Test: Craft CORE Wool Merino - je merino ozaj tak zázračné?

Ktoré z výhod merina vnímať pri používaní najviac, komu sadnú veľkosti oblečenia Craft a na čo sa hodí tento set nátelníka a spodných nohavíc?

S nosením oblečenia z merino vlny už mám nejaké skúsenosti. Najprv som sa ulakomil na kúsok, kde merino bolo prítomné asi len v názve produktu, potom som nosil spodné vrstvy z 95 % merina a tiež som už vyskúšal aj úplet, kde bol pomer prírodné a umelé vlákna pol na pol. Každý z týchto prístupov k zloženiu látky má svoje výhody aj nevýhody. Ja som nosil spodnú vrstvu od značky Craft s názvom CORE Wool Merino a zisťoval som, kam zaradiť tento set nátelníka a spodných nohavíc.


Merino rozprávky

Vidno, že Taliani nie sú vzrastom ako Švédi
Opisovať úplne základné informácie o tomto materiáli asi nemá význam. Dnes sa už všeobecne vie o „špeciálnych" ovečkách, z ktorých sa získava, a ľuďom sa slovo merino spája s niečím pozitívnym a chceným, keď kupujú oblečenie. Dnes skôr ako na nevedomosť o tomto materiáli natrafíte na rozprávkový popis jeho vlastností, niekedy sa môže zdať, že tá vlna je priam zázračná.


Čo som reálne pocítil

V každom prípade sa pod niektoré tvrdenia o merine s pokojným svedomím podpíšem, no iné veci som za tie roky nezažil, alebo si ich aspoň nevšimol. Najviac ma merino prekvapilo tým, že aj po niekoľkohodinovej jazde počas jarného tréningu mi spodná vrstva nezapácha, čo sa s umelými vláknami nedá porovnať. Tam je to presne naopak. Ďalej vždy ocením, ako rýchlo merino schne, či už niekde v teple pri radiátore pri prestávke na kávu alebo aj po praní. Na jarnom sústredení, keď veci perieme v rukách a tak ich aj žmýkame, sú merino veci vždy suché ako prvé.


Nehreje, dobre izoluje

Aj termoregulácia funguje výborne, hoci tu si trúfnem tvrdiť, že aj moderné umelé vlákna sú schopné dosiahnuť výborné výsledky. Ak si však niekto predstavuje, že bude mokrý ako myš a merino nátelník bude na ňom zázračne „kúriť", tak sa mýli. Realita je taká, že pot vie po vláknach prejsť o vrstvu vyššie, a látka udržiava na pokožke želanú vlhkosť, aby sa prehriate telo efektívnejšie chladilo, a všetko to dokopy zabezpečí, že výsledný pocit je lepší, ako keby sme mali na sebe látku bez týchto funkčných vlastností.


Menej známe veci

A kým sa podelím s pocitmi z nosenia setu od Craftu, ešte zopár „FUN FACTS”. Merino lepšie odoláva vysokej teplote ako umelá látka, takže pri sušení na žeravom radiátore až tak nehrozí, že si ju spálite. Ďalej by malo byť hypoalergické, nemalo by škriabať, dobre zabraňuje UV žiareniu, no málo ľudí ho nosí v lete, čo je tiež super už len kvôli tomu zápachu. A samozrejme, merino je ekologickejšie, ide o obnoviteľný a odbúrateľný materiál.

CRAFT veľkosti

V čom ma značka zo Švédska prekvapila, je jej číslovanie veľkostí. Vidno, že Taliani nie sú vzrastom ako Švédi, a tak si tie veci aj vyrábajú. Najprv som pri skúšaní setu siahol po veľkosti XL, ale mal som pocit, že to mám príliš voľné. Chcel som to predsa nosiť pod oblečením, tak som hľadal strih, ktorý bude kopírovať telo.


Keď som otvoril krabicu s L-kom, bál som sa, že mi budú krátke rukávy a spodky, ale na moje prekvapenie to bolo OK. Možno by to nejaký centimeter na dĺžku ešte znieslo, ale pocit som mal lepší v menšom čísle. Meriam 198 cm, vážim 85 kg. Ak sa vám nedarí nájsť dobre padnúce oblečenie u talianskych výrobcov, Craft bude riešením.


