vysiel. Ano, mame tu aj take pekne stupanicko, ktore bez 22:36 asi nedam na jeden sup bez zastavky. Silovo to sice na 22:32 pretlacim, ale .. slapal som len cca 2/3 stupania a hore mi nohy skoro odpadli
Ale inak ano .. pri velkej financnej investici sa jednoprevodnikom da usetrit na vahe, ked sa uz inde neda :/ ..
nič v zlom, ja Ti verím, že potrebuješ ťažké prevody a že si to svojich ľudí nájde...len tá argumentácia sa mi zdala pritiahnutá za vlasy...inými slovami, aký argument, také konštatovanie...na druhej strane určite máš záznam z tej Ukrajiny alebo Rumunska, daj k nahliadnutiu a možno si začnem myslieť, že jazda po tme 25km dolinou 40 km/h je úplne bežná záležitosť a len ja som out
vran: aj ked mam priemerku aku mam, obcas mi chyba este 2 zuby naviac vzadu pri lahkom a 2 zuby vpredu na tazkom. A v Maninskej Tiesnave dost casto jednym klikom prehodim o velky prevodovy pomer.
Asi robim chybu ze jazdim cely cas naplno bez oddychu, za jazdy jem banan a preto si netrufam 80km trasy pri 1600m prevyseni na takom full traktore. Na asfaltke je rovina a ak to ide, tak tocim kolko vladzem, proste aby som citil odpor v klukach. Kamarat co ide somnou na cipnutom ebiku, alebo trekingu 29" s 3 prevodnikom na 48/11 s 1,95 plastmi pojde na pohodu a ja dostanem infarkt.
clxno1: pocitaj 38/24 - 11/42. voci tvojmu 32 - 10/51. Ak das 34 prevodnik, aka musi byt kazeta.
pripadne ako sa este niekto na bikefore chvalili ze ma 38/24 - 11/46
pre toho kto jazdi v jednom vyjazde 80% dlhy asfalt a 20% drsne enduro dh, kde ini tlacili do kopca, alebo zosadali lebo schody, alebo https://youtu.be/MOdvMt5fT4Y?t=1046, uz vyrobca prestal vyrabat univerzal.
Ano mal som uz taky drsny zjazd, ale dojazdovy priestor bolo lepsi.
Traihunter si bik doviezol autom, mna zastiol taky zjazd na 40km asfaltovom vyjazde. a 7km v 40km/h cez les jedine full a potom poschodoch dole.
Slabsim menej zdatnym jazdcom, full, siroke riadidla a geometria cast techickeho terenu spracuje bik, ale potom to bude po asfaltke tazke na modernejsich mtb bikoch.
Už praskni tu tvoju bublink a stretni sa s realitou ?
A naopak, su kopce (resp. useky na nich) kde som sa zapotil a uvital aj lahsi prevod. Jedna sa skor o specialne useky, techicke stupania a pod.
Jednoplacka sa mi paci, ale jednoducho pre mna sa prevodovo neviem zmestit do ponuky. Dokonca aj ta 2x11 ma stve, ze oficialne shimano nema pre FC-M8000-2 moznost volit prevodu 38/24. 38/24 s 42/11 znie pre mna lakavo.
som dllho jazdil 2x10 a potom hop na 1x12
ale uz som si zvykol, vcera som na tom dal 98 km a aj po rovine to uz je celkom ok.
Pri agresivnom sirokom enduro plasti na fulle, sa da zniest kompromis 36-11, pre slabsich co nevladzu ani zataz, ani kadenciu, ale 26-40 je naozaj malo.
Ked tak uz 26-42, ideal by bol 26-44. Robia sa len 46z xt 8000 kazety pre 1x11 , aj ked tam zasa na ukor pocitu a velkch skokov medzi pastorkami.
https://www.mtbiker.sk/shop/komponenty/kazety-a-pastorky/mtb-10-11-12-prevodov/shimano-xt-cs-m8000-11-46-11sp-kazeta.html
46z kazeta sa da pouzit aj na 2x11. Potom sa tak nezvysi tep u slabsich jazdcov.
Z dvojprevodnikov sa smeju najcastejie dupaci, co to fyzicky zvladnu a ten najlahsi takmer nepouzivaju. Alebo ti, co nejazdia take kopce a roviny sucasne, ci zvladnu dlhodobo vysoku kadenciu.
Ako uz bolo spomenute, okrem presadzovania 1 prevodnika a zvysenej hmotnosti, ide o marketing, aby sa viac predavali e-biky.
1x12 mi vyhovuje, jedine z casu na cas a dole kopcom by sa hodilo nieco tazsie, ale da sa to prezit.
Prevody smerom do kopca absolutne v pohode, vacsie intervaly medzi niektorymi stupnami neriesim, nechybaju mi. Co nedokazem vyslapat na 32x51 to je uz jednoducho neslapatelne a vacsinou mi uz zdviha predok, presmykuju plaste na prachu a podobne, takze moje rezervy na ktorych musim zapracovat.
Presuny po asfalte OK, ako som pisal, len niekedy dole kopcom a pripadne s uraganom v chrbte by to chcelo tazsi prevod, ale ako pisal Zihadlo, treba aj oddychovat
Ked sa blizi kopec, ktory mi da zabrat, tak viem kedy mam prehodit vpredu na lahsi (zaroven davam dozadu jeden tazsi) a potom uz len prehadzujem na lahsi. Napr. to vidno aj v mojich vyjazdoch. Idem jeden kopcek co ma 19% stupanie, meni sa asfalt na lesnu cestu. Su tam kamene, vyjazdene kolaje. A ked zaprsi tak jednoducho trosku lahsi prevod mi pride vhod (odtestovane na priatelkinej 3x11 SLX zostave). Viem dat vtedy lahsie vacsiu kadenciu a "prerazit" terenom. Zatial som to prerazil aj na 26/40, ale lahsi prevod by som vtedy uvital.
Jasne, kebyze som lepsi tak ten problem nemam. Ale nie som a preto potrebujem riesit prevody.
Spytal som sa aj tu na mtbikeri pri tom 38 pastorku ci to fakt nik neskusal. Sice shimano to v specs nema ale technicky by to malo byt mozne. Rozmery sedia, kapacita prehadzovacky a i samotny ram by s tym problem mat nemal.
Ten skok co spominas stoji ale tiez na zamyslenie. Pri terajsej zostave ked taham napr. 36/19 (1,89) a idem dole na 26/19 (1.36) tak by som mal 38/19 (2) na 24/19 (1.2). Skok je to dost velky asi.