Tip na výlet: Ako nám Zobor zaobstaral bahenný zábal zadarmo

Verili by ste tomu, že cyklistika môže mať blahodarný vplyv aj na vašu pokožku? My sme sa o tom presvedčili na vlastnej koži a pritom sme strávili perfektný deň v sedle našich bikov.

Blato, blatko, blatíčko

Autom parkujeme v dedinke Dražovce, rýchlo zložíme biky a vyrážame po modrej cyklotrase. Už od prvých pár metrov stúpame asfaltovou cestou, ktorá sa postupne mení na nespevnenú. Po pár nastúpaných výškových metroch začíname klesať, aby sme opäť mohli začať stúpať.

Cestu nám spríjemňujú chorály vtákov. V stúpaní začíname vďaka vyjazdeným koľajam ťažkej techniky tušiť, že sa po dvojtýždňových výdatných dažďoch blatu nevyhneme. Z blatových koľají sa čoskoro stávajú močariny, ktorým sa vôbec nedá vyhnúť.


Začíname tak s procedúrou prírodného bahenného zábalu, ktorý sa v prvej časti postupne nabaľuje na spodnú časť rámovej rúrky, aby sa následne v druhej časti nabaľoval na naše figúry. Zároveň sa naše biky transformujú na FATbiky. V tomto momente určite nechcete počuť monológ mojej ženy . Akonáhle schádzame z oblasti ťažby, cesta začína našťastie nadobúdať priechodný terén. V klesaní nás začínajú bombardovať kúsky blata vyletujúce z plášťov počas ich čistenia. Sínusoida terénu pokračuje aj naďalej a po tiahlom stúpaní sa dostávame k bodu Pod Meškovým vrchom.


Tu máme na výber z dvoch variantov trasy, rozhodujeme sa pre pokračovanie po zelenej cykloznačke. Obe trasy ústia v spoločnom bode Pod Trojchotárom. Melódie nitrianskeho vtáctva nás neprestávajú prenasledovať. Od rázcestia Pod Trojchotárom začíname prudšie stúpať, čo preverí našu kondičku. Priemerná rýchlosť v tomto bode dosahuje sotva 5 km/h. Stretávame aj miestnych bikerov, ktorým závidíme, že idú opačným smerom. Dostávame sa k bodu Sedlo pod Žibricou, kde sa napájame na červenú cyklotrasu, čo je zároveň aj náučný chodník Zoborské vrchy.

Nohy vs. prevody

Od začiatku radíme druhý najľahší prevod, aby sme sa popasovali s prudkým stúpaním. Nohy nás ale prosíkajú o najľahší prevod, tak sa im podvoľujeme. V istom bode už nohy vypovedajú službu a keďže už ľahší prevod nemáme, zoskakujeme z bikov a ideme na „pešáka“. Po pár minútach tlačenia vidíme horizont, sedlovky spúšťame dole a vychutnávame si aspoň kúsok technického klesania.


Od Trojchotára opäť stúpame úzkou lesnou cestičkou, ktorá nám na chvíľku odkryje krásny výhľad na okolie. Nacucáme sa ionťáku a pokračujeme ďalej. Opäť kratší zjazdík strieda stúpanie, ktoré sa v okamihu zase láme na už náročnejší technický zjazd pre pokročilých až do bodu Pod Zoborom.


Pyramída na dosah

Kolesá odvaľujeme po zelenej cyklotrase, čo značí že Pyramídu už máme na dosah.


Áno, stále sa nachádzame na Slovensku, jedná sa iba o pomenovanie turistického rázcestníka . Ešte zopár metrov a ocitáme sa na vyhliadke Zobor s nádherným výhľadom na krajinu.


V tomto momente si už môžeme povedať, že to najťažšie máme za sebou. Vybaľujeme RAW tyčinky na energiu, aby sme zasýtili vyhrávajúci žalúdok. Poobzeráme a pofotíme krajinu, doplníme tekutiny a ideme ďalej.


Konečne klesanie

Kľukatý zjazdík nás prevedie cez Lyžiarsku lúku, natrafíme na menší náznak rock gardenu, preletíme cez Tri duby a vyústime na Meškovom vrchu. Opäť sa oplatí zastaviť, porozhliadnuť sa a otestovať zrak do diaľky. Oči a duša (tá telesná) sa vám určite poďakujú. Spustiť sa dole kopcom od Meškovho vrchu je fakt zážitok.


Veľmi jednoducho sa tu viete prehupnúť cez 50-kilometrovú rýchlosť, je už iba na vás, na akom čísle sa to zastaví. Klesanie má kamenisto-hlinenú príchuť, preto pozor na zaváhania . Klesanie si užívame celý čas a napájame sa na žltú cyklotrasu. Až po Barohať nemusíte vôbec zašliapnuť do pedálov.


Dražovský kostolík

Pri Barohati si dáme odbočku doprava, aby sme si mohli obzrieť kostolík Sv. Michala. Určite nevynechajte toto miesto, je tu taktiež krásny výhľad a pekná lúčka v okolí kostolíka, na ktorej sa dá spraviť aj piknik . Po chvíľke oddychu sa poberáme späť k nášmu autu spustením sa dolu po modrej cyklotrase.


Celkovo hodnotíme cyklotúru ako vydarenú, aj keď to prvé metre trasy vôbec nenaznačovali. Veríme, že sa na toto miesto ešte v budúcnosti vrátime.

Michal & Dada
report_problem Našiel si v texte chybu?
SpecializedTT 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
keyboard_arrow_up