Čo sa mi osvedčilo v posledných sezónach

Ktorú bundu do tatranských mrazov, alebo aká reťaz sa najviac oplatí? Na to, ale aj na iné moje odporúčania sa pozrieme v tomto článku.

Pripravil som si pre vás pár tipov na oblečenie a komponenty, ktoré sa mi v poslednej dobe osvedčili. Nechcem to zovšeobecniť iba na uplynulú sezónu, preto uvediem aj veci, ktoré už nejaký ten rok používam. Viem, že podobné články tu už boli, no každému sadne niečo iné, každý má iné priority. A vlastne, keď môže Imro a Cepo, tak môže aj Glevo, nie?

Hlavne v zime dostávam pomerne dosť správ s otázkou, čo mám oblečené do pravej tatranskej zimy. Snáď vás týmto článkom poteším a aspoň niekomu možno pomôžem. Jazdím na HT Superior XP 969 už 6 rokov a čo sa týka komponentov, pôjde samozrejme o MTB. Aj keď už som začal jazdiť aj cestu, nejaké rady odo mňa pre žiletkárov zatiaľ nečakajte. Dilemu, či duše alebo nie, či jednoprevodník alebo prešmykač, to rozoberať nebudem. Za mňa bezduše a jednoplacka.

12sp reťaz Shimano XT

Začnem reťazou. Pôvodne som jazdil systém 2x11, no ten vydržal na biku veľmi krátko, okolo 2 mesiacov. Som zástancom jednoprevodníkov a dvoj-, prípadne trojplacku by som už na MTB nechcel ani zadarmo. Od jari 2020 jazdím 1x12. Ale nechcem tu rozpútať debatu, čo je lepšie. 100 ľudí, 100 chutí. Za mňa 1x a hotovo. Jazdím na Shimane, len raz som mal na skúšku reťaz SRAM, ktorá sa mi veľmi neosvedčila, aj keď bola jazdená v zimných podmienkach. V pomere cena vs. výkon mi najlepšie vychádza reťaz Shimano XT M8100.

Jazdím celoročne, čo samozrejme už viete. Výdrž reťaze je teda ovplyvnená viacerými faktormi. Aj keď vážim 60 kg, jazdím kopce a môj priemer za sezónu je 1000 výškových metrov na jeden výjazd, samozrejme je aj rozdiel, na akej vzdialenosti. Ďalším faktorom je počasie, viac vydrží reťaz v slnečných podmienkach ako v mrazoch.

Najdôležitejší faktor je asi starostlivosť. Nepatrím ale k tým, čo by reťaz dávali dole a tak ju čistili, nechali sušiť a podobne. No v zime zvyknem reťaz prebehnúť handrou po každej jazde. Pre lepšie porovnanie preto uvediem graf.

výdrž 12sp reťazí
Berte to prosím orientačne. To, že mne reťaz vydrží aj vyše 3 000 km, nemusí platiť u každého. Na grafe môžete vidieť výdrž jednotlivých reťazí v km, ktoré som jazdil na 12-rýchlostnej sade. Reťaze neboli jazdené na rovnakej kazete, v hlavnej sezóne boli jazdené na kazete XTR, neskôr Garbaruk a v zimnej sezóne na SLX-kovej kazete.

Aktuálne je na biku XTR reťaz, ktorá má teraz začiatkom novembra okolo 4 500 km a ešte nie je ani z polovice opotrebovaná. Na biku je od polovice apríla. Len podotknem, že v sezóne 2023 sa mi nepodarilo zúčastniť ani jedného maratónu, čo je asi hlavný dôvod takej výdrže, aj keď ide o XTR. Keď som jazdil 1x11, tak výdrž bola väčšinou do 2-tisíc a to aj pri HG 901-11. Nad 2 000 km bol výnimočný stav, teraz do 2-tisíc reťaz ani nekontrolujem.


„Kdo maže, ten jede“

Keď som už podrobnejšie rozpísal, na akých reťaziach som jazdil, nebolo by na škodu spomenúť aj mazivo. Tých je dnes na trhu neúrekom a vybrať si jedno mazivo je niekedy dosť veľká dilema. V skrinke na polici ich mám niekoľko. Keď mi došlo mazivo, tak som si proste povedal, že skúsim toto, za mesiac som napríklad objavil iné, prípadne dal na recenzie a tak ich mám momentálne asi 6.

