Pozvánka: Faster Than a Train 2023 - predbehneš Oravku?

Nevšedný názov, ale jednoduchý nápad. Súboj s vlakom v peknom drese a prostredí.

Ak by cyklistika vyzerala tak, že existuje len jeden spôsob jazdenia a pretekania, asi by ma toľko nebavila. Som človek, ktorý obľubuje pestrosť, a preto rád striedam už zabehnuté formáty a nevadí mi skúšať aj úplne nové veci. Takouto novinkou je aj originálna akcia Faster Than a Train (FTT), ktorá sa bude konať 24. júna 2023 a na ktorej sa pravdepodobne uvidíme, ak sa tiež prihlásite. Aj priemerný angličtinár z názvu pochopí, o čo pôjde, princíp by sa dal veľkolepo pomenovať aj ako súboj človeka so strojom.


Kde a prečo

Stretneme sa v sobotu 24. 6. na železničnej stanici Kraľovany, ktorá sa nachádza medzi Žilinou a Ružomberkom. Múdra Wikipédia mi prezradila, že železnica sa používa už od 19. storočia.
... účastníci sa nepredbiehajú medzi sebou, súperom je vlak.
Cyklisti však nevyrazia ani k jednému zo spomínaných miest, naším cieľom bude Trstená, ktorá leží kúsok od Oravskej priehrady. Za spoznávaním krás Oravy sa vydáme z dôvodu, ktorý je ukrytý aj v názve podujatia, cyklisti sa budú naháňať s vlakom Oravka.


Ak by vás zaujímal dôvod vzniku FTT, ktorý má za sebou už 0. ročník, tak by som si opäť z angličtiny požičal frázu: „Because you can!” Aby sa mohol cyklista naháňať s vlakom, treba k tomu zopár priaznivých okolností a tu sa všetky stretli. Priemerná rýchlosť Oravky je 33 - 36 km/h, čo je v silách trénovaného cyklistu a popri koľajniciach vedú súbežne cesty, bez nich by sa naháňalo ťažko. Dĺžka trasy je jazditeľných 58 km a čerešničkou na torte je prostredie, v ktorom sa bude súboj konať. Akcia je výbornou príležitosťou, ako ukázať krásy Oravy.


Ako to prebieha

Na štart sa za sebou postavia až tri pelotóny, dva sú určené pre verejnosť a jeden pre pozvaných hostí. Každý bude mať možnosť poraziť svoju Oravku, štart je naplánovaný podľa grafikonu. Názvy skupín zároveň označujú aj priemernú rýchlosť, akou sa pôjde, aj tá najnižšia má šancu na predbehnutie vlaku. Takto vyzerá harmonogram:

  • Pelotón 33: 8:28 hod.
  • Pelotón 36: 10:28 hod.
  • Pelotón VIP: 12:28 hod.


Ako sa predbieha

Keďže cyklisti a cyklistky sú často súťaživí, treba zdôrazniť, že účastníci sa nepredbiehajú medzi sebou, súperom je vlak. Celý pelotón pôjde spoločne, pokusy o únik nechajte doma, ide sa podľa určeného tempa, súčasťou je aj doprovod. Aby ste počuli povzbudzovanie cestujúcich v Oravke alebo pokyny organizátorov, slúchadlá nechajte doma, čas v skupine využite na pokec s ďalšími podobne naladenými parťákmi.

Nakoniec sa všetci stretneme v cieli v Trstenej, kam ako posledný dorazí pelotón osobností. Na mieste bude moderátor a aj nejaké občerstvenie. Super bude vyzerať pohľad na vyše sto cyklistov a cyklistiek oblečených v rovnakých dresoch.


Idem do toho

Keď píšem túto pozvánku, zostávajú posledné voľné miesta v Pelotóne 36. Cena je 99 € a najväčším lákadlom, okrem akcie samotnej, je dres Isadore, ktorý dostane každý účastník. Navyše nepôjde o klasický dizajn kolekcie Debut, dres bude vo vlastnom motíve FTT 2023, ktorého autorom je Michal Hazior.


Železnice a vlaky fascinujú mnoho ľudí, určite sú nejakí nadšenci aj v radoch cyklistov. Čo to je za vláčik a prečo ide tak pomaly? Dajte vedieť v diskusii.

Prihlásiť sa dá len dopredu cez stránku FTT. Pekne spracovali aj najčastejšie otázky účastníkov. Novinky je najlepšie sledovať na ich Instagrame alebo Facebooku, propozície sú v prehľadnej forme aj v MTBIKER Kalendári.

Zdroj fotografií: fasterthanatrain.sk
Zdroj fotografií: archív organizátora
report_problem Našiel si v texte chybu?

Faster than a Train 2023

calendar_today 24.06.2023
label Cestný maratón
place Kraľovany (Slovensko)

cepooo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Video: L’Etape Slovakia 2023 - skoro pád, ale potom odmena

Po prežití obrovskej „vlny” v úvode nasledovali len príjemné veci. Osobné rekordy, dobré watty a slušné umiestnenie. L’Etape Slovakia 2023 sa nám podaril.
Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

Pozvánka: DHL Sereďmaratón Virtual Ride 2023 - preteky podľa seba

„Klasický“ Sereďmaratón je už nejaký čas za nami a medzičasom sa rozbehla jeho, o niečo jednoduchšia, alternatíva.
Video: Predbehnú cyklisti vlak? Faster Than a Train 2023

Video: Predbehnú cyklisti vlak? Faster Than a Train 2023

Cyklisti nepretakajú medzi sebou, ale súperia s vlakom. Cieľom je predbehnúť lokálny vláčik Oravka, podariť sa to môže najmä vďaka spoločnej spolupráci.
keyboard_arrow_up