Reportáž: DHL Sereďmaratón 2023 - ešte vrtuľník a vysielačky

Ak by som nespravil jednu chybu, dokonalá nedeľa. Nová trať, silnejšia konkurencia, výborná organizácia a podpora ako pre profíka.

Nový ročník DHL Sereďmaratónu priniesol novú trať a silnejších súperov, ja som štartoval na novom bicykli a s podporou, akú bežne nemávam. Ak som sa bál, čo napísať do reportu tento rok, tak to bolo úplne zbytočné, opäť sa stalo toľko vecí, že musím skôr zvažovať, čo vynechám. Tí, čo v nedeľu štartovali, by si radi prečítali aj o posledných detailoch, ale ja chcem, aby to bavilo aj ostatných.

DHL Sereďmaratón 2023DHL Sereďmaratón 2023

Príprava a posledné dni pred

Na tomto maratóne som štartoval už veľakrát, ale zásadnú výhodu to neznamená. Každý rok je iné počasie, súperi a priebeh pretekov, v Seredi sa dokonca zmenila aj samotná trať, takže zmien viac než dosť. A to nehovorím o subjektívnych okolnostiach, výkon ovplyvní zdravie, forma a treba mať aj šťastie.

Prospešné zmeny mojej sezóny

Ak pôjdem od posledne spomenutého, tak formu mám tento rok parádnu, čísla išli s novým bicyklom BMC citeľne hore, dokonca som vyhral časovku do vrchu. Ja! Čo mám 2 metre a 85 kg. Vysvetľujem si to tým, že systematické mnohoročné trénovanie posúva cyklistu stále dopredu, samozrejme, kým ho nezačne brzdiť vek alebo zdravie. A to sa u mňa zatiaľ nedeje.

Prekvapivo kľudný začiatok
išlo sa príjemné tempo, dokonca sa mi zdalo, že tento rok bol pokojnejší pelotón...
Jemné zmeny som spravil aj v posede, aj vďaka návšteve u podológa som vedel nastaviť posed, ktorý mi vypočítal bikefitting, roky predtým som sedel nižšie, kvôli krátkej nohe. Finálnym impulzom, že chcem toto riešiť, bolo osadenie duálneho wattmetra od Shimana, tam tá dysbalancia bola vidieť exaktne. K tomu som si pridal sledovanie vektorov a podľa nich som si potvrdil, že bikefitting sa trafil do ideálnej polohy presne. Kopec malých vecí, ktoré na konci dňa pridali slušnú porciu wattov.

Trať je výborná

Vďaka môjmu vyššiemu výkonu a zásadne ľahšiemu bicyklu by som si tento rok trúfol aj na Havran, ale organizátor bol nútený trasu zmeniť. Tak som si ju bol celú prejsť, na Instagram som dával aj tipy pre tých, čo takú možnosť nemali. Správne som identifikoval miesta, kde to zabolí, aj keď reálny priebeh ma hneď niekoľkokrát prekvapil.


Úvod, aký som nečakal

Tesne pred štartom som dostal tip, že traja chalani z nášho top tímu Dukla Banská Bystrica budú mať snahu rozdeliť pelotón hneď v úvode. Prišlo mi to logické, v menšej skupine sa ľahšie ide a je to bezpečnejšie. Aby som bol na toto pripravený, bol som sa poriadne rozjazdiť, inak by som to až tak neriešil a počkal by som si až na samotný maratón, kde by sa nohy postupne rozbehli. Pred štartom som si dokonca dal gél s dvojitou porciou kofeínu, nič som nechcel podceniť. A ako to dopadlo?

Jediný pád, ktorý som si všimol na vlastné oči, sa stal v zjazde do Hlohovca
Žiadna selekcia sa nekonala, išlo sa príjemné tempo, dokonca sa mi zdalo, že tento rok bol pokojnejší pelotón, nezaznamenal som takmer žiadne krízové situácie, ktoré občas v skupine menej skúsených jazdcov vznikajú. A tak bolo dosť času na vychutnávanie atmosféry, veľkou mierou sa o ňu postarali diváci pri trati, v tomto je Sereďmaratón jedinečný.

Na čele sa striedali cyklisti z rôznych klubov

Prvé miesto, kde to bolelo

V mojich predpovediach o priebehu som sa úplne netrafil, zabudol som na vrchárske prémie. Ak som čakal, že sa to nakopne až v Urminciach, tak prvé „bomby" sa išli ešte skôr, práve kvôli dresu vrchára. Viac ako dve minúty som musel ísť priemerom 486 wattov, vypľulo ma to až úplne vpredu medzi Duklákmi. Ak by sme takto odišli, to by bol pre mňa parádny spoj, ale súperi nezaváhali a opäť sa to všetko spojilo.

