Tip na výlet: Juskova Voľa – cyklotrasy pre každého

Horný Zemplín je región, v ktorom bývam. Ale niektoré časti a cyklotrasy si prechádzam prvýkrát. Tak to bolo aj v prípade okolia obce Juskova Voľa.

Na webe Horného Zemplína som si našiel cyklotrasu, ktorá sa točí okolo spomínanej obce, dá sa z nej napojiť aj na červené „céčko“ s názvom MTB Alžbeta a má pekných 68 km. Tú som si neprešiel celú, len malú časť a viac som sa sústredil na spoznávanie okolia Juskovej Vole.

Parametre trasy

  • Názov: Cyklotrasa číslo 8836 + MTB Alžbeta
  • Dĺžka: cca 20 km
  • Prevýšenie: 420 m
  • Náročnosť: stredná
  • Povrch: nespevnené cesty, asfalt
  • Vhodné pre: hardtail, AM


Štart blízko Vranova nad Topľou

Obec Juskova Voľa sa nachádza v blízkosti okresného mesta Vranov nad Topľou. Vznikla už začiatkom 16. storočia. Zaujímavosťou je, že obyvatelia v tomto období boli úplne oslobodení od platenia daní a to prinášalo tejto obci značné výhody. V súčasnosti je to pokojná dedina, nazval by som ju až romantickou, ktorá sa nachádza pod lesom, je v nej neskutočný pokoj a vedel by som si predstaviť v tejto časti aj nejakú chalupu, ktorej by som bol majiteľom. No odkladám snívanie, vyberám z auta bicykel a idem sa rekreačne povoziť v blízkosti tejto obce.

Tento deň som nepoňal ako naháňanie kilometrov a nesledoval som epický výjazd. Chcel som si len pekne vyvetrať hlavu, pojazdiť si a pozabávať sa. A ako som neskôr zistil, tak žltá trasa 8836 bola na to priam ideálna.


Trošku ochutnať MTB Alžbetu

Na začiatok som si však prešiel časť červenej trasy MTB Alžbeta. Od obecného úradu som šiel po žltej trase až ku križovatke U troch srncov a tu som neodbočil a nepokračoval Downhill okruhom, ale šiel som ďalej po červenej až do obce Zámutov. Veď keď som už tu, tak by bola škoda vám o nej nepriniesť žiadne info. Trasa je v podstate lesnou cestou s asfaltom a niektorými nespevnenými úsekmi a vedie od Pavloviec až do Banského. Ja som si prešiel časť od Juskovej Vole do Zámutova a naspäť.

Je ideálna aj v horúcom počasí, pohybujete sa v príjemnom prostredí lesa a povrch, aspoň v časti, ktorú som prešiel, pokojne dáte aj na takom gravel bicykli. Ako to vyzerá na iných miestach neviem, ale možno niekto z vás si to prešiel a v komentároch doplní túto moju neucelenú informáciu o MTB trase Alžbeta. Zo Zámutova som sa vrátil ku križovatke U troch srncov a tu som sa vydal na DH okruh okolo obce.


Downhill okruh?

Možno aj vás prekvapilo toto slovné spojenie v súvislosti s cyklotrasou. Označená ako DH? No treba na to pozerať skôr z pohľadu cykloturistiky. Túto trasu určite neprejdete len tak na trekingovom či gravel bicykli. Ale skutoční downhill jazdci by sa tu unudili. Takže pravda je niekde uprostred. So svojím trailovým bicyklom Marin Rift Zone 2 som to dal v pohode, zabavil som sa, trošku okúsil, čo to znamená downhill a dostal som sa až k obecnému úradu. Od križovatky U troch srncov to šlo neustále dole kopcom, cez les, technické úseky, krížom cez lúku, opäť les a po obci naspäť k obecnému úradu. Ako som písal, ak máte čo i len trošku zvládnutú techniku, tak daný okruh dáte s prehľadom aj na hardtaile či na celoodpruženom bicykli. V týchto úsekoch som bol vďačný za teleskopickú sedlovku.


