Z mojho uhla pohladu k tomu staci bezna davka chochmesu, aby clovek nemal potrebu jazdit bicyklom po travnikoch.
Ak som spravne pochopil situaciu, tak tam je asi taky chodnik ako su autami zjazdene plochy povedla ciest parkoviska. A teda, nie je to chodnik:)
15.10.2022 - 12:33:32
00
Je to normalny nespevneny chodnik uz aj v OSM vyznaceny.
K tomu chochmesu, obchadzal som posledne v petrzalke rojnicu chodcov iducioch po zmiesanej cesticke, nechcel som ich stresovat tym, ze budem brzdit a ostenetativne cakat ako v panike stihnu, alebo nestihnu ist na jednu stranu. Tak som to vzal po travniku okolo. Namiesto dakujem, este po mne kricali nieco ze kkt po travniku jazdi. Asi to videli ako ty. Vies ja vzdy vychadzam z miery spolocenskeho rizika. Ak mi niekto povie ako poskodim travnik jazdou na mtb, tak to beriem. Kazdopadne som presvedceny, ze menej ako chodec. Menej ako ked sa na nu psik vycika. Samozrejme, nikto nebude bikovat po trave, ked ma inu lepsiu moznost, sam vies kolko to zerie energie a potom su tam tie torticky co neches mat na kolese (pripadne v ksichte a na chrbte ak nemas blatniky)
15.10.2022 - 12:41:35
00
Kenai napísal:
Je to normalny nespevneny chodnik uz aj v OSM vyznaceny.

Uf, teraz si neviem vybrat medzi troma bodkami, usmievajucim sa smajlikom alebo nejakym sikovnym meme.

Tak potom kdekolvek moze byt chodnik, staci si ho prist vyjazdit a zadat do appky, takze ak vam niekde chyba, len smelo do toho.
Ak sa teda nezhodneme v elementarnej otazke toho, ci tam cyklista vobec ma co robit, tak potom je samozrejme, ze sa v otazke tohoto konfliktu nezhodneme. To ostatne nepotrebujem, prisiel som sem len dat link na VZN, aby som pomohol :handshake:
15.10.2022 - 12:49:42
26
OK, ja len vychadzam z toho co sa tu povedalo. To miesto trocha poznam na chodniku som nikdy nebol do Petrzky chodim malo a ak tak na cestaku, cize sa drzim cyklocestickek ako prisrobovany. Aj tam si uzjem strku az az.

Mal som raz z mestskymi policajtami debat o zeleni v petrzalke. Zaparkoval som na niecom comu oni hovorili trava, nenasiel by si tam ani kusok travy skor to bol zvysok strku zo savby domiesavacom zavalcovany do blata cca 10 rokov sapt. Oni na mna, ale ze to je mimo vozovku tak je to zelen. No tak som ich aj upozornil, ze je to sukromny pozemok a ze aj oni stoja na sukromnom pozemku a ze nech si tu papucu zoberu skor ako ich dam odtiahnut. Potom naraz uz hovorili, ze ako to maju vediet a ze oni katastralnu mapu zo sebou neosia. Zbalili papuca a prasili prec.
Ak to beries podla katastra, ze kde je parcela s popisom zelen je to zelen, aj ked tam nic zelene nie je, tak to je tiez pristup. Ale je bezne, ze nie vsetky chodniky su v katastralnej mape. Napr. aj parky maju bezne plochu ako zelen a ja asfaltovy chodnik je sucast plochy oznacenej ako zelen, strkovy uplne bezne. Podla katastra je to 5206/13
https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster/detail/kataster/parcela-c/804959/5206_13?pos=48.127043,17.118567,18

https://kataster.skgeodesy.sk/Portal45/api/Bo/GeneratePrfPublic/?cadastralUnitCode=804959&prfNumber=2021&outputType=pdf

5206/13
Ani zmienka o tom ze by to bola zelen, alebo park aleob nieco podobne. Zastavaná plocha a nádvorie Vyuzitie: Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba - cestná, miestna a účelová komunikácia, lesná cesta, poľná cesta, chodník, nekryté parkovisko a ich súčasti

Cize je to skor chodnik ako zelen
. Na oko je to chodnik, nie zelen. Tak podla coho to mas povazovat za zelen ?

