Kompava - podporte imunitu aj vhodnými doplnkami

V zdravom tele zdravý duch. Kto by už len nepoznal tento výrok používaný aj starými Grékmi? Základom je vždy životný štýl ako celok, no pri zvýšenej námahe, kam patrí napríklad aj šport, sa oplatí zvoliť aj vhodné doplnky.

Ak dodržiavate základné zásady zdravého životného štýlu, teda pitný režim, pestrú stravu bohatú na vitamíny, minerály a vlákninu, dostatočný spánok a adekvátny pohyb, tak by ste si mohli myslieť, že nie ste vhodný typ na podporu imunity prostredníctvom doplnkov výživy. Avšak pri zvýšenej námahe, dennodennom strese, vytrvalostnom športovaní a pri iných neštandardných situáciách, dochádza k zvýšeným nárokom na organizmus a samozrejme, že aj na imunitný systém, ktorý je bojovníkom v prvej línii. Preto je potrebné pomôcť imunite užívaním vhodných prípravkov.

V dnešnej dobe existuje veľké množstvo doplnkov výživy a firiem, ktoré sa pri výrobe orientujú na zdravý životný štýl a podporu zdravia. Na našom domácom trhu máme aj slovenského výrobcu s názvom Kompava. Je to značka s tradíciou od roku 2002. A hlavne všetky produkty sú vyrábané z čistých potravinárskych a farmaceutických surovín. No a majú v sortimente viacero kvalitných prípravkov nielen na zlepšenie imunity.

Aké zložky treba hľadať v produktoch, keď chcete pomôcť vašej imunite?

Fit Cé Vitamín

Základom podpory imunity nielen u športovcov je vitamín C. Je to esenciálny, vo vode rozpustný vitamín, ktorý je nevyhnutný pre správne fungovanie tela. Jeho užívanie podporuje zdravý imunitný systém a optimálne fungovanie celého organizmu. Dostatočný príjem vitamínu C je dôležitý najmä pre aktívnych ľudí, nakoľko ich potreba vitamínu C je výrazne vyššia. Vitamín C (kyselina askorbová) znižuje čas potrebný na regeneráciu po tréningu, pretože má dôležitú úlohu pri udržiavaní a oprave spojivových tkanív. Vitamín C je silným antioxidantom a môže zabrániť oxidačnému poškodeniu a jeho negatívnym vplyvom na organizmus. Viac informácií o Fit Cé vitamíne nájdete na tomto odkaze.


AcidoFit MD

Jedným z ďalších vitamínov potrebných pre imunitu je vitamín B6. Vitamín B6 (pyridoxín) je vo vode rozpustný vitamín, nachádzajúci sa vo veľkom množstve potravín. V organizme má rôzne funkcie a zúčastňuje sa na viac ako 100 enzýmových reakciách, predovšetkým na reakciách spojených s proteínovým metabolizmom. Vitamín B6 napomáha biosyntéze neurotransmiterov, zúčastňuje sa na glukoneogenéze, glykogenolýze, imunitnej funkcii organizmu a taktiež hrá dôležitú úlohu v metabolizme červených krviniek, pri raste a vývoji kostry.

Tiež prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy i k regulácii hormonálnej činnosti. Nedostatok sa prejaví poruchami imunitného systému, problémami s rastom a postihnutím svalov. Vhodnú kombináciu vitamínov B a C obohatenú o ďalšie pozitívne pôsobiace zložky nájdeme napríklad v produkte AcidoFit.


L-lyzín Extra

Dôležitou aminokyselinou pre správnu funkciu imunitného systému je L-lyzín. Lyzín je pre človeka jednou z esenciálnych aminokyselín. Je nevyhnutným stavebným prvkom pre všetky bielkoviny v tele. L-lyzín hrá hlavnú úlohu pri vstrebávaní vápnika, budovaní svalov, zotavovaní sa po chirurgických zákrokoch alebo zraneniach a pri produkcii telesných hormónov, enzýmov a protilátok. Pôsobí antibakteriálne a je schopný bojovať proti vírusom a vytvárať v tele protilátky, ktoré zlepšujú imunitu.

