Tip na výlet: Okolie Balatonu na bicykli - skrytý raj cyklistov a gurmánov

Keď vám ukážem cestičky a miesta kúsok od našich hraníc, hneď dostanete chuť plánovať rodinnú bikovačku alebo výlet s kamošmi.

Keď som sa dozvedel o možnosti vyraziť na týždeň do Maďarska na ebike, potešil som sa, ale nejaké extra očakávania som nemal. V Budapešti som bol už veľakrát, do Ostrihomu sme bicyklami z Bratislavy išli v roku 2020, takže som asi vedel, čo ma čaká. Maďarské pohraničie som vnímal ako južné Slovensko, nepredpokladal som, že v okolí Balatonu zažijem dovolenkový pocit. Týždeň ubehol ako voda, vyšlo nám počasie, ebiky nedostali ani len defekt, videli sme kopec pekných miest, ochutnali sme veľa dobrých jedál a ja som na jeho konci musel prehodnocovať svoje úvodné pocity.


Bola to dovolenka „se vším všudy”. Prekvapilo ma, akí iní a zároveň podobní sú Maďari v tejto oblasti. Veľkú zásluhu na zážitku má lokálny sprievodca, ktorý nám to najkrajšie, čo sám objavoval roky, ukázal za jeden týždeň. A ja sa teraz o to podelím s vami. Ak by ste sa tam aj nevybrali s niekým domácim, dám vám tipy na miestne cyklocestičky, kde sú pekné miesta a kam sa oplatí zájsť na jedlo. Egészségére .

Giant STANCE E+

Zo sedla je Budapešť iná

Kým sa vrhnem do terénu, zastavím sa na skok v Budapešti. Určite tam veľa z vás už bolo, mne sa páčila možnosť pobehať si ju na mestskom bicykli. Dajú sa požičať priamo na mieste a funguje to tak, ako sme zvyknutí doma. Stačí si vybrať zo stojana mestský bike, cez appku alebo web sa zaregistrovať a už sa ide. Budapešť má výbornú sieť cyklochodníkov, takže sa netreba báť, že budete jazdiť po hlavných cestách. Je to ideálne aj pre rodiny. Jediný mínus je, že cyklistov môže byť na niektorých miestach celkom dosť.


Samotný Balaton je zo sedla zábava v pohode aj na niekoľko dní...
Tým, že maďarské hlavné mesto leží pri Dunaji, narazíte tam na veľmi pekné miesta pri rieke. Pešo by to bolo príliš ďaleko a preto som ich objavil až vďaka dvom kolesám. My sme mali dokonca miestnu sprievodkyňu, takže sme sa občas zastavili aj pri pamätihodnostiach. Bolo to zábavné, lebo presúvanie na bikoch bolo super rýchle.


Výborný burger a pivko mali v oddychovej časti kúsok od centra na pobreží Dunaja, Café Ponyvaregény.


Charakter krajiny a náročnosť terénu

Nezostali sme len na mestských bicykloch, posunuli sme sa smerom k Balatonu, neskôr Ostrihom a Vyšehrad. Všade, kde sme jazdili na ebikoch, mi miestne lesy pripomínali Malé Karpaty.


Terén vhodný aj pre menej skúsených bikerov, kto by mal chuť na enduro bláznenie, nie je na správnom mieste. Cesty nie sú plné skál a koreňov, v lese stíhate sledovať okolitú prírodu. Nečakajú vás žiadne nekonečne dlhé stúpania a bez problémov ich zvládnete aj bez pomoci motora. Úplne sa to sem pýta vybehnúť na graveloch.

Skúšačky, čo zvládne ebike. <i class='fa fa-smile-o'></i>

Jazdili sme s miestnym sprievodcom, takže sme neblúdili a nevynechali sme žiadne pekné miesto. Dobrá stránka pre plánovanie cyklovýletov je aj v slovenčine, takže nič náročné ani pre individuálne jazdenie.


Pripravený na cyklistov

Keď sme jazdili na bikoch, pohybovali sme sa buď mimo ciest alebo po menej frekventovaných asfaltkách. V porovnaní so Slovenskom mi to pripadalo, že cyklo infraštruktúra je na lepšej úrovni, tých cyklociest tam bolo veľa a stále sa budujú nové. Balaton sa tak dá prejsť dokola takmer úplne bez stretu s autami.


V lese majú svoje značenie pre cyklocesty a v dnešnej dobe s GPS cyklopočítačmi a telefónmi sa dá všetko dopredu naklikať. Môžete si stiahnuť GPX súbor z mojich jázd v sekcii Výjazdy. Takto išli za sebou:



Netreba jazdiť bezcielne

Táto časť Maďarska je výborná v tom, že počas bikovania môžete navštíviť kopec pekných miest. Samotný Balaton je zo sedla zábava v pohode aj na niekoľko dní. My sme vybehli aj na rôzne výhľady, zrúcaniny alebo pamiatky, dobrým cieľom je aj kvalitná reštaurácia alebo zmrzlina. Opäť pridávam nejaké vyskúšané miesta.

