Test: Polaris Traverse - ako sa jazdí v drese z merino vlny?

Základom komfortnej jazdy je vhodný výber oblečenia. Obzvlášť v lete, kedy sa teploty šplhajú poriadne vysoko a s príchodom búrky padnú rýchlo dole, vie aj nesprávna voľba dresu pokaziť radosť z výjazdu.


Chce to kompromis, alebo to ide aj inak?

Neviem ako vám, ale mne sa vždy podarí obliecť zle. Buď mám na sebe zbytočne veľa a je mi teplo a musím vrstvy dávať dole a ťahať to v ruksaku, alebo som ráno pred výjazdom naopak veľmi optimistický a zoberiem si len niečo ľahké a potom mrznem celé doobedie, až pokiaľ poriadne nevykukne slniečko. Nemám rád, keď sa musím počas výjazdu neustále vyzliekať alebo meniť vrstvy. Je mi za ťažko si dať dolu aj chrániče, a tak radšej v nich šliapem aj do kopca.

Nesmierne ma preto potešil dres Polaris Traverse, ktorý som dostal do testu, nakoľko už na prvý pohľad dávala merino vlna dobrú vyhliadku na slušnú reguláciu tepla. Dres má zaujímavú farbu, ktorá sa spočiatku zdala, akoby dres “nebol vypraný v Perwolle” . Ešte nikdy som takéto niečo nevidel, aby na rube bola krásne žiarivá farba a zvršok pôsobil takto fádne. Z odstupom času sa mi táto kombinácia však začala páčiť.


Spracovanie na jednotku

Prvý údaj, ktorý ma samozrejme zaujímal, bol podiel merino vlny. Zo skúsenosti viem, že oblečenie zo 100% merino vlny nie je pre mňa najideálnejšie, nakoľko ma takéto výrobky väčšinou škriabu, a tým spôsobujú diskomfort pri nosení. Takisto sa takéto oblečenie horšie udržiava a spravidla pri nesprávnom praní to skončí o číslo menším modelom. Obsah merina v Traverse je 35%, čo je zatiaľ asi najlepší pomer aký som mal na sebe. Zvyšný podiel tvorí polyester.

Dres je vybavený polovičným zipsom, ktorým sa dá veľmi dobre regulovať teplota tela aj za jazdy. Pri stúpaní jednoducho otvorím zips, aby sa teplo mohlo ľahšie dostať od tela preč. Naopak, pri klesaní jednoducho zatvorím zips a hneď mi je teplejšie. Doteraz som sa vyhýbal dresu so zipsom, nakoľko som to považoval za niečo, čo sa nosí iba na XC dresoch, ale, čím som starší, tým sa preferencie menia a štýl musí ustúpiť komfortu. Na ľavej prednej strane je aj takzvané “Napoleonské vrecko” na cennosti. Skúšal som tam dať aj telefón, ktorý sa bez problémov zmestil, avšak jeho hmotnosť už bola nad únosnosť tohto vrecka a deformovalo to celý dres. Po stranách dresu sú dve sieťované vrecká, ktorých dostupnosť je výborná aj pri použití ruksaku, ideálne na rukavice alebo šatku.


Ako sa jazdí s dresom Traverse?

Tento dres mám už dlhšie, a tak som mal možnosť naozaj dobre vyskúšať jeho vlastnosti v rôznych podmienkach. Spočiatku som ho volil iba kvôli testovaniu, avšak teraz je to moja prvá voľba. Absolvoval som s ním aj enduro preteky v Kálnici a kto tam bol, tak mi dá určite za pravdu, že to tam bolo všelijaké a hlavne zrána bolo v lese celkom chladno. Nakoľko som nechcel nič zbytočne niesť, tak som mal len tento dres. Žiadna bunda, nič na prezlečenie, skrátka som sa plne odovzdal tomuto kúsku, aj keby sa malo rozpršať ako deň predtým. Počas celého dňa som mal stále príjemný pocit, ani som sa veľmi nepotil, ani som nemal pocit chladu. Hlavne pri transferoch prišiel vhod zips, ktorým som si reguloval teplotu. Taktiež vrecká sa mi osvedčili, jedno bolo permanentne vyhradené pre rukavice, a to druhé slúžilo ako sklad energetických tyčiniek.


