
Tip na výlet: Trnavsko - Malokarpatská kávová cesta
Kde si vychutnať naozaj dobrú kávu v príjemnom prostredí, kde sa na cyklistické návštevy tešia?
Klasické espresso alebo všeobecne káva je jeden z najrozšírenejších mokov na svete a je všeobecne známe, že cyklistika a káva sú nerozlučná dvojica. Mnohí cyklisti, či už profesionáli alebo hobby jazdci, si vychutnávajú tenko mok pripravený na rôzne spôsoby, najčastejšie espresso. Z tohto dôvodu som pre vás vybral niekoľko tipov na kávu v širšom okolí Trnavy, kde si môžete vychutnať jedinečnosť čerstvo pripravovanej kávy, príjemnú atmosféru a zvýšenú toleranciu voči cyklistom.Pre každého jednotlivca alebo komunitu sú dôležité rôzne kritériá, preto som vybral z môjho pohľadu top podniky, ktoré sa od seba líšia ponúkanými produktami a konceptom, no pritom sú jednotné v jednej dôležitej veci, a to je špičková káva. Pri každom tipe na kávu som si pre vás pripravil krátky popis, prečo máte navštíviť práve daný podnik. Toto nie je platená reklama .

Fefe Café (Trnava)
Prvou kaviarňou, ktorú by som vám rád odporučil, je Fefe Café, ktorého spolumajiteľka pochádza z cyklistickej rodiny a vie, čo káva pre cyklistov znamená. Táto pojazdná kaviarnička je jedinečná svojím konceptom zakladajúcim sa na vtesnaní všetkých potrebných zariadení do malinkého trojkolesového tátoša Piaggio tak, aby poskytovala maximálne zázemie pre vytvorenie jedinečného espressa, čo sa týka kvality, jedného z najlepších v Trnave.
Ako som spomínal v úvode, každý hodnotí kaviareň podľa iných kritérií, no ak ste skutoční kávičkári a dbáte na pôžitok z kávy, plus radi skúšate nové spôsoby prípravy tohto návykového moku, Fefe Café je jednou zo zaujímavých možností. Vo Fefe sa kladie dôraz už na samotné pestovanie kávového zrna, skladovanie, import, praženie až po mletie. V pojazdnej kaviarni nájdete vždy jednu základnú odrodu plus jeden špeciál, ktorý sa v priebehu sezóny mení.
Výnimoční sú najmä používaním výberových káv, v spolupráci iba s lokálnymi pražiarňami, a mnohými spôsobmi prípravy kávy. Jediné mínus by som pripisoval absencii sedenia, káva sa podáva „to go“. Spoločnosť vám však spríjemní špičkový personál, medzi ktorým ste donedávna mohli stretnúť baristu s titulom majster Slovenska v príprave kávy. Túto pojazdnú kaviareň viete najčastejšie zastihnúť pred Divadlom Jána Palárika na Trojičnom námestí v Trnave.
HOLLERUNG káva & koloniál (Modra - Harmónia)
HOLLERUNG je kaviareň nachádzajúca sa v srdci prírody, na okraji mesta Modra, presnejšie pod stúpaním na Zochovu chatu. Ideálne situovaná pre výjazdy v chladnejšom počasí, ak nechcete vychladnúť na vrchole stúpania a zároveň si chcete spraviť prestávku. Za mňa je najväčším plusom kvalita ponúkaných produktov a poloha, ktorú ocenia najmä jazdci, ktorí majú na pláne tréning v kopcoch, najmä v prípade silového tréningu v jarných mesiacoch prípravy.
Viackrát počas prípravnej fázy som sa aj v chladnejšom počasí zastavil na vrchole stúpania v jednej z reštaurácií a pri zjazde som prechladol. Jednoduché príslovie vraví: „lepšie sa poučiť z chýb druhých, ako z vlastných“. Medzi negatíva radím otváracie hodiny, ktoré sa pohybujú v rozmedzí od piatka až do soboty v časoch 9:00-18:00.