Ak nepozerám na cenu, ale skôr na to, ako dlho mi dané mazivo na reťazi vydrží, tak v tom prípade môžem odporučiť mazivo od Rex – či už klasickú verziu, alebo Black Diamond. Minule som objavil verziu Arctic, tak ju v zime otestujem. Sú to všetko mazivá, pri ktorých asi väčšinu používateľov odradí cena, no ak mám spomenúť univerzálne mazivo v pomere cena vs. výkon, tak Squirt.

Rex black diamond

Mať dva páry kolies

A ideál by bol možno aj tri. Ja to mám hlavne kvôli celoročnému jazdeniu. Druhý pár som si zaobstaral v roku 2019 a išlo o jedny z najľahších hliníkových kolies od DT Swiss s označením XR1501. Pôvodné kolesá som si nechal len na zimu, tie už doslúžili a pred minulou zimou som si dal vypliesť ďalšie kolesá a ostal verný značke DT Swiss. 25 mm ráfik s označením XR 391, nech môžem jazdiť 2,4 palcové plášte.

cyklistika a zima
Na kolesách sú obuté iné plášte, je tam iná kazeta a samozrejme oba páry sú bezdušové. Takto keď napadne sneh, stačí len prehodiť kolesá a môžem si užívať zimu. No aj pre tých, čo nejazdia celoročne, vidím výhodu mať ešte jeden pár kolies a striedať to napr. podľa podmienok a tiež mať na nich obuté rozdielne plášte. Čiže hlavnú výhodu vidím v praktickosti a zároveň aj pripravenosti na meniace sa podmienky.

Maxxis a Pirelli vedú

Problematika plášťov je kapitola sama o sebe a dal by sa o nej napísať samostatný článok. Na zimu sa mi osvedčili plášte Schwalbe Nobby Nic v šírke 2,4, predtým v šírke 2,25. Dá sa povedať, že už niekoľko rokov jazdím v zime tieto plášte. Na snehu je ťažké takéto plášte zničiť, ak by som nechcel širšie, tak možno doteraz jazdím tie isté. Zadný Nobby Nic mal pri výmene nájazd takmer 15 tis. km. Aktuálne zimné plášte v šírke 2,4 majú po 2 zimách cca 7 tis.


...po zhruba roku používania môžem povedať, že to bola jedna z najlepších investícií do biku.
A čo jazdím v hlavnej sezóne? Momentálne jazdím na prednom kolese Tufo XC 14, ten išiel na bike tesne pred zimou 2022/23 a ostal na biku aj v hlavnej sezóne 2023. Myslím, že to bola dobrá kúpa a po takmer 6 000 km na prednom kolese spokojnosť. Zo životnosti mu takmer vôbec neubudlo a myslím, že zvládne aj celú ďalšiu hlavnú sezónu 2024. Podrží v teréne a nebol ani ťažítkom na jesenných časovkách do vrchu. Čo sa týka výdrže a odolnosti, tak na prednom kolese vedie asi legendárny plášť Maxxis Ikon a vydržal aj dve celé sezóny, okrem zimy samozrejme.

Celkom som si obľúbil značku Pirelli a momentálne na zadnom kolese jazdím verziu Scorpion XC M, výdrž okolo 6 500 km je myslím celkom slušná oproti XC RC, ktorý vydržal väčšiu polovicu. No výmenu si pýtal už o dosť skôr, zjazdil som ho, dá sa povedať, že „do mŕtva“, traily nejazdím, tak mi nevadilo, že už nemá ten správny grip. No do tých 4,5 až 5 tisíc by mal zvládnuť. Ja som taký štatistikár a každý komponent mám zaznačený, tak sem hodím nejaké tie grafy.

Plášte na prednom kolesePlášte na zadnom kolese

Snáď to niekomu pomôže, podmienky sú vždy iné, niekedy je suchšia sezóna, inokedy často prší. Traily ale nie sú moja šálka kávy, občas si však nejaké single pojazdím. Skôr jazdím podľa podmienok, ak je v lese veľa blata, tak radšej šotoliny a asfalt. Kto to má potom čistiť?

