Majstrovstvá sveta v cross country - trať a hlavní favoriti

Svetový pohár úspešne absolvoval minulý týždeň aj svoju poslednú zastávku v La Bresse. Víťazom sa stal Nino Schurter v mužskej kategórii a Jolanda Neff v ženskej. Bolo to teda švajčiarske double.

Lyžiarske prostredie Lenzerheide nám v týchto dňoch ponúka množstvo akcií. Súčasne s XCO sa v jednom areáli budú odohrávať aj majstrovstvá sveta v zjazde (DH). Núdza o dostatok pretekárov zaiste nebude. Sumárne sa predstaví 716 jazdcov z 55 krajín (spoločne s disciplínou DH).



Trať

Trať v Lenzerheide nie je nováčikom na zozname svetového cross country. Debutovým rokom sa pre ňu stal 2016, kedy po prvýkrát hostila preteky svetového pohára. Doposiaľ sa oba ročníky stali víťaznými pre Schurtera. V roku 2016 zvíťazil pred, už dnes nesúťažiacim, Absalonom, a v roku 2017 pred Kulhavým.

Dĺžka jedného kola predstavuje 4,2 kilometra. Počas neho jazdci nastúpajú (a samozrejme aj sklesajú) 188 výškových metrov. Tí najlepší z radov mužov elite sú schopní zdolať jedno kolo v čase okolo 11 minút, čo je pre bežného „smrteľníka“ len vysnená méta.


Stáva sa už samozrejmosťou, že jednotlivé časti trate, ktoré sa svojou náročnosťou odlišujú od zvyšku, dostávajú špecifické pomenovania. V Švajčiarsku sa teda môžeme tešiť na Heidi’s Hell (Heidino peklo), zjazd, v ktorom je obozretnejšie držať sa na čele a nezaostávať, Lenzerheide Cliff, inými slovami, metrový drop, či Motorex Climb, Mitas Muddy Climb, stúpania charakteristické prudkosťou a podkladom, poväčšine tvoreným spleťou koreňov rôznych veľkostí a smerov. No a tiež na Mercedes Benz Rock - skalku, na ktorej nie je radno pribrzďovať alebo váhať viac, než je rozumné.


Celkovo však trať ostáva nezmenenou. Úpravy, ktoré prebehli minulý rok, pretrvávajú aj teraz. To, čo organizátori nedokážu ovplyvniť, je počasie, ktoré dokáže výrazne zamiešať kartami. Zatiaľ ale hlásia meteorológovia slnečné počasie s ideálnymi teplotami, pohybujúcimi sa okolo 15 - 17 stupňov Celzia.

Favoriti

Medzi mužmi jasne dominuje postavička Schurtera, ktorý dokázal na tejto trati zvíťaziť už 2 krát, pričom mu už v skrini visí 6 dúhových dresov. Samozrejme, po posledných kolách svetového pohára je zrejmé, že ani zvyšok štartového poľa nie je len „do počtu“. Víťaz 5. kola v Andorre, Talian Kerschbaumer v La Bresse, ako aj v Mont Saint Anne, obsadil druhé miesto.

Taktiež Schurterov krajan, Flückiger, ktorý zvíťazil v Mont Saint Anne. Zabúdať neradno ani na Marotta z Francúzska, dosahujúceho konzistentné výsledky počas celej sezóny, alebo cyklistického „univerzála“, holanďana Van der Poela.


Minuloročná ženská víťazka Jolanda Neff je v rovnakej pozícii ako Schurter. Po tom, ako dokázala ovládnuť svetový pohár, prichádza na domácu trať v očakávaní zisku aj posledného tohtoročného vavrínu. Zabrániť jej v tom sa budú snažiť Annika Langvad z Dánska, Emily Batty z Kanady, ktorá v La Bresse predviedla najlepší výkon kariéry, keď finišovala ako 2., či Pauline Ferrand-Prévot z Francúzska.

Navyše Schurter aj Neff boli súčasťou zlatého tímu, ktorý pripísal v stredu pre Švajčiarsko prvý úspech vďaka víťazstvu v štafete. Neff síce nepodala ideálny výkon a na trati strácala, no v samostatných pretekoch môže byť zase všetko inak a hlavne zlatá medaila ubrala trochu z tlaku, ktorý je na domácom podujatí určite poriadny.


Živé vysielanie ponúkne už tradične Red Bull. Preteky je možné sledovať na tomto odkaze. Výsledky si súčasne môžete overiť na stránke UCI. Program vrátane účasti našich reprezentantov nájdete v tomto článku.

Nenechajte si ujsť výkony svetových jazdcov v posledných pretekoch tejto sezóny, ktoré rozhodnú o tom, kto bude držiteľom dúhového dresu na budúcu sezónu. Bude to opäť Schurter a Neff, alebo sa dočkáme prekvapenia? Uvidíme.
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
keyboard_arrow_up