Test: MicroSHIFT XCD sada – odolá konkurencii?

Pred približne dvomi mesiacmi sa mi dostala na test 11-rýchlostná sada prehadzovania od microSHIFT XCD. Obstojí v porovnaní s konkurenciou?

Moja prvá „jednoplacka" v živote bola 11-rýchlostná SLX sada od Shimana s najväčším 46-zubovým kolieskom. Odjazdil som na nej jeden a pol sezóny, kým som nevymenil bicykel za nový, kde už bola 1x12 Sram GX sada s klasickým 50-zubovým kolieskom. Porovnanie myslím celkom férové a aj približne v rovnakej cenovej kategórii. Jazdím prevažne enduro a traily. Tento rok sa dlhým výjazdom vyhýbam a radšej trénujem techniku. No sem-tam vybehnem aj na dlhšiu trasu.


Nastavenie prehadzovania

Možnosť testovať novú prehadzovačku som uvítal, keďže moje GXo nebolo možné vyladiť a obzeral som sa po niečom novom. Na test som dostal kazetu 11- 46 zubov, páčku a samotný prehadzovač s uzamykateľnou kladkou. Keďže kazeta je na HG Shimano orech, musel som si dať vymeniť Sram XD orech za ten správny. Chvíľka v servise u nás v MTBIKER centre Hrádok a všetko bolo nahodené. Chcel som si vyskúšať, ako ľahko sa bude radenie štelovať, takže som po príchode domov bicykel hodil na servisný stojan a celé to rozladil.


Musím poznamenať, že s nastavením prehadzovania som sa vždy trápil a robilo mi to najväčšie nervy. Na moje prekvapenie mi to vyšlo na prvýkrát. K všetkým skrutkám je dobrý prístup a po pár minútach som mal prehadzovačku späť v top stave. Zaujímavé bolo, že aj keď som kladku napínania prepol z odomknutej polohy do zamknutej, prehadzovačka stále radila správne, možno o čosi pomalšie. Toto sa mi pri SLX nikdy nestalo. Vždy pri zapnutí som musel SLXo ešte doladiť. Sram nastavenie ani vypínanie kladky nemá, takže tu som ten problém nemal.


 

Ergonómia

Okej, takže vyladenie bolo bezproblémové, je čas nasadnúť a previezť sa aspoň po parkovisku. Tu mi hneď niečo nesedelo. Som zvyknutý, že na ťažší prevod si prehadzujem palcom zospodu. Pri tejto páčke to nie je možné a radiť sa dá len ukazovákom zhora. Druhý problém je, že ak chcem ukazovákom dočiahnuť na páčku, musím ho vytočiť dovnútra, čo je dosť nepríjemné. Nech som skúšal celú páčku posúvať na riadidlách akokoľvek, z vnútornej strany brzdy, z vonkajšej, mať ju pod rôznymi uhlami, nepodarilo sa mi nastaviť pohodlnú polohu.
Na ľahší prevod sa dá po stlačení páčky prehodiť o 3 rýchlosti naraz a na ťažší len po jednej.
Mám brzdy od Magury, takže možno tam bude problém s kompatibilitou, ale na druhej strane, čakal by som univerzálnosť. Možnosť mať páčku radenia spolu s brzdovou na jednej objímke by to mohlo vyriešiť. MicroSHIFT však túto možnosť neponúka. Pri SLXe som tento problém nemal. Tam sa dá ťažší prevod prehodiť ukazovákom aj palcom a ani jedno mi nerobilo problém. Pri GXe je zase možnosť prehadzovať iba palcom. To isté ako u konkurencie. Samotné prehodenie má pozitívnu odozvu a hlasné kliknutie. Rozdiel je iba vo funkciách páčky a pre niekoho ergonómia.



