Cyklostopy Stará Ľubovňa - po stopách bikerov

Trailové rezorty sa už aj po Slovensku konečne rozrastajú a mestečko Stará Ľubovňa na severovýchode Slovenska neostalo výnimkou.

Vďaka aktivite miestnych bikerov z o.z. Cyklovňa si dnes môžete jazdiť až po ôsmych trailoch - zvieracích stopách rôznych náročností a charakterov. Čakajú na vás Vlčia, Medvedia, Rysia, Líščia, Jelenia, Diviačia, Jazvečia a Srnčia stopa.


Preto vám dnes najprv priblížim náš výjazd v tejto lokalite, pokúsim sa opísať charakter prostredia a potom sa porozprávame s Milošom, jedným zo zakladateľov tohoto singletrailového rezortu o jeho vzniku a plánoch.


Náš deň na Cyklostopách

V tejto lokalite som už dva roky nebol a tak ma novinky ako nový výšľapový singletrail či Jelenia stopa veľmi potešili. Neotáľali sme, využili poobedie bezdaždivého počasia vo vrtkom júnovom období, nahádzali veci do auta a vyrazili.

Vchádzame autom do Starej Ľubovne a pre prístup ku trailom sa držíme cesty ku hradu. Zaparkujeme na trávnatom parkovisku pri stanovom tábore pod hradom, kde panuje zvláštna stredoveká atmosféra. Sadáme na bicykle a začíname stúpať po zvážnici mestským lesoparkom červenou turistickou značkou smerom na vrch Osly. Na značenej križovatke asi v tretine cesty zbadáme na ľavo od turistického značenia vstup do lesa - 1,7 kilometrový výstupový trail. Nielenže sa po ňom príjemnejšie stúpa, trasa je aj o čosi kratšia a tak sa odrazu ocitnete na začiatku trailov. Dávame pauzičku a po chvíli rozbiehame kolesá.


Začiatočný úsek je ešte šliapavý, ale viac menej rovinatý až prídeme ku altánku s ohniskom. Cesty sa tu rozdvojujú na Vlčiu stopu a Jeleniu stopu. My sa vydávame novou 2,4 km dlhou Jeleňou stopou. Chvíľu sa ešte trápime šliapaním do pedálov, keďže úvod obsahuje dve menšie stúpania, ale potom to prišlo. Ako sa hovorí: "kebyže nemáme uši, smejeme sa okolo celej hlavy". Flow trail s prírodnou charakteristikou, to je niečo, čo nášmu srdiečku lahodí najviac. Jelenia stopa nás vyvedie na asfaltku a pokračujeme po nej mierným stúpaním znova na začiatok trailov. Tentokrát vyberáme Vlčiu stopu, ktorá síce nemá taký plynulý a rýchly charakter ako Jelenia, ale pekne sa kľukatí lesným terénom plným kopčekov a priehlbín.


Pri ďalšej odbočke pod cestou prechádzame zase na Srnčiu stopu. Je dnes síce trochu blatistá, ale jej zábavný charakter nás unáša a blato skoro nevnímame. Vedie ponad výstupovú cestu a je plná vlniek, lavíc, skočiek, klopiek...Až sa ocitáme na ceste na začiatku výstupu. Vystúpame pre dnes naposledy na začiatok a púšťame sa Vlčou, ale po chvíľke narazíme na odbočku na Líščiu stopu. Zvedavosť a chuť objavovať je silná a tak vyberáme hrdzavú. Tá je značená ako veľmi ťažký, 1,2 km dlhý trail. Jej strmé pasáže s koreňmi preverili naše technické zdatnosti a psychiku a hlavne vyplavili množstvo adrenalínu a endorfínu. Končí najďalej od príjazdovej cesty a tak neostáva nič iné, len vystúpať asi kilometer po zvážnici späť na parkovisko. Na polovicu využitého dňa máme dosť a plní pozitívnych dojmov nakladáme a vyberáme sa späť domov. Po ceste domov sa zhodneme, že by sme tu kľudne vedeli krúžiť aj celý deň, veď aj tak sme ešte štyri traily vynechali a niektoré stoja aj za opakovanie.


Rozhovor s Milošom

Celú story o tejto skvelej lokalite vám teraz vyrozpráva Miloš Guzy z o.z. Cyklovňa, ktorá je realizátor trailov.

Tak Miloš, ako to všetko začalo? Čím ste sa pretĺkali a čo muselo prejsť, kým to prišlo do dnešnej podoby?
Cyklostopy budujeme od roku 2014, vlastne už 5 rokov. Aj kvôli tomu sme založili OZ Cyklovňa. Viac menej stavba singletrailov bol a je jedným z hlavných cieľov nášho združenia. Jedna skladačka v mozaike. Radi by sme využili potenciál nášho regiónu a pomohli tu pritiahnuť bikerov. Príroda vystavala krásne kopce, hrebene, máme pestré lesy, my len chceme doplniť ponuku a trochu to zorganizovať.

