uz dlhsi cas v sebe nosim taku myslienku, ze by nebolo od veci vyuzit potencial fora a ludi ktory sem chodia
aj na nieco pozitivne.
Mam na mysli podporu mladeze a mladych bikerov.
Ja som mal zhodou okolnosti stastie na to, ze som mal starsieho brata a fotrovcov s dobrym fin. zazemim
takze uz v 15tich som dostal prvy ozajstny bike aj ked s pevnou vidlou ale mal STX
Napriek tomu si myslim, ze je tu medzi nami kopec takych bikerov, hlavne mladych, ktori maju hlboko do vacku
a nemoze si dovolit ani zakladne veci.
Rozmyslam nad tym, ze by nebolo od veci vytvorit nejaky system, na systematicku podporu novej krvi
ked uz sa nemozeme spoliehat na stat, casom by sa do toho mozno dalo zapojit aj sponzorov.
Rozmyslal som nad dvoma scenarmi:
1. Dedenie komponentov, urcite sa kazdemu z Vas doma povaluje kopec bikovych komponentov, ktore uz nepouzivate
alebo povedzme su zastarane ale stale funkcne a niekoho by predsa len potesili. Je tu kopec mladych, nadsenych
bikerov, ktori by ich brali. Takze vymysliet nejaky system, ako by sa tieto veci zhromazdovali a potom distribuovali
bud zadarmo alebo za symbolicke ceny, tym ktori ich potrebuju. Aj ked neviem podla akych pravidiel a akeho kluca.
2. Dotacny system a sice, ze povedzme kazdy z nas zarabajucich alebo lepsie situovanych bikerov by rocne/mesacne
prispel nejakou sumou podla vlastneho uvazenia do spolocneho fondu. a z toho fondu by sa dotovali nakupy komponentov
z obchodov, ktore by nam tiez dali nejaku tu symbolicku zlavu. Viem si napriklad predstavit take nieco ze
mlady biker by zaplatil 70% z fondu by slo 20% a zvysnych 10% by spustil z ceny bikovy obchod.
mozno je tato myslienka na SK este prilis "progressive" a mozno som prilis idealista v tom, ze by sa do toho zapojil
aj niekto iny ako ja.
Kazdopadne si myslim, ze my starsi, skusenejsi bikeri by sme sa mali uz nad sebou zamysliet a namiesto
neustaleho zhadzovania mladych a zelenacov na fore, prispiet niecim pozitivnym a spravit nieco pre horsku cyklistiku a podporu mladeze.
Napiste mi svoje napady, samozrejme aj kritika je vitana. Popripade, svoje vlastne navrhy ako by to mohlo fungovat popripade preco by
to nemohlo fungovat.
a co ti ostatni co jazdia iba pre potesenie ? a napriek tomu jazdia vela ?
ja napriklad nechodievam na preteky a maratony, som kvoli tomu mensi biker ako niekto kto chodi ?
no povedat, ze sa "to neda" je najjednoduchsie
mozno by to fungovalo lepsie,
keby si kazdy z nas vybral nieco ako "mladsieho bikoveho brachu"
komu by daval svoje skusenosti, know-how, a ktoreho by aj komponentovo alebo financne podporoval...
nevidte v tom prosim ziadne pedofilne alebo homosexualne sklony...
A podporovať niekoho len preto, lebo chce lepší šálter na behanie po sídlisku tiež asi nebude tá správna cesta. Ak mladý človek chce, tak sa bude snažiť obklopiť súputníkmi alebo navštívy vo svojom okolí najbližší cykloklub.
Neodrádzam Vás ale týmto od hľadania riešenia. Moja malá ponuka platí.
Niesom z bohatej rodiny ale ked nieco chcem tak to aj dostanem...a pricinim sa o to vlastnou zasluhou..
ja už mám svojích "súrodencov" ktorím robím servis (ak náhodou potrebujú) a je to hlavne o dobrom pocite. Ten dobrý pocit je niekedy viac ako financie, ktoré by som az to dostal.
čo sa týka dielov, niečo málo mám (alivio 7 kolečko, rolničky... ) ale ked sa najde niekto kto to bude potrebovať tak mu to rád poskytnem.
Takýmto spôsobom odišiel môj RB booster na odskúšanie členovi fora a do konca roka mal byť vyplatený (ked bude mať financie), alebo vrátený. Čas plynie a stále je to neuzavreté, takže nemám boster ani Sk (cca 4-5 mesiacov, už to radšej nesledujem)
v každom prípade to treba dobre premyslieť aby sme sa nepopálily.
PS: ked niekto chce jazdiť, tak bude jazdiť aj na Sis a nezabrániš mu v tom. Takže vyhovárať sa na financie je blbina. Ja som mal (aj mám) hlboko do vrecka, ale odjazdil som dve sezony s 15kg CR-Mo bikom postaveným na Aliviu s vidlou RST 460 neskôr Gila T5. Prežil som a jazdím dalej.
Pri tomto ide však o jeden veliký problem a konkretne o určitý typ "vzťahu" medzi "bratmi" ako si to geroy napisal. Toto však môže fungovať len v blízkom okolí. Nikto sa ti dobrovolne nezačne "starať" o randomneho mladeho cyklistu, ktorý o to požiada z 150km zdialenej dediny. a preto myslím, že sa týmto vzdalujeme od tvojej povodnej myšlienky na prvej strane.
Ako som už napísal, zatial jedina realne uskutočnitelná pomoc je prostredníctvom interneho bazaru.
