Rozhovor: Marek Harčarik rozpráva aj o zdolaní ultramaratónu okolo Slovinska dlhého 1205 km za 48 hodín s prevýšením 14.500 m

Rozhovor: Marek Harčarik rozpráva aj o zdolaní ultramaratónu okolo Slovinska dlhého 1205 km za 48 hodín s prevýšením 14.500 m

Pred nedávnom sme uverejnili dokument o Marekovom zdolaní extrémneho ultramaratónu okolo Slovinska. Video vyvolalo veľký ohlas a preto prinášame nasledujúci rozhovor s Marekom o závode, tréningu a ďaľších zaujímavostiach.

Ahoj Marek, na úvod sa prosím predstav v skratke našim čitateľom
Volám sa Marek Harčarik. Mám 32 rokov. Pochádzam z Trstenej na Orave. Momentálne bývam v Trnave. Ultramaratóny ma zaujali pretože tam každý jazdí sám za seba (štart je formou časovky), jazda v balíku je zakázaná, tak isto aj hákovanie. Preto nechodím ani na 24 hodinovky, pretože tam sa jazdí hákovaním v balíkoch a to ma neberie

Čo Ťa priviedlo k cyklistike a hlavne ako nastal prechod od hobby jazdenia k serióznejšiemu jazdeniu?
Cyklistiku som robil už od mala v rámci dobrej kondície a pre seba aby som sa cítil dobre. Zlom nastal asi 3 roky dozadu, kedy som sa začal pripravovať na ultramaratón naprieč Slovenskom, ktorý som v roku 2012 zorganizoval s kamarátom Marianom Závodným.

Podpis
Kedy si sa začal pohrávať s myšlienkou, zdolať ultramaratón okolo Slovinska DOS RAS EXTREME Slovenia 2014?
Ultramaratón okolo Slovinska som zdolal aj v roku 2013, takže hneď na to som mal v pláne sa zúčastniť aj budúci rok....

V noci
Mal si počas ultramaratónu okolo Slovinska DOS RAS EXTREME Slovenia 2014 aj krízy, kedy si si hovoril, že to zabalíš?
Asi po 400 km som si vravel, že to zabalím, pretože som sa necítil vôbec dobre, nebol som od začiatku vo svojej koži a tým som strácal 10tky minút, ktoré ma stáli medailové umiestnenie. Viem, že som mal na oveľa lepší čas, sám som videl, aké tam boli rezervy, trápil som sa v podstate celé 2 dni a aj tak som dokázal atakovať medailové priečky, nakoniec som však skončil na 4. mieste. Výsledný čas veľmi ovplyvnila kľudová tepova frekvencia, ktorá bola takmer o 30 úderov viac, ako mávam bežne a aj tažké nohy na pocit, tým pádom výkon bol strašne ovplyvnený, čo aj je vidieť na videu hlavne v kopcoch. Snáď sa to podari nabudúce.

Ktoré boli naopak najkrajšie a najzaujímavejšie momenty závodu?
Najkrajšie momenty závodu boli v Julskych Alpách, kde som si vychutnával krásne scenérie.

Alpy
Ako prekonávaš psychické krízy počas dlhých trás?
Psychika je dosť dôležitá pri takýchto závodoch, pretože ak máte problémy, psychika Vás položí na lopatky. Buď to človek v sebe má alebo nie.

Cieľ
Video z ultramaratónu "48 hours by bike" sa podľa mňa veľmi pekne podarilo. Ako si spokojný s výsledkom Ty a ako prebiehalo natáčanie?
Áno video sa podarilo, len vďaka tomu, že ho natáčal a spracovával profesionál (Rasťo Hatiar - Ceper Film studio). Video je tiež podľa mňa veľmi dobre spracované - u mňa spokojnosť. Natáčanie som nejak nevnímal, počas preteku som sa sústredil na iné veci.

