Test: Vesta Castelli Elemento Lite – drtič mrazu

Tento článok je opäť zameraný na ortodoxných zimných jazdcov, alebo na tých, ktorým býva stále zima a pritom už vyskúšali všetky rôzne formy klasického vrstvenia.

Predsa len o výhodách tesnejších športových strihov je toho napísaného už dosť a medzi aktívnymi cyklistami sú logicky veľmi populárne. Ak niečo podobné máte, zrejme ste už zistili, že pod to neoblečiete veľmi často extra teplú vrstvu navyše, prípadne to už vôbec nie je pohodlné a ste naprataný ako jaternica. Treba ísť opačným smerom.

Veľmi často sa stáva, že rôzne športové odvetvia sa od seba trochu inšpirujú a niektoré veci odkukávajú. Tak tomu bolo aj teraz, kedy vzorom poslúžil intenzívny outdoor ako je skialpinizmus. Tam sa už veľmi často prestalo využívať klasické vrstvenie v štýle „zmesti pod bundu všetko čo sa dá“ a najmä v spojení s modernými materiálmi.

Naopak oveľa lepšie je ísť menej naobliekaný a mať pri sebe niečo, čo sa ľahko hodí na vrch, keď sa výrazne ochladí, zastaví, alebo sa vybehne hore a čaká nás dlhý zjazd na lyžiach. Vo veľkej miere sa začali využívať rôzne aktívne formy izolácie, ktoré vedia výborne udržať teplo (oveľa lepšie ako flís) a rovnako veľmi dobre dýchať a rýchlo schnúť. V podobnom duchu vznikla aj vesta Elemento Lite.


U Castelli sa použitiu týchto materiálov pomerne dlho bránili a až v zimnej kolekcii 2018 sa objavila bunda a vesta s označením Elemento Lite. V tomto prípade sa ale Taliani nespoľahli na už využívané materiály ako Polartec Alpha alebo Primaloft Active, no vytvorili si vlastný variant. Ja som sa rozhodol vyskúšať vestu, ktorá mi svojím zameraním prišla veľmi univerzálna, ale o tom už nižšie.

Konštrukcia

Vesta Elemento Lite je tvorená formou akejsi sendvičovej konštrukcie. Povrch tvorí špeciálny tkaný materiál, ktorý odoláva vetru a slabším prehánkam pri súčasnom zachovaní vysokej priedušnosti. Pod tým sa nachádza polypropylénová syntetická izolačná vrstva a jej úlohou je najmä zachytenie a udržiavanie tepla bez absorpcie vlhkosti.

Celé by to malo fungovať tak, aby bol umožnený malý prienik vzduchu potrebný na rýchly odvod prebytočnej vlhkosti, čo vo výsledku dáva vysokú mieru priedušnosti a zároveň schopnosti udržať vytvorené teplo.


Nechýba jej výrazný cyklistický strih s mierne kratšou prednou časťou a predĺženým chrbtom. Na bokoch nájdete akúsi harmoniku, alebo aj plissé elastické panely (tak sú označené) pre široké možnosti prispôsobenia. Dôležitý vysoký golier, kvalitný zips YKK a dvojica veľkých vreciek v zadnej časti. To všetko dopĺňa výrazné reflexné lemovanie okolo ramien a reflexná spodná časť vreciek, či nápis.


Ako sedí a čo ju odlišuje?

Vyššie bolo trochu teórie a technických informácií, pričom mne ideálne sadla veľkosť XL (196 cm a 86 kg). Ak sa bavíme o „fite“, nechýba mierne kratšia predná časť a predĺžený zadný diel, pričom sa ale nejedná o úplný extrém. Neprekáža teda ani v agresívnej pozícii a nevyzerá divne, ak sa človek vystrie.

Veľkou výhodou sú spomínané elastické panely po bokoch, ktoré tvorí akási harmonika. To umožní jej jednoduché prispôsobenie sa podľa toho, koľko vrstiev človek má. Teda vesta je stále pekne na tele, ak máte pod ňou iba termo a rovnako, ak si ju oblečiete ako poslednú vrstvu na hrubšiu bundu, pričom nemáte žiadny pocit stiesnenia.

V jazdeckej pozícií teda sedí naozaj výborne a chráni celú spodnú časť chrbta. Vysoký golier je tak akurát tesný, aby dokázal izolovať a pritom neškrtil. Jednoducho sa pri navrhovaní rozmýšľalo a ak preferujete športový strih, budete určite spokojný.


Drtič mrazu

Asi netreba príliš hovoriť, že určenie tejto vesty je primárne pre skutočnú zimu. Vďaka elasticite a strihu sa výborne hodí ako vec, ktorú hodíte na klasickú windstopperovú bundu, ak teploty naberú mínusové hodnoty. V podstate tým zvýšite tepelný komfort až skutočne na mrazivé hodnoty, ale jej najväčšie výhoda je schopnosť vytvorené teplo udržať po dlhší čas.

To som si vyskúšal v nejednom poriadne dlhom zjazde, ktorý som šiel naschvál, aby som to porovnal. Naozaj ten rozdiel je výrazný v porovnaní s tým, ak na seba hodíte len tenšiu fukerku do zálohy. Ani po skutočne dlhom zjazde sa nedostaví pocit zimy, čo samozrejme neznamená, že ich máte v mraze vyhľadávať.

