... tak je kava pri suchom puku lepsia ako ked ostane puk mokry?
Zo vsetkych zdrojov, s ktorymi som sa mal moznost stretnut (vratane vlastnych), vyplyva, ze suchy/mokry puk nema absolutne ziadny vplyv na chut/kvalitu extraktu.
prebrali aj to ze preco pri SD musim mliet jemnejsie ako ked mam OD pri plnom nasypniku
Neviem, že by SD mal nejaký vplyv na zmenu hrúbky mletia a podľa logiky už vôbec nie smerom k jemnejšiemu mletiu...
Tak si niekedy vyskusaj zomliet kavu z plnej nasypky (povedzme 300g a viac) a SD.
Vidim dost velky rozdiel v nastaveni, ci meliem so zavazim 350g alebo SD. Opat znamy fenomen popisany na forach. Vysvetluje sa to tym, ze kava pod tlakom sa obrusuje sama o seba ("plné" kamene ?), kým u SD sa v kameňoch vyskytuje kava len "sporadicky". Preto sa u SD melia aj ovela dlhsie. Z terajsich pokusov mozem povedat, ze kym on-demand mletie 10g kavy z nasypky so zavazim trvalo 4.7s, na stejnu davku SD takmer nestaci ani 15s.
Btw, single dosing so zavazim neexistuje, zavazie na kave len simuluje plnu nasypku, nie je to skutocne SD. 10g kavy pri SD padne dole do hrdla a zavazie by sa kavy ani nedotklo. Pri dvojitej davke mozno ano, ale menili by sa parametre mletia vid. vyssie, takze sa to tak nerobi, pri skutocnom SD sa ziadne zavazie nepouziva (nemylit si zavazie na kave s vrchnakom na SD malej nasypke
).