Môj prvý horský bol CrMo samozrejme s pevnou vidlou a komplet sadou Altus C10 /stál nehoráznych 12000 Sk/. Bola chuť jazdiť tak som na tomto kolečku odjazdil jedno kolo Slovenského pohára /aby som nezabudol v ŠuŠťakoch/ takže vyslovene o komponentoch to nie je.
Keď som organizoval tri roky regionálny maratónik, prvé čo som vymyslel bolo že budú štartovať aj detské kategórie. Po pretekoch prišiel za mnou jeden rodič, že velmi pekne ďakuje pretože detské kategórie na maratónoch nie sú bežné a je to motivácia pre deti ako sviňa. Mňa to v podstate nič nestálo a po lúke chodili deti hrdo s Diplomom v ruke. Asi to malo niečo do seba a mne sa podarilo tým pádom pritiahnuť na maratón aj ľudí ktorí s cyklistikou nežijú od narodenia.
Aj toto je cesta ako budovať nadšenie a chuť voziť sa na bicykli od detstva.
Kellys Quartz Dsc povodne 19. ani nie po pol roku 10. + par blbosti k nemu. Vlastne prisiel si pren taky maly chapec takze ja uz mam "hitika" za podporu hehe
Myslim,ze pre zaciatok by bola fajn ta nasa sekcia bazar,kde by bol aj thread-"darujem...",myslim,ze uz to by bol krok vpred,len si pockame na nazor velkeeeeeho Cerva
S tymi kartckami so zlavami-nechapem preco by sme nemohli vyuzivat zlavy vsetci na fore
to foxik: dufam ze si tym ucnom nemyslel mna
takeho bikerskeho tatka ako je tony, by chcel mat snad kazdy z nas..
to speedy: presne si to vystihol: ked nieco chcem, idem si tvrdo za tym a ked nechcu dat rodicia, su aj ine riesenia ziskania penazi...sice to dlhsie trva, ale vysledok o to viac potesi..
zatial by sme podla mna mali nechat bod 2 (vernostna karta) na pokoji, no bazar pre clenov fora by nebol odveci...uz len pre dobry pocit, ze dana vec este niekomu posluzi
btw: inak som zvedaf ako sa k danej veci vyjadri "ujo matt"
Geroy poskytol zaujímavú ideu, litllefox ju rozvinul. Taký sociálny systém by nefungoval hádam ani v USA, je to príliš neprehľadné. To by asi musela existovať potom aj nejaká schvaľovacia komisia.
Vidím to skôr nasledovne: nádejných pretekárov si podchytia kuby, tak to funguje a do ich vnútorných záležitostí by som sa radšej nerýpal (každý ma ústa a môže si niečo vydupať, ja som zatiaľ videl len pár mladéžníckych klubov, ale aká taká podpora bola v každom).
No a myšlienka bikového mladšieho brata. Ako píše littlefox, ten osobný kontakt je potrebný. Geroyov nápad môže skôr byť ako výzva starším a majetnejším členom (nespĺňam ani jednu požiadavku
Z môjho pohľadu je toto najreálnejšie.
Spomeňte si ako ste začínali vy. Už to tu pár ľudí povedalo. Veď predsa nejde o to či mám sobi20, alebo LXového lapierra. Podstatné je či ma to baví. Hovorí sa, že doba je iná, ale prd je iná. Ak si to ten mládežník vysníva a zabojuje, zabrigáduje, tak sa k tomu dostane. Je jedno, čo to na začiatku bude. A čím tvrdšia cesta k cieľu povedie, tým si to bude viac vážiť. Nechcem aby to vyznelo pateticky.
Súhlasím s warzonovým bazárom na princípe symbolických cien. Súhlasím aj s bajkovými "bratmi", ale principiálne nie som zástanca začiatočníckeho "sponzorstva".
Možno jednu výnimku by som urobil. Ak by sa osvedčili stretká alá Poráčska dolina, radšej by som prispel nejakému bratovi
- to, co pisete, je velmi pekne, ale v praxi nerealizovatelne (aspon v style, ktory tu bol predneseny). Ak filantropia, tak by to muselo mat pevne pravidla a byt sledovatelne; rozdavat peniaze len-tak na zaklade toho, co ti niekto napise anonymne cez internet je hlupost. Skor by sa to dalo aplikovat na zaujmove kruzky a mensie kluby. Tie maju urcitu strukturu, stanovy, niekto je za ne zodpovedny. Tieto mozu poziadat o podporu, ktoru by im forum (alebo MTBiker.sk) poskytlo - a to by trafilo cielovu skupinu transparentne a s moznostou objektivnej spatnej vazby. Takto by to podla mna malo zmysel a bol by to dobry napad, vyhodny pre vsetky tri strany.
- toto cele by sa dalo zaclenit do formatu financovania mtbiker.sk, ktory chcem pripravit a navrhnut. MTBiker.sk nikdy nebol a nie je ziskovy projekt (sem-tam nieco zostane z reklamy), ale styl, akym je momentalne vedeny, sposobil, ze poriadne funguje len forum. Co by som chcel zaviest je jednak integracia fora so strankou (cize jedno konto pre celu stranku, povinna registracia apod.) a odmenovanie autorov clankov (nie pausalne, ale na zaklade kvality clanku). Na tieto odmeny by sa brali peniaze z centralneho fondu, do ktoreho by sa dalo prispievat bud dobrovolne alebo ako platba za reklamu (pre firmy). Z tohto balika penazi by sa potom platil hosting, honorare autorom, moderatorom(?) a co by zostalo, mohlo by sa rozdelit ako sponzoring pre kluby, kruzky a akcie.
Co vy na to?