Nie je cukor ako cukor - doplnky výživy Kompava

Pozrime sa na niektoré doplnky výživy domácej značky Kompava, hodiť sa môžu informácie, čo a kedy do seba hodiť. Ak sa neorientujete v zložení, toto je dobré si všímať.

Veľmi dobre si pamätám, ako sa pred mnohými rokmi začal objavovať na našich amatérskych pretekoch a maratónoch malý stánok s doplnkami výživy, vtedy som prvýkrát registroval značku Kompava. Bolo mi to sympatické, prišlo mi to ako dobré riešenie, ako sa dostať do povedomia potencionálnych zákazníkov. Pre nás bolo fajn mať možnosť sa opýtať na rôzne veci hneď na mieste. Ono sa to nezdá, dnes je povedomie o doplnkoch športovca na oveľa lepšej úrovni, ako v minulosti. Sám si pamätám, že prvé gély som vnímal takmer ako doping, očakával som zázraky a pritom som vôbec neriešil zloženie a značku. To bolo asi 15 rokov späť, dnes si myslím, že doplnky si viem už lepšie vybrať a hlavne lepšie chápem, ako fungujú. Touto optikou amatérskeho športovca sa pozrime na výber najbežnejších produktov značky Kompava.


Pitný režim

Pre laika sa hodí vedieť, že nie všetko, čo sa zarába do fľašky, je automaticky ionťák. Aj preto Kompava rozdelila svoje dva druhy nápojov v prášku podľa názvu, jeden nájdeme ako HypoFit a druhý EnergoFit. Oba nápoje majú pomôcť telu dopĺňať energiu, minerálne látky a vitamíny, každý trochu iným spôsobom. Inak to je aj hlavný dôvod konzumovania takýchto nápojov, bežná voda sa od určitého momentu stáva nedostatočným zdrojom.


Nápoj Kompava HypoFit

Poďme na rozdiely medzi nimi, začať môžeme s prípravkom HypoFit s dodatočným označením "Makaj". V tomto prípade ide o klasicky poňatý iontový nápoj so slušnou porciou minerálnych látok a vitamínov, ich presné zloženie máte uvedené na etikete. Ak ste riešili niekedy kŕče a podobne, do oka vám padne napríklad magnézium. Ak sa pozrieme aj na porciu prítomných sacharidov a jednoduchých cukrov, sú tu zastúpené tiež a takýto nápoj vám doplní aj energiu.


Cukor všeobecne

Teraz k nadpisu a aspoň k základnej orientácii. Pri doplnkoch ale aj potravinách všeobecne odporúčam sledovať množstvo sacharidov a špeciálne cukrov, aj keď sa to zdá, nie je to to isté. Sacharidy je pomenovanie všeobecné, slovíčko cukor reprezentuje jednoduché cukry, ktoré telo dokáže najrýchlejšie spracovať, ale to má aj svoje úskalia. Ak sa to s jednoduchými cukrami pri športe preženie, tak po príleve energie následuje jej prepad a tomu sa chceme vyhnúť. Dôležité je ich prijímané množstvo a aj čas, či tak robíme na začiatku výkonu, pred záverom alebo po. Kto má o tému záujem, výživu pravidelne rozoberáme v našom magazíne, sám som už písal aj o sacharidoch.


HypoFit a cukor

Aby sme nápoj HypoFit dokončili aj z pohľadu sacharidov, sú tu zastúpené, ale v rozumnej miere, aj na etikete sa uvádza, že tento nápoj môžeme piť pred aj počas výkonu. Tie s väčším množstvo výrobcovia uvádzajú ako vhodné počas alebo po. Takže riziko prijatia príliš veľkého množstva cukru až tak nehrozí, viem si predstaviť scenár, keď pri dlhej jazde kombinujete fľašu čistej vody a HypoFitu a na záverečnú fázu pretekov alebo tréningu si dáte na energiu zameraný EnergoFit.

