Reportáž: SPEN #4 - majstrovstvá Slovenska v endure 2022

Posledné kolo slovenského pohára v endure sa konalo na trailoch v Bratislave. Tieto preteky boli zároveň aj MSR a taktiež sa vyhlasovali celkoví víťazi SPEN 2022.

Majstrovstvá Slovenska v Bratislave? Áno! Po zrušenom kole SPEN, ktoré sa malo konať na Malinom Brde, sa presunulo priamo do hlavného mesta – Bratislavy. Malé Karpaty poskytujú rôzne možnosti jazdy na bicykli - od asfaltiek až po čierne zjazdové trate. Tými najznámejšími sú však traily TBK.


Nie je to po prvýkrát

Enduro preteky v Bratislave nie sú však úplnou novinkou.
Atmosféra zhustla a amfiteáter v Rači sa začať zapĺňať.
Prvýkrát sa oficiálne organizovali v roku 2019 ako TBK Enduro Race – bez záštity Slovenského pohára. Následne bol prvý ročník SPEN v Bratislave v roku 2020 zrušený, a neskôr meranie síl po malokarpatských trailoch pokračovalo v roku 2021 ako 5. kolo SPEN. Tento rok je to tretíkrát, čo k nám zamierili pretekári z celého Slovenska. A to nie len tak, ale priamo na majstrovstvá.


Príprava trailov

Nie je žiadnym tajomstvom, že traily sú prístupné verejnosti celý rok. Čo sa mi veľmi páčilo, bola uzávera trailov od štvrtku, pričom sa organizátori snažili urobiť takmer celú novú RSku. O tom sa dozviete neskôr. Teda traily neboli v rovnakom poradí ako po minulé roky, ale keďže išlo o majstrovstvá Slovenska, pýtalo si to niečo navyše.


Zverejnenie mapy, sobotný tréning a trate

Zverejnenie mapy RSiek mohlo prekvapiť nejedného jazdca. Je to kvôli spomínanej alternatívnej trati. Tí, čo poznáte traily TBK, asi tušíte, o čom píšem, ostatní si to môžu pozrieť na ich webe.


  • RS 1 – TBK 3
  • RS 2 – TBK 1
  • RS 3 – TBK 2
  • RS 4 – Slalomka s čiernym koncom
  • RS 5 – Alternatívna 1. časť TBK 3
  • RS 6 – Baník

Sobotný tréning bol celkom výdatný. Osobne som začal s tréningom okolo 12:30, pričom už vtedy pršalo - až do večera. Trate však neboli veľmi od blata (nepamätám si, kedy bolo na trailoch v Bratislave poriadne blato), ale nové úseky šmýkali. A to najmä RS 5, ktorá bola čerstvo urobená a vypáskovaná.


Treba však povedať, že všetky traily boli zvládnuteľné aj pre stredne pokročilých jazdcov. Či už sú to jednoduchšie trate, ako je práve TBK1, alebo náročnejšie ako Baník. Na najťažších úsekoch boli nachystané obchádzky, ktoré síce zabrali viač času, ale boli pre zjazd menej riskantné. Týmto však nechcem povedať, že preteky boli nedostatočne náročné a zjazdil by ich každý. Skôr chcem poznamenať, že organizátori mysleli aj na menej skúsených jazdcov.


Nasaďte si prilby, utiahnite chrániče. Je RACE DAY!

Jednoducho krásny nedeľný deň plný pretekania.
Upršané počasie vystriedalo to slnečné. Atmosféra zhustla a amfiteáter v Rači sa začať zapĺňať. Či už to boli pretekári, ich príbuzní, či kamaráti, ktorí ich prišli povzbudiť alebo iba okoloidúci - majstrovskú atmosféru bolo cítiť už z diaľky.


Výhodou bolo, že si mohli zajazdiť aj bežní „smrteľníci", keďže náročnosť trailov nebola nijakým spôsobom extrémna. Náročnejšie však boli transfery a prevýšenie, teda toľko sa mi podarilo vydedukovať zo spoločne prehodených slov s jazdcami, ktorých som postretal.


Organizácia bola na vysokej úrovni, milý úvodný balíček, ktorý sme dostali na registrácii, značenie transferov, povzbudzovanie štartérov na RS č.4 (pozdravujem Zlaťáka a Ambora), tiež aj akceptovanie pár minút navyše jazdcom, ktorí nestihli časový limit 5 hodín. Jednoducho krásny nedeľný deň plný pretekania.