Dokumentárne video o zdolaní ultramaratónu okolo Slovinska


Aké si absolvoval prípravné závody a z čoho pozostávala príprava?
Prípravné závody som neabsolvoval žiadne... Pripravoval som sa celú zimu iba na pretek v Slovinsku. Pripravoval som sa asi tak, že som trénoval kedy som mohol, pretože som normálne zamestnaný človek ako každý iný

Akým spôsobom sa dá natrénovať na dlhé závody, ktoré majú tisíce kilometrov?
Najprv to človek musí mať v sebe, aby ho to bavilo, inak to nemá význam Sú to vytrvalostné tréningy, ale aj intenzity.

Ako je to s tréningom počas zimy a zlého počasia?
Mám doma stacionár, takže aj takto to riešim v zime a za zlého počasia.

Darí sa Ti so získavaním sponzorov a podporou pre náročné závody ako bol napríklad už spomínaný ultramaratón okolo Slovinska?
Práveže s týmto mám dosť veľký problém, pretože určitú časť nákladov som si hradil zo svojich peňazí. Na Slovensku je to v tomto veľmi ťažké, nemám také možnosti a skôr som dostaval negatívne odpovede na žiadosti o sponzoring. Týmto by som chcel poprosiť aj o pomoc, ak by mi chcel niekto prispieť alebo pomôcť pri hľadaní sponzorov.

RAAM (Race Across America) je veľká výzva. Čo Ťa k nej priviedlo a kedy sa chystáš na jej zdolanie?
Áno, je to veľká výzva a to je presne pre mňa... Viedlo ma k tomu to, že to je najťažší ultramaratón na svete, ktorý chcem zdolať. Ja som na to nachystaný aj na budúci rok, len samozrejme záleží od sponzorov. Celkové náklady sú približne 35 – 40000 Eur, takže žiadna sranda

Venuješ sa aj horskej cyklistike alebo iným športom? Prípadne aké športy robíš ako doplnok pre lepšiu kondíciu.
Horskej cyklistike sa nevenujem, venoval by som sa, keby som mal na to bike Nie su to lacné záležitosti a pre mňa je už aj tak vyčerpávajúce starať sa o cesťák pri mojich kilometroch Venujem sa iba cyklistike, občas hrávam závodne aj kolky, na nič iné mi čas neostane

Máš na Slovensku obľúbené trasy alebo miesta, kam chodíš rád trénovať?
Jasne, sú to Huty, kopec na Tatliakovu chatu, Čertovica...

Večer
Koľko km najazdíš za rok a ako sa mení objem najazdených km počas jednotlivých mesiacov alebo ročných období?
Cez rok je to približne 28000 km vytrvalostne. Trénujem tak, ako sa mi dá, pretože pracujem. Samozrejme, že v zime vonku je tréning trochu obmedzený, ale dá sa to aj na stacionári. Nepočítam to ani približne, v akom období koľko km a podobne...

Team
Vďaka za rozhovor, ak chceš niečo odkázať čitateľom MTBiker.sk alebo ešte niečo doplniť, nech sa páči...
Nakoniec by som chcel poďakovať všetkým, ktorý mi fandia a chcel by som poprosiť o pomoc pri hľadaní sponzorov na takéto preteky, pretože to nie su lacné záležitosti. Náklady na ultramaratóny, ako aj príprava na takéto preteky. Kontakt na mňa nájdete na mojej osobnej web stranke http://www.marekharcarik.com.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Rozhovor: Klub Žiletky.cc z Bratislavy – keď jazdenie nie je iba o pretekaní

Klub Žiletky.cc, pôsobiaci v Brne a Bratislave, je kolektív milovníkov jazdenia, ktorí majú radosť z pohybu, skupinové jazdenie, ale posledný rok aj súťaženie.
Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Video: Svalovica po bicyklovaní - čo na ňu pomáha?

Čo to je svalovica a ako sa jej vyhnúť alebo ju zmierniť? Čo hovorí odborný svet na masážny valec, pištoľ alebo lymfodrenážne nohavice?
Rozhovor: Alžbeta Bačíková - legenda dráhovej cyklistiky

Rozhovor: Alžbeta Bačíková - legenda dráhovej cyklistiky

Pestrosť cyklistiky je široká a každý si v nej dokáže nájsť to svoje. Vedeli ste napríklad, že máme na Slovensku skvelú dráhovú cyklistku?
keyboard_arrow_up