Zrúcanina a dobrá zmrzka v jednom, táto stránka je len v maďarčine, ale oplatí sa zabojovať a vyhľadať adresu tohto miesta.


Po jazde treba doplniť kalórie

Tento región sa bez preháňania hodí aj pre gurmánov. Tým, že máme spoločnú históriu, tak veľa z jedál aj poznáme, alebo si ich v prispôsobenej verzii na Slovensku aj pripravujeme. Opäť pridávam vyskúšané reštaurácie, cenovo sa pohybujeme od stredu vyššie, ale za takéto kvalitné služby sú tie sumy stále priaznivé, Maďarsko pre nás s eurom vychádza dobre.


Stredoveké obžerstvo s kačicou a lokšami, na mieste požičiavajú aj stredoveké kostýmy, kto by sa rozbehol s pálenkou, na druhý deň sa v mobile zabaví na vlastných fotkách.


Nad Ostrihomom príjemné miesto s výhľadom, k Bazilike po jedle vedie už len zjazd.

Toto bola asi kulinárska topka, ten typ reštaurácie, kde sa s jedlom a s vínom vyslovene vyhrali.


Veľmi príjemná terasa, jedlo na vysokej úrovni, opäť pre labužníkov. Po jazde na lodi po Balatone sme skočili sem.


Opäť historicky a tematicky zariadená reštaurácia s výborným vínom.

Aj iné ako cyklo vyžitie

Zaujímavé miesta sa dajú naplánovať aj ako zastávka počas jazdy, prípadne dobre padne aj deň voľna s tým, že podniknete niečo zábavné. Pre tých, čo sa boja výšok, bude ideálny let balónom. Balaton sa na to skvele hodí, lebo aj z výšky máte čo pozorovať, a určite je to zábavnejšie ako niekde len nad poliami.


Dobre padla aj návšteva termálnych kúpeľov, majú bohatú históriu, príjemnú vodu a v obyčajnom bufete aj parádne espresso. Po niekoľkých dňoch v sedle vám príde vhod zmyť zo seba prach a únavu.


Na Balatone som mal premiéru paddleboardingu, dokonca som z toho ani raz nespadol. Mladý Maďar sa zo sympatickej Rumunky tešil tak veľmi, že až stratil služobný mobil vo vode.


Nevedel som, že Maďarsko je veľký producent levandule. Manželky si prídu na svoje vo výrobe, po prehliadke sa sa dajú kúpiť rôzne výrobky a kozmetika. Víno s levanduľou neodporúčam, to sa nedá piť.


Maďari sú šikovní, z chovu tura alebo z chránenej riečnej oblasti vedia spraviť zaujímavé miesto na návštevu. To by sme v pohode vedeli urobiť aj u nás, ako som písal na začiatku, veď južné Slovensko je veľmi podobné. Môžeme sa inšpirovať.


Kúsok a kopec zábavy

Tento článok som ani neplánoval písať, ale aj vzhľadom na to, že teraz veľa ľudí nebude mať chuť cestovať niekam ďaleko, tak sa mi zdala takáto možnosť super. Viete navštíviť pekné miesta a len kúsok za hranicami.


Nie je to náročné logisticky ani finančne, netreba letieť, vždy je to na skok domov. Už si len vyberte, čo chutí vám, niekto si dá len tú prehliadku Budapešti, iný sa zameria na MTB jazdenie, Balaton už nevnímam len ako socialistické more. A ak by nebolo počasie alebo nálada, miestne gastro zaženie chmúry.
report_problem Našiel si v texte chybu?
cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na v&yacute;let: Kr&iacute;žom-kr&aacute;žom Južn&yacute;m Tirolskom

Tip na výlet: Krížom-krážom Južným Tirolskom

Poďte sa so mnou pozrieť na našu minuloročnú dovolenku, ktorá možno poslúži ako motivácia či inšpirácia do práve rozbiehajúcej sa sezóny.
Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Video: Ako zabaliť bicykel, aby prežil aj lietadlo?

Koľko reálne trvá zbalenie bicykla do prepravnej tašky a ako je v nej chránený? Aký je rozdiel oproti kartónovej krabici alebo prepravnému kufru?
Tip na v&yacute;let: Je v&aacute;m zima? Poďte sa zohriať na hor&uacute;ce Lanzarote

Tip na výlet: Je vám zima? Poďte sa zohriať na horúce Lanzarote

Dramatické scenérie, sopečná krajina, horúce slnko a svižný vietor. Cyklodovolenka na Lanzarote je ideálnym útekom do tepla počas chladných zimných mesiacov.
keyboard_arrow_up