Ak sa na maratón rozhodnem ísť, počasie ma neodradí, no Orava 2017 na Racing Ralphe vzadu musela byť celkom sranda. Ale aj Ilovnický hrebeň 2019 na Aspene . Tam by sa vtedy uživili aj Miniony. Aspoň na predný Ikon som sa mohol spoľahnúť.

oblečenie na bickyel na zimucyklistika a zima

Wattmeter 4iiii

Škoda, že som túto vec nekúpil skôr, no po zhruba roku používania môžem povedať, že to bola jedna z najlepších investícií do biku. Zaobstaral som si model od 4iiii na XT kľuke, len starší model, ako je na predošlom odkaze. Teraz, keď už poznám svoje čísla, viem si pekne rozložiť sily na časovkách a maratónoch. No sledujem si to aj na výjazdoch. Či má zmysel wattmeter pre bežného amatéra? Ja myslím, že áno, ak sa chce vo svojom koníčku zlepšovať. Tvrdenie, že je to len pre pretekárov, neplatí.

cyklistika a zima

Letné a prechodné oblečenie

Leto pod Tatrami je krátke a dni s teplotou 30 stupňov narátam na prstoch jednej ruky. Tak ako mám rád poriadnu zimu, mám rád aj teplé leto. Neznášam, keď sa v lete ochladí na 20 stupňov, nedajbože ešte na menej (tohto roku začiatkom augusta sme mali 11 stupňov, to je málo na Lomnický štít a nie na Poprad). Ale poďme k tomu oblečeniu.

Začnem krátkymi nohavicami. Keďže 90 % mojich výjazdov sa začína ráno, tak na chladnejšie letné rána sa mi osvedčili krátke nohavice od Sportful, a to model Fiandre No Rain Pro. Jazdím ich dosť často a nemám problém v nich jazdiť aj v lete. Na teplejšie rána a slnečné dni potom model Castelli Superleggera využívam aj pri drese. Keď som tento dres vybral z balíka, prekvapilo ma, aký je tenký. Hovorím si: „Dúfam, že som stovku zaň nedal zbytočne a že niečo vydrží.“. No dnes môžem povedať, že to bola dobrá kúpa. Spracovanie je kvalitné a nemá problém ani s batohom.

Castelli superleggera
Čo sa týka rukavíc, tak z celoprstových používam model Unlimited LF od Castelli. Čítal som, že sa zvyknú trhať, no pri správne zvolenej veľkosti nemám problém – a to ich mám na rukách pomerne často. Sú tenké, pohodlné a ani v nich nie je veľmi teplo. Nosím ich v pohode ešte aj v júni, pri ochladeniach kľudne aj cez júl/ august. Na jarné výjazdy, keď je ešte vo vyšších polohách sneh, ale dole je už príjemne, tak model Diluvio C, no a aby sme boli kompletní, tak sem dám aj bezprstové Entrata V.

Rukavice Castelli Unlimitedcyklistika a zima

Zimná výbava

Začnem tretrami. Moje zimné začiatky boli samozrejme úplná klasika: letná tretra a návleky. No to ma dosť obmedzovalo, či už v dĺžke výjazdu, alebo v aktuálnej teplote. Teraz neriešim a výjazdy nad 100 km, alebo kľudne aj 7 a viac hodín pri teplotách pod nulou nie sú žiadny problém. Na jeseň 2017 som si zaobstaral tretry Shimano SH-MW7 a jazdím ich dodnes, 6 zimných sezón, čo je asi 20 tis. km. Nie sú to nejaké top tretry, no ja mám trochu iný teplotný komfort a s dobrými ponožkami zvládam 15-stupňové mrazy.

Už si ale pýtajú výmenu, jedna sa mi dokonca začína trochu trhať, tak na ďalšiu zimu sa musím poobzerať po nejakej náhrade. No dnes už môžem napísať, že som ostal verný Shimanu a verzii MW 701. Mojím snom sú tretry 45NRTH Wolvhammer, no nenašiel som žiadnu stránku, ktorá by ich posielala na Slovensko.

oblečenie na bickyel na zimu
...za kvalitu sa platí a za mňa – radšej mať menej vecí v šatníku, ale kvalitných.
Aké rukavice v zime na bike? Večná dilema cyklistov, keďže každý znáša inú teplotu. V tých istých rukaviciach niekto znesie mínus 10 a niekomu v nich bude zima už pri mínus 2.

