Poohliadnutie za úspešnou sezónou 2014 v horskej cyklistike alebo mierime do Ria!

Rok 2014 je za nami a nám prináleží zhodnotiť uplynulú sezónu. Niesla sa v znamení štartu olympijskej kvalifikácie, konalo sa Valné zhromaždenie MTB XC a volila sa komisia MTB XC, vrcholom sezóny boli nesporne MS v Hafjell v Nórsku. Je viac ako potešujúce a zároveň nás asi najviac zaujíma, že naši reprezentanti dosiahli viacero výborných výsledkov na domácej a zároveň aj medzinárodnej úrovni. V tomto hodnotení sa vyhneme nudným štatistikám a nezahrnieme vás množstvom nič nehovoriacich číselných údajov, ale zameriame sa na dosiahnuté výsledky v roku 2014 a plány na nastávajúce obdobia.

Výborne našliapnutá kvalifikácia na OH

V máji 2014 odštartovala kvalifikácia na OH 2016, ktoré sa uskutočnia v Brazílii v Rio de Janeiro. Kvalifikácia potrvá do mája 2016. Po neúčasti slovenských reprezentantov na predošlých dvoch olympiádach by sme mohli byť skeptickí. Do rebríčka sa započítavajú výsledky troch najlepších pretekárov z každej krajiny a to v kategórii žien aj mužov. Následné bodové umiestnenie v rebríčku krajín určuje počet pretekárov z danej krajiny, ktorí sa môžu OH zúčastniť. Po takmer ukončenej prvej fáze kvalifikácie však môžeme konštatovať, že sme do bojov o OH vstúpili viac ako výborne. V mužskej kategórii sme momentálne v hodnotení krajín na neuveriteľnom 11. mieste a to nám dáva šancu na dve miestenky na OH. Pre porovnanie, sme zaradení v rovnakej skupine ako také veľmoci horskej cyklistiky ako Taliansko, Česko či Belgicko. Momentálne sme dokonca pred USA a Kanadou! Takže v súčasnosti, keď sme zatiaľ v cestnej cyklistike jedno miesto pod čiarou účasti, reprezentanti v MTB nám dávajú veľkú nádej, že slovenské cyklistické dresy v Brazílii uvidíme. Do hodnotenia sa nám započítali výsledky reprezentantov Michala Lamiho, Martina Haringa a Františka Lamiho. V ženskej kategórii bojuje o účasť na OH viac, menej ako osamelý vojak Janka Keseg Števková a ženská reprezentácia sa nachádza na priebežnom 23. mieste a do účasti na OH jej momentálne chýba šesť miest.
Takže držme palce našim reprezentantom, aby svoje umiestnenie udržali alebo ešte vylepšili.

Michal Lami

Dianie na domácej scéne – bez veľkých prekvapení

Na domácej scéne prebiehali boje na úrovni Slovenských pohárov v MTB XCO a MTB XCM. Majstrovské tituly sa rozdeľovali na Majstrovstvách Slovenska v MTB XCO a XCE v Košiciach začiatkom júla 2014. Veľmi krátko – žiadne veľké prekvapenia sa neudiali. Favoriti väčšinou obsadili priečky, ktoré im boli vopred predikované. V mužoch majú momentálne zrejme neotrasiteľnú pozíciu lídrov Michal Lami, Martin Haring a František Lami, ktorý ešte patrí do kategórie U 23. Môžeme radostne prehlásiť, že v junioroch máme pre mužov vybudované dôstojné nástupníctvo. O menách ako Matej Ulík, Filip Sklenárik a Jakub Kurty ešte v budúcnosti budeme počuť. Zatiaľ zbierajú skúsenosti, ale potenciál, že sa v blízkej budúcnosti presadia aj v niektorej z dôležitých súťaží je viac ako veľký. V ženskej kategórii Elite neohrozene kraľuje Janka Keseg Števková. Výsledky v hlavných kategóriách sú uvedené v tabuľke:

Tabuľka

V zahraničí nám výborné výsledky a meno zabezpečili výkony individualít


Reprezentanti
Naši najlepší pretekári v uplynulom roku dokázali, že sú osobnosťami nielen na domácej, ale čo nás môže hriať, tak aj na medzinárodnej scéne. Tam sa im podarilo dosiahnuť niekoľko neuveriteľných výsledkov, ktorými urobili obrovskú prezentáciu a reklamu našej horskej cyklistike.

Najväčšou osobnosťou horskej cyklistiky na Slovensku, čo potvrdil aj opätovným ziskom Zlatého pedála, je určite Michal Lami. Momentálne dosiahol už na obdivuhodnú 19. pozíciu v rankingu UCI, čo je jeho doterajším maximom. My veríme, že v budúcom roku to môže byť ešte lepšie. Podotýkame, že tento chlap pracuje v podmienkach, ktoré sa ani nepribližujú podmienkam zahraničných pretekárov v TOP 30 rankingu vo veľkých kluboch. Takéto umiestnenie mu zabezpečili 4 víťazstvá v pretekoch UCI C1 v Slovinsku, Chorvátsku a Rakúsku, a ďalšie víťazstvá ako aj perfektné umiestnenia v ďalších pretekoch kategórie UCI C2. Nestratil sa ani v pretekoch Svetového pohára a stal sa víťazom Rakúskeho pohára. Na Majstrovstvách sveta skončil na viac ako peknom 21. Mieste. Chýbalo málo, aby sa umiestnil v prvej dvadsiatke. Perličkou na konci sezóny bolo víťazstvo na etapových pretekoch kategórie UCI S2 v Malajzii s účasťou mnohých hviezd svetovej horskej cyklistiky. Týchto pretekov sa zúčastnili aj Martin Haring a František Lami a Janka Keseg Števková.

