HOLÝ VRCH (Tisícka), 1054 m (pohorie: Volovské vrchy) – cyklovrchol 15

Holý vrch je košickým turistom známy pod názvom Tisícka, do niektorých máp sa dostal s názvom Tisícovka. Niekedy býval označovaný aj ako Zadná Holica, na mape lesných ciest je uvedený ako Hubertus. Holý vrch je uvedený na starých mapách a javí sa ako najsprávnejší. Päť názvov pre jeden kopec je ozaj mimoriadnou zvláštnosťou – z tohto hľadiska ide asi o unikátny kopec.
Na jeho vrchole je umiestnený televízny vysielač, vďaka čomu je kopec zďaleka identifikovateľný, dobre ho vidno aj z Košíc. Je to najbližší kopec s výškou nad tisíc metrov od Košíc, preto asi ten názov Tisícka. Vzdušná vzdialenosť vrcholu z centra mesta je 16.3 km, z okraja mesta 12,7 km.

Geografická vložka:
Pre porovnanie najbližšie tisícmetrové kopce k niektorým slovenským mestám (mesto, kopec, vzdialenosť z centra/okraja mesta): Prešov: Tri chotáre 1025 m, 11,8/9,0 km – Bratislava: Inovec 1042 m, 96 km – Banská Bystrica: Panský diel 1100 m, 6,8/3,9 km – Žilina: Grúň 1101 m, 12,3/8,6 km – Nitra: Tatra 1015m(pohorie Vtáčnik), 48 km – Ružomberok: Čebrať 1054 m, 2,5/1,5 km. Z tohto pohľadu je najhorskejším mestom rodný Ružomberok. Pozoruhodnosťou je že nadmorské výšky najbližších „tisíciek“ Ružomberka a Košíc sú rovnaké: Čebrať aj Holý vrch majú nadmoskú výšku 1054 metrov.

Z vrcholu je dobrý západný výhľad. Vidno Slovenský kras s Jelením vrchom a veniec Volovských vrchov s Pipitkou a Osadníkom. Ako na dlani je len 4,8 km vzdušne vzdialená Kojšovská hoľa (1246 m). Napravo od nej pri dobrej viditeľnosti vidno kúsok východnej časti Vysokých Tatier a Belianske Tatry. Východnému výhľadu bránia stromy, v zime medzi stromami možno vidieť Slanské vrchy a mesto Košice. Na západnom úbočí rastú stromy, ktoré postupom času obmedzujú dosiaľ ešte dobrý západný výhľad.

Na Holý vrch vedie lesná cesta z červenej značkovanej trasy Cesta hrdinov SNP. Táto odbočka dlhá 350 metrov sa nachádza 750 metrov od Zlatoidských lúk, tesne pod sedlom (pod Holým vrchom). V sedle je obnovený drevený prístrešok (vďaka junákom zo Zlatej Idky). Obľúbená chata Lajoška http://www.treking.cz/chaty/chata-lajoska-predna-holica.htm je z vrcholu vzdialená 3 km. Prístupových ciest do Sedla pod Holým vrchom (1028 m) je niekoľko. Sú znázornené na priloženej prehľadnej mapke, popis výstupových trás možno stotožniť s výstupovými trasami ku chate Lajoška:
http://www.treking.cz/regiony/lajoska-pristupove-cesty.htm

Jednou vetou: „Veľkomestský“ tisícmetrový cyklovrchol s pravou horskou atmosférou.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

Prílohy:

CV_tisicka_na-vrchole-vzadu-kojsovka-.jpg
CV_tisicka_na-vrchole-vzadu-kojsovka-.jpg 240.05 KiB thumb_up0thumb_down

CV_tisicka_pod-vrcholom-.jpg
CV_tisicka_pod-vrcholom-.jpg 178.7 KiB thumb_up0thumb_down

CV_tisicka_odbocka-z-cervenej-na vrchol-.jpg
CV_tisicka_odbocka-z-cervenej-na vrchol-.jpg 188.16 KiB thumb_up0thumb_down

CV_tisicka_zo-severozapadu-zo zltej-+.JPG
CV_tisicka_zo-severozapadu-zo zltej-+.JPG 185.87 KiB thumb_up0thumb_down