Celková dĺžka tratí bola takmer 30 km s prevýšením cez 1 100 v. m.

Ako sa pretekalo našim majstrom?

  • Adam Rojček (Banshee Racing Brigade): „Keďže som bol v marci na operácii ramena a mohol som začať jazdiť na bicykli začiatkom septembra, fyzicky som nebol veľmi pripravený. V zjazdoch som sa ale cítil výborne, a tak som sa snažil nechať na tratiach kondične všetko a využiť zjazdovejšie sekcie na maximum. Vyvaroval som sa zbytočným chybám a nakoniec to vyšlo na prvé miesto, za čo som po takej obrovskej pauze veľmi rád.”
  • Samuel Paučin (CTM Racing Team): „Som veľmi rád, že sa mi podarilo vyhrať titul majstra Slovenska (U21). Samozrejme, to bol jasný cieľ na tieto preteky. Počas pretekov som sa cítil fakt zle, keďže ísť takto šliapavé preteky so zápalom priedušiek bol extrém. Aj keď som vôbec nevládal s dychom a dusil sa kašľom, dal som do toho všetko a vyšlo to. Bratislava aj tento rok ukázala, že má čo ponúknuť a na trailoch bolo všetko, čo si pod pojmom enduro predstavím."
  • Martina Klabníková (Life4Ride): „Ak porovnám posledné kolo SPEN s tými predchádzajúcimi, môžem povedať, že bolo kondične asi najnáročnejšie. Šliapavé RSky a cez 1 000 výškových bez vývozu dalo zabrať. Aspoň, že počasie prialo - v noci popršalo a v nedeľu bolo krásne slnečno, a tak som si preteky ozaj užila aj spolu s kamarátmi na super podklade. To, že domov prídem s majstrovským dresom, som nečakala. Viem, že na Slovensku máme veľmi šikovné baby, ktoré jazdia Európu aj svet, no neštartovali. Ja som začala jazdiť pred rokom a pol, keď som si kúpila prvý horák, a veľmi ma to chytilo a začalo baviť. Toto bola moja prvá sezóna a mojím cieľom bolo odjazdiť ju celú, čo sa mi nakoniec podarilo a každé kolo som si užila. Tie MSR na záver ma veľmi potešili. Bolo by super, keby na Slovensku začalo jazdiť (aj súťažne) ešte viac žien a dievčat, aby sme sa mohli navzájom „ťahať" a motivovať. Nemusia sa ničoho báť, vyskúšať si niečo iné, ako len lokálne traily, je zábava. Myslím, že aj úroveň SPDH/SPEN by to spestrilo.”


Majstri Slovenska, gratulujeme!

Výhercovia majstrovstiev Slovenska v kategóriách:

  • Muži: Adam Rojček (Banshee Racing Brigade)
  • Muži U21: Samuel Paučin (CTM Racing Team)
  • Muži Masters 35+: Peter Drábik (OKO EVERYWHERE RACING)
  • Ženy: Martina Klabníková (Life4Ride)

Gratulujeme aj pretekárom z ostatných kategórií, ktorí si prišli zmerať sily a zadarili sa im výborné výsledky.

Zdroj fotografií: fotogaléria z produkcie TrailBK a Max Čistý
report_problem Našiel si v texte chybu?

Bratislavské enduro

calendar_today 16.10.2022
label Enduro
place Bratislava - Rača (Slovensko)

tomasmartinak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Reportáž: Bajkula Bratislavské enduro - dôkaz, že enduro neupadá?

Posledné kolo SPEN sa konalo 15. októbra v Malých Karpatoch. Po zrušenom predošlom kole, ktoré malo byť v Mýte pod Ďumbierom, si jazdci prišli zmerať sily práve na traily TBK v Bratislave.
Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Reportáž: Nádherný záver Hornonitrianskej Enduro Série v Bojniciach

Organizátori štvrtého a zároveň posledného kola ročníka 2023 si pre endurochtivých pretekárov pripravili štyri rýchlostné skúšky s celkový prevýšením takmer 700 metrov.
Reportáž: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria – 3. kolo s príjemným sprievodným programom

Reportáž: MTBIKER Hornonitrianska Enduro Séria – 3. kolo s príjemným sprievodným programom

Hornonitriansku Enduro Sériu som si za poslednú dobu náramne obľúbil. Kamarátska atmosféra, krásne prírodné trate, tak ako aj sprievodný program – všetko toto ste mohli zažiť na 3. kole vo Veľkej Lehôtke.
keyboard_arrow_up