Zimný spánok? Nie!

Pre niektorých je určite výjazd pri mínusových teplotách zasneženou krajinou samozrejmosťou, iní však vyťahujú svoje stroje až so zvyšujúcou sa okolitou teplotou.

Tohtoročná „pseudozima“ však už zosadila z trenažéra aj mňa a ak máte chuť sa hneď trošku socializovať, tak u nás v Trenčíne prebiehajú hneď dve podujatia, kde môžete naraziť na svoju krvnú skupinu.


Zimná cyklistická liga

Na trenažéri sa motivácia na najvyššie intenzity hľadá len ťažko a záplava potu a smrad ako z futbalovej šatne po turnaji seniorov nenechá len tak v pokoji na gauči sedieť ani vašu polovičku. Teploty vonku sa vymykajú zimným štandardom, takže aj keď nie ste vyznávačom vŕzgajúceho snehu pod kolesami a štipľavého mrazu až do kosti, nič vám nebráni zájsť do prírody.

Možnosť zmerať si sily s inými bikermi prebúdzajúcimi sa z letargie alebo aj s tými, ktorí v zime nespia, ponúkajú práve malé akcie od bikerov pre bikerov. Rovnako je na tom aj Zimná cyklistická liga v Trenčíne, ktorá odštartovala už svoj druhý ročník. Nečakajte reprobedne, záplavy prezentačných stánkov a speakera, ktorému sa "mlynček" nezastaví celý deň. Tu ide o radosť z jazdy aj v nečase, družnú debatu s kamarátmi, malé občerstvenie a pre tých úspešných aj nejaké to ocenenie.


Je to vlastne séria štyroch pretekov do vrchu, ktorá vám umožní preveriť, či už takto začiatkom roka dokážete dostať svoje telo aspoň nakrátko do červených otáčok. Do celkového hodnotenia sa rátajú tri najlepšie výsledky. Prvé tri kolá: na rozhľadňu Dúbrava pri Soblahove, druhé kolo na Kozí vrch v lesoparku na Brezine a tretie z Inoveckej chaty na Inovec sú už úspešne za nami.

To neznamená, že si nemôžete užiť rodinnú atmosféru a ďalší skvelý pojazd. Hlavne uplynulá sobota na Inovci priniesla konečne i pravú zimnú idylku. Takže aj zhruba tristometrové stúpanie na 3,5 kilometrovej trati bolo v zasneženej krajine a pri slnečnom počasí doslova pohladením pre cyklistovu dušu. Chvályhodné je, že celé vyzbierané štartovné z tohto kola organizátori venovali na liečbu detí, o ktorých ste určite už počuli. Záverečné kolo určite stihnete, pretože ja na programe 7. marca v Kálnici, kde si vždy organizačný tím pre vás pripraví niečo špeciálne. Štartovné je dobrovoľné a bližšie informácie nájdete tu.


Vrchárska koruna Trenčianska

Možno ste o koncepte vrchárskych korún, ktorý vznikol u našich západných susedov, už počuli. Ide o akciu s cieľom motivovať ľudí k pohybu v prírode daného regiónu. Organizátor vypíše zvyčajne 20 vrcholov, ktoré musia účastníci zdolať vo vymedzenom časovom termíne, zvyčajne od apríla do novembra. Nemusí vždy ísť vyslovene o vrchol kopca, cieľom môže byť akékoľvek zaujímavé miesto v okolí.

Účasť na všetkých VK je bezplatná, stačí sa len zaregistrovať, na každom vrchole urobiť selfie, podľa ktorej bude možné identifikovať, že bol vrchol zdolaný a nakoniec všetky tieto fotky odoslať organizátorovi, ktorý priebežne zverejňuje výsledky na svojich stránkach. Registráciou získavate aj rôzne zľavy a výhody u partnerov VK. Umiestniť sa môžete v rôznych kategóriách, a ak sa vám aj nepodarí dostať do top trojky, stále sa dá uspieť v rôznych anketách, napríklad o naj fotku alebo Miss a Mister VK. Záverom vášho snaženia môže byť účasť na samotnom vyhodnotení VK, kde si prevezmete účastnícky diplom a prípadne ocenenia.


Od roku 2013 píše svoju úspešnú históriu VKV – Vrchárska koruna Valašska, na základe ktorej vznikla v roku 2016 aj prvá slovenská VKT – Vrchárska koruna Trenčianska. Postupne sa rodina VK rozrastala v Čechách aj na Slovensku a kompletný zoznam partnerských VK môžete nájsť tu.


VKT je špeciálna v tom, že má aj svoju zimnú podobu pre skutočných fajnšmekrov vo verzii Winter psycho edition. Prví už síce v hlavnej kategórii nebudete, lebo Rado Tilandy „psychovýkonom“ zdolal všetky vrcholy hneď na začiatku nonstop jazdou, ale to nemusí byť prekážkou na túlanie sa regiónom Trenčína bez toho, aby vás trápili vysoké letné teploty. Winter edition prebieha až do konca marca, takže času na spoznanie všetkých cieľov je stále dosť. Zoznam vrcholov, odkaz na registráciu i ďalšie informácie nájdete na stránke VKT.


Malá motivácia na prebudenie sa zo zimného spánku nikdy nie je na škodu, takže stačí už len oprášiť svojich tátošov, ak ste nestihli, tak určite im dopriať aj poriadny predsezónny servis a môžete už teraz vyraziť za novými zážitkami v roku 2020.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Micequal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Ďalšia sezóna a opäť zlepšenie – toto mi pomohlo

Na krku mám 41 rokov, ale čísla a výsledky našťastie hovoria, že dole vodou ešte nejdem. V sezóne 2023 som zmenil niekoľko vecí, ktoré mi v tom pomohli.
BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

BikeFest maratón Kálnica – nečakaný dôkaz, že tréning funguje

Pôvodne som tu nechcel nič „splietať“ o wattoch alebo tréningu a len si užiť preteky. Lenže nakoniec sa mi dostal do rúk dôkaz namiesto sľubov, že dlhodobá príprava, o ktorej čítate, nebola len teória.
Reportáž: Škoda MTB Rajecké Teplice – preteková premiéra na BMC

Reportáž: Škoda MTB Rajecké Teplice – preteková premiéra na BMC

Ako vyzeral prvý ostrý test? Prečo teleskopická sedlovka nemusí byť vždy výhodou a kde treba ešte zapracovať?
keyboard_arrow_up