Ako som sa poučil, že aj Rambo môže byť zraniteľný

Mám pre vás jeden príbeh. „Viete, čo je to cystoskopia?“ Pri tejto otázke som zbystril pozornosť, keď mi ju položila moja urologička.

„Takže, našla som vám nejaký výrastok na močovom mechúre a pôjde sa to „prezrieť“ na cystoskopiu." No a teraz chlapi, prekrížte nohy a čítajte, do „pinďúra“ vám zavedú hadičku, na ktorej konci je kamera a skontrolujú všetko, čo skontrolovať majú. Močové cesty, prostatu a aj močový mechúr (nohy odkrížiť). Toľko k úvodu.

Priateľka Zuzka ma „donútila“ ísť prvýkrát na preventívnu prehliadku a myslím, že ma týmto uchránila pred veľkými problémami, nakoľko mi na urológii zistili, že v močovom mechúre mám nádor. Po prvotnom šoku som začal triezvo pozerať na môj problém a rozmýšľal, čo teraz s tým. Obratom som kontaktoval kamoša, cyklistu Lukáša, ktorý mi odporučil Univerzitnú nemocnicu Louisa Pastera v Košiciach, kde ma pred Vianocami „zoperovali“ a nádor vybrali.


Náročné čakanie

A aj povestný prst určite prežijete a budete mať z toho vtipnú príhodu k pivu.
Ak ma niekto sleduje na STRAVE, tak si mohol všimnúť „anomálie“ v mojich štatistikách, a pár z vás aj prišlo na to, že sa so mnou niečo deje. Výpadky jázd boli nadmerné, avšak sám pre seba som si hovoril, že to beriem ako zimný oddych, takže som si s tým ťažkú hlavu nerobil. Čo ma trápilo viac, bolo čakanie na výsledky z histológie. A tie prišli. Na prvé počutie to bol väčší šok ako zistenie, že niečo v močovom mechúre mám. Áno, bolo to zhubné a mne, takému „glupetku“, museli vysvetliť, čo to vlastne znamená. Takže som sa dozvedel, že je to tá horšia verzia nádoru, avšak podpora mojich blízkych a bližšie informácie od lekárov k môjmu problému (skoro zachytený, malý, a celý odstránený) ma podržali v tom, že som sa neprestával usmievať a myslieť pozitívne.


Hlavu som nečistil na biku, ale na našej stavbe, kde som sa „vyučil“ za pomocného maliara, pomocného podlahára, pomocného elektrikára, upratovača, a sčasti aj stolára . Aj toto pomohlo tomu, že verím, že v horizonte 2 mesiacov sa konečne presťahujeme do domu a Imromanovi poskytneme adekvátne tréningové zabezpečenie pred naším spoločným projektom.


A týmto sa dostávame k podstate, prečo som sa rozhodol napísať tento článok. Teraz to nebude o bicyklovaní, o tréningoch, o všetkom, čo som písal doteraz. Teraz chcem motivovať ľudí okolo seba, na ktorých mám aký-taký dosah k tomu, aby dávali na seba viac pozor.

Nič nepodceňujte!

V prvom rade, CHLAPI, vy všetci, čo máte po 40tke, nebuďte za hrdinov a choďte na preventívne prehliadky. Skontrolujú vás a verte, že to ani nebolí a určite choďte aj k urológovi. Nie sme nesmrteľní, čo som si myslel doteraz , a ako sa hovorí, lepšie je vrátiť sa z bodu, keď je ešte návrat možný.


Berte ma ako príklad. Ak by ma Zuzka neprinútila ísť na preventívnu prehliadku, tak o rok by bolo možno už neskoro. Na povzbudenie k tomuto kroku vám môžem povedať, že tá prehliadka urológa bolí menej, než zubár. A aj povestný prst určite prežijete a budete mať z toho vtipnú príhodu k pivu .


Za mňa môžem povedať, že som mal šťastie a som vďačný, že som sa k tomu podujal, lebo inak by som v tomto momente asi plánoval akciu s Imromanom na leto, ako práve plánujeme. Avšak neviem, ako by dopadla, respektíve ako by som dopadol ja, ak by ten „výrastok“ stále vo mne „rástol“ a ja by som to netušil.

Takže v roku 2023 prajem hlavne veľa zdravia, priatelia, veď všetko ostatné si vieme zabezpečiť sami, len musíme chcieť. Výzva na preventívne prehliadky neplatí len pre chlapov, ale aj pre dámy, tam však viem, že sú v tomto zodpovednejšie, preto som špeciálne vyzval chlapov.

Len pre zaujímavosť mi potom, prosím, napíšte do komentára, ak som niekoho „navnadil“ na preventívku, čo bude možno motivovať aj ďalších.

Zdroj fotografií: archív autora

report_problem Našiel si v texte chybu?
janohalik 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Dvanásť mesiacov otrokom?

Dvanásť mesiacov otrokom?

Predošlý rok som si spestril cieľmi. Aké to bolo a podarilo sa mi ich splniť?
Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Sezóna 2023 – opäť v niečom iná

Rekordný nájazd kilometrov, spoznávanie nových miest, zoznámenie sa s cesťákom, ale aj nepríjemný pád. Aj taká bola moja uplynulá sezóna.
Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Čo mi tréning dáva a čo si berie ako daň

Trénovanie nie je len o zlepšovaní fyzickej kondície. Skrýva sa za ním oveľa viac, než si vieme na prvý pohľad predstaviť a vo výsledku má vplyv v podstate na celý život. Aspoň u mňa.
keyboard_arrow_up