Cafe Modur (Modra)
Kaviareň Modur je samostatná kapitola. Tradične, ako to je v Modre na námestí zvykom, ponúka mimo dobrej kávy aj chutnú zmrzlinu, ktorú sme si minimálne v Trnava cycling team zamilovali. Nemali sme problém 3-4-krát do týždňa absolvovať tréning do Modry.
Mnohí jazdci majú tendenciu trénovať v Malokarpatskej oblasti a práve Modur je situovaný na ideálnom mieste. Na námestíčku panuje atmosféra plná energie, ktorú dotvára príjemné sedenie na terase s výhľadom na ruch mesta.

Kafe Sýpka (Cífer)
Zhruba pred tromi rokmi sme na základe odporúčania navštívili Kafe Sýpka v Cíferi, ktorá by príjemným interiérom a kvalitnými domácimi produktami konkurovala kaviarňam veľkomesta. Obľúbili sme si ju z dôvodu veľkej presklenej terasy, kde sa viete skryť v období letných búrok a zároveň si vychutnať domáce cukrovinky a slušnú kávu.

Zároveň samotná kaviareň myslela aj na cyklistov zabudovaním cyklostojanov priamo pred vchodom. V cyklistickej komunite v oblasti Trnavy je Sýpka dobre známa a pre tých, ktorí nemali skúsenosť s touto kaviarňou - odporúčam ako tip na výlet.

Elements restaurant (Trnava)
Elements je výnimočná svojou polohou a prienikom stredovekej architektúry opevnenia pochádzajúceho z čias Uhorska a industriálne koncipovanej reštaurácie. Nakoľko prevádzka patrí dlhoročnému cyklistovi, ktorého môžete stretnúť priamo na mieste, určite rád privíta a obslúži cyklistickú komunitu. Je fajn chodiť na miesta, kde viete, že vás veľmi radi privítajú v cyklistickom "mundúre" a pritom majiteľom je jeden z vás.
Ak by ste mali na pláne viacdňový trip v Malokarpatskej oblasti a mali by ste záujem stráviť zopár nocí v Trnave, súčasťou reštaurácie je na prvom poschodí menší penzión. Výborným lákadlom sú aj cheescakes pečené priamo na mieste, káva, ktorá zodpovedá štandardom mesta a kuchyňa, v ktorej si príde každý na svoje.

Treeclub (Smolenice)
Treeclub by som zaradil medzi najčastejšie navštevovanú kaviareň pri trasách v Malokarpatskej oblasti. Je tomu tak z veľmi jednoduchého dôvodu - kvalitný personál, ktorý je tolerantný až otvorený k cyklistom. Samozrejme nás zaujímala aj kvalita kávy, ktorá je na pomery obce veľmi slušná. Príjemný dojem zaručuje veľká priestranná terasa, kde sa vojdú aj väčšie partie cyklistov.

Ak máte záujem absolvovať Malokarpatský okruh so štartom z Trnavy, je situovaná ideálne na 3-tej hodine okruhu (viď odkaz nižšie). V prípade, že vás zastihne „hlaďák“, Treeclub disponuje chutnou kuchyňou, kde si prídete na svoje.

Nižšie je priložený odkaz s návrhom na trasu. Ideálny tréning na nedeľu z dôvodu vyššej premávky na Pezinskej babe počas týždňa je trasa Malokarpatský okruh.
Ak ste jazdec, ktorý nemá problém prekonať gravel terén, určite bude pre vás zaujímavá alternatíva cez Zochovu chatu. Je dostupná v sekcii výjazdy na tomto odkaze.
Ako som písal už v úvode, každý jeden podnik má určité prednosti a je už len na vás, ktoré z daných miest by ste radi navštívili.
comment Komentáre Zobraziť komentáre (11)