GPS cyklopočítač a trénovanie - pomocník aj pre mládež?

Oplatí sa investovať do GPS cyklopočítača? Bude dobrým pomocníkom aj pre deti, ktoré s cyklistikou a pretekaním ešte len začínajú?

To, že cyklistika v dnešnej dobe nie je už len iba o pocitoch, no z veľkej časti aj o všelijakých čísielkach, vieme asi všetci. Namiesto obyčajných tachometrov, ktoré zaznamenávajú akurát tak vzdialenosť a čas, má dnes veľa cyklistov GPS cyklopočítač, ktorý dokáže už asi naozaj všetko. Jasné, že sa ešte vždy nájdu tí, ktorí skôr preferujú starú školu, no už len to, že môj otec, ktorý sa cyklistike venuje vyše 40 rokov, si začal sledovať na tréningoch tepy a neustále sa ma vypytuje na rôzne segmenty na Strave, je jasným znakom toho, že aj tí skôr narodení sú stále zvedavejší a zvedavejší. Ja by som vám rada ukázala perspektívu mladej pretekárky, ukážem vám, ktoré údaje sú pre mňa pri tréningu najdôležitejšie a ako mi pomáhajú.


Začiatky s cyklopočítačom

Kedysi som pri tréningu používala staré dobré CatEye. Tréningy som si potom zapísala do zošita a bolo. Ak som sa k nim však chcela spätne vrátiť, porovnať ako som sa zlepšila alebo zistiť, akú námahu som na danom tréningu reálne vyvinula, mohla som akurát tak loviť v pamäti, alebo listovať. Práve preto som si stiahla Stravu a spolu s ňou prišiel čas aj na upgrade môjho tachometra.


Úprimne, nový computer mi zmenil svet. Znie to možno trošku dramaticky, no zrazu som začala cyklistiku vidieť úplne inými očami. Už predtým som sa chcela zlepšovať, no robila som to naslepo, jazdila som kilometre a naháňala sa za čo najrýchlejšou priemerkou, no reálne som sa nikam nehýbala. Teraz som však začala tej malej obrazovke na riaditkách dávať trošku viac pozornosti..

Prvý GPS cyklopočítač, ktorý som používala, bola Sigma ROX 10.0, ktorá bola síce fajn, no po 2 či 3 rokoch už trochu zastaraná a preto som sa opäť rozhodla pre upgrade. Momentálne používam Wahoo ELEMNT ROAM. Túto značku tento rok jazdia napríklad aj BORA-Hansgrohe alebo Deceunick-Quickstep. Wahoo si naozaj neviem vynachváliť, oproti Sigme má väčšiu a prehľadnejšiu obrazovku, ako aj modernejší dizajn. Obrazovka je prehľadnejšia aj preto, že mám na nej len to, čo potrebujem, údaje, ktoré ma nezaujímajú z nej môžem ľahko odstrániť. Ďalšou výhodou je aj batéria, ktorá vydrží omnoho dlhšie, ako tá na Sigme, ktorá už po 2 rokoch používania nebola ideálna.


Musím však priznať, že keď som začala používať GPS cyklopočítač, ocitla som sa zrazu zasypaná obrovským množstvom informácií. Oproti klasickému tachometru poskytuje nové a presnejšie údaje. Tieto údaje dávajú presnejší náhľad do tréningu a umožňujú aj jeho neskoršiu analýzu. Sú to napríklad prevýšenie, sklon kopca, kadencia, či tepová frekvencia. Zorientovať sa v nich nie je ťažké, ale aj tak to chvíľku trvá. Pri obyčajnom tréningu však aj tak netreba sledovať 100 vecí naraz a preto si počas neho všímam najmä 2 údaje, a to tepovú frekvenciu a kadenciu. Ostatným sa väčšinou venujem až po tréningu.


Tepová frekvencia

Možno to vyzerá, že tepová frekvencia človeku nepovie nič, čo už nevedel. Jasné, že keď vyvíjam vyššiu námahu, moje srdce bude biť rýchlejšie a keď sa len tak vozím, bude biť pomalšie. Vidieť reálne čísielko vie však človeku pomôcť zmeniť ten abstraktný pojem na reálny. Peknou funkciou Wahoo sú diódy, ktoré znázorňujú to, ako mi tepy stúpajú. Cyklopočítač sám dokáže vyvodiť zóny podľa výšky tepovej frekvencie, s ktorými sa dá veľmi ľahko orientovať. Sú veľmi užitočné pri sledovaní si námahy na tréningu. Ja ich napríklad využívam v zime na trenažéri, ale aj na jarných tréningoch, keď nechcem jazdiť príliš vysokú intenzitu. Všímam si ich, aj keď si po tréningu pozerám rôzne intervaly alebo segmenty na Strave.


