Jedlovina...jeden z naj trailov na Slovensku, co som isiel. Vdaka volodaj...sorry za OT :)
15.11.2022 - 20:21:42
01
Musel som vám niečo pekné ukázať keď sme ma už celú cestu hore vkuse čakali :D
15.11.2022 - 20:28:53
02
Možno je to skôr o individuálnom mentálnom nastavení človeka, ťažko je takto generačne zovšeobecňovať z jednej či druhej strany. Som Husákove decko,čiže starček ;) , ale novinky (a to zďaleka nielen cyklo) sledujem, a mnohým z nich som otvorený. Staré časy nevelebím, hlavne historicky a politicky, neviem, snáď práve preto som otvorený pokroku. Za posledné roky sa na trhu pokúšalo umiestniť strašne veľa hlúpostí a neužitočných kravín, ale keď to porovnáme s množstvom užitočných vecí resp vecí, ktoré nám spravili život lepším a kvalitnejším, stále som optimista :y:
15.11.2022 - 20:29:51
05
volodaj napísal:
Škoda tej tuhosti, ale tak 32 mm nohy človek neoklame.

Este k tej tuhosti , aby nevznikol nespravny dojem, 44ka sice tuha nie je, ale nie kvoli 32mm noham , ale s pruzinou vazi 1800g, je to chrtia XC vidla. Ale freeridove 32mm vidlice z dob okolo roku 2005 maju zosilovane vnutorne nohy (pripadne ocelove) a hlavne korunky,niekedy aj zosilovaciu vnutornu vlozku (pike). A tie su tuhe viac nez dost. S takou MZ 2003, co vazila 3kg sa dali lamat kamene v kamenolome :D Sirsie vnutorne nohy ale maju pocitovo mensi "vakel", kvoli sirsim tesneniam, ale pokial su moc odlahcovane, tak staci krivy pohlad a hned maju preliacinu :lol: A to je zial ten dnesny problem, ze v mene vahy 35tky su tak odlahcene , ze sem tam sa pokrivia pri dopade. Ale samozrejme, ako som pisal, je to ine ako 32ka. Este doplnim, ze stale mam jednu XC vidlicu, ktora ma 30mm nohy a je tuhsia ako akakolvek 32ka (okrem tych FR). Vdaka korunke hlavne, tam zacina cela tuhost vidlice ako celku. Len soudruzi z NDR maju vzdy v zalohe dake *****,tak nefunguje :/ No, ale to su take teoreticke veci, ale ja len tak, aby si niekto nemyslel, ze starsie veci su horsie ako nove. Ono to niekedy tak je, ale v poslednom case mam pocit (teraz nemam na mysli vidlice), prestava platit :/
15.11.2022 - 20:36:50
02
double napísal:
to by ma zaujimalo prečo si ju kupoval a načo ju máš?:)

Spytaj sa zeny preco si kupuje kabelky a lodicky :P Zeny si ladia tieto veci k satam, ja k trailom predsa :D
A ma to aj prakticku vyhodu, kedze v prilbach ludi nepoznas, tak pozeras na bajk. Zmenis vidlicu a si iny bike :D
15.11.2022 - 20:38:19
03
SLR napísal:
20 rokov dozadu sme boli vďačný za RST GILA s elastomermy a teraz vidlice za 1,5k sú nepoužiteľné…

20 rokov dozadu som mal Marzocchi. Drziaky predneho kolesa som nevozil ani vtedy, ani teraz. Btw, slusnu MZ si mohol mat od asi 1997. To , ze niekto nieco kritizuje, tak to moze znamenat, ze tomu dobre rozumie a hovori o niecom specifickom, tak ako HI-FI posadnuti kablovi maniaci :lol: Takze tak to aj ber a nemusis hned pisat hejty. Nejako sa toto forum zvrhlo.

edit: co viem, tak vela jazdcov DH nikdy seriove vidlice nevozili, vzdy im mechanici upravovali vnutro pre ich styl jazdenia. Ved preco myslis vznikalo plno vyrobcov ako Avalanche. ved na tom nic nie je. Vezmi si, ze mas za sebou korenov kazdy nejake velkosti a vzdialenosti od seba. Tak skusas rozne metody, ako s korenmi vybabrat. A ked to das, potom ides na dalsie :D Co je na tom k nepochopeniu :lol: :rofl: :rofl:

