Test: Dainese Trailknit PRO-Armor - ochrana na trailoch

Keď som si minulý rok zlomil rameno, tak ma ani tak netrápilo, že nemôžem jazdiť, ako skôr stratené sebavedomie. Vedel som, že potrebujem nejaký chránič, aby som sa nebál spadnúť, pretože všetci vieme – kto nepadá, ten nenapreduje.

Na test prišiel chránič od talianskeho špecialistu Dainese. Myslím, že tohto čerta už netreba predstavovať. Trailknit Pro-Armor je určený na ochranu ramien a chrbtice a aj keď to možno na prvý pohľad vyzerá, že chránič musí byť automaticky len na downhill a bikepark, tak tento je určený práve na trail a enduro. Niet sa čomu čudovať a pri pozeraní svetového pohára v XC sa divím, že nenosia chránič už aj tam.

chrániče dainese

Vyzerá to ako tričko, počkať veď to je tričko 

Na rozdiel od rôznych hrubých chráničov určených pre tie najťažšie situácie to Dainese v prípade Trailknit zobral trošku z inej strany. Chrániče integrovali do funkčného spodného dielu alebo trička, keď chcete, ktoré je vyrobené z materiálu Dryarn. Ide o materiál vyrobený špeciálne pre športovcov, ktorý sa vyznačuje veľmi dobrou priedušnosťou a odvodom potu. Aspoň toľko som sa dozvedel z etikety, ale mňa viac zaujíma, ako sa bude tento materiál správať na traile. Osobne som veľmi citlivý na škriabanie rôzneho materiálu, no dryarn sa osvedčil hneď po prvom oblečení. Bezšvové prevedenie je veľmi príjemné a nikde nič netlačí, ani po dlhom výjazde.

chrániče dainese
Tričko sa taktiež nenabíja statickou elektrinou, a teda nebudete rozdávať elektrošoky. Po pár týždňoch používania je stále ako nové a nie je na ňom badať žiadne známky používania. Chránič som primárne jazdil na svojich domácich trailoch a letných výletoch. V teplotách nad 30°C sa, samozrejme, trošku viac zahrejete a spotíte, avšak chránič nebol na pocit nikdy mokrý a pri zjazde nechladil. Odvod potu tu funguje na jednotku. Po vybratí chráničov sa tričko dá bez problémov prať v práčke.

Akú si zvoliť veľkosť? 

Samozrejme, najlepšie je si to vyskúšať a ešte lepšie, keď máte možnosť si v chrániči aj zajazdiť. Chápem, že toto sa nie vždy dá, a preto vám aspoň poviem, ako som na tom bol ja. Na test prišla veľkosť XL-XXL, čo je na talianskeho výrobcu (mimochodom, tento model sa v Taliansku aj vyrába) tak akurát pre mňa. Po teste by som asi zobral o číslo menšie, aby chránič ešte viac tlačil na telo a neposunul sa v prípade pádu, ale je to založené iba na pocite – pád som našťastie „nevyskúšal”.

chrániče dainese

Konštrukcia chráničov

Trailknit obsahuje chrániče ramien, ktoré Dainese označuje ako Pro Armor shoulder pads. Svojou konštrukciou pripomínajú kolenné chrániče Trail Skins, ktoré som testoval asi pred dvoma rokmi a doteraz ich používam. Zjednodušene, ide o materiál podobný gume, ktorý je vytvarovaný do tvaru podobného včeliemu plástu.

chrániče dainese
Na chrbte sa používa technológia Flexagon. Chránič je tvorený z dvoch zlepených častí peny, ktorá je narezaná v rôznych smeroch. Musím potvrdiť, že chránič si sadne na chrbát ako „riť na šerbeľ“. Strana, ktorá je otočená k chrbtu, je navyše pokrytá mäkším materiálom, aby bolo nosenie príjemnejšie. Na prvej jazde ma chránič škriabal a po bližšom skúmaní som zistil, že na spodnej hrane vytŕčali nite, ktorými je to všetko prešité. Išlo o nejaký nylonový materiál, tak som ich zastrihol a odvtedy je po probléme.