Materiál a spracovanie

Ako som už v úvode spomínal, prístupy výrobcov takéhoto oblečenia sa rôznia v tom, akú zmes merina a umelých vlákien použijú. V tomto prípade je pomer 47 % polyester, 42 % merino vlna a 11 % polyamid, takže to Craft zobral strednou cestou. Doma mám a stále používam oblečenie s 95 % merino, ale oproti takémuto zloženiu mi pripadajú menej elastické a trochu sa časom vyťahali, či už rukávy alebo okolo hlavy. Umelé vlákna pomôžu prírode a potom už viac ako o presné % ide o konkrétnu značku, aké kvalitné látky a postupy používa.


V prípade Craftu mi celkové prevedenie setu aj vzhľadom na jeho cenu pripadá na vysokej úrovni, keďže iné značkové nátelníky stoja toľko, čo tu dve veci. Na oblečení netrčia žiadne nitky, všetko je precízne šité, ploché švy nemajú chybičku, materiál je príjemne hladký a nikde „nekúše”.


Nosenie a použitie

Na biku najčastejšie nosím práve takéto funkčné veci a už podľa teploty volím ich hrúbku a počet vrstiev. Čím vyššia gramáž materiálu, tým je zvyčajne vec teplejšia a viacej izoluje. Potom už je na osobných preferenciách, či si dáte pod bundu jednu hrubšiu vrstvu alebo dve tenšie. V prípade tohto setu ide skôr o tenšie veci vhodné na jeseň a jar, alebo ako som spomínal, takýto ľahký nátelník si viete dobre navrstviť. Pre dobrú funkčnosť takéhoto oblečenia je potrebné, aby išlo ako prvá vrstva na holé telo. Ja si občas na bike dám ešte aj sieťované tielko.


Takýto set sa dobre vynosí aj na turistiku, či už v ňom vyrazíte z domu, alebo si ho vezmete ako náhradnú vrstvu na prezlečenie, keď sa niekam vyštveráte. Ja som ešte s turistikou tento rok nezačal, no vo veciach som bikoval a zo skúsenosti viem, že to, čo mi funguje na dvoch kolesách, bude na beh alebo turistiku stačiť aj s rezervou.

Funguje ako dobré merino

Na čo som zvyknutý u merino kúskov, to dobre funguje aj tu. Asi by sa dali vyčísliť nejaké rozdiely medzi materiálom s ešte vyšším zastúpením merina, ale išlo by o malé odlišnosti. Možno by sa dalo zmerať, čo rýchlejšie uschne, alebo čo po používaní smrdí menej, ale na to asi merače nie sú. Mne pri nosení do nosa nič nežiadúce nepadlo, naopak táto spodná vrstva patrí medzi moje obľúbené. Dobre mi sadol strih a aj samotný materiál je veľmi príjemný, mäkký a pohodlný na tele.


Babie leto na pohodu

Cyklistika je aktivita, ktorá takéto veci otestuje najviac. Hýbe sa len pol tela, navyše nás kvôli rýchlosti prefukuje, do kopca sa potíme, v zjazde vieme premrznúť. No aj na biku sa to vďaka takýmto kúskom oblečenia dá zvládnuť a potom je radosť jazdiť pokojne aj celý rok. Ani krátke zastavenie vám neuškodí a môžete si vychutnať babie leto, aké máme tento rok. Tým, že biker nie je prepotený ani naopak slabo izolovaný, všetko si môže viac vychutnať a hlavne neriskuje zdravie.

Set Craft CORE Wool Merino je dostupný v eshope. Existuje aj ženská verzia a zladiť viete aj deti, juniori majú vlastný produkt. Na bike, turistiku a bežky má Craft ďalšie produkty. V podstate vie športovca obliecť od hlavy až po päty.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Test: Santini Plush a Totum - od jari až po jeseň

Mať doma naozaj kvalitné krátke nohavice je snom každého cyklistu „diaľkoplaza“. Čo však s nimi, keď sa ochladí?
Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful -  prekvapivo užitočná

Test: Termobielizeň s krátkym rukávom Sportful - prekvapivo užitočná

Prečo je teplá spodná vrstva s krátkym rukávom výborný pomocník a ako si vybrať z ponuky viacerých modelov značky Sportful?
Test: Craft CORE Dry Fuseknit - správne sa obliecť je základ

Test: Craft CORE Dry Fuseknit - správne sa obliecť je základ

Beh, cyklistika alebo outdoor. Ak sa počas zimy či prechodného obdobia venuješ týmto aktivitám a hľadáš do svojho šatníka novú spodnú vrstvu, tak mám jeden tip.
keyboard_arrow_up