Nápoj Kompava EnergoFit

Začneme zložením, ak by ste študovali etiketu a porovnávali oba prípravky, tak pozerajte stĺpec, koľko je látok v jednej dávke, nie na 100 g. HypoFitu stačí dať do fľašky 6 g a EnergoFitu asi 17 g, vidíte aj na fotkách rozdielne veľké naberačky, tak si ich nepomýľte, ak budete mať doma oba prípravky. Ako som už spomenul, EnergoFit má primárne dopĺňať energiu, zastúpenie minerálnych látok a vitamínov je nižšie. Aj na obale je výstižný nápis "Vydrž" a doba prijímania je označená počas tréningu a po. Po tréningu cukor pomáha s regeneráciou. Do celkového príjmu cukrov nezabudnite pripočítať aj tyčinky a gély, ktoré tiež pri jazde konzumujete. V našom eshope nájdete prípravky na dvoch rozličných miestach, HypoFit je v sekcii Minerály a EnergoFit v Energia, obe kategórie sú v sekcii Výživa a kozmetika.


Kompava G4 Power Gel

Ak sa pozriete na porciu cukrov na obale gélu, aj podľa tohto článku a porovnaniu napr. s EnergoFitom, chápete určenie takéhoto doplnku. V prípade tohto prípravku sa zamerajte aj na ďalšie životabudiče. Tento typ gélu by som aj podľa zastúpených látok ako kofeín alebo taurín konzumoval pred časovkou alebo kratšou záťažou, na záver dlhších pretekov, alebo v prípade tréningu pred meraným intervalom alebo obľúbeným segmentom. Zjednodušene to je poriadna bomba a jej použitie dobre načasujte. Ako vždy je dobré si gél dopredu vyskúšať, či sadne na žalúdok, ak pijete kávu, odsledujte si celkové prijaté množstvo kofeínu, aj z toho môže byť zle. V mojom prípade s trávením problém nebol, chuť je v pohode. Prijímanie energie formou gélov má extra miesto v shope.


Kompava KreaTabs Creapure®

Kreatín má svoje benefity aj pri vytrvalostných športoch, nie je to len látka do posilky. Aj cyklisti využijú jeho priaznivý vplyv na silu, regeneráciu alebo rast svalov, špeciálna kategória sú vegetariáni. Báť sa nemusia ani vrchári, ak aj nejako hmotnosť poskočí, je to najmä voda v svaloch a po vysadení sa to upraví. Ja si dávam kreatín s prestávkami v mesačných intervaloch, takáto tabletová forma ma zaujala, sú veľké, neprehĺtajú sa, majú sa cmúľať. Je tam aj nejaký cukor na energiu, takže telo aj jemne nakopnú. Na obale je napísaná maximálna odporúčaná dávka 1- 5 tabliet. Koľko telo dokáže reálne kreatínu spracovať a využiť, na to sú rôzne štúdie, ja väčšinou volím stredné množstvo, orientujte sa aj podľa intenzity vášho športovania alebo vašou hmotnosťou. Pri množstve tabliet 180 to máte na 2-3 mesačné kúry.


Kompava K4 Power BCAA

BCAA sú aminokyseliny, ako úplný základ stačí vedieť to, že priaznivo vplývajú na naše svaly, či ich prácu alebo regeneráciu. V tomto prípravku je aj zastúpenie vitamínov, takže sa z neho stáva pekný doplnok pri športovaní. Môžete si zarábať jeden nápoj pred trénovaním a druhý po. Máte to zároveň ako rituál, nezabúdate sa hydratovať. Aj keď to prípravky BCAA v posledných štúdiách schytávajú u bodybuilderov, tak pri vytrvalostných športoch si svoje miesto obhájili.


Jednotlivé prípravky sme si rozoberali aj detailnejšie v našom magazíne, zadajte do vyhľadávania buď názov produktu, alebo jednoducho len Kompava. Kto nemá veľa skúseností s prípravkami, tak značka Kompava je výborná alternatíva, všetko má zrozumiteľne na obaloch a v popisoch označené a popísané v slovenčine. Tiež nebudete dlho hladať vo svojom okolí niekoho, kto vám dá aj osobnú skúsenosť s touto značkou a verím, že pomohol aj môj prehľad.

Kompletnú ponuku výživových doplnkov od tejto značky nájdete na ich webovej stránke.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Rozhovor: MUDr. Milan Kulkovský – o cyklistike a zdraví v kocke

Ako jazdiť s čo najväčším profitom? Je strečing zbytočnosť? Platí, že dokážem chorobu „vybicyklovať“?
Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Ako schudnúť – naše jednoduché a overené tipy

Udržať si hmotnosť na uzde nie je výhoda len v rámci cyklistiky, ale aj v bežnom živote. A niekedy stačí pár jednoduchých zmien, ktoré spolu prinesú veľké výsledky.
keyboard_arrow_up