Táto sezóna je prvá, pri ktorej čerpám benefity z tohto komponentu. Ak budete v budúcnosti uvažovať nad teleskopickou sedlovkou a jazdíte častejšie v ťažšom teréne, tak neváhajte a určite choďte do toho. Mne priniesla kopec zábavy a istoty v terénoch, ktoré som predtým dával veľmi neisto a so strachom v očiach.


Pri obecnom úrade smerom k Vlčiemu potoku

Báť sa však nemusia ani bežní cykloturisti vyhľadávajúci pokojné trasy. Z centra obce sa môžete vydať druhou stranou po okruhu, ktorý vás privedie k Vlčiemu potoku. Idete smer Vranov nad Topľou, no hneď za dedinou, približne kilometer, odbočujete do lesa, kde na vás čaká pohodová cyklotrasa, ktorá krúži okolo obce. Nie je z kategórie najľahších, ale pre väčšinu cykloturistov je prejazdná a hlavne zábavná. Idete neustále hore a dole, obkrúžite dedinu a opätovne sa vrátite do centra obce. Ako môžete vidieť aj na smerovníkoch, tak v zimnom období si tu užijete aj na bežkách. Len či je tu toho snehu dostatok. U nás v okrese Snina je to posledné roky bieda, tak ak niekto poznáte „snehovú situáciu“ v okolí Juskovej Vole, tak dajte vedieť, možno sa sem vrátim v zime aj na bežkách.


Na záver ešte fotografia so zbojníkom Juskom, ktorému som tiež dovolil povoziť sa na Marin Rift Zone 2. Meno Jusko na Hornom Zemplíne je inak nárečová podoba jedného tradičného slovenského mena. Viete ktorého?


Prečo práve táto trasa?

Niektorí sa možno budete pýtať, prečo som si zvolil práve túto trasu. Odpoveď je jednoduchá. Chcel som v rámci jedného cyklovýletu priniesť možnosti pre čo najširšiu vzorku cyklistov. Ak tento tip na výlet čítajú XC jazdci, tak pre tých je tu červená cyklotrasa MTB Alžbeta. Nazbierajú na nej pekný počet kilometrov a výškových metrov. Na druhej strane tieto riadky možno číta nejaká hlava rodiny, ktorá plánuje cyklovýlet pre manžela/manželku a deti. A v tomto prípade je ideálna trasa v okolí Juskovej Vole. Nie je dlhá či náročná a zvládne ju celá rodina. Poprípade, ak si chce ocko či mamka zajazdiť na downhill trase, tak môže a zvyšok rodiny si dá cyklotrasu okolo obce. Ale charakter a náročnosť trasy hrubým odhadom kategorizujem pre deti nad 12 rokov.


Ďalšie možnosti v okolí

Slanské vrchy poskytujú množstvo príležitostí na aktivity rôzneho druhu. A nie sú to len spomínané cyklotrasy či trasy pre bežecké lyžovanie. V okolí je množstvo trás na turistiku, v samotnej obci nájdete oddychovo-náučný chodník Bučí laz, ktorý poskytuje informácie pre deti a mládež z oblasti lesného hospodárstva, ekológie a podobne. Ubytovať sa nebudete mať problém nielen v Zámutove, ale aj v okresnom meste Vranov nad Topľou a možno vyrazíte aj na ďalšie cyklotrasy na Hornom Zemplíne. Viaceré z nich si nájdete napríklad na tomto odkaze.

Na záver pripájam odkaz do sekcie Výjazdyvidíme sa na cestách i necestách Horného Zemplína.

Zdroj fotografií: autor
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Tip na výlet: Nepodarený hrebeň Vtáčnika

Tip na výlet: Nepodarený hrebeň Vtáčnika

Nie každý deň je nedeľa, aj keď toto v nedeľu zrovna bolo. Ale však to poznáte - koniec dobrý, všetko dobré! :)
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
keyboard_arrow_up