Niečo, čo sa mi zvyklo stávať, bolo napríklad to, že keď som na tréningu prišla na špicu, išlo sa mi super, ťahala som ako odtrhnutá a cítila som sa dobre. Keď som však odstriedala, zrazu som si uvedomila, že som si "hrabla" trošku prihlboko a trošku som to prehnala. Teraz však už poznám, do akej tepovej frekvencie môžem zachádzať a kedy jednoducho treba zvoľniť.

S tým súvisí aj to, že keď už poznáte, aké tepy obvykle jazdíte, veľmi ľahko si všimnete, keď vaše tepy zrazu začnú byť neobvykle vysoké. Toto je dobrým výkričníkom, ktorý vás varuje, že s vaším telom niečo nie je v poriadku. Ak zase tepy nechcú ísť hore, je to jasným znakom toho, že telo je unavené a nedokáže už zachádzať do takej intenzity.


Kadencia

Veľmi mi pomáha aj snímač kadencie. Úprimne som si myslela, že to je dosť zbytočný údaj, ktorý vôbec nevyužijem. Teraz by som sa však hádala o tom, že hlavne pre mládežnícke kategórie je jedným z tých najdôležitejších. Obmedzené prevody sú niečo, na čo nadáva každý jeden mládežník, čo preteká, no majú svoje opodstatnenie. A keďže to je niečo, čo sa meniť len tak nebude, treba si na to jednoducho zvyknúť. Je preto veľmi dôležité, naučiť sa využiť tento obmedzený prevod naplno a vtedy prichádza na scénu kadencia.

Ja osobne som vždy mala zvyk ťahať ťažké prevody, hlavne preto, že keď som s cyklistikou začala, nepretekala som a tak som jazdila dospelácku kazetu. Aj po prechode na obmedzené prevody som preto často seba samú našla, ako ťahám kadenciu 70 otáčok za minútu na najťažšom prevode. Odkedy však mám snímač kadencie, môžem si vždy dohliadnuť na to, či držím aspoň akú-takú decentnú kadenciu. Okrem toho tieto údaje využívam aj pri trénovaní špecificky na dráhu, napríklad intervalovým tréningom na valcoch, pri ktorom sa snažím dosiahnuť čo najvyššiu kadenciu.


Super príkladom toho, aká je správna kadencia dôležitá, je aj jeden môj kamarát, ktorý odjakživa jazdí veľmi vysokú kadenciu. Na tréningoch bez problémov drží frekvenciu okolo 110 rpm. Pre mňa to je niečo neuveriteľné, no odzrkadľuje sa to potom na pretekoch, ako sú napríklad časovky alebo stíhačky, kde je aj na ľahučkých žiackych prevodoch schopný udržiavať vysokú rýchlosť.

Navigácia

Užitočná je aj navigácia a to hlavne, ak sa máte v pláne vydať na neznáme cesty, vtedy to je naozaj veľká pomoc. Netreba vyťahovať telefón alebo nedajbože mapu, stačí sám cyklopočítač. Predsa len je to omnoho jednoduchšie a určite aj bezpečnejšie, ako používať za jazdy mobil. Ja ju najčastejšie využívam, ak idem na tréning sama niekam, kde to až tak dobre nepoznám, alebo keď viem, že počas tréningu budem musieť prechádzať nejakým väčším mestom. Tam mi vie Wahoo vždy ponúknuť nejakú šikovnú obchádzku hlavnej cesty a tiež sa mi aspoň nestane, že sa zamotám niekde na náhodnom sídlisku.


Strava

Ako som už spomínala, spolu s mojím GPS cyklopočítačom veľmi rada používam Stravu. Funguje aj bez neho, no vtedy neposkytuje toľko funkcií a informácií, ako s ním. Jej využívanie je veľmi jednoduché, pretože Wahoo mi každý tréning na Stravu nahodí automaticky. Ja sama nemusím spraviť nič, stačí ho len spárovať so smartfónom a potom to už ide samo. Táto aplikácia je asi najlepšou pomôckou na zaznamenávanie tréningov, akú som kedy používala.


Prvé 4 roky som mala jej voľnú verziu a posledný rok si ju už platím. Platená verzia okrem základných funkcií ponúka aj analýzu tréningu. Umožňuje užívateľovi pozrieť si presnú analýzu nielen celého tréningu, no aj špecifických segmentov a okrem toho ukazuje aj celkové poradie na týchto segmentoch. Výbornou funkciou je aj možnosti určiť si Custom Goals, alebo teda vlastné ciele, ktoré sú skvelým motivátorom.