 

Prvé dojmy

Na prvý zaťažkávajúci test som išiel s kolegami na Chatu pod Suchým. Tu sa prejavil nedostatok kondície a chýbajúce 50-zubové koliečko z GX. Prehadzovačka radila krásne, nemal som žiadny problém preradiť pod záťažou. Musím ale povedať, že 12-rýchlostná sada ma rozhýčkala. Sám som neveril, že to môže spraviť taký rozdiel. Cítiť ho hlavne pri dlhšej záťaži, podobne ako pri turistike, keď to pol-kilečko navyše v ruksaku začnete cítiť, až keď ste už unavení. Výjazd som nakoniec zvládol. Odvtedy som si už zvykol a momentálne nevidím dôvod vrátiť sa naspäť k 1x12.

Po prvom výjazde som absolvoval ešte dva lokálne výjazdy na známych trailoch, kde som nepostrehol žiadne problémy. Jednoducho som prehadzovanie neriešil, čo je asi najväčšia pochvala. Keď som „šťukol", tak prehodilo, reťaz nepreskakovala, nerapkala. Napriek tomu, že kazeta je 11-rýchlostná, tak 10-rýchlostná KMC reťaz nepreskakovala, nerapkala. Jediná nevýhoda kazety je, že povrchová čierna úprava sa celkom rýchlo ošúcha. 11-46 zubov bohato postačuje, aj keď na rovinke či z kopca by som uvítal ešte o niečo ťažší prevod. To je ale detail.

S reťazou nemám najmenší problém. Už po vytiahnutí z krabičky pôsobila v ruke ľahko a kvalitne. „Bling" efekt zlatej farby tiež pritiahne nejaké to oko. Celoročne používam na reťaz iba dry lube aj za cenu častejšej aplikácie. Nelepí sa na ňu toľko špiny a jednoduchšie sa čistí. Bál som sa, že dlho taká pekná žiarivá nezostane a na zlatej farbe bude všetko vidno. Na moje prekvapenie sa čistí veľmi jednoducho, stačí opláchnuť vodou, vysušiť, premazať a je ako nová. Na klasickej striebornej bolo špinu vidieť viac. Zaťažkávajúca skúška ju však ešte len čaká v jesennom a zimnom blatisom období.


Na štvrtý výjazd, ak sa to tak dá nazvať, som išiel s chalanmi do Kálnice. Tu som na test nemyslel, keďže sa tu šliape minimálne a prehadzovačku vlastne ani nepoužívam. V parku poväčšine jazdím na treťom najťažšom prevode. Na moje prekvapenie mi po obede začala blbnúť a začala mi samovoľne padať na najťažší prevod. Nejak som to na mieste neriešil, že asi to bude otrasmi, alebo som ju už stihol niekde ohnúť. Až keď som bicykel dával do auta a zhadzoval zadné koleso, všimol som si, že lanko doslova visí na vlásku. Ako je to možné? Veď bolo úplne nové. Urobil som záver, že som asi lanko niekde trafil nešťastne o kameň alebo veľmi pritiahol uchytovacou skrutkou. Vymenil som ho za nové.

Odvtedy som najazdil asi 300 km bez problémov. Zúčastnil som sa aj MTBIKER Hornonitrianskej enduro série v Lehôtke a pár ďalších dní v Kálnici. Sem-tam nejaký dlhší výlet. Najdlhšia trasa merala skoro 60 km na Vršatec. Všetko funguje, ako má. Až teraz, keď som začal písať recenziu, som si všimol, že lanko sa opäť začína strapkať. Neviem teda, čo s tým robiť, či robím chybu ja. Nevyzerá, že by sa niekde odieralo. Ak vám niečo napadne, dajte mi tip v komentári pod článkom. Pri inej prehadzovačke som takýto problém nemal.


