Brzdy su zakladne Sram level a kotuc je 1,8 mm siroky 180 mm Galfer.
Je to vpredu, na vidle, uz pri montazi nebolo lahke brzu ,,vycentrovat" aby dosticky nesuchali ( novy kotuc + nove platnicky ).
Dotahoval som podla navodu momentom 8 nm.
Po odjazdeni asi 50 km, kedze platnicky stale suchali mierne o kotuc som ich chcel nanovo vycentrovat, no uz pri povolovani som zistil, ze pri toceni imbusom sa skrutka cela hybe ( ohnuta tesne za zavitom vo vrchnej casti ).
Ta dlhsia bola ohnuta riadne a ta kratsia sice menej, ale tiez.
Stalo sa to uz niekomu ?
Spravil som nieco zle?
Netreba to dotiahnut viac?
Celkove mi to pride s tymto adapterom problematickejsie ako v pripade prechodu zo 160 na 200 mm, kde sa montuje adapter na uchyt na vidlici zvlast dvoma skrutkami a potom brzda na adapter dalsim parom kratsich skrutiek.
Tento sposob predlzenia zo 160 na 180 mm je trochu divny tym, ze sroby su dost dlhe a vnutorny priemer dier na adapteri je vacsi ako hrubka srobov a ma to tam volu a 4 ,,klzne" plochy, kde sa to asi moze hybat.
Dakujem za akykolvek komentar, radu skusenost...
Pridal som aj fotku, ako to tam bolo nahodene, podlozky boli spravne, adapter tiez a aj na kotuci je vidno, ze dosticky dosadali tam, kam mali.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 17:05
Pokial viem, tie adaptery su univerzalne. Aj zavitove diery v rame si znacku nevyberaju. Sroby aj adapter su z jedneho balicka.
10 nm podla mna vyriesi aj tuto lahku antipatiu
Akoze viem, ze existuje asi aj adapter od Sramu, ale kedze sa napriklat tu vobec nepredava, bral som to tak, ze tieto by nemali byt ,,rasisti".
Mam napriklad aj retaz Shimano na kazete a prehadzovacke Sram a uplne bezproblemov.
BTW - vie niekto, preco SRAM adaptery uz tuna neponukaju? Stali trikrat tolko ako tie od Shimana - iba toto bol ten dovod?
To asi nie, fotka je robena uz bez srobov, len aby bolo jasne, ako to tam bolo a ze to bolo dobre otocene. MOzno preto to vyzera, ze to nepasuje.
Ten adapter nie je sirsi, roztec je rovnaka, pri montazi to bolo vsetko OK - praveze to malo az na moj vkus prilis velku volu - ale to nebolo kombinaciou SRAM - SHIMANO ale skor tym, ze samotne sroby od Shimana v tom adapteri Shimano maju volu- su uzsie ako diera na adapteri a je to tak asi z dovodu moznosti ,,vycentrovat" to na kotuc, aby dosticky nesuchali.
Rozhodne som to tam nerval nasilu a roztecou to nie je.
Trvalo asi 10-12 pokusov, kym som to dako vystredil.
Navyse oba sroby su zohnute tesne pod hlavickou, nie tam, kde je zavit.
Mne osobne by ale pripadalo logickejsie, ak by aj v tom adapteri uz bol zavit a donho siel srob napevno ako ked to cele ma volu. Kupil som novy, ale bojim sa, ze dodrzanim postupu ako predtym mozem dospiet k tomu istemu vysledku. Len stale neviem preco.
Ano, suhlas, dotahovanim to urcite nie je, ani roztecou.
Vazim okolo 100 kg, ale je to XC bicykel, ani na tom neskacem, ani nic extremne - len Karpaty a toto bolo cisto 50 km po asfalte ( dvakrat som otocil z PK Zapadnuty kut ).
Niekde sa nieco hybe, co by sa nemalo, ale neviem co.
Tie sroby su docela hrube fakt, nechce sa mi verit, ze by Shimano balilo do adaptera dake ,,blato".
Pri montazi som si to prirovnal a prislo mi to OK.
Aj ked teraz nasadim tie podlozky + hrubku toho adaptera na povodne skrutky ( ked to bolo bez adaptera - lebo tie dve boli rovnako dlhe povodne - myslim, ze asi 20 mm ) tak to podla mna sedi.