Strava síce môže pôsobiť ako sociálna sieť, určená najmä na zdieľanie výjazdov, fotiek a diskutovanie s kamarátmi, no vďaka týmto funkciám je výborným pomocníkom aj pri tréningu. Ja ju využívam hlavne ako tréningový denník pomocou funkcie Training Log, ktorá poskytuje prehľadný kalendár všetkých tréningov, v ktorom sa dá ľahko preklikať aj niekoľko rokov do minulosti. Okrem výjazdov na bicykli tam dávam aj tréningy v posilňovni, beh, bežky, v podstate všetko. Čo nie je na Strave, akoby sa ani nestalo . K aktivite si často poznačím aj to, ako som sa cítila alebo hocičo iné, čo je dôležité. Ak sa k nej tak neskôr vrátim, hneď si na ňu lepšie spomeniem.


Jednou z mojich najobľúbenejších premium funkcií, ktoré Strava Summit ponúka, je Relative Effort. Tá ku každému tréningu priradí určité čísielko, ktoré vyjadruje, akú veľkú záťaž som vyvinula. Z toho potom počíta skóre, ktoré sa neustále porovnáva s tými predtým. Ak je medzi dvoma týždňami náhly nárast tohoto skóre, Strava ma upozorní, že by som mala zvoľniť. Prudké zvýšenie námahy môže byť totižto skôr na škodu ako na osoh. Ukazuje tiež pod akou hranicou by som sa mala držať, ak mám v pláne regeneračný týždeň.

Sklon a ďalšie údaje

Baví ma sledovať si aj rôzne iné údaje, ktoré síce možno nie sú až tak úzko späté s tréningom, no aj tak sú zaujímavé. Jedným z nich je napríklad sklon kopca. Keď už sa škriabem na ten kopčisko, predsa len by som aspoň rada vedela, aký má sklon. Občas síce musím pocítiť to sklamanie, keď zistím, že tá strecha, na ktorú leziem, nemá 20%, ani 15% ale sotva 10, no tak to už býva. Zaujímavé je určite aj prevýšenie. A niečo, na čo sa teším koncom každého roka je, keď si môžem pozrieť, koľko výškových metrov som za celý rok nastúpala.


A potom sú tu údaje, ktorým až takú pozornosť nevenujem. Tie však viem ľahko vyklikať, takže ich na obrazovke nemám a nezavadzajú mi tam. Wahoo na to využíva veľmi jednoduchú aplikáciu v mobile, čiže sa netreba zložito preklikávať v menu cyklopočítača. Takisto si viem bočnými tlačidlami veľmi ľahko skryť údaje, ktoré práve nepotrebujem, takže tie hlavné sú veľké a jasne viditeľné. Jedným z takýchto údajov je napríklad priemerná rýchlosť, pretože tá vie akurát tak domotať hlavu. Jasné, že je pekné mať na tréningu priemerku 35 km/h, veď to bude na Strave dobre vyzerať. Ale snažím sa za ňou nenaháňať a jazdiť. Trénovať sa podľa nej nedá, pretože je príliš relatívna.


Oplatí sa teda kupovať GPS cyklopočítač? A využije ho aj mládežník, či cyklista - amatér? Za mňa je odpoveď určite áno. Informácie, ktoré poskytuje, sú veľmi dôležité a kvalitu tréningu vedia posunúť oveľa ďalej, ako bola bez nich. Jasné, jazdiť sa dá aj bez neho, no prináša toľko pozitív, že negatívum nájsť asi ani neviem.

Ak stále zvažujete, či si cyklopočítač s funkciami GPS kúpiť, napíšte mi, prečo váhate a ak ste sa naopak pre kúpu už rozhodli, čo bolo pre vás to najväčšie pozitívum, ktoré vám priniesol? Prípadne, ak máte doma mladého cyklistu a niečo vás zaujíma, pobaviť sa o tom môžeme v komentároch.
report_problem Našiel si v texte chybu?
a_filova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Video: Aby výber a nakupovanie gélov a tyčiniek mali hlavu aj pätu

Ako pristúpiť k nákupu športovej výživy? Kupovať postupne, alebo si spraviť zásobu? Vybrať si len jeden obľúbený produkt? Na veci z potravín úplne zabudnúť?
Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Ženy, ktoré si zaslúžia našu pozornosť

Niet zrejme príhodnejšieho dňa, kedy si môžeme pripomenúť silu a vášeň (nielen pre šport), ktorú v sebe majú ženy.
Rozhovor: Radka Paulechová - ochutnala svetovú juniorskú špičku

Rozhovor: Radka Paulechová - ochutnala svetovú juniorskú špičku

Jedny preteky dokážu zmeniť mnoho. Napríklad dotiahnuť to až do reprezentácie Slovenska.
keyboard_arrow_up