Tip na výlet: Okruh Zlaté Moravce - Veľký Inovec - Hrad Hrušov - Topoľčianky

Len pár kilometrov od Zlatých Moraviec sa nachádza najvyšší vrch Pohronského Inovca a to Veľký Inovec (901 m.n.m.) s parádnym výhľadom. Cesta je jednoduchá a dá sa naplánovať viacero zaujímavých okruhov, tak aby ste sa vrátili naspäť do Zlatých Moraviec. Predstavený okruh má takmer 50 km a 1100 výškových metrov.

BTW: Free WiFi




Bike: Rock Machine BLIZZARD 30, 29er, na ktorom som si celú trasu prešiel v rámci testovania (test uverejníme čoskoro) - http://www.rockmachine.sk/kolekcia/blizzard-30-29/

Na hlavnej ceste smerom k horám je vyčlenený cyklopruh, čo sa až tak často nevidí a už o pár minút prídete do dedinky Machulice, kde narazíte na modrú turistickú značku, ktorá vedie ihneď do lesa. Cesta má prijateľný sklon, kedy nabiehajú rýchlo výškové metre ale jedná sa o starú asfaltku a šotolinu, po ktorej prejde bez problémov aj auto.


Zlaté Moravce ležia necelých 200 metrov nad morom a táto cestička, ktorá ide rovno hore vás dovedie do cca 650 metrov, kde je lúka s chatkami a výhľadom na západnú stranu.



Pohodová cestička pokračuje, ale už má hneď trojaké turistické značenie – modrá, zelená aj červená .


Z lesnej cesty turistické značenie odbáča vľavo a pokračuje sa už singláčom. Najskôr mierne dole a potom už riadne a dlho hore.

Trošku techniky vedieť nezaškodí a cez korene sa prejde do kopca bez problémov...




"Hodinky" hlásia výšku takmer 850 m, ale zrazu sa profil mení a párkrát nasleduje menší zjazd s následným stúpaním, ktorý vyústi na veľkú lúku...



Už iba pár metrov...



Veľký Inovec 900,6 m.n.m. a jeden pózer


Zmapovanie tejto trasy sa uskutočnilo aj vďaka spolupráci s firmou Sloger-EU, ktorá je importérom bikov značky Rock Machine na Slovensko.

Zjazd po žltej turistickej značke smerom cez Osnú dolinu smerom na Jedľové Kostolany. Celý zjazd od konca lúky ide po starej rozbitej asfaltovej a kamenistej ceste. Radosť to ísť na fulle . Cesta je široká a dovoľuje to pekne pustiť.


V spodnej časti zjazdu som stretol hľadačov pokladu, resp. postrehol začiatok výkopových prác o prieskum stredu Zeme.



Zjazd končí pripojením sa na klasickú asfaltovú cestu – koniec žltej turistickej značky. Ak pôjdete vľavo prídete naspäť do Machulíc a následne do Zlatých Moraviec. Ja som sa vybral pre zmenu vpravo na Jedľové Kostoľany, kde je hneď pri ceste Živánska veža (z časových dôvodov vynechaná).



Podobne si určite všimnete aj rozhľadňu, ktorá skôr pripomína strážnu vežu na hraniciach z čias komunizmu. Rozhľadňu som taktiež vynechal, pretože ma už naháňal západ slnka a dojazd po tme. Odbáčam teda v obci vľavo po červenej turistickej značke na hrad Huršov, ktorý je vzdialený cca 7 km. Na začiatku červenej sú parádne výhľady na Veľký Inovec ale aj širšie blízke okolie.




Za pár minút pekným zjazdom sa ocitnete na asfaltke, ale ešte pred ňou prejdete cez potôčik bez mostíka. Našťastie tam bola výška vody iba cca 20 cm a široká je približne 3-4 metre.

Po pár metroch sledujte odbočku vľavo, ktorá smeruje cez otvorené dvere v oplotení . A potom už len strmo hore. Neskôr je tu aj výhľad smerom na Zlaté Moravce a Veľký Inovec...


Hrad Hrušov pri farbách zapadajúceho slnka...




Žrebčín nad Topoľčiankami




Zapadá slnko a rovnou asfaltkou do Topoľčianok je to už kúsok. Prídete hneď na začiatku do pekného parku, kde si môžete pozrieť viacero (kultúrnych/zvieracích) zaujímavostí alebo ísť rovno po hlavnej ceste do Zlatých Moraviec, pretože je tam spravený výborný cyklochodník.

PS: Mapa a GPX na stiahnutie

Podrobnejšie údaje si môžete pozrieť v sekcii Cyklotrasy: http://www.mtbiker.sk/cyklotrasy/310/okruh-zlate-moravce-velky-inovec-hrad-hrusov-topolcianky

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Vrchy, hrady a iné zákutia regiónu Šariš – 3. časť

Po dlhšej dobe tu máme tretