Kristina zacituj to Ulissimu :) http://www.cyclingnews.com/news/ulissi-given-nine-month-ban-for-salbutamol-positive/
13.12.2017 - 10:28:09
02
Tak zase boli aj pripady, ked bol pretekar zbaveny obvinenia, napr. Leonardo Piepoli v 2007: http://autobus.cyclingnews.com/news.php?id=news/2007/aug07/aug12news
Som zvedavy, ako to dopadne. Kazdopadne, je to riadny fail zo strany Sky...
13.12.2017 - 10:49:43
00
Je to už dávno, výklad pravidiel mohol byť kúsok iný, ale v tom istom roku dostal trest za Salbutamol aj Petacchi: http://www.cyclingweekly.com/news/latest-news/petacchi-banned-for-salbutamol-positive-96336
13.12.2017 - 10:54:34
00
Ked sa niekto tak dlho pohybuje okolo dovoleneho / sporneho mnozstva povolenych latok a TUE tak aj Sky masineria sa utne. Som zvedavy ci to zahraju na zle meranie alebo urobia zo seba pablbov a budu sa tvarit, ze im uslo davkovanie (napriek tomu, ze sa Froomie vyjadril, ze presne vie kde su hranice a strazi si mnozstva). Ked nic ine uz ma na svojom mene skvrnu, ktoru asi tazko vymaze (ak ju teda este viac nerozmaze na nechutnu machulu).


Naposledy upravil orvaq dňa 13.12.2017 - 12:12:43, celkovo upravené 1 krát.

13.12.2017 - 11:05:24
01
Zakazal by som vsetky terapeuticke vynimky. A ak chcu astmatici sutazit tak medzi sebou na astmapiliade. Je to drsne ale vynimky budu vzdy vnasat nespravodlivost. Mam respekt pred tymi co maju zdravotne problemy, aj ja ich mam, ale pravidla maju byt rovne pred kazdym. A rovnako aj tresty
13.12.2017 - 11:10:44
09
rasto_t napísal:
Zakazal by som vsetky terapeuticke vynimky. A ak chcu astmatici sutazit tak medzi sebou na astmapiliade. Je to drsne ale vynimky budu vzdy vnasat nespravodlivost. Mam respekt pred tymi co maju zdravotne problemy, aj ja ich mam, ale pravidla maju byt rovne pred kazdym. A rovnako aj tresty

Presne, ked je niekto astmatik, tak nemoze robit letny sport, nech hra basketbal alebo nieco ine v hale ...
13.12.2017 - 11:44:51
00
... lebo v hale nie sú alergény, čo? Blázni.
Budem to opakovať do omrzenia, až vám z toho niektorým megne, keďže vám naruším dobro-zlé schémičky. Doping je snake oil business. Inak v tom filme Program o Armstrongovi to bolo pekne (a asi nechtiac) vystihnuté: Ferrari si sedel na konferencii, kde sa referovalo o výsledkoch s EPO, podotýkam, že na pacošoch, teda ľuďoch fest ustrelených od nejakej normy. Tých to do poriadku dostalo. Ferrari z toho urobil záver, že ak to podobne zvýši parametre na zdravých ľuďoch (ako predpoklad bez overenia je to vždy odvážne tvrdenie), tak to súvisiacim spôsobom zdvihne aj vytrvalostný výkon (takisto streľba od pásu). Lenže to nie je pravda. Hoci EPO dvihne "laboratórne parametre" aj u zdravých ľuďov, dopad na výkon je, nazvime to milostivo, veľmi diskutabilný. Čiže - drahé placebo. Good pre Ferrariho peňaženku, disputable pre jeho "testing subjects".
V "prospech" snake oil dealerov hovorí prostý fakt, že prakticky nie je možné urobiť kontrolovanú štúdiu na top športovcoch. Pretože v tú ranu by polka z nich mala pozitívny nález a bola by suspendovaná. Takže "testing subjects" sa naháňajú pomerne zložito, hoci občas sa to aj podarí:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28669689
"Although rHuEPO treatment improved a laboratory test of maximal exercise, the more clinically relevant submaximal exercise test performance and road race performance were not affected."
A pred doslova pár hodinami som sem dal aj článok o pochybných účinkoch salbutamolu a spol.:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21142283
WADA totiž prakticky zakáže všetko "čo by možno mohlo" mať účinok, o čom sa dozvie. Pričom u väčšiny tých látok je účinok sporný, prípadne až opačný (práve tie antiastmatiká napr. mne už v normálnej dávke rozbíjajú jemnú motoriku - teda na chvíľu, takisto tachykardia etc. je bežná).
13.12.2017 - 12:30:59
04
alebo spravit zvlast ligu, kde by bol tolerovany nemechanicky doping
iked to by bol vyslovene boj farmaceutickych spolocnosti :-)
13.12.2017 - 13:14:57
00
tuleník, ak to nefunguje a je to aj zakázané, tak prečo to tí športovci berú? Z reklamných dôvodov?
13.12.2017 - 13:19:32
04
ach, zase ta nasa nestastna astma a sportovec ktory aj napriek nej ( a este sa mu zhorsovala ) je najlepsi na svete...

ratam ze tie lieky na astmu prekryvaju nejake ine "dobroty" ( a nielen v cyklistike ). btw, tiez si nemyslim ze dnes je gro dopingu v tom zeby nejakym brutalnym sposobom zvysoval vykonnost, skor vdaka nemu sportovci ovela rychlejsie regeneruju a mozu denno denne makat ako :)
https://www.youtube.com/watch?v=I33u_EHLI3w
13.12.2017 - 13:35:21
01
Hmm, Vuelta skončila v septembri. Máme december a dozvedáme sa takúto zásadnú jóbovku, ktorú organizátori Vuelty určite vedeli už na druhý deň po skončení 18 etapy a ktorá by mala určite vplyv aj na celkovom poradí na bedni. Nepríde vám to divné?
13.12.2017 - 15:05:30
01
Vzorky sa odoberaju hned ale testy mozno z kapacitnych dovodov robia dodatocne?
13.12.2017 - 15:07:47
00
:-))) humorista.
O výsledkoch vedeli už na druhý deň a SKY o tomto teste bol informovaný 20 septembra. Teraz je december!!!
13.12.2017 - 15:30:32
00
Ale veď sa nič vážne nestalo /pokiaľ nedostane dištanc/. Keď mu zoberú Vueltu. Aj tak to nebolo úplne ono - z troch GT dve. Na budúci rok menej poinhaluje a dá hattrick.
13.12.2017 - 15:47:17
00
lapaloma tak konkrétne ja antiastmatiká beriem, lebo musím
nijaký vplyv na výkon a ani na regeneráciu som si nevšimol (pedále točím povedzme 35 rokov a alergik som tiež asi toľko, prvý astmatický kopanec prišiel tak po 5 rokoch alergie), okrem 2 nežiadúcich účinkov, ktoré sú celkom bežné - jednak ťa to rozklepe na nejakých pár min po užiti, je to také "trasenie prstov" a celkom stačí na podivný pocit straty istoty, dvak sa stáva možno v 20-30 %, že nastane aj tachykardia, oboje teda prechodne, ale je to dosť nepríjemné (a to už pri jednom streku, nie pri nejakom presypaní, aké sa udáva v "snake oil moudrostech")
jediné plus čo som si všimol, že ak je fakt pod nulou, tak začiatok výkonu sa lepšie znáša (a tam bežní ľudia na tom musia byť ešte horšie, pretože mne sa do tuleňov nenadáva zo srandy) - čiže ak je Chris fakt astmatik a ešte k tomu zvesený z nejakej africkej palmy, tak tréning v chlade by mu úplne reálne mohol spúšťať bronchospazmy rádove účinnejšie ako mne
ehm a teda základné plus spočíva v tom, že vďaka tej liečbe normálne fungujem - žiadne veľké kýchanie, žiadne opuchnuté oči, žiadne bronchospazmy (nie že by neboli občas horšie dni, ale oproti neliečenému stavu sa to nedá porovnať), čiže je tam taký konceptuálny problém - správne liečený alergik/astmatik funguje ako keby bol zdravý (čiže mattova pochybnosť z prvej vety neplatí - pritom objektívne mal som roky, kedy sa mi alergia zhoršovala, lebo sa zjavila reakcia na ďalšie alergény, ale vďaka liekom som si aj tak fungoval skoro ako keby sa nechumelilo; takisto v okamihu, kedy si dám okuliare alebo šošovky, efektívne prestávam byť krátkozraký - takže ani ďalšie "sedlácke moudro", že by ste snáď s okuliarmi nemohli byť dobrý strelec, neplatí [poznám dosť strelcov, nosiacich okuliare, čo vystrelia na 100 m komárovi ľavé oko])

BTW už sa objavujú články na tému, že doping je v prevažnej miere len drahé placebo a to, že to dotyčných veľa stojí, placebo efekt posilňuje ("keď za to ten Ferrari toľko pýta a má to tak vymakané tak na tom niečo byť musí"). Všimnite si, že asi nikdy sa nezjavili nijaké články o reálnej účinnosti dopingových prípravkov predtým, ako "došli do módy", naopak, spravidla sa zvyknú zjaviť články o neúčinnosti alebo spornej účinnosti po x rokoch "módy". Takisto je placebo podporené aj zaradením na waďácky blacklist, kde, opakujem, sa zaraďuje na základe predpokladanej možnosti, že by to snáď mohlo účinkovať, ale viacmenej nikdy nie na základe dizertabilného dôkazu účinnosti. To, že EPO sa ukázalo byť fakticky neúčinné, by mohlo byť varovaním... proste "celá tá špička, čo klepala EPO" by bola špička aj bez EPO, a klepali to, lebo im "poradcovia" (za prachy) naniesli do hláv, "že by to snáď mohlo pomôcť". Keďže sa laboratórne ukazovatele zlepšili, tak "sa to aj zdalo pravdepodobné", ale reálny výstup to zjavne nepoznamenáva. (Maybe to bude fungovať tak, že síce zvýšite transport O2, ale nie ste v stave/nemáte iné kapacity ho využiť.)

Chabrať sa za dopingom mi príde presne rovnaké ako sa chabrať za Jedinou Dokonalou Výživou a podliehať módnym trendom a marketingovým žvástom (to je tunajšia téma, do ktorej sa tiež chodím chytať za hlavu). Tieto dve scény sú si desne podobné v tom, ako sa sporné účinky niečoho absurdne preceňujú. Takisto čím viac si nejaký akoževýživovýakožeporadca s nulovou kvalifikáciou, ale pekne sformulovanými žvástami zapýta, tým má závisláckejšiu a vypatlanejšiu klientelu až do úrovne kultu. V podstate ide o kombo premotivovanosti "zakaždúcenumusímvyhrať" (alebo trochu menej zhubné "musímsazlepšiť"), ľahkovernosti a prebytku prostriedkov. Klasické kapitalistické "vytvorenie umelej potreby" aby sa "otvoril segment trhu".

(Aby sme si prípadnú diskusiu zjednodušili - bavíme sa špecificky o cyklistike. Nie o silových športoch, kde naozaj pomôže napr. primitívne presypanie anabolík - do chvíle, kedy napr. nedostanete rakovinu semenníkov, alebo vám náhle narastená masa svalov pri kontrakcii nepotrhá šľachy, ktoré mohutnejú podstatne pomalšie. Pričom účinky klepu a sypu v cyklistike sú ďalej zrážané aj tým, že nejde iba o nejaké "hrubé ukazovatele", ale je to aj "šachová partia", a navyše ak nie ste tá správna figúrka, nemusí s vami aj tak byť ťahané tým spôsobom, že by ste sa stali adeptom bedne.)

matt jedna z X vecí, čo každé liečivo musí mať hotové je to, ako sa metabolicky "spracuje". Farmakodynamika a farmakokinetika. Kde a ako pôsobí, na čo sa metabolizuje, ako sa vylučuje a u všetkého aj nejaké časy, koľko čo trvá (treba to už preto, aby sa dalo určiť dávkovanie - napr. ATB potrebuješ dostať na miesto infekcie v takej koncentrácii, aby bola pre tie potvory jednoznačne toxická a aby v žiadnom prípade neklesala pod zaručene toxický level + zároveň nesmie presiahnuť level toxický pre pacoša - z kinetiky vyplýva, ako často treba dodať ďalšiu dávku a akú). Takisto interakcie s masovo (a to antiastmatiká sú - odhadom nejakých 10-30 % populácie ich žere, resp. inhaluje) užívanými liekmi sú dostatočne známe. Navyše 99 % "kandidátov na dopingové prostriedky" sú zasa len deriváty dávno známych vecí (čo je pochopiteľné - receptor na ktorý v organizme pôsobia je ten istý alebo jeden z mála) a odbúrava sa to potom zasa na +/- ten istý odpad.
Sranda je práve s vecami, ktoré normálne v organizme fungujú aj samy od seba, ako napr. zrovna EPO alebo aj testosterón - čo ak si napr. mutant a sa ti toho "od prirodzenia" tvorí viac? A na toto pamätá aj WADA. Mutant smieš byť, ak sa to pozorovaním dokáže. Preto sa vyfantazírovávajú napr. diéty založené na "nezakázaných" veciach, ktoré organizmus dokopú vyrobiť viac tých "zakázaných vecí". Pretty desperate attempts BTW.
13.12.2017 - 16:14:43
05

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Bicykle / Cestné)
keyboard_arrow_up