Martin Haring je univerzálny pretekár, ktorý sa špecializuje aj na iné disciplíny, cyklokros, cestu. Je ďalšou z opôr reprezentácie. Jazdec, na ktorého sa je možné vždy spoľahnúť aj vzhľadom na jeho dlhodobo stabilnú výkonnosť. Okrem 4. miesta na už spomínaných etapových závodoch v Malajzii boli jeho azda najkrajšími výsledkami víťazstvá na MTB Cup-e v Srbsku a na Halicanum Trophy v Chorvátsku. Dosiahol viacero ďalších umiestnení v TOP 10 v pretekoch UCI C1 a C2.

František Lami, ako bolo spomínané, oficiálne ešte pretekár v kategórii U 23 mal počas sezóny viackrát zdravotné problémy, ale svoju úlohu si v tíme plnil viac ako zodpovedne. Najväčšími úspechmi v sezóne je víťazstvo v pretekoch v meste Jelenia Gora v Poľsku a pódiové umiestnenia v pretekoch kategórie C2.

Janky Keseg Števkovej
Zdroj: jankastevkova.com

Pozíciu Janky Keseg Števkovej sme už opisovali vyššie. V rankingu UCI je na 25. mieste. V roku 2014 dosiahla viacero víťazstiev a pódiových umiestnení v pretekoch kategórie UCI C1 a C2. V úvodnom UCI maratóne na pretekoch v Malajzii obsadila 1. miesto. Na majstrovstvách sveta obsadila 23. pozíciu.

Vráťme sa ešte k nastupujúcej generácii v osobách Mateja Ulíka a Filipa Sklenárika. Obaja sa udomácňujú v pretekoch svetového pohára a pretekoch vyšších kategórii. Zúčastnili sa aj Majstrovstiev sveta. V kategórii juniorov aj vzhľadom na všetky okolnosti nesklamali. U oboch sú viditeľné zjavné pokroky a teda v budúcnosti budeme mať na čom stavať. Obaja v minulom roku dosiahli svoje prvé úspechy, čo ich určite nakopne do ďalšej práce.

Vrcholom sezóny boli Majstrovstvá sveta 4.9.2014 v Nórsku



Slovenská výprava na Majstrovstvá sveta 4.9.2014 v Nórsku

Vedúci výpravy p. Žilovec bol s výsledkami našich spokojný a uviedol, že pretekári predviedli svoje maximá a k splneniu cieľov im chýbalo iba povestné športové šťastie. Ocenil bojovnosť všetkých pretekárov a kladne zhodnotil aj pôsobenie juniorov, ktorí sa na štart postavili po dlhšej odmlke s tým, že v budúcnosti sa môžu dostať aj do svetovej špičky. Spomenul radosť z vybojovaných UCI bodov, vďaka čomu si držíme nádej na dve miestenky na OH.
Na MS štartovali a zároveň za lomítkom uvádzame umiestnenie:
Michal Lami/21, Martin Haring/48, František Lami/42, Janka Keseg Števková/23, Tomáš Višnovský/84,Matej Ulík/36, Filip Sklenárik/42
Štafeta v zložení M. Lami, F. Lami, Števková, Sklenárik obsadila po defekte Filipa Sklenárika obsadila 18. miesto.

Valné zhromaždenie MTB XC 25. 9.2014 v Poprade znamenalo zmeny

Na Valnom zhromaždení bola zvolená nová komisia MTB XC v zložení

Predseda: Ján Žilovec
Členovia: Jana Lamiová, Róbert Glajza, Ľuboš Bodiš, Martin Belás

Nová komisia si dala za cieľ zvýšenú propagáciu horskej cyklistiky na Slovensku, nakoľko je momentálne v tieni cestnej cyklistiky, aj napriek tomu, že výsledky našich horských cyklistov hovoria o niečom inom a určite si zaslúži väčšiu pozornosť ľudí a médií. Záujem verejnosti si u nás MTB nevybojovalo aj napriek tomu, že drvivá väčšina amatérov a hobby jazdcov sa venuje práve horskej cyklistike a preto je potrebné využiť tento potenciál pre rozvoj MTB. Členovia komisie sú za jedno, že sa to nepodarí bez komunikácie s jazdcami, klubmi, verejnosťou. Dostať horskú cyklistiku do povedomia bude možné aj dôslednou prácou s mládežou projektmi ako NCS a Tour Petra Sagana, kde badáme narastajúcu účasť nielen detí, ale aj ich rodičov. Napríklad v Košiciach sa podarilo na kole NCS zhromaždiť vyše 200 talentov. Nevyhnutná je komunikácia s partnermi a sponzormi, aby bolo možné vylepšiť aj materiálne a organizačné zabezpečenie našich pretekárov.

Novej Komisii MTB XC nechýba nadšenie, entuziazmus a chuť pracovať. Preto veríme, že po tomto úspešnom roku 2014 príde ešte úspešnejší rok 2015 a prajeme naším cyklistom ďalšie nezabudnuteľné víťazstvá a množstvo úspechov na domácej a medzinárodnej úrovni.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Tri roky so Slovakia Divide a jeho víťazi

Podarilo sa nám úspešne zorganizovať už tri ročníky nášho cyklistického podujatia. Myšlienka splnila účel: nájsť „neokukanú“ trasu zo západu na východ Slovenska, po čo najväčšej divočine bez civilizácie.
Rozhovor: Kristína Madarásová - bojovníčka na trati, v ringu aj v živote

Rozhovor: Kristína Madarásová - bojovníčka na trati, v ringu aj v živote

BMX. Väčšina z nás si vybaví detstvo a prvý bicykel. Pritom sa na nich súťaží aj na olympijských hrách. A my na Slovensku máme skutočnú šampiónku práve v tejto disciplíne.
keyboard_arrow_up