Keď naštartovali motor naši profíci, diali sa veci.Keď naštartovali motor naši profíci, diali sa veci.

Treba mať aj šťastie

Kopec v Urminciach bol z mojej strany opäť naplno, 1:40 min. som išiel priemerom 533 wattov, stačilo mi to, aby som sa udržal s najlepšími. Žiadna skupina sa vpredu neoddelila, ale na druhej strane balíka veľa cyklistov stratilo kontakt.

Aj na tomto je vidieť, ako sa amatérska cyklistika posunula dopredu, konkurencia je silnejšia a dobrých chlapov a žien stále viacej. Dokonca aj hobby tímy dokážu ísť svoju taktiku skoro ako profíci. Ja som z profi cyklistiky vyskúšal ešte jednu príjemnú vec.

Náročnosť robia jazdci a nie profil.

Zážitok ako profík

Aj na amatérskych pretekoch je možné využívať služieb doprovodného vozidla, pravidlá fungujú podobne, ako v mechanickej kolóne vo svetovej cyklistike. Ja som sa tento rok dohodol s Jakubom Varhaňovským, s ktorým som sa spoznal na etapáku v Kamerune a ktorý tiež jazdil za Duklu, že autom zabezpečí náš tím.

Takto sme mali istotu, že budeme mať dosť vody aj v prípade, že by sa ju niekomu nepodarilo zachytiť na oficiálnom bufete a kto chcel, mohol si dať do auta aj náhradné kolesá a takto byť pripravený na defekt. Jakub mal dokonca k dispozícii aj bicykel vhodný na moju výšku a tak som mu priniesol svoje druhé Wahoo pedále a na streche som mal kompletnú rezervu.

Podávanie vody za jazdy vyžaduje cvik a skúsenosť.Podávanie vody za jazdy vyžaduje cvik a skúsenosť.

Nakoniec som nič z toho nepotreboval, technické problémy sa mi vyhli a vodu som dostal na bufete. Ale ten pocit istoty, že za pelotónom ide pomoc, bol fajn. V minulosti sme toto riešili aj tak, že sme poprosili nejakého kamaráta, aby nám robil doprovod, ale často sa stávalo, že všetci chcú aj štartovať. Ideálny scenár je ten, že vodič je aktívny alebo bývalý cyklista, aby sa vedel správať v kolóne áut a to ten výber ešte viacej zužuje.

Jakub spolu s otcom pripravujú takúto službu pre pretekárov, amatérov ale aj pre organizátorov podujatí, ak uvidíte na aute nápis „CYCLING SUPPORT”, to sú oni. Ak pribudne na amatérskych pretekoch televízny vrtuľník, tak to budeme už úplne ako profíci. Ozaj, vysielačky máme povolené?

Využili by ste profesionálny mechaničák?

Nič nepreháňať

Nie všetko sa mi počas pretekov podarilo. Keď som cúval v skupine, že pôjdem do auta, tak v tomto momente začala na čele selekcia a ja som si to musel sám dobiehať. Stálo ma to veľa síl, ktoré mi potom chýbali, keď odchádzal Pavol Rovder na stúpaní pred Hlohovcom. Niekedy je to aj o šťastí, veľakrát si po pretekoch poviem, že som si to nemusel dobiehať sám, že aj tak únik nevznikol, ale kto to mohol vedieť dopredu.

Vpredu sa únikom nedarilo, na chvoste sa diala postupná selekcia.
Okrem toho, že som nezachytil rozhodujúce nástupy, tak sa mi v nedeľu nepodarila ešte jedna vec. Prehnal som to s kofeínom, až ma z toho nepríjemne rozbolelo brucho. Ešte sa mi podobná vec nestala, ráno som mal 2x espresso, pred štartom SiS Go + Caffeine double espresso a pred stúpaním na vyhliadku v Hlohovci ešte SiS BETA FUEL + nootropiká. Dajte si na toto pozor, napríklad ten posledne menovaný gél na obale promuje sacharidy, ale má v sebe aj 200 mg kofeínu, či je paradoxne viacej, ako má ten kofeínový. Denný limit sa uvádza okolo 400 - 450 mg, podľa hmotnosti a citlivosti.