Inak k CCDB, oni maju kanalikovy system tlmenia (nie planzetovy) a moze sa tam stat pri vhodnej konstelacii nastavenia/oleja a dopadu, ze sa vytvori (teraz neviem presny termit), hydraulicky lock /ma to fyzikalny zaklad/. Co teda moze byt sakra neprijemne. A este dodam, ze z tlmicov, co som jazdil, sa pruzine najviac blizi vzduchovy RS Vivid. Ale servisovat to... dakujem pekne.
15.11.2022 - 20:51:20
00
SB120 za 10k€ GX reťaz a alu kolesá, no nekúp to :D
15.11.2022 - 21:03:15
00
A ešte je aj škaredý. Nejak si neviem na tieto čo začali od myslím SB130 zvyknúť. Kde sú tie pekné línie SB66c alebo SB6c.
15.11.2022 - 21:32:23
01
branomelis ak si najdem niekedy cas, mozem sa zo zvedavosti na to kuknut, takto len teraz v skratke:

jedna sa o uplne normalny jav - adsorpcia - inak povedane, ked sa ti molekuly niecoho prichytia na nejaky povrch. Toto sa casto popisuje velmi klasickymi (ziadna kvantovka) formulaciami, nieco velmi podobne pritazlivosti/odpudivosti elektrickych nabojov, gravitacia, len s troska inymi rovnickami a konstantami...

V tomto pripade je to adsorpcia z plynnej fazy - vzduchu - kde maju molekuly (N2, O2, CO2, H2O,...) velmi vela pohybovej energie (teplota) a vela miesta na svoj zivot --> tieto molekuly sa hybu rychlo (nechce sa mi pocitat, tak google hovori ze pri ~izbovej teplote ma O2 peak na ~400m/s) a na velke vzdialenosti (~60nm=60*10^-9metra pri 1bar a len rychlo cca spocitane 6nm pri 10baroch) kym narazia na nejaku dalsiu molekulu a zrazia sa.

Teraz si ale vezmi priklad rovneho povrchu, napr. sklo, a vodnu paru adsorbujucu sa na tento povrch (zahmlene/zarosene okna). Ked je uz voda na skle a nema z neho odist, tak sa moze hybat len v 2 smeroch - v rovine skla. Keby to bolo tak, ze cela pohybova energia vody pri prechode "zo vzduchu" na "sklo" jej zostane zachovana, tak by po skle lietala omnoho rychlejsie (pretoze 3-tia, z-tova zlozka energie ktoru ma v priestore, by sa musela presunut na zvysne 2 zlozky, x+y, na skle). Ovsem, v realite je to tak, ze ta voda je tam "brzdena" pocas toho ako sa adsorbuje, a ano, bude sa hybat aj na povrchu, ale omnoho pomalsie, a zvysok svojej energie premeni na napr. svoju vlastnu vibraciu na povrchu, alebo odovzda povrchu v ktorom sa rozlozi po celej strukture.

No a tuna nastava ta vtipna vec/vysvetlenie - adsorpcia je teda pritazliva silova interakcia medzi atomami povrchu a adsorbovanym atomom/molekulou --> adsorbovane molekuly su casto velmi dobre drzane na 1 mieste povrchu dlhu dobu. A teda, kedze sa malo hybu, tak velmi blizko nich sa mozu adsorbovat dalsie atomy/molekuly.... V praxi mozes mat/mas povrchy a adsorbenty, kde adsorb. atomy/molekuly su od seba vzdialene jednotky atomov, cize radovo niekolko malo angstromov = 10^-10m - a vidis, toto teraz porovnaj s 6* alebo 60*10^-9m = 60-600*10^-10m --> radovo mozes mat adsorbovane molekuly desiatky-az-stovky krat blizsie k sebe ako ked su v plynnej faze pri 1-10baroch. No a potom su ovsem este dalsie smakovky, akoze ze zvacsa mozes adsorbovat niekolko vrstiev na seba - nie len 1 vrstvu, ale trebars 2,3,4.
No ale este sme neskoncili - pre zjednodusenie, si predstav ze tie povrchy kam sa adsorbuju, su len rovne plane. Lenze usporiadane tesne jedna nad druhu - a pod tesne mam na mysli nieco na urovni jednotiek nm a menej - cize urcite menej ako vyssie spominana volna draha molekul vzduchu pri 1-10baroch. A kazdy povrch mozes obsadzovat z 2 stran.
A navyse aj priestor medzi povrchmi budu vyplnat nejake tie neadsorbovane molekuly, ak sa tam este zmestia :D.