Taktiež pomáha produkovať kolagén. Deficit lyzínu sa môže prejaviť najmä u športovcov, ktorí vykonávajú tvrdé a náročné tréningy. Tento nedostatok je príznačný najmä anémiou, spomalením hojenia rán, únavou, ale taktiež dlhšou dobou regenerácie po tréningu. Pre podporu imunity je veľmi účinná aj rastlinka Echinacea. Pomáha ničiť vírusy a baktérie, redukuje alergie a posilňuje náš imunitný systém, ktorého včasná reakcia na vírusy je rozhodujúca práve v čase epidémií a chorôb z prechladnutia.

Echinacea významne podporuje činnosť bielych krviniek. Taktiež je nápomocná hlavne pri chronických zápaloch kĺbov, lieči žalúdočné vredy, ťažkosti s prostatou, zápaly močových ciest, zápaly horných dýchacích ciest, alergické prejavy, ale je účinná aj pri rakovine čriev, pečene a žalúdka. Taktiež urýchľuje hojenie rán a zotavovanie. Kompava má aj vynikajúcu trojkombináciu Vitamínu B6, echinacey a L-lyzínu v produkte L-lyzín Extra.


Glutamín

Z aminokyselín je pre imunitné procesy potrebný aj Glutamín. Glutamín sa v ľudskom tele, potravinách a doplnkoch stravy nachádza vo forme L-glutamínu. Je základným stavebným kameňom bielkovín a podieľa sa na správnom fungovaní imunitného systému a tráviaceho traktu. Taktiež zohráva významnú úlohu v procese regenerácie svalov a v transporte dusíka. Viac informácií o Glutamíne nájdete na tomto odkaze.


Premium Lactoferrin

Z minerálnych prvkov je imunite nápomocný selén. Selén je dôležitým prvkom pre správne fungovanie metabolizmu a štítnej žľazy. Zmierňuje zápal, pomáha zrýchliť imunitnú odpoveď a zlepšiť imunitný systém. Taktiež chráni bunky pred oxidačným stresom a tým znižuje riziko vzniku chronických ochorení z oxidačného stresu, akými sú napríklad kardiovaskulárne ochorenia. Dokáže neutralizovať ťažké kovy, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú ľudské zdravie a zlepšuje funkciu pečene a svalov.

Bojovníkom za správne fungovanie imunitného systému je aj zinok. Zinok patrí medzi mikroelementy - zložky nachádzajúce sa v našom organizme len v nepatrnom množstvo, no pre správne fungovanie sú nepostrádateľné. Je dôležitý napríklad pri syntéze kolagénu a bielkovín, taktiež urýchľuje delenie buniek a tým i hojenie rán. Zvyšuje odolnosť voči infekciám, pôsobí ako prevencia proti chrípke. Významne rozhoduje o regulovaní metabolizmu cukrov v ľudskom organizme.

Pomáha pri liečbe zápalov a ekzémov. Je účinný proti vypadávaniu vlasov a lámavosti nechtov. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Ľudia so zvýšenou fyzickou aktivitou, športovci majú väčšie nároky organizmu na zinok, keďže zvyšovaním telesnej teploty a potením sa zvyšujú nároky organizmu na jeho príjem. Vhodná trojkombinácia vitamínu B6, selénu a zinku od Kompavy je v produkte Lactoferrin.


Pre imunitu je potrebné samozrejme aj správne trávenie. Na jeho podporu má Kompava viacero doplnkov ako je Belly Fyto Detox, Probiodom, FytoEnzyme Complex alebo Premium Colostrum.

A ako si vybrať?

Ak ste príležitostný športovec bez príznakov oslabenej imunity, stačí vám čistý vitamín C. Ak mávate z času na čas herpes, máte napríklad veľmi suchú kožu alebo pociťujete únavu, čo môžu byť tiež príznaky oslabenej imunity, vyberte si L-lyzín extra alebo Acidofit. Ak ste športovec s pravidelným tréningom, zvoľte si kombináciu vitamínu C a Laktoferrinu. A ak si aj napriek tomu veľmi neviete vybrať, napíšte na metflex@kompava.sk a poraďte sa s odborníkmi nielen na zdravý životný štýl.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Video: Cyklisti a pivo – čo spôsobuje v tele a existuje jeho lepšia náhrada?

Alkohol je pre ľudský organizmus záťažou, to je všeobecne známa vec.
keyboard_arrow_up