Porovnanie

Takže, ako si microSHIFT počína proti klasickým gigantom na trhu? Musím uznať, že nie som veľmi veľkým fanúšikom Sramu, a to hlavne kvôli, podľa mňa, veľmi nízkej odolnosti voči nárazom a ani vyštelovanie nie je intuitívne. Jediná vychytávka, čo sa mi na GXe páčila, je možnosť zamknúť si ramienko vo vystretej polohe, čo veľmi uľahčuje zhadzovanie zadného kolesa. Inak nevidím dôvod, prečo by som si mal vybrať Sram namiesto microSHIFTu. Ale čo tak microSHIFT a Shimano SLX? Cenovo aj funkciami sú si dosť blízko. Jediný rozdiel vidím v tom, že Shimano má možnosť prehadzovať na ťažší prevod ukazovákom aj palcom. Tiež som však mal problém s neustálym ladením a nebolo treba veľa a už ju nebolo možné naladiť. Jednoducho sa tak ako GX ľahko ohla.

Tu práve prichádza na scénu microSHIFT. Tento rok sa na bicykli učím nové veci, skúšam skákať už aj väčšie veci, jazdím vo vyšších rýchlostiach a pre pád si nechodím ďaleko. Aj za tieto dva mesiace testovania som mal dva väčšie pády. Jeden asi v 40 km rýchlosti na prechode cez lúku, keď sa mi v blate šmyklo koleso, a druhý pri väčšom dirtovom skoku. Mám tendenciu padať na pravú stranu a práve tu ma prehadzovačka podržala. Áno, po pádoch boli mierne problémy s prehadzovaním, ale očistenie od blata a trávy plus trochu jemného doladenia lanka pri páčke a všetko je opäť v normále.


V čom je microSHIFT lepší

Ako som stihol zistiť, microSHIFT XCD nie je žiadna „primadona" medzi MTB sadami. Je veľmi odolná a nebojí sa drsnejšieho zaobchádzania. Na moje potreby mi 1x11 stačí a funkcie, ktoré možno ponúkajú drahšie modely od konkurencie, sú fajn, ale nepotrebujem ich.


Čo na bicykli potrebujem, sú spoľahlivé komponenty, ktoré nemusím neustále kontrolovať a báť sa o ne. A tým táto sada skutočne je. Pokiaľ sa mi podarí vyriešiť problém s lankom, nevidím dôvod, prečo by som ju mal meniť. Je to pre mňa ťažný kôň, ktorý robí, čo má a nie sú s ním problémy.

Cena

XCD Xpress Plus Shifter 1×11 - 40 €
XCD Rear Derailleur 11 Speed Clutch – 74 €
G-Series 11 Speed Cassette 11-46 – 80 €
Kmc reťaz X 10 EL Gold indicator - 51 €

V čase publikácie článku nie sú všetky testované komponenty dostupné. Alternatívy od značky microSHIFT nájdete u nás na MTBIKER shope, prípadne u dovozcu značky microSHIFT Sloger.

Otestuj niečo aj ty

Dostal si tiež chuť napísať článok? Výborne, už teraz sa tešíme na zaujímavý text a pekné fotky. Písať môžeš, o čom chceš, podeliť sa dá s tipom na výlet alebo so zážitkami z pretekov. Užitočné pre ďalších bikerov sú tvoje skúsenosti s produktami z nášho shopu, napíš si svoj test bicykla, oblečenia, trenažéra alebo iného cyklovybavenia. Nech všetko funguje ako dobre namazaná reťaz, tu sú užitočné informácie k písaniu článku.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
FeroT 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT PR článok

Nastal čas na vlastné projekty - alternatíva v značke microSHIFT

Treba po sezóne vymeniť nejaké komponenty? Konečne nastal čas na vlastný projekt alebo stavbu bicykla? Značka microSHIFT je zaujímavá alternatíva.
Predstavenie: microSHIFT lepí dieru v ponuke a uvádza gravel sadu Sword

Predstavenie: microSHIFT lepí dieru v ponuke a uvádza gravel sadu Sword

Taiwanský microSHIFT nám už 24 rokov ponúka alternatívu k najväčším hráčom na poli pohonu. Tentokrát už aj v gravel segmente.
keyboard_arrow_up