CV_tisicka_od-kojsovskej-hole-+.JPG
CV_tisicka_od-kojsovskej-hole-+.JPG 70.04 KiB thumb_up0thumb_down

CV_tisicka_mapa2.JPG
CV_tisicka_mapa2.JPG 351.7 KiB thumb_up0thumb_down

CV_tisicka_pohlad-od-kosic-z ciciek-+.JPG
CV_tisicka_pohlad-od-kosic-z ciciek-+.JPG 62.64 KiB thumb_up0thumb_down

08.04.2012 - 20:17:33
00
GERLAŠSKÁ SKALA, 752 m (pohorie: Slovenský kras) – cyklovrchol 16

Gerlašská skala sa nachádza na severnom cípe Plešiveckej planiny ktorá je považovaná za najkrajšiu a najvzácnejšiu planinu Slovenského krasu. Zo skaly je veľmi pekný a ďaleký výhľad na sever, pohľad do Rožňavskej kotliny s dedinkami má letecký nádych. Na severozápade vidno Kráľovu hoľu, na severe Revúcku vrchovinu a za ňou na obzore Slovenský raj, na severovýchode Volovské vrchy s typickým Skaliskom (Volovec). Za dobrej viditeľnosti je vidieť aj 63 km vzdialené Vysoké Tatry. Názov skaly asi súvisí s tým, že z nej vidno Gerlach (oficiálne Gerlachovský štít 2654 m). Skala je súčasťou prírodnej rezervácie Gerlachovské skaly (bizarné skalné steny s bohatou vegetáciou pod ktorými sa nachádza Šingliarova jaskyňa).
Najlepší prístup na skalu je z juhu po mierne zvlnenej ceste Plešiveckou planinou od rázcestia Veľký vrch (721 m). Cesta vedie malebným krasovým prostredím. Zo severu je možné vyjsť na skalu lesnými cestami z obcí Honce, Rožňavské Bystré a Rakovnica (viď mapka). Niektoré úseky sú hodne strmé. Ale pri vynikajúcej kondícii sú zvládnuteľné v sedle bajku (osobne som severnými cestami vždy len schádzal dole, takže len teoretizujem :))

Jednou vetou: Veľmi zaujímavý vrchol v mimoriadne krásnom krasovom prostredí s excelentnými severnými výhľadmi.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5 (zo severu asi osem)

http://www.treking.cz/cyklistika/plesivec.htm

Prílohy:

CV_gerlasska-skala_pohlad-zo-severu-.jpg
CV_gerlasska-skala_pohlad-zo-severu-.jpg 188.74 KiB thumb_up0thumb_down

CV_gerlasska-skala_cesta-do-honiec-.jpg
CV_gerlasska-skala_cesta-do-honiec-.jpg 208.6 KiB thumb_up0thumb_down

CV_gerlasska-skala_na-vrchole-.jpg
CV_gerlasska-skala_na-vrchole-.jpg 175.83 KiB thumb_up0thumb_down

CV_gerlasska-skala_severna-panorama-+.JPG
CV_gerlasska-skala_severna-panorama-+.JPG 79.78 KiB thumb_up0thumb_down

CV_gerlasska-skala_juzna-cesta-plesiveckou-planinou-.JPG
CV_gerlasska-skala_juzna-cesta-plesiveckou-planinou-.JPG 129.51 KiB thumb_up0thumb_down

CV_gerlasska-skala_mapa+.PNG
CV_gerlasska-skala_mapa+.PNG 656.88 KiB thumb_up0thumb_down

14.04.2012 - 22:07:00
00
VEĽKÁ JAVORINA 970 m (pohorie: Biele Karpaty) – cyklovrchol 17

Veľká Javorina je najvyšší kopec pohoria Biele Karpaty. Biele Karpaty sú pomerne dlhé (80 km), avšak nižšie slovenské pohorie (v rebríčku najvyšších pohorí sú na 42. mieste z 53). Tiahnu sa pozdĺž česko-slovenskej hranice, takže vlastne ide o česko-slovenské pohorie.
Na lúčnatom vrchole Veľkej Javoriny, na ktorom je umiestnený vysielač a niekoľko pamätníkov, sa od roku 1945 konajú letné česko-slovenské bratské stretnutia. Z vrcholu sú ďaleké výhľady na západnú moravskú i východnú slovenskú stranu. Na severozápadnej strane kopca je vyhlásená národná prírodná rezervácia (najmä vďaka lesom majúcich pralesovitý charakter). Pod vrcholom sa nachádza sympatická Holubyho chata (910 m).

