TEST: DAINESE High Gravity 1 – šokujúco iný, prekvapivo dobrý

Talianskeho čerta som si veľmi obľúbil, lebo ich produkty nielen dobre vyzerajú, ale sú aj funkčné a premyslené. Keď však prišiel na test tento dres, určený primárne na gravity disciplíny, tak som naň chvíľu pozeral, či sa nepomýlili a neposlali mi niečo na cestný bike.


Ako je o tomto výrobcovi známe, rád prináša nové veci a búra staré zažité mýty. Ak ste si doteraz mysleli, že dres na zjazd a enduro musí byť pekne voľný a viať vo vetre, tak sa rýchlo zobuďte – doba sa mení a je tu dres HG 1.


Konštrukcia a materiál 

Keď už som teda predýchal ten strih, prišiel ďalší šok, a to v podobe materiálu. Dres je z pleteninového materiálu, ktorý sa skôr podobá na vlnu ako na nejaký technický moderný materiál na dres. Podľa visačky je to 65 % Polyester a 35 % Polyamid, avšak po oblečení mám naozaj pocit, ako keby som mal na sebe niečo z mäkučkej vlny. Je to vďaka takzvanému sendvičovému pleteniu. Zvnútra je dres príjemný na dotyk a hydrofilný (veľmi dobre savý), a tak pot hneď odvádza od pokožky. Naopak vonkajšia strana je upletená tak, aby vydržala aj to najhrubšie zaobchádzanie a šúchanie o batoh alebo zem, ak sa rozhodnete si poležať v nejakej zákrute. Vrchná vrstva je hydrofobická, nasatý pot okamžite odovzdáva do ovzdušia.


Vnútorné švy sú úplne ploché a vôbec nedráždia pokožku. Dres je na tele ako druhá koža a nie je ho vôbec za jazdy cítiť. Rukávy aj spodná časť dresu sa značne zužujú, avšak v žiadnom prípade nespôsobujú diskomfort. Dres týmto veľmi dobre prilieha k telu a nikde neveje a nemá sa tak šancu ani o nič zachytiť počas jazdy. Zároveň cieľom tohto strihu je, aby znižoval odpor vzduchu a tým pomáhal zrýchľovať časy pretekárom.


Opäť tie veľkosti 

Ako je dobre známe, pre talianskych výrobcov je číslovanie trošku mimo a vždy treba zobrať o číslo väčší dres, aby vám sadol. Väčšinou nosím veľkosť L, a tak som predpokladal, že na test mi príde minimálne XL, ak nie väčší. Aké však bolo moje prekvapenie, keď som videl na štítku „M”. Po rýchlom vyskúšaní však dres nikde netlačil a ani rukávy či spodný diel nie sú krátke. S odstupom času môžem povedať, že veľkosť mi je akurát a aj pri nosení chrániča sa dres nezdá pocitovo malý alebo obmedzujúci.


Poďme už radšej jazdiť 

Dres prišiel na test zrovna v tropických horúčavách, a tak, chtiac nechtiac, som sa vybral testovať v dlhom rukáve aj keď som predpokladal, že sa asi v tom budem pekne variť. Pleteninový dres drží teplo lepšie ako ploché materiály, a tak aj v tomto prípade mi bolo viac teplo. No nebolo to na moje prekvapenie nič tragické a na druhej strane v niektorých zjazdoch som bol aj za dlhý rukáv rád. Hlavne s končiacim sa letom a vyšším teplotným rozdielom v priebehu dňa som ocenil tento dres najviac. Môžem si tak vyraziť na trail ešte pokiaľ je teplo a viem, že keď sa slnko schová za kopec, tak mi neostane zima.


K tepelnému komfortu veľmi prispieva aj dokonalý manažment potu. Počas celého testu sa mi nestalo, že by som mal pocit chladu z potu pri zjazde aj napriek tomu, že je dres na pocit vlhký po stúpaní. Vetraniu napomáhajú aj vybrané sekcie, kde je dres viac sieťový a dovolí tak vzduchu lepšie preniknúť. Tieto miesta sa najviac osvedčili v okolí podpazušia a na chrbtovej strane. Dlhší strih dresu je super na kríže, kde vám zbytočne „neťahá”.


Mám rád veci, ktoré si pred výjazdom dám na seba a spomeniem si na ne až keď prídem späť domov a dávam ich dole. Presne takýto je tento dres. Počas všetkých jázd som ho nemusel ani raz napraviť alebo potiahnuť. Skrátka, hýbe sa a žije so mnou nech robím čokoľvek. Dres je taký pohodlný, že som sa rozhodol vyskúšať ho ako pyžamo na chate . To som si zabudol zobrať a ráno som ani nevedel, že mi chýbalo...


Kvalita materiálu je badateľná aj v jeho výdrži, keď aj po niekoľkých stretoch s malinčím a kríkmi vyzerá stále ako nový. Prešiel už niekoľkými pracími cyklami a nezanechalo to na ňom žiadne stopy.


Pre každého, kto sa nebojí zmeny

Ak hľadáte niečo iné a radi vyčnievate z davu, tak potom HG dres môžem len odporučiť. Tak ako ja, možno aj vy prvotne zažijete pár šokov, ale keď sa veci pozriete bližšie na zúbok, zistíte, že ono je to vlastne všetko veľmi dobre premyslené. Osobne som ostal veľmi milo prekvapený, hlavne funkčnosťou a komfortom.


Dres sa ponúka v štyroch farebných kombináciách v cene cca 80 €. Viac informácií nájdete na stránke dovozcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Henry33 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Video: Naše najobľúbenejšie oblečenie 2023 - MTB, cesta, gravel a enduro

Aké kúsky oblečenia a výbavy nám zostali v pamäti po sezóne 2023?
Leatt – poznatky z motokrosu prenesené do sveta cyklistiky

Leatt – poznatky z motokrosu prenesené do sveta cyklistiky

Oblasti ochrany jazdca v teréne sa venuje množstvo výrobcov. Čím je však Leatt tak špeciálny?
Test: Nalini Gravel Wool Zip dres – prírodný materiál a klasický dizajn

Test: Nalini Gravel Wool Zip dres – prírodný materiál a klasický dizajn

Gravel dres – to je taký chameleón. V jednej chvíli potrebuješ, aby ťa zohrial počas dlhého nočného výjazdu, inokedy naopak treba odvádzať pot a chladiť v náročnom stúpaní.
keyboard_arrow_up