chrániče dainesechrániče dainese

Dá sa to aj bez chrániča 

Chrániče sa dajú veľmi ľahko vybrať, napríklad pri praní, tak môžete mať Trailknit stále svieži, ako v deň kúpy. Má to však aj ďalšiu výhodu, nakoľko nie vždy sa vám hodí mať chránič na chrbte. Ak idete na dlhší pojazd alebo nejaké preteky a beriete batoh s chráničom, tak by bolo zbytočné a nekomfortné mať dva chrániče. Inak chránič sa perfektne hodí aj do batohu.

chrániče dainese

Skúsenosti z trailu

Ramenné chrániče počas jazdy držia na svojom mieste celkom dobre a bol som až prekvapený, že sa vôbec neposúvajú. Otázka znie, ako veľmi vám pomôžu pri páde. Samozrejme, toto som nevyskúšal, nakoľko by som rád túto sezónu dojazdil v jednom kuse .  Čo som však vo veľkom otestoval, je chránič versus strom, kde sa chrániče veľmi osvedčili. Neviem prečo, ale v poslednej dobe sa mi nejak tie stromy páčia a kto už takýto aj ľahký stret zažil, tak vie, že to nie je veľmi príjemné. Zatiaľ nemám ani škrabanec…

chrániče dainese
Chrbtový chránič sa počas jazdy vôbec neposúva, treba však, ako som písal vyššie, zvoliť radšej menšiu veľkosť trička. Materiál je veľmi elastický, a tak sa dokáže pekne obopnúť okolo tela. Čím dlhšie som s chráničom jazdil, tým lepšie sedel na tele. Ako keby sme si na seba zvykali viac a viac. S príchodom chladnejšieho počasia môže byť chránič aj ako náhrada spodnej vrstvy. Našťastie som nemusel otestovať, ako sa bude správať pri ostrom páde… to už je na vás . Pri veľmi sofistikovaných testoch a udieraní po chrbte rôznymi nástrojmi chránič silu veľmi dobre pohltil a na chrbte nie je nič cítiť. Treba si uvedomiť, že pri páde je každý chránič lepší ako žiadny. Netreba si však myslieť, že keď si ho dám, tak môžem začať hneď jazdiť ako Rasťo Baránek. Všetko má svoje limity a každý chránič len zmierňuje dôsledky pádu a nerobí vás nezraniteľným.

chrániče dainesechrániče dainese

Správna voľba

Trailknit Pro-Armor sa svojím komfortným nosením a dostatočnou ochranou zaradil medzi moje obľúbené kúsky a nosím ho skoro na každý výjazd. Mne pomohol hlavne v prinavrátení strateného sebavedomia, a tak sa odvážim jazdiť veci, ktoré som jazdil pred úrazom. Toto je niečo, čo sa veľmi ťažko získava a som rád, že som späť v hre.

Cena predstaveného modelu je stanovená na 170 €  a viac sa o ňom môžete dozvedieť na tomto odkaze.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Dainese Trail Skins Pro Tee - letná enduro korytnačka

Test: Dainese Trail Skins Pro Tee - letná enduro korytnačka

Už dlho som hľadal ľahkú korytnačku, ktorú by som dal pod každý dres a zároveň sa v lete na pretekoch a v bikeparku neroztopil.
Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Test: Dainese Linea 01 MIPS - najľahšia DH full face prilba?

Celotvárová alebo full face prilba musí bezpochyby spĺňať tie najnáročnejšie bezpečnostné kritériá. Kto by ale čakal vo full face prilbe taký prievan?
Test: Giro Insurgent Spherical - keď ide do tuhého

Test: Giro Insurgent Spherical - keď ide do tuhého

Vedeli ste, že štatisticky sa dá predchádzať až 80 % výjazdom vrtuľníka k zranenému cyklistovi v bikeparkoch? Viac v teste prilby, ktorá s tým veľmi úzko súvisí...
keyboard_arrow_up