Odkazy:
http://www.treking.cz/vrcholy/velka-javorina.htm
http://www.velkajavorina.com/new/o_slavnostech.htm
http://www.treking.cz/chaty/holubyho-chata.htm

Najlepší prístup na vrchol je zo slovenskej strany po horskej asfaltke. Z osady Hrnčiarové (325 m) je na vrchol 8,8 km (výškový rozdiel 645 m, priemerné stúpanie 7,3 %). Do Hrnčiarového sú hlavné prístupové cesty zo Starej Turej (275 m) a z Lubiny (273m), obe merajú 3,3 km. Z moravskej strany je najlepší prístup po tvrdých lesných cestách z osady Vápenky alebo z obce Strání. Moravská strana je popretkávaná lesnými cestami, z ktorých sú mnohé označené ako cyklotrasy. Horskejší variant výstupu je po červenej turistickej značke od Kamennej boudy.

Jednou vetou: Známy a obľúbený česko-slovenský kopec s pekným výhľadom a okolím.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 4

Poznámka:
Bielokarpatská Veľká Javorina má dvojičku. Je ním menej známa avšak vyššia čergovská Veľká Javorina (1099 m - po Minčole druhý najvyšší kopec čergovského pohoria). Ide tiež o cyklovrchol (hrebeňový), od kopca Čergov je vzdialená 3 km.

Prílohy:

CV_velka-javorina_od-obce-strani+-.JPG
CV_velka-javorina_od-obce-strani+-.JPG 99.18 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-javorina_zapadny-pohlad-na-moravu-.jpg
CV_velka-javorina_zapadny-pohlad-na-moravu-.jpg 232.53 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-javorina_na-vrchole-.jpg
CV_velka-javorina_na-vrchole-.jpg 193.66 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-javorina_pod-vrcholom-.jpg
CV_velka-javorina_pod-vrcholom-.jpg 181.14 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-javorina_SK-cesta-na-vrchol-.jpg
CV_velka-javorina_SK-cesta-na-vrchol-.jpg 227.11 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-javorina_mapa+.JPG
CV_velka-javorina_mapa+.JPG 294.58 KiB thumb_up0thumb_down

20.04.2012 - 21:27:28
00
VEĽKÁ KNOLA, 1266 m (pohorie: Volovské vrchy) – cyklovrchol 18

Veľká Knola je najvyšším kopcom rovnomenného geomorfologického podcelku, patriaceho do pohoria Volovské vrchy. V rámci Volovských vrchov ide o 4. najvyšší kopec (po Zlatom Stole 1322 m, Skalisku 1293 m a Holi 1268 m). Vrchol je plochy a z väčšej časti zarastený smrečinami. Z lúky kúsok od vrcholovej kóty je však pekný výhľad, ktorému dominuje Kráľova hoľa a na severe vidno aj Vysoké Tatry. Kopec je súčasťou Chráneného areálu Veľká Knola. Ten bol vyhlásený najmä pre hodnotné hôľne porasty, rašeliniská, pôvodné lesné spoločenstva, výskyt vzácnych rastlín (šafrán spiišský, peniažtek modratý a.i.) a výskyt vzácnych druhov tetrovitých vtákov na čele s hlucháňom obyčajným. Nižšie pod vrcholom sa nachádzali husté smrekové lesy, ktoré sú však takmer úplne vyrúbané a krajina najmä východným smerom pripomína mesačnú krajinu.