Finálna selekcia

Ďalší dvaja Dukláci nám utiekli na kopci za Dvorníkmi, ja som bol rád za Romana Bachratého, ktorý sa s tým nepáral a v kopci si spravil malý náskok a ten mu nakoniec pomohol zachytiť sa týchto dupačov. Do cieľa sme prišli menšia skupina, šprintovalo sa o 5. miesto. Romanov menovec bol nakoniec najsilnejší, mňa ešte skočil jeden súper a skončil som celkovo na 7. mieste, v kategórii som bol bronzový.

Víťaz zo samostatného úniku
Pre finiš bola najdôležitejšia posledná šikana, v nej som už išiel na doraz, neudržal som priamu stopu a len vďaka pozornosti Peťa Maurského to nedopadlo zle. Špeciálne s ním mám na takéto situácie smolu, som rád, že všetko dobre dopadlo a on vyhral svoju kategóriu. Za tú vlnu som mu v cieli ponúkol „žolíka", som pripravený mu pomôcť v inom šprinte, ktorý si sám vyberie.

V cieli som si na Wahoo našiel hodnoty: 116 km, 2.57 hod., 39,4 km/h, NP 286 wattov

Najlepší jazdci v celkovom poradí

Čo sa podarilo a čo nie

DHL Sereďmaratón je špičkové podujatie pre verejnosť a u nás patrí k tomu najlepšiemu. Aj tento rok sa to potvrdilo, mne sa veľmi páčila trasa a všetky tie detaily, ako zázemie na štarte, výborný bufet aj s cyklo fľašami a vyhodnotenie víťazov na úrovni. Ak by som chcel nájsť chybičku krásy, tak to je zabezpečenie poslednej križovatky, raz a znova sme tam mali auto, čo vždy smrdí poriadnym pádom. Ak sa to stane pri dojazde pretekára s veľkou stratou, tak to až tak nevadí, ale pri šprinte najlepších by sa to nemalo diať.

Podávanie vody cyklistom má svoje špecifiká.

Nenudila sa ani podpora

Tento rok som mal v cieli aj vlastných fanúšikov, do Serede sa ich nebojím zavolať, viem, že sa tam nebudú nudiť. Na námestí sa dal sledovať priebeh na obrazovke, ak nebol takýto „live” prenos, na stránke priebežne pribúdali textové správy o tom, čo sa deje na trati. Na námestí sa dalo aj najesť alebo len tak poležať v relax zóne, voda zadarmo sa v teplom počasí hodila tiež.

Bez silného sponzora by to išlo len ťažko.Bez silného sponzora by to išlo len ťažko.

Špeciálne vypichnem aj preteky pre deti a najmenších, vďaka Sereďmaratóniku si užili aj ratolesti. Toto je podľa mňa veľmi záslužná aktivita, ani si možno neuvedomujeme, ako to môže pozitívne ovplyvniť malého pretekára. Domov si odnáša silný zážitok, nečudoval by som sa, keby sa raz rozhodol pre cyklistiku práve kvôli takejto skúsenosti. Na toto by mal organizátor dostávať podporu, ideálne by bolo, keby každý maratón mal aj takéto detské preteky.

Riaditeľ pretekov
DHL Sereďmaratón bol aj v roku 2023 výborným podujatím, ak ste dočítali report až sem, tak mi dáte za pravdu, že v obľube ho mám oprávnene a nie len zo sentimentu. Ak ste na podobnom podujatí ešte neboli, lebo máte nejaké obavy alebo sa len neviete rozhodnúť a potrebujete poradiť, kľudne sa pýtajte. Sezóna sa nám len začína, netreba čakať až na budúci rok, vyberte si nejakú akciu v Kalendári, možno sa niekde vidíme aj osobne.

V Kalendári môžete nechať odkaz aj organizátorom podujatia, konštruktívna kritika posúva veci dopredu.

Zdroj fotografií: seredmaraton.sk a Matej Lepeň
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Po prežití obrovskej „vlny” v úvode nasledovali len príjemné veci. Osobné rekordy, dobré watty a slušné umiestnenie. L’Etape Slovakia 2023 sa nám podaril.
Reportáž: Gavurky ride - „jarná klasika“ na začiatku leta

Reportáž: Gavurky ride - „jarná klasika“ na začiatku leta

Štartoval som na zaujímavom cestnom podujatí, ktoré sa konalo v obci Dobrá Niva pri Zvolene. Na štarte sa zišla silná konkurencia cyklistov a ako to celé dopadlo, sa dozviete v dnešnom článku.
Jarné klasiky a etapáky 2023 (2. časť) - stále na plný plyn

Jarné klasiky a etapáky 2023 (2. časť) - stále na plný plyn

Klasikárska časť sezóny pokračovala až do začiatku mája. Aké ďalšie prekvapenia nám priniesla?
keyboard_arrow_up