Pretekárska dilema: Ísť či neísť? Ak áno, čo ísť?

Ak jazdíte pravidelne a registrujete zlepšenia, pravdepodobne skôr či neskôr vyskúšate aj nejaké preteky. Určite je tu skupina jazdcov, ktorým sa nezdajú masovky bezpečné a dlhodobo otáľajú s premiérou.

V prvom rade sa netreba báť neúspechu. V druhom rade netreba riešiť možné zranenia. Na štartovacom poli vám odporúčam radiť sa viac dozadu a tých „premotivovaných" nechať sa vyblázniť a potom si ísť svoje, pomaly predbiehať „odpadlíkov". Takto znížite riziko vzájomných stretov a prípadných nehôd na minimum. Do zjazdov sa v úvode púšťajte radšej opatrne a snažte sa držať si svoje tempo. V kopcoch to hravo doženiete. 


Výber pretekov

Ak máte rodinu, ktorá vás počas víkendov rada oželie, z pohľadu pretekára je to super, lebo máte priestor na spoznávanie hôr a nekonečnú šnúru pretekov počas sezóny. My ostatní, čo máme deti, pravdepodobne vymetáme len lokálne preteky, prípadne si jeden - dva vzdialenejšie spojíme s rodinným predĺženým víkendom. Výber pretekov sa však spája aj s výberom biku, čo sa vzájomne prelína.

Výber biku

Ak ich máte viac, máte dilemu, či zvoliť napr. rýchle HT-čko alebo skôr pohodlný full. Prežijem tie dve hodiny na kostitrase, ktorý ma snáď v zjazde podrží? Alebo pôjdem v stúpaniach síce trochu pomalšie, no doženiem to bezpečným zjazdom na fulle? Kto má len jeden bike, nerieši. Alebo aj áno. Ak máte hardtail a chuť na nejakú asfaltovú časovku do kopca, tak prečo nie? Takto som pred takmer 20 rokmi skúšal šťastie. Nie síce na HT-čku, ale na crosse s pevnou vidlou som si dal časovku do vrchu po rozbitom asfalte a tiež aj XC preteky. Tam som ale padol už v 1. kole, tak rátam, že to nebol práve dobrý  výber . V každom prípade, dnes už nie je problém vidieť borcov na graveloch na MTB pretekoch.


Výber trasy

Práva táto téma je pre mňa typický kameň úrazu a dôvod, prečo som sa rozhodol napísať tento článok. Ročne najazdím okolo 500 hodín a počet jázd približne 300, čo je v priemere 1,5 hodiny na jazdu. Takže zapálené hobby. Jazdy mi cez
Do zjazdov sa v úvode púšťajte radšej opatrne a snažte sa držať si svoje tempo.
týždeň trvajú prevažne okolo 70 min a cez víkend asi 130 minút.
V tom je mix MTB, cesta, rodinné výjazdy voľným tempom, no s 20 kg závažím za chrbtom v podobe mladšieho syna v sedačke. Na prvý pohľad ideálny kandidát na strednú cca 40-50 km dlhú trať. Ale naozaj? Čo tak ísť radšej na „šprint" na krátkej trati a ukázať, čo mám natrénované? Alebo ísť radšej trasu bežného víkendového výjazdu, no absolútnu „podlahu"?


Alebo to skúsiť na dlhej a viac-menej výletníckym tempom? Alebo sa mýlim? Zvládnem ísť aj ak nie podlahu, tak aspoň svižne viac hodín? S krajnými možnosťami zatiaľ (až na jednu výnimku v podobe dlhej trate v Stupave z roku 2017, kde som absolútne nezvládol hydratáciu) nemám skúsenosť. Asi aj to ma odrádza od ďalšieho pokusu. Na druhej strane ma dlhá trať láka. Skúsiť, čo je vo mne, či dokážem ťahať 4 hodiny tempo bežného výjazdu? Pri občasných štvorhodinových „priepustkách”, ktoré dostávam tak 3-4x ročne a ktoré využívam na MTB výjazdy, sa cítim úplne v pohode, bral by som aj viac. Lenže to je také výletnícke tempo, len občas sa pokúsim o osobák na výšľapovom segmente. Moje rozhodovanie pre tie 2-3 preteky ročne preto vždy padne na trasu v dĺžke okolo 40 km. Nerobím však chybu? Asi si odpoviem len tak, že to skúsim, alebo ma navediete na správnu odpoveď v diskusii.


Ako ste na tom vy?

Ako sa rozhodujete vy? Hrniete sa ako víkendoví jazdci na dlhé trate alebo jazdíte veľa a dávate si radšej krátke preteky? Toto píšem v momente, keď sa idem hlásiť na stupavský cyklomaratón a váham až tak, že váham, či vôbec ísť . No určite dám neskôr v komentároch vedieť, ako to rozhodovanie dopadlo.
report_problem Našiel si v texte chybu?
reactor 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Michal Gábor - organizátor Snežnického maratónu

Rozhovor: Michal Gábor - organizátor Snežnického maratónu

Veľa z nás chodieva na maratóny aspoň vo svojom okolí. Čo stojí v pozadí a za tvorbou takejto akcie?
Pozvánka: Považský MTB Špeciál - neváhaj navštíviť Sverepec

Pozvánka: Považský MTB Špeciál - neváhaj navštíviť Sverepec

Ak si váhal alebo si len nemal čas prísť si vyskúšať prvý ročník Považského MTB Špeciálu, tak máš ešte stále možnosť.
Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra – 2. Drozdovo

Reportáž: MTB XCO z pohľadu amatéra – 2. Drozdovo

Drozdovo je špecifické svojou náročnou trasou, ktorá z môjho pohľadu svojimi parametrami v zjazdoch hraničí s disciplínou enduro. Ako sa dokáže s takýmito podmienkami vysporiadať amatér, si môžete prečítať v nasledujúcom článku.
keyboard_arrow_up