Najlepší prístup na vrchol je zo štátnej cesty od sedla Grajnár (1023 m), kde sa nachádzajú pozostatky bývalej turistickej chaty Javor (nefunguje už vyše 15 rokov). Po modrej a neskôr po žltej turistickej značke popod Malú Knolu je z Grajnáru na vrchol 3,5 km. „Vďaka“ holorubom sa cestou otvárajú pomerne pekné a ďaleké výhľady.
Ďalšie výstupové trasy vedú z Gretly cez Poľanu pod Muráňom a zo sedla Čertova hlava cez sedlo Pukanec. Do sedla Čertova hlava vedú viaceré lesné cesty (niektoré z nich sú označené ako cyklotrasy): z Novoveskej Huty, z Mlyniek, zo Zadného Hýľu...

http://www.treking.cz/cyklistika/knola.htm

Jednou vetou: Zaujímavý spišský kopec s peknou vrcholovou lúkou a vzácnym prírodným prostredím.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 4

Prílohy:

CV_velka-knola_pohlad-na-kralovu-holu (foto treking.cz).jpg
CV_velka-knola_pohlad-na-kralovu-holu (foto treking.cz).jpg 101.57 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-knola_na-vrchole-.jpg
CV_velka-knola_na-vrchole-.jpg 185.89 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-knola_pod-vrcholom-.jpg
CV_velka-knola_pod-vrcholom-.jpg 172.73 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-knola_cesta-zo-sedla-grajnar-.jpg
CV_velka-knola_cesta-zo-sedla-grajnar-.jpg 211.65 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-knola_v sedle-grajnar-.jpg
CV_velka-knola_v sedle-grajnar-.jpg 173.71 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velka-knola_mapa2.JPG
CV_velka-knola_mapa2.JPG 528.73 KiB thumb_up0thumb_down

04.05.2012 - 22:57:41
01
Klobuk dole. Pekne si to tu rozbehol. Nad niektorymi vecmi slintam. Napriklad tu bielokarpatsku Velku Javorinu mam chut si pridat do zbierky.
05.05.2012 - 08:48:01
00
bielokarpatsku Velku Javorinu mam chut si pridat do zbierky.

Pišta, Veľkú Javorinu v Bielych Karpatoch vrelo odporúčam. Vzhľadom na asfalt ide o lahodnú vrcholovku, umocnenú podvrcholovou Holubyho chatou, kde sa dá ozaj dobre občerstviť. Keďže je to dosť ďaleko od Košíc, môj tip je kombinácia s blízkym cyklovrcholom Inovec 1042 m v náprotivnom pohorí Považský Inovec (bližší popis ešte pridám). Aj na tento kopec vedie asfaltová cesta a pod nim sa nachádza veľmi sympatická Inovecká chata. Takýchto „lahodných“ slovenských cyklovrcholov spočítame na prstoch jednej ruky...
09.05.2012 - 15:19:44
00
na Inovec sa beha a nie bajkuje :D
09.05.2012 - 19:26:41
00
Po dvoch cyklovrcholoch s prívlastkom v názve „veľká“ (Javorina, Knola) nasleduje ako istá kompenzácia cyklovrchol s prívlastkom „veľký“ (Javorník)

VEĽKÝ JAVORNÍK, 1071 m (pohorie: Javorníky) – cyklovrchol 19

Najvyšší kopec pohoria Javorníky, ktoré sa tiahne od Čadce až po Francovu Lhotu (Lysú pod Makytou) v dĺžke asi 70 km http://www.treking.cz/regiony/javorniky.htm. Na vrchole je od roku 2007 umiestnený veľký drevený dvojkríž, starý hraničný kameň a vrcholová kniha. Necelý kilometer severne od vrcholu prechádza česko-slovenská hranica. Veľký Javorník je zalesnený, samotný vrchol je trávnatý a sú z neho dobré južné výhľady na hrebeň Javorníkov a západné výhľady na moravskú stranu, kde sa vynímajú Moravskosliezske Beskydy. Na východnú slovenskú stanu je výhľad obmedzený pre porast. Pod vrcholom sa nachádza sympatický penzión Javorník (1000 m) s možnosťou dobrého občerstvenia.

