Novinka: Shimano Deore 1x12 - dostupnosť a spoľahlivosť

Súčasný trend dvanásťrýchlostných systémov dopĺňa Shimano cenovo dostupnou verziou Deore, nabitou technológiami vyšších sád.

Doteraz sa v ponuke Shimano vyskytovala dvanásťrýchlostná sada len vo verziách SLX, XT a XTR. S novým prírastkom v podobe Deore bude tento systém opäť o čosi prístupnejší aj pre menej náročných jazdcov, ktorí však vyhľadávajú technologické novinky. Dôvodom pre toto tvrdenie je využitie technológií z tých najvyšších radov. Medzi ne možno zaradiť Hyperglide +, Dynamic Chain Engagement +, Micro Spline, RapidFire Plus alebo Shadow RD+ a montáž I-Spec EV.


Kľuky a prevodník (FC-M6100)

Primárnym prenášačom výkonu jazdca je práve kombinácia kľúk a prevodníka. V tomto prípade hovoríme o tzv. „jednoprevodníku“, ktorý je dostupný vo verzii s 30 alebo 32 zubami. Špecifické frézovanie, označené ako Dynamic Chain Engagement +, pomáha udržať reťaz na svojom mieste aj v náročnom teréne. Samotný prevodník je uchytený na štyroch ramenách spôsobom ôsmich skrutiek Torx. Čo sa týka kľúk, tie sa dočkali pozmeneného dizajnu, ktorý dotvára aj tentoraz farebné logo Deore.


Kazeta (CS-M6100)

Keďže v prípade Deore ide o sadu nižšej strednej triedy, nebude prekvapením, že materiál kazety je oceľ s povrchovou úpravou, zvyšujúcou jej trvácnosť. V tejto sade je dodávaná výhradne v prevedení 10-51, čím ponúka maximálny rozsah, aký je na trhu dostupný. Efektívne preradzovanie je zabezpečené vďaka technológii Hyperglide +. Oproti predchádzajúcej generácii ide o plynulejší spôsob radenia, kedy reťaz dosadá na pastorky, bez straty napnutia. Kompatibilná je len s nábojmi, disponujúcimi rozhraním Micro Spline.


Prehadzovačka (RD-M6100-SGS)

Okrem už na prvý pohľad pozmenenému dizajnu sa v prípade zadnej prehadzovačky menila aj jej konštrukcia. Primárne hovoríme o ramienku a kladkách. Výrazné vyosenie, ktoré posúva hornú kladku smerom k pätke, má za následok účinnejšie radenie. Navyše s až 13 zubovými kladkami sa zvýšila kapacita prehadzovačky, rovnako ako aj úspora energie. Samozrejmosťou je technológia Shadow RD+ a spojka, udržiavajúca reťaz napnutú aj v náročných podmienkach.


Radenie (SL-M6100-IR)

Nové 12-rýchlostné radenie využíva systém Rapidfire Plus a funkciu 2-Way Release. Ich úlohou je umožniť podradiť až o 3 prevody, navyše s možnosťou odradzovania pomocou ukazováka alebo palca. Čo sa týka samotnej montáže, I-Spec EV dovoľuje umiestniť radenie priamo na brzdu, navyše s optimálnym nastavením polohy. Prirodzene, v ponuke nájdete aj uchytenie na klasickú objímku. Súčasťou je taktiež odnímateľný ukazovateľ.


Shimano naviac ponúka možnosť dodať ovládanie teleskopickej sedlovky s označením Deore, ktoré je využiteľné pri väčšine verzií, ovládaných lankovým systémom. Jej výhodou je montáž na I-Spec EV držiak, čím sa zaručí jednoduchý a funkčný celok.

Brzdy (BR-M6100/M6120)

Potešením pre mnohých jazdcov bude dostupnosť nielen dvojpiestikových strmeňov, ale aj štvorpiestikových, určených na náročnejšie používanie v kategórii trail alebo enduro. Prepracovania sa dočkala brzdová páka v podobe istejšieho upevnenia. Výsledkom je lepšia spätná väzba a väčší výkon. Overená technológia Servo Wave nechýba ani v tomto modeli.


Kompatibilita

Vďaka využívaniu rovnakých technológií naprieč celou 12-rýchlostnou kategóriou Shimano, môžete kombinovať komponenty odlišných sérií. To znamená, že kazeta s rozsahom 10-45 bude použiteľná aj v prípade sady Deore. Odlišnosti sú primárne v hmotnostiach, materiáloch a detailoch, nie však v možnosti použitia. Samotná sada Shimano Deore v 12-rýchlostnej verzii je dostupná od mája tohto roku. V prípade bicyklov sa bude sada Deore využívať až pri modeloch 2021. Séria Deore sa neobmedzí len na 12-rýchlostné sety - dostupná bude aj 11 a 10-rýchlostná verzia (M-5100 a M-4100).


Viac informácií sa dozviete na stránkach výrobcu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

SRAM a Shimano – môže sa mixovať a čo tým získame?

Je možné medzi sebou MTB sady mixovať a prečo by ste to vlastne robili? Na to skúsim odpovedať na základe vlastných skúseností.
Nové modely okuliarov Shimano – vidieť nevídané PR článok

Nové modely okuliarov Shimano – vidieť nevídané

Na cestách číha mnoho skrytých prekážok. Obzvlášť ak je ostré svetlo alebo, naopak, šero. Vtedy je vyhýbanie sa prekážkam obtiažnejšie. Ako to vyriešilo Shimano?
Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
keyboard_arrow_up