K adapteru su myslim 38 mm a druha 32 mm.
Ak by boli kratke skrutky - myslim, ze by sa asi stalo, ze by som to bud vytrhol zo zavitovej diery vo vidlici ( co by asi bol pruser celkom ) alebo by bol aspon poskodeny zavit. Zavitu ale nic nie je.
A rovnako je vidno, ze som zavitom bol az na tej modrej farbe, ci co to tam byva, aby skrutky lepsie drzali.
A ako som spominal - ohnute to je az na tej hladkej casti, nad zavitom - smerom k hlavicke.
Cize mi z toho vychadza, ze sa dako z tohto spojenia pohla prave samotne brzda.
Ale nemala by sa.
Asi tých 10Nm bolo o čosi viac.
Sram PM +20 adapter sme naskladnovali naposledy v aprili a odvtedy je nedostupny.
Nie, podlozky su spravne podla mna.
Asi tých 10Nm bolo o čosi viac.
Bolo to 8 nm ( navod hovori 6 az 8 Nm, kvoli mojej vahe davam vzdy vyssiu hodnotu )
Skor by som sa rad spytal, ci by to nemalo byt mozno aj viac - aspon tych spominanych 10 Nm ?
Sram PM +20 adapter sme naskladnovali naposledy v aprili a odvtedy je nedostupny.
Doma skusim odfotit ako to tam budem davat nanovo ( kupil som novy adapter, lebo solo skrutky som nikde nezohnal, vsetky boli bud kratsie, alebo dlhsie ).
Do buducna chcem zvacsit aj zadny kotuc, takze sa to minie.
Skusim tam dat len jednu skrutku ako pises a uvidime - odfotim.
Ale nemal som pocit, ze by mi tam nieco odstavalo.
Divny pocit som mal z vacsej diery na adapteri, v ktorej origo skrutky dost plavaju.
Cele sa to nedotiahnute tak divne hybalo vsetkymi smermi ( cize nic neslo pod uhlom - dalo sa s tym hybat komplet kazdym smerom )
V reali je teda moznych viacero poloh samotneho adaptera pod brzdou, zalezi, v ktorej to clovek zrovna dotiahne.
kedze sa to ,,dotahuje" volne so ,,zatiahnutou" brzdou, posobi to dost benevolentne.
Drzim ju, kym nedotiahnem. V akom momente by sa mala packa povolit?
Ono od momentu, ked to zacne realne drzat az po 8 Nm nie je vela - mozno jedna otacka skrutky.
Este dodam, ze ako vymedzovak pozuivam kusok tvrdeho papiera.
Uprimne, opacne sa to tam dat ani neda.
To uz o strmen chytaju tie obluciky na kotuci.
Podlozky su tam take, ake dal vyrobca. Ale pravda je, ze mam tiez pocit, ze prave tie podlozky davaju tomu celemu dost velku volu.
Mam tento adapter, ale tie polgulove podlozky som ani nemusel pouzit. Ty to mas uz dost vyosene, a asi aj tie podlozky to uz nevedia dorovnat, a ta hlavicka srobu sa uz ohne. Ak mas este rovne sroby, skus to pri zatahovani detailne sledovat ako sa to chova. Staci aj bez kolesa, len vyslovene to dosadnutie pri zatahovani.
Zrejme na to su tam tie pologulove podlozky, ale z nejakeho dovodu nefunguju ako maju.
Ale podla navodu a dosticky sedia na kotuci jako rit na serbel.
Cize taka poloha strmena je OK.
Co nie je OK je sulad povrchu strmena a hlavicky skrutky.
Da sa to nejako riesit?
Lebo predpokladam, ze aj SRAM adapter bude mat rovnaku ,,geometriu" ako tento, kedze poloha dosticiek voci kotucu je takto spravna.
Len to utiahnutie skrutiek...
Takze, aj takto ,,vyosene" som to vycentroval, utiahol na 8 Nm, vsetko sedi.
A ked som tie srobky zase po uplnom dotiahnuti povolil a vybral, su stale rovne.
Cize sa to asi urobi az pocas jazdy, pri zatazi.
Skusim dotiahnut na 10 Nm, nie na 8 ako doteraz a pojdem sa na tom previezt.
Dam potom vediet.