Oceníte to ale aj vtedy, ak sa náhodou niekde zdržíte, alebo výrazne klesne intenzita. Vtedy máte skutočnú zálohu, aby vás nezačalo klepať.


Veľkou výhodou je najmä fakt, že do kopca ju môžete ľahko rozopnúť a keďže sa jedná o vestu, vetranie je naozaj výborné – najmä ak ju necháte na voľno viať a to je najväčšia výhoda oproti bunde s podobnými vlastnosťami. Samotný materiál dokáže naozaj výrazne držať teplo, takže akonáhle pôjdete intenzívnejšie alebo do kopca, hneď treba siahnuť po zipse.

Samozrejme potiť sa pri vyššej intenzite budete, ale materiál vlhko nedrží ako špongia a pri spomalení, alebo po zjazde budete cítiť ako rýchlo schnete. Naozaj je to výrazný rozdiel oproti flísu, ktorý vlhkosť drží oveľa dlhšie. Navyše, vďaka konštrukcii materiál „nesplasne“ a stále vás izoluje od okolia.


To sa hodí ale aj pri inom spôsobe využitia. Povedzme, že je vlhko a tesne nad nulou, čo sú teploty pre cyklistiku naozaj nepríjemné. Materiálom trvá dlhšie odviesť vlhkosť a zima vám vie byť oveľa väčšia ako pri mraze. Tak som ju vyskúšal v spojení s tenkou nepremokavou bundou, kedy putovala pod ňu. Dal som si kopec a následne zjazd, kedy v podstate stále mrholilo.

Opäť som sa cítil ako v bavlnke a skutočne komfortne a to aj na konci zjazdu, pričom som sa hore ešte babral s kamerou a fotil. To môže byť pre niekoho veľká výhoda, pretože ak už nejakú dobrú bundu má (no nie zrovna zimnú) pomocou tejto vesty dokáže výrazne posunúť tepelný komfort v rôznych podmienkach.


Rovnako výborná bude aj pre tých, čo hojne používajú populárnu Gabbu, či po novom Perfetto. Vtedy sa tiež výborné hodí na rozšírenie tepelných schopností a ako vrchná vrstva do zimy. Tomu napomáhajú aj veľké vrecká, takže všetko je po ruke a vďaka strihu a dobrému usadeniu si môžete dať aj rýchly švih v aero pozícii. Brzdiť vo vetre vás určite nebude...

Ja som ju použil aj so zimnou bundou Alpha (ktorá je sama o sebe drtič mrazu) a vtedy sa jedná už o kombináciu pre skutočných zimných borcov, ktorých neodradí asi nič. Ideálnym príkladom je aj kamarát Janči Halík, ktorý každé ráno vyráža o 5:00 v Poprade bez ohľadu na počasie. Tomu dávam týmto tip.


A čo druhá strana mince?

Zrejme najväčšou nevýhodou je fakt, že ak si ju oblečiete a vonku po čase zistíte, že je skutočne teplo, nemáte veľa možností, ako ju odložiť. Nezbalíte ju do dresu, na to treba už nejaký malý batôžtek. Rovnako by som do prednej časti ešte doplnil dvojicu vreciek na ruky. Prečo? Je to jeden z mála kúskov od Castelli, ktorý je svojím spôsobom výborne použiteľný aj na outdoor - napr. na turistiku alebo skialp. Či už ako vrstva pod bundu, keď je skutočne kosa, alebo ako niečo, čo na seba hore rýchlo prehodíte. Vtedy by sa tie predné vrecká hodili, ale svoj účel si splní aj bez nich – rozhodne vám bude teplo.

Celkovo je vesta Elemento Lite výborným kúskom skladačky pre borcov, ktorí si dávajú dokopy výbavu pre rôzne podmienky a svoje kilometre si odkrútia bez ohľadu na počasie. Niežeby to bez nej nešlo, ale rozhodne je to oveľa príjemnejšie a tiež vie doslova zachrániť kožu, ak sa niečo pokašle (defekt, technický problém).

Výborne sa hodí aj ako druhá časť skladačky k zatepleným kraťasom, o ktorých som písal minulý rok. Rovnako vie výborne rozšíriť použitie univerzálnych kúskov šatníka do skutočne zimných podmienok.


Okrem tejto čierno-zelenej kombinácie sú na výber ešte ďalšie 2, pričom cenovka je nastavená na cca 169 €. Dovozcom na Slovensko je SK Profi Bike.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Castelli FLY Thermal – nový prístup k zimnej bunde

Test: Castelli FLY Thermal – nový prístup k zimnej bunde

Nemáte radi ten pocit, keď ste po čase naložený vo vlastnom pote? Talianska značka prichádza s riešením, ktoré zaujme aj extrémnou ľahkosťou. Majú sa „triasť“ klasické membrány a aká je prax?
Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Test: Zateplené krátke nohavice s vreckami – moje splnené prianie

Značka Castelli mi v rámci kolekcie Unlimited opäť splnila jedno želanie. A myslím, že táto časť výbavy môže byť to najuniverzálnejšie riešenie pre rôzne podmienky aj vo vašom šatníku. Prečo?
Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Test: Castelli Fly – vesta, ktorá sa hneď zaradila k mojim naj

Máte radi ľahké a spratné veci? Vyrážate na švih skoro ráno, prípadne podvečer alebo zdolávate veľké prevýšenie v kopcoch? Tak zbystrite pozornosť...
keyboard_arrow_up