Som rad ze som to pozrel, nakoniec z toho vyplynulpo ze psickari vencia pse na ploche, ktora je urcena vlastnikom na vyuzitie ako: Pozemok, na ktorom je postavená inžinierska stavba - cestná, miestna a účelová komunikácia, lesná cesta, poľná cesta, chodník, nekryté parkovisko a ich súčasti
15.10.2022 - 13:10:01
00
Chochmes!
Ten si nedomauješ...
Kto ho nemá,tomu nevysveliš!
15.10.2022 - 13:24:54
00
jedna sa o oficialny vybeh pre psov cize pokial tam nevencis psa defakto by si tam ani nemal liezt ale neni to oplotene takze ok mozes sa tam ocitnut kazdopadne ak nie si na ceste alebo cyklochodniku jazda musi byt prisposobena chodcom a teda to co spravil cyklista bol umysel vo vencicovi nevidim chybu a nie je to zaujatost ja sam som cyklista cez 20 rokov a psa mam len poslednych 9

na fotke je miesto stretu toto je z pohladu cyklistu vencic siel ako je pes tam dakde zastal a psasi stahoval na seba

Prílohy:

IMG_20221015_131942.jpg
IMG_20221015_131942.jpg 539.06 KiB thumb_up0thumb_down

15.10.2022 - 13:27:15
00
Kenai napísal:
Ok stale pisem moc zlozito? OK. Tak po lopate.
Kam ma ist sportovy cyklista bikovat, aby stale neumsel kvoli niekomu brzidt, alebo sa bat ze niekde vybehne dieta pes chodec ? Aby mohol drzat aero polohu nie mat hlavu ako periskop a vystrkovat ju za kazdu zakrutu ?

Kludne napis konkretne. Alebo napis pravdu, ze nikam, lebo velodrom nemame a cesticka pre cyklistov, ci DH trail nie je vobec zaruka, ze mu tam nikto nevbehne. Dokonca ani bike park, Vlastne ano mozes ho poslat na Slovakia ring ako posielaju autickarov ked menaju chut brzdit kvoli cyklistom.

Na to je jednoduchá odpoveť. Taký cyklista má ísť na športovisko uzavreté pre verejnosť. V inom prípade v meste, mimo mesta, v lese, v horách, na trailoch, cyklocestách musí VŽDY, opakujem VŽDY očakávať aj stret s autom, psom, chodcom, zajacom, srnou, medveďom, iným cyklistom, aj kenaiom, scarinkom, žihadlom, cepom, milosom. Dokonca aj na diaľnici musíš očakávať stojacu kolónu, chodca alebo auto v protismere. Komu vadí brzdenie, predvídanie, otáčanie hlavou nech nejazdí na biku. Ani cyklomaratóny štandardne nebývajú na uzavretých trasách.
15.10.2022 - 13:44:15
26
Kenai napísal:
Dakujem, inak to je celkom vesele aby si clovek nastudoval este aj vsetky VZN kym ide na biku cez nejaku vacsiu dedinu.
Kazdopadne ten chodnik nie je zlenen. Cize v tomto pripade to nic neriesi. Skor to hovori, ze cyklista nemohol uhnut a mal uhnut psickar. Ten totiz na travu moze, cyklista nie.

Vychodený chodník v mestskej zeleni je stále mestská zeleň, pokaľ ho mesto neeviduje ako chodník... Napr. ja sa snažím (myslím že celkom úspešne) nejazdiť a nechodiť po každej nelegálne vyšliapanej pešine v mestách alebo aj v horách neberiem všetky vychodené skratky a idem len značeným chodníkom...

Keď je vyznačený v OSM nič nevraví či je legálny alebo nie, proste je označená vychodená pešina. OSM mapa nie je oficiálny mestský plán zástavby.
15.10.2022 - 13:50:34
01
RunesSVK napísal:
jedna sa o oficialny vybeh pre psov cize pokial tam nevencis psa defakto by si tam ani nemal liezt

Celá táto kauza je mi dosť ukradnutá, ale z tohto mylného stále sa opakujúceho argumentu mi už ide explodovať mozog :D

Pokiaľ to nevieš doložiť nejakým iným dokumentom, táto značka psíčkarom poskytuje len výnimku zo zvyčajného zákazu, ale rozhodne nie výlučné právo na užívanie.