Začínal som tuším s Force za nejakých smiešnych 10 €, stále ich mám a v núdzi poslúžia. Dosť dlho som používal zimné rukavice od Pearl Izumi, až pokiaľ som si nezaobstaral kúsok od 45NRTH. Teplotný rozsah výrobca udáva do mínus 9, no v pohode zvládnu aj viac.

Rukavice 45NRTHoblečenie na bickyel na zimu

Ďalšie kúsky oblečenia

Čo z oblečenia sa mi ešte osvedčilo? Čo sa týka spodnej vrstvy, tak merino tričko s dlhým rukávom X-Bionic Apani. Pri pohľade na cenovku asi viacerí prekrútia očami, veď za to sa dá kúpiť aj zimná bunda. Áno, dá, no všetko sa odvíja od kvalitnej spodnej vrstvy. Väčšinu vecí, ktoré spomeniem, sa hodia na zimu, prípadne prechodné obdobie. Z prechodných búnd spomeniem Castelli Transition 2. Záleží, čo pod ňu oblečiete, ja som v nej zvládol aj mínus 12 na Murowanci v poľských Tatrách. No pod ňou som mal X-Bionic Apani, Castelli Gabba krátky dres a dres Castelli Fondo.

cyklistika a zimaoblečenie na bickyel na zimu

No zvyknem ju nosiť skôr na jar a na jeseň. Mne sa veľmi príjemne nosí a mám ju na sebe dosť často. Možno si poviete, že tu prezentujem len drahé kúsky oblečenia, no za kvalitu sa platí a za mňa radšej mať menej vecí v šatníku, ale kvalitných. Tiež som začínal s dresom zo supermarketu, no časom človek príde na to, že jazdiť sa v tom síce dá, no to je asi všetko.

cyklistika a zima
Túto zimu som si ešte zaobstaral bundu Isadore Signature Deep Winter, s ktorou som zatiaľ veľmi spokojný, už je otestovaná aj v tatranských mrazoch. A môžem ju len odporúčiť, do mrazov okolo mínus 10 v pohode, vo väčšej zime zatiaľ neotestovaná. Dobrého oblečenia nikdy nie je dosť. No a aby to bolo kompletné, tak spomeniem ešte nohavice. Tých zimných som už zopár vyskúšal, no za mňa môžem odporúčiť Northwave Extreme Pro. Dobre poslúžia aj Sportfull Infinium a nie je v nich príliš teplo ani na jeseň.

oblečenie na bickyel na zimucyklistika a zima

V prípade gripov jasný favorit

Gripy – malý komponent, no pocit z jazdy vie veľmi ovplyvniť. U mňa sa osvedčili gripy asi najznámejšej a najpoužívanejšej značky ESI. Skúšal som viaceré verzie, či už Chunky, Fit, ktoré sú z jednej strany užšie a z druhej širšie, ale najviac som si obľúbil verziu Racer´s Edge. S ESI gripmi mám len dobré skúsenosti, či už čo sa týka výdrže, alebo zo samotného pocitu z úchopu. Pomerne dobre sa aj nasadzujú.

Z iných značiek som testoval napríklad gripy od Lizard Skins. Dosť ťažko sa nasadzovali, najprv sa na riadidlá musela nalepiť priložená inštalačná páska, až potom samotné gripy. Nejazdilo sa mi s nimi zle, no mne veľmi nesadli a prišli mi dosť tvrdé oproti ESI. A do tej žltej sa dosť zažrala špina, ESI sa predsa len oveľa lepšie čistia. A ladia s Garminom.

cyklistika a zima

Či tento článok niekomu pomôže, to nechám na vás, ak aspoň zopár bikerom, tak sa písať oplatilo. Čo vyhovuje mne, nemusí druhému, prípadne opačne. Tých vecí by sa našlo viac, no snažil som sa vybrať to najdôležitejšie a pri oblečení som sa zameral hlavne na zimné kúsky, keďže vtedy viac záleží na tom, čo máme oblečené.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Glevo 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Výbava do náročných podmienok - bez problémov v snehu aj blate PR článok

Výbava do náročných podmienok - bez problémov v snehu aj blate

Počasie si z nás robí posledné týždne dobrý deň a zažívame bláznivé podmienky – sneh, dážď aj blato. Akú výbavu zvoliť do takéhoto počasia?
keyboard_arrow_up