Technika jazdy a jej základy – jazdite bezpečnejšie a rýchlejšie

Letné mesiace sú ideálne nielen na zlepšovanie kondície, ale tiež na pilovanie techniky jazdy. Veď kto by nechcel jazdiť rýchlejšie, bezpečnejšie a s menšou námahou?

Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako 100-krát počuť. Preto sme pre vás pripravili menší výber videí z nášho YouTube kanálu, ktoré sa dotýkajú techniky jazdy a vhod môžu prísť najmä začínajúcim bikerom. Všetky videá a články slúžia vždy len ako určitý návod, alebo drobná inšpirácia – najmä, čo sa týka technicky jazdy, pretože práve tu viac než kde inde platí, že treba vyskúšať, opakovať a nevzdávať sa pri úvodných neúspechoch. Tak do toho, sezóna je v plnom prúde a vonku ideálne podmienky na jazdu...

Úplne základy

Ako vždy, treba postupovať od úplných základov a pre väčšinu bežných výjazdov sa oplatí dať si pozor na niekoľko základných vecí. Ich zvládnutie vám umožní bezpečne si užiť väčšinu výletov a tiež športových akcií. Či už sa jedná o bezpečný prejazd zákrut, výber stopy, alebo zameranie sa na niektoré dôležité prvky.


Správny postoj – nevytvorte si zlý návyk

Základným aspektom bezpečnej a rýchlej jazdy je správny postoj. Práve tu robí množstvo bikerov chyby, ktoré sa s postupom času o to horšie odstraňujú. Jeho zvládnutie vám umožní nielen jazdiť rýchlejšie, ale najmä s pocitom kontroly a istoty. Rovnako dôležité je sa pri jazde uvoľniť a nechať bicykel pod vami pracovať, vďaka čomu s prehľadom zvládnete aj náročnejší terén.


Trackstand – keď rýchlosť výrazne klesne

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale zvládnutie tohto nenáročného prvku vám môže výrazne pomôcť, keď rýchlosť pri jazde výrazne klesne – teda v technických úsekoch, utiahnutých zákrutách, či v náročnom stúpaní. Najmä, ak budete trénovať nielen v stoji, ale tiež v sedle. Vďaka tomu nebude musieť dávať nohu dole pri každom výraznom spomalení, čo vám otvorí dvere na pekné chodníčky a hravé traily. Navyše ho môžete trénovať kdekoľvek, napríklad pri čakaní na priateľku, alebo pomalšiu partiu .


Strmšie úseky s prehľadom a bezpečne

Dobrý zjazd je korením MTB, najmä, ak sa vám podarí zvládnuť niektorý náročnejší úsek a posunúť trošku vyššie vlastné hranice. Medzi také veľmi často patria tie strmšie, ktoré vás rovnako môžu prekvapiť pri bežných výjazdoch, alebo na maratónoch. Aj keď je terén a jeho sklon rôzny, základy pre bezpečnú jazdu v ňom sú stále rovnaké a ak sa ich naučíte, postupne zvládnete viac, ako si myslíte. Na druhej strane, pamätajte, že ak sa „necítite“, nie je hanba si to priznať a ísť radšej peši .


Bunny Hop – niekedy je ľahšie preskočiť

Možno si poviete že skákanie nie je nič pre vás, no zvládnuť tento prvok aj v „basic“ forme dokáže pri jazde výrazne pomôcť. Veľmi často je niektoré úseky oveľa jednoduchšie preskočiť – napr. sériu koreňov alebo skál, ktoré by z vás inak vytriasli dušu. Alebo vás stiahne do rigolu, odkiaľ vie bunny hop tiež pomôcť, nehovoriac o obrubníkoch a ďalších drobných prekážkach. Navyše je tréning skutočne nenáročný a keď viete, ako na to, budete sa veľmi rýchlo zlepšovať.


Manuál – nielen na predvádzanie

Týmto prvkom rozhodne zaujmete fotografov na pretekoch, prípadne náhodných okoloidúcich pri dlhých výjazdoch. Jeho využitie je oveľa širšie, ako sa môže zdať a opäť vám pomôže zdolať niektoré úseky o niečo ľahšie, prípadne s väčšou dávkou istoty.


Navyše na učenie podobného triku nie je nikdy neskoro, stačí len chcieť a dôkazom je aj video nižšie . Určite stojí za to prečítať si aj tento článok


Pumptrack – výborná pomôcka na tréning

Jazda na pumptracku vie výborne pomôcť rozvinúť techniku jazdy a tú budete následne vedieť uplatniť aj v teréne a pri jazde na obľúbenom chodníčku. Veď, terénne vlny „číhajú“ na každom kroku a vedieť ich prejsť bezpečne a ešte pritom získať rýchlosť „zadarmo“, sa vždy hodí.


Jazda v noci – predĺžte čas v sedle

Aj keď sa nejedná o samotnú techniku jazdy, nočné výpady vám vedia výborne predĺžiť čas v sedle a hlavne mimo letné obdobie. Vôbec sa nejedná o akciu pre samovrahov, ak viete, ako na to a dáte si pozor na pár vecí. O to viac teda môžete jazdiť a trénovať .


To bol len stručný výber z nášho YouTube kanálu MTBIKER, ktoré vedia môžu poslúžiť ako odrazový mostík a prípadne uľahčiť začiatky. Ak máte záujem o ďalšie videá, navštívte náš playlist, podporte nás odberom a samozrejme, budeme radi za každý palec hore.

Článok s podobnou tematikou:
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Video: Ako jazdiť na pumptracku? Radia reprezentanti Slovenska

Pumptrack je dráha, na ktorej zrýchľujeme pomocou správnej techniky pumpovania. To znamená, že počas jazdy nešliapeme. Ako na správnu techniku na pumptracku?
Video: S priateľkou prvýkrát na traile - zvládla to?

Video: S priateľkou prvýkrát na traile - zvládla to?

Prvá jazda na traile vie byť veľkou výzvou. Dá sa to zvládnuť bez zranenia a komplikácií?
Od základu: Ako sa zlepšiť a získať sebavedomie – 4 techniky, ktoré musíš ovládať

Od základu: Ako sa zlepšiť a získať sebavedomie – 4 techniky, ktoré musíš ovládať

Horská cyklistika má rôzne podoby. So správne zvládnutou technikou jazdy môžete prejsť aj tie najnáročnejšie úseky – zistite, ako na to.
keyboard_arrow_up