Všetci ostatní obyvatelia majú právo túto plochu využívať rovnako, ako iné. Ak teda blokujete vyšlapaný chodník, je to tiež neohľaduplné. Neospravedlňujem tým ale chovanie spomínaného cyklistu - o tom je celá táto téma.
15.10.2022 - 14:20:35
15
Ten hladany cyklista nie som (ak si to tu niekto myslel), vcera som jazdil inakadial. (A sice mam 38, ale vyzeram na 25 a to aj ked mam bradu, na 40 by mi nehadal nikto :)
Avsak uz tadial teda jazdit nebudem, este teraz ked je to sledovanejsie...
Len by som rad k tomu podotkol, ze to zatravnene uzemie je skutocne velmi velke, je absolutny NONSENS, aby cele patrilo iba psickarom, na to fakt nemate pravo. Ak by to bola len cast, tak len smelo do toho, kludne si to aj oplotte, ale urcite nemoze byt vase cele travnate uzemie od Bosakovej az po Rusovsku cestu, ved na dlzku to ma 550 metrov.

Taktiez plne suhlasim s prispevkom m-t vyssie - "značka psíčkarom poskytuje len výnimku zo zvyčajného zákazu, ale rozhodne nie výlučné právo na užívanie."
15.10.2022 - 14:33:34
01
Konecne to niekto napisal. Tie tabulky hovoria len to ze tu niekde v okoli tejto tabulky(bez urcenia smeru a velkosti plochy) mozes mat psa na volno a bez kosika. Neznamena to ze toto je nase uzemie a tu sa mozu vyhradne vencit psy a nikto iny sem nesmie vkrocit.
15.10.2022 - 16:42:41
00
chlapci dakujem za tento precedens ? odteraz ignorujem C na singlacoch s argumentom ze predsa to ze nesom na biku neznamena ze sem nemozem ved ta znacka len informuje ze tu dakde plus minus presne nespecifikovane ide trasa pre bicykle ale urcite neobmedzuje pohyb ostatnym ?

nevravim ze do oznaceneho neoploteneho vybehu ma niekto iny zakaz ale bez psa tam nemas co hladat v zaujme bezpecnosti oboch a ked uz teda tam leziem tak prisposobim jazdu aj spravanie ci patrite k skupinke tych co to pustaju od michalskej dole 40+ (pre mimo BA je to pesia zona dole kopcom v starom meste)
15.10.2022 - 17:20:37
00
vam v tej Bratislave uz musi dobre je_bat - jeden chodnicek a kolko kriku okolo neho, zit v tom hnoji by som teda vazne nechcel

to je moj chodnik! ... to je moj chodnik! ... to je moj chodnik! ... ako male deti
15.10.2022 - 17:26:10
05
GustoO o to prave ide keby si to jedna jedina skupina uvedomila a to tych par cyklistov ktorym je zatazko sa drzat cyklochodniku a skracuju si to cez luku ze ked uz idem na taketo miesto bez ohladu na to ze je to vybeh ale su tam proste chodci a pesovia tak idem tak aby som pri nich spomalil na 8-10kmh alebo teda sa im vyhnem oblukom ale nie ze si to budem rubat po jedinej uzkej vyslapanej cesticke 20kmh zvoncek samozrejme nikto nemame a dat teda o sebe vediet je problem.

Staci tak malo a to spomalit a dostatocne sa vyhnut v pripade vacsej skupiny prejst okolo ak na mna steka pes zostanem stat a pockam kym si psa zoberu.
15.10.2022 - 17:51:23
00
Za 30 rokov zitia v Petrzalke si teda nie som isty ze psickari sa spravaju aspon tak ohladuplne v miestach mimo volneho vybehu ako ty ocakavas od nepsickarov na mieste volneho vybehu.

Verim ze tvoje nadsenie z drbania neohladuplnych plne vyuzivas aj na psickarskom fore kde psickarov drbes jedneho za druhym…
15.10.2022 - 18:01:28
04
keyboard_arrow_up