Veľmi sa mi páči aj decentný golier, ktorý chráni pred slnkom odhalenú časť krku, a tak hlavne pri jazde po slnku sa nespečiete. Keď bude zima, tak naopak skvele chráni krk pred chladom a zabraňuje úniku tepla.


Rukáv je na drese trošku predĺžený opäť kvôli ochrane pred slnkom a konárikmi, a tak siaha až skoro po lakeť. Počas testu sa mi ani raz nestalo, že by sa okraj dresu zachytával pri ohýbaní ruky o lakeť. Celkovo je tento dres vhodný od jari až do jesene a bez problémov sa dá v ňom jazdiť aj v teplotách atakujúcich 30 °C.



Netreba prať?

Použitie merino vlny má za následok aj obmedzenie množenia baktérií, ktoré spolu s vašim potom vedia spraviť “príjemný” zážitok jazdcovi za vami. Avšak, zase si nemyslite, že dres netreba vôbec prať a bude rozvoniavať po konvalinkách pol roka bez prania. Samozrejme, ak pôjdete na nejaký dlhý backpackový výlet, tak to v pohode zvládne aj viac dní. Po pár pracích cykloch zatiaľ všetko v poriadku a žiadne zmeny veľkosti sa nedejú. Pri sušení budete musieť mať trošku viac strpenia, nakoľko merinu sa veľmi nechce a doba sušenia je zaručene dlhšia ako u iných dresov vyrobených len z polyesteru.

Na traili ma zastihla aj búrka a pekne som zmokol, našťastie merino hreje, aj keď je mokré, a tak mi bolo príjemne aj napriek mokrému dresu. Menšou nevýhodou je, že sa trochu žmolkuje hlavne v oblasti, kde sa šúcha o popruhy ruksaku. Je to samozrejme len kozmetická vada a nemá to žiadny vplyv na funkčnosť dresu.


Plusy:

  • Kvalitné spracovanie a materiál.
  • Dres na tri ročné obdobia.
  • Dobre rozmiestnené vrecká.
  • Zips na regulovanie teploty

Mínus:

  • Žmolkovanie

Hádanka na záver

Ak ste pozorne pozerali na fotky, tak vám iste neušli súradnice, ktoré sú vytlačené na rukáve a na vnútornom leme zipsu. Keď si ich zadáte do vyhľadávača, tak vám nájde ulicu, na ktorej sídli firma Polaris. Vďaka Google street view si tak môžete poobzerať, ako vyzerá miesto, odkiaľ pochádza váš dres, teda aspoň to, kde ho navrhli . Tak ako celý dres aj toto je dôkaz toho, že tento kúsok bol navrhnutý bikerom pre bikerov. Za mňa určite odporúčam a keď ma uvidíte niekde v lese, tak ho určite budem mať na sebe.

Cena tohto kúsku je 80 € a viac informácií nájdete na stránkach slovenského dovozcumade4bike.sk.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Test: VAUDE Virt Softshell II – multifokál medzi nohavicami?

Sú softshellové nohavice Virt II skutočne natoľko univerzálne ako vyzerajú? Aký typ cyklistu ich ocení najviac?
Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Test: Assos Tactica – systém MTB nohavíc, ktorý ma nadchol

Test: Assos Tactica – systém MTB nohavíc, ktorý ma nadchol

Máte radi horskú cyklistiku v rôznych podobách, či ročných obdobiach a rovnako radi investujete do kvalitných vecí, ktoré dokonale slúžia svojmu účelu?
keyboard_arrow_up