Najlepší prístup na vrchol je z lokality Kasárne, kde sa dá dostať z viacerých smerov: po kvalitnej lesnej asfaltke z Makova cez Kopanice, z moravských Veľkých Karlovíc, z údolia Váhu od Bytče cez Podkýčeru…Viac prístupových trás vedie zo západnej moravskej strany (viď mapka). Veľmi pekný je prístup po javorníckej hrebeňovke od Kohútky cez Malý Javorník - táto trasa patrí medzi skvosty slovenského MTB. Celá hrebeňovka má parametre 82 km s prevýšením 2800 m a je popísaná tu:
http://www.treking.cz/cyklistika/javorniky-hrebenovka.htm

Jednou vetou: Výhľadový najvyšší kopec na skvostnej javorníckej hrebeňovke.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 5

Prílohy:

CV_velky-javornik_mapa.PNG
CV_velky-javornik_mapa.PNG 819.96 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velky-javornik_pod-vrcholom-na-hrebeni-javornikov-.jpg
CV_velky-javornik_pod-vrcholom-na-hrebeni-javornikov-.jpg 197.58 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velky-javornik_na-vrchole-.jpg
CV_velky-javornik_na-vrchole-.jpg 206.83 KiB thumb_up1thumb_down

CV_velky-javornik_vyhlad-na-mor-sliezske-beskydy-.jpg
CV_velky-javornik_vyhlad-na-mor-sliezske-beskydy-.jpg 212.55 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velky-javornik_pohlad z vrcholu-na-hreben-.jpg
CV_velky-javornik_pohlad z vrcholu-na-hreben-.jpg 230.83 KiB thumb_up0thumb_down

CV_velky-javornik_zjazd-z-kasarni-do-makova-.jpg
CV_velky-javornik_zjazd-z-kasarni-do-makova-.jpg 197.84 KiB thumb_up1thumb_down

11.05.2012 - 22:44:25
00
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.408303059193160.90965.100000404097674&type=3&l=18391e4ce2
:) kto pozná túto babu :D ?
24.05.2012 - 22:11:13
00
V úvode tejto témy som spomínal Volovec (Skalisko) ako kráľa cyklovrcholov. Rozhodol som sa, že ho uvediem ako jubilejný dvadsiaty v poradí :)