edit: a aby bolo jasne/explicitne - ja netvrdim ze dana vec ma zmysel - cela pointa mojich predoslych prispevkov bolo ze fyzikalne to mozne je, otazne je ako je to "relevantne" a "rozumne"
Tiez mam vlastny nazor na "rozumnost" veci ako AB alebo CS a len si tukam na celo ked si predstavujem ako nejaky vikendovy mamil s najazdom 10km/mesiac bude hovorit o neskutocnom zlepseni po vymene 10 lozisk za CS za 1000€. Ale nebudem tvrdit, ze za dost specifickych podmienok nepoda CS lozisko lepsi vysledok ako ine kvalitne lozisko.
15.11.2022 - 21:39:30
26
stanos4
Dík za takéto osvetlenie. Ja by som to asi nejakou fyzikou ZŠ nenazval, okrem toho tam vychádzajú aj veci z chémie, v ktorej ozaj nie som doma. Ale celý princíp som si predstavoval podľa prvej časti toho tvojho popisu...ako, že tam existuje nejaká príťažlivosť medzi molekulami v štýle príťažlivosti/odpudivosti elektrických nábojov. Plus materiál na ktorý sa to vie pri stláčaní viazať a pri rozpínaní zas uvolňovať. Prípadne ak by si k tomu ešte niečo vedel, tak môžeme aj v téme o vidlici až tu nepopudzujeme ľudí.
Rovnako ako CS keramiku vieš uznať, že pri nejakých špecifických podmienkach funguje, tak aj toto môže slúžiť práve na špecifické podmienky a niektorým ľuďom a niekto môže byť z toho nespokojný, potom aj životnosť, že koľko to vie takto cyklovať, alebo ako rýchlo to vie počas jazdy reagovať. K tomu CS, ktorý tiež používam v strede a kladkách, tak chod je veľmi hladký a má to skvelú životnosť, ale ušetrené watty neviem :) Ale na strede už je jedno ložisko poškodené, tak už používam obyčajné ložiská a na TREKU s BB92 dvojradové antikorové Enduro.
15.11.2022 - 22:11:17
00
bimjeam napísal:
SB120 za 10k€ GX reťaz a alu kolesá, no nekúp to :D


nestazuj si, lebo budes oznaceny za zatrpknuteho starca

10tisicove bicykle s GXkom su predsa supeeeer!!! :rock: :clap: :l:
15.11.2022 - 22:39:42
01
Vďaka stanos4, kiež by tu takéto príspevky boli častejšie
16.11.2022 - 06:46:42
10
Tá novinka Yeti SB 120 má niektoré zaujímavé riešenia,a hlavne geometria vyzerá velmi fajn-je neobvyklé,aby mali rôzne velkosti rámu aj inú dĺžku zadnej stavby :y: určite to bude fajn pojazdenie ;)
Áno,cena je ako obvykle riadne ustrelená,ale to už je tak-napriek tomu dopyt prevyšuje ponuku,kamoš čakal na SB 140 viac ako rok,potom to vzdal a kúpil len rám,ktorý dostupný bol a vyskladal si ho sám.
Tu je fajn článok a pár fotiek-4 farby,6 velkostí rámu,k tomu 5 alebo 6 stupňov výbavy-no to som zvedavý,kolko z toho bude reálne k dispozícii :^)
https://www.bikeandride.cz/2022/11/yeti-sb120-dalsich-par-milimetru-k-dokonalosti-tech-news/
16.11.2022 - 07:57:58
00
Dano5 Presne tak, treba skladat.
Za 120 ram chcu 4300 usd , netusim kolko bude cena v EU.
A zvysok (bez gripov, stredoveho a pedalov) MOC ceny b24
Cca 5000 Euro.
(Xtr 4piest brzdy, exc 1501 karbon kola, full AXS xx1 (s xx1 retazou a x01 kazetou :-), x01 kluky, SQLab sedlo a Renthal Carbon rajdy, full na fox Factory).

Takze 9300, vysledok?
Mas komponenty na ur9vni top liny, za ktoru chcu 12000, takze usetris par 1000 euro oproti top, resp par 100 oproti tej 10k verzii.
A ako bonus mas zabavu s rozbalovanim krabic a potom so skladanim.
:-).
16.11.2022 - 08:11:56
07
súhlas,posledný Yeti SB5 som skladal-rám z Anglicka v akcii 2800 eur,ostatné pokúpené kde sa dalo-akcie a pod. ;) výsledok-a j z karbónovými koledsami cca 6000 eur-ale to bolo pred 4 rokmi,teraz by to vyšlo podstatne viac-ak by som bral teraz celý,tak len tú základnú verziu C1-vábava komplet SLX je v pohode,funguje super,sedlovka OneUp 210 mm a ostatné tiež použitelné,cena cca 6300 USD to už sa blíži k cenám "nekultoviek" :)
https://yeticycles.com/bikes/sb120
16.11.2022 - 08:20:38
02

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Komponenty)
keyboard_arrow_up