Zaujímavé je aj samotné umiestnenie Cyklostôp. Úplne na začiatku sme si povedali, že ideme vybrať strategicky najlepšie miesto v našom regióne Severného Spiša, bez ohľadu na všetky okolnosti. A keď to nevyjde, budeme hľadať druhé najlepšie, a tak ďalej. Po zohľadnení faktorov ako južná strana kopca, dostupnosť, vybudovaná infraštruktúra lesných ciest, blízkosť atrakcií sme vytipovali aktuálne umiestnenie. A predstavte si, vytipované miesto boli mestské lesy Starej Ľubovne, hneď za Ľubovnianskym hradom a dokonca základ už tvorilo pár nelegálne ale kvalitne vybudovaných trailov. O tých trailoch sme samozrejme vedeli, ale pri výbere miesta sme nato neprihliadali. Všetko sadlo ako zadok na šerbel.


Čo sa budovania týka, razíme taktiku kvality pred kvantitou. Máme dokopy cez 12 km trailov, ale pre nás má každý meter svoj význam. Nič len natiahnuť lajnu je viac menej to najľahšie pri tvorbe trailu. Ale naplánovať ho, dať trailu charakter, a po dostavbe sa mu venovať, vylepšovať, udržiavať. Tam sa ukáže odolnosť komunity . Ale mám pocit, že tých 12 km čo máme, už narazilo na dobrovoľnícky strop, možno aj trochu vyššie. Práve v tomto období hľadáme cesty, ako udržať a zvyšovať kvalitu Cyklostôp.


Prečo zvieracie stopy a ako vznikla ich kresba?
Jedným z hlavných článkov Cyklovne je aj Igor, po našom Dogy. Máme spoločné pohľady na vec, ale jeho prístup k detailom, kvalite a postupnosti je nekompromisný. On a jeho priateľka Katka sú grafici a majú spoločné Detailstudio a celý vizuál je ich dielo. Venovali tomu veľa energie a času a vypálilo to parádne. Ak si dobre spomínam, najprv nám napadla myšlienka s názvom Cyklostopy. A oni to už spojili so zvieratami z našich lesov.

Plnia sa očakávania, čo sa týka návštevnosti a popularity trailov?
Počul som, že plniť sa dá akurát tak paprika . Ale najväčšiu radosť máme, keď k nám príde niekto prvýkrát, čo ešte nebol v Starej Ľubovni, o Cyklostopách počul z počutia od iného bikera a odchádza najviac spokojný, dobre vyjazdený a nechápe, že prečo o tom ešte nepočul. Druhú najväčšiu radosť máme, keď sa ten týpek vráti a donesie aj kamarátov. Tých 5 rokov sme sa snažili Cyklostopy hlavne budovať a dať im rozmer. Mrzela nás negatívna kritika, hlavne keď dotyčný sa ani nesnažil zistiť, či trail je v takej podobe ako chceme. Staviame, vylepšujeme a ”šejpujeme” to pomaly, v rámci možností. Nedá sa nevšimnúť trend na Slovensku, že niekedy marketing predbieha realitu, čo sa trailov týka. Ale nielen trailov. Nechceme, aby sa to stalo aj nám. Môžem ale povedať, že dostávame posledné obdobie veľmi dobrú spätnú väzbu a o to viac, že na rôzne naše traily.


Aké sú ďalšie plány?
Našou víziou je ponúknuť bikerom, samotárom, partiám, rodinám na bicykli plnohodnotný viacdňový zážitok v našom regióne. Z tohto pohľadu máme pred sebou ešte veľa práce a sme iba trochu za začiatkom. A ešte jeden malý sen. Aby sa nám podarilo zažiť peknú a fungujúcu spoluprácu aj s inými subjektami, podnikateľmi a samosprávami, ktoré sa snažia o rozvoj turizmu u nás.

A mne neostáva iné, ako poďakovať Milošovi za rozhovor a skvelé pojazdenie a zaželať Cyklostopám veľa ďalších super trailov a nadšencov, ktorí by pomáhali s ich udržiavaním.

Nakoniec nesmiem zabudnúť pozvať všetkých bikerov na Cyklostopy fest 4. - 6. októbra, kde si môžete zasúťažiť v disciplínach XC a Enduro alebo vychutnať sprievodný kultúrny program.

Zdroj fotografií: autor, Fb/Cyklostopy a bicyklomposlovensku.sk
report_problem Našiel si v texte chybu?

Cyklostopy Fest

calendar_today 04.10.2019 - 06.10.2019
label MTB maratón
place Stará Ľubovňa (Slovensko)

warzone 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tip na výlet: Cez Antonstál do Súče - asfaltový únik z civilizácie

Tento tip na výlet mám v hlave už veľmi dlho. Zádrheľ je v tom, že vždy, keď túto trasu idem, akosi zabudnem fotiť.
Užite si výhľady na hrebeň Malej Fatry

Užite si výhľady na hrebeň Malej Fatry

Tento výlet v sebe kombinuje pekné jazdenie po trati Snežnického maratónu, výhľady na hrebeň, či obidva Rozsutce, novú cyklotrasu do Terchovej a ešte si pekný program môže vytvoriť aj vaša rodina.
Trailovanie alla Sardegna – Monte Doglia, Alghero (1. časť)

Trailovanie alla Sardegna – Monte Doglia, Alghero (1. časť)

Sardínia – snehobiele pláže, krásne počasie, každodenné cestoviny a pizza. No ostrov skrýva aj skvelé traily – dovoľte mi, aby som vám ich v tejto sérii predstavil.
keyboard_arrow_up