VOLOVEC / SKALISKO 1293 m (pohorie: Volovské vrchy) – cyklovrchol 20

Masív Volovca, po ktorom sú pomenované aj Volovské vrchy, patrí medzi najkrajšie lokality celého Slovenského rudohoria. Vedie naň viacero ciest pekným terénom a na vrchu má výraznú skalnú vyvýšeninu - Skalisko (1293 m). Miestni ho volajú aj Baračka. Výhľad zo Skaliska patrí medzi najhodnotnejšie na Slovensku. Kruhová široká panoráma zahŕňa od západu postupne Nízke Tatry s kráľovnou - Kráľovou hoľou (vzdušná vzdialenosť 35 km), Vysoké Tatry (Gerlach 57 km), pred nimi Slovenský raj, ďalej Levočské vrchy, Branisko, východné Volovské vrchy (Kojšovská hoľa 30 km), na juhu Slovenský kras a v diaľke maďarské pohorie Bükk (68 km), až sa zrak opäť vráti na západ, kde vidno Stolické vrchy s najvyšším vrchom Stolica (1476m). Okolo vrcholu rastie hojne kosodrevina a v lete množstvo čučoriedok, na západ sa tiahnu vrcholové lúky popretkávané kosodrevinou a čučoriedničím. Pod vrcholom vo vzdialenosti asi 800 m sa nachádza chata Volovec.
Na Volovec je výstup bicyklom možný z každej svetovej strany. Opis základných výstupových trás začnem od severu. Za východiskové body som zvolil miesta bežných cestných komunikácií.
Severná výstupová trasa (1) začína v Hnileckej doline, keď neďaleko Nálepkova (525 m) odbočuje do pekného údolia Tichej vody (množstvo rekreačných chalúp). Po siedmich kilometroch dôjdeme do obce Henclová. Tu na rázcestí pri krčme (645m) v miestnej časti Tichá Voda pokračujeme ľavou vetvou údolia stále Tichovodskou dolinou (zelená značka na hrebeň ide vpravo dolinou Henclová). Za dedinou ideme po rozbitej asfaltke, ktorá sa po 3,7 km vo výške 850 m mení na lesnú tvrdú cestu. Pravotočivou zákrutou vystúpime do výšky 960 m, kde na prvom rázcestí prudko odbočíme doľava na cestu, ktorá na mapách však nie je zachytená. O chvíľu míňame vľavo poľovnícku chatku, ktorá je mapám takisto utajená. Cesta sa trochu zhoršuje a stáva sa strmšou. Pri dobrej kondícii však možno v sedle dôjsť až na hlavný hrebeň Volovských vrchov, kde sa napojíme na červenú značku. Odbočíme doľava na hrebeňovú cestu, ktorou pohodlne prídeme po 1,9 km až pod Skalisko. Od Nálepkova zdoláme 765 metrov a 16 km.
Druhá (severovýchodná) trasa (2) začína tiež v Hnileckej doline, avšak východiskom je obec Stará Voda (535m), odkiaľ vedie malebnou Starovodskou dolinou. Tá je známa unikátnymi jedľovým lesmi, ktoré však boli dosť poškodené kyslými dažďami koncom minulého storočia. Najprv asfaltkou a v závere tvrdou lesnou cestou popri zurčiacom potoku Stará voda prídeme po 10 km do sedla Krivé (1109 m). Odtiaľ pokračujeme vpravo po červenej značke cez les smerom na Skalisko. Pred kopcom Ramzová, dôsledne sa držiac pravej dobrej zvážnice, sa oddeľujeme od červenej značky, ktorá ide priamo hore. Prejdeme peknými ramzovskými lúkami, odkiaľ sú veľmi dobré výhľady na cieľ výstupu – Volovec. Po 2 km sa cesta opäť spojí s červenou značkou, po ktorej sa dostaneme cez les a čučoredničie až pod samotné Skalisko. Zo Starej Vody tak prekonáme 16,7 kilometra s prevýšením 830 metrov.
Tretia – východná – výstupová trasa (3) začína v Úhornianskom sedle (999 m). Cez toto sedlo (niekedy nazývané aj Panské sedlo) vedie cesta z Gemera (z Krásnohorského Podhradia vo výške 365 m je to sem 9 km) na Spiš. Cesta do sedla zo spišského Smolníka (565m), bývalého kráľovského baníckeho mesta, vedie cez Úhornú veľmi pekným krajom. Meria tiež 9 km, pričom cestou je možnosť kúpania v úhornianskom jazere. Z Úhornianskeho sedla ideme po ceste, ktorá je zároveň červenou značkou až na hekerovské lúky. Pokračujeme rovno a potom mierne doľava po nevýraznej lúčnej ceste, červená značka ide viac vľavo. Veľmi pekným prostredím cez lúky prídeme na ich koniec, kde krátkym zjazdom doľava sa napojíme na cestu v závere Starovodskej doliny tesne pred sedlom Krivé. Odtiaľto už prídeme na Volovec presne v stopách prechádzajúcej trasy. Trasa z Úhornianskeho sedla na Volovec meria 12 km pri prevýšení 520 m.
Mesto Rožňava (350 m) je východiskom južnej (v poradí štvrtej) výstupovej trasy (4) na „kráľovský“ Volovec. Hlavný „južný ťah“ vedie cez Čučmu, rázcestie Greksa a Guľapalág až na chatu pod Volovcom (1123 m). Na chate je v letnej sezóne alebo cez víkendy možnosť občerstvenia, čo tomuto výstupovému variantu pridáva body navyše. Od chaty nasleduje strmší výšvih na Volovec. Z Rožňavy na Volovec je necelých 17 km s prevýšením 970 metrov. Z južnej strany je však možné vyjsť na hrebeň Volovca viacerými lesnými cestami, ktoré sú pomerne spoľahlivo zakreslené aj na turistických mapách.
A na záver západná, v poradí piata, výstupová trasa (5) s východiskom v sedle Súľová (909 m). V tomto sedle bola niekedy horáreň, teraz je tam žiaľ len opustená chátrajúca budova. Zo sedla pôjdeme krátky úsek po asfaltke smerom na Gemerskú Polomu a na prvej lesnej ceste vľavo odbočíme mierne hore do lesa. Držíme sa stále tejto cesty, ktorou sprvu ide aj červená značka. Nenecháme sa však zlákať červeňou, ktorá pokračuje doľava, ale stále ostávame verní dobrej zvážnici. Traverzujúc vrch Hoľa prídeme do sedla pod Čertovou hoľou (1086 m) Tu sa cesta opäť spája s červenou značkou. Ďalej po ceste aj značke zároveň prídeme až na krásnovyhliadkový Volovec. Údaje západnej trasy zo Súľovej na Volovec: 12,3 km. prevýšenie 650 m.
Poznámka: Opísané trasy sú základné. Na masív Volovca sa dá dostať aj inými cestami, napr. aj z Betliara či z Henclovej údolím potoka Henclová.

Jednou vetou: Kráľ slovenských cyklovrcholov s nádherným kruhovým výhľadom.
Náročnosť výstupu (od 1 do 9): 6

Súvisiace linky:
http://www.inforoznava.sk/vsetky-clanky/gemerska-fudzijama
http://www.mtbiker.sk/trasy/ke/72/volovske-trojvrsie.html
http://www.treking.cz/cyklistika/knola.htm

Prílohy:

CV_volovec_mapa4.JPG
CV_volovec_mapa4.JPG 1017.99 KiB thumb_up0thumb_down

CV_volovec_pohlad-z-vychodu-od-ramzovej-+.JPG
CV_volovec_pohlad-z-vychodu-od-ramzovej-+.JPG 95.65 KiB thumb_up0thumb_down

CV_volovec_pod-skaliskom-.jpg
CV_volovec_pod-skaliskom-.jpg 440.54 KiB thumb_up0thumb_down

CV_volovec_pohlad-zo-skaliska-.jpg
CV_volovec_pohlad-zo-skaliska-.jpg 248.1 KiB thumb_up0thumb_down

CV_volovec_pohlad-na-kralovku (foto hiking.sk).jpg
CV_volovec_pohlad-na-kralovku (foto hiking.sk).jpg 79.02 KiB thumb_up0thumb_down

CV_volovec_pohlad-na-tatry (foto hiking.sk).jpg
CV_volovec_pohlad-na-tatry (foto hiking.sk).jpg 76.77 KiB thumb_up0thumb_down

CV_volovec_na hrebeni-.jpg
CV_volovec_na hrebeni-.jpg 244.52 KiB thumb_up0thumb_down

29.05.2012 - 22:57:07
00
Forista Gete (uz sa tu dlho neukazal, tusim je z Roznavy) mi volakedy davno odporucil tuto trasu. Ale osobne nemam vyskusane. Cast pod chatou by mal byt lesny chodnik.
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html?plt=forum.mtbiker.sk/resources/file/101151

Karol, bolo by vhodne dat do prveho prispevku sumar vsetkych tu zverejnenych kopcov: meno kopca,pohorie a priamy link na prislusny prispevok. Bude to prehladne.

Prílohy:

Volovec-hore-track.plt [14.86 KiB]

30.05.2012 - 21:30:57
00
Forista Gete (uz sa tu dlho neukazal, tusim je z Roznavy) mi volakedy davno odporucil tuto trasu. Ale osobne nemam vyskusane. Cast pod chatou by mal byt lesny chodnik.
http://cmaps.gpsteam.eu/index_svk.html?plt=forum.mtbiker.sk/resources/file/101151

Karol, bolo by vhodne dat do prveho prispevku sumar vsetkych tu zverejnenych kopcov: meno kopca,pohorie a priamy link na prislusny prispevok. Bude to prehladne.


Trasa Gete je opísaná trasa číslo štyri.

Sumár (zoznam) som doplnil :)
vase-cyklotrasy/cyklovrcholy-t27290.html
04.06.2012 - 21:05:56
00
Zaverecna cast Gete trasy tvojej 4ke nezodpoveda. Nikdy som sice z juhu na Skalisko nesiel, ale pochybuje, ze po zltej znacke je to schopny vyslapat aj cyklista z lepsou kondiciou, vrstevnice su prilis nahusto.
04.06.2012 - 21:27:28
00
Zaverecna cast Gete trasy tvojej 4ke nezodpoveda

Palo, máš pravdu. Teraz zisťujem, že žltá značka je na mapách (VKÚ, Shocart) nakreslená zle, pretože v skutočnosti žltá ide ako je fialová trasa Gete. Mea culpa, v nákrese som to potiahol po zle nakreslenej žltej... Ale v podstate je to štvorka :)
04.06.2012 - 21:46:18
00
Skus pozriet nasu trasu http://www.tronkosice.sk/Akcie/A2008/Volovec/index.html i ked je mozne, ze sme sem tam potlacili.
04.06.2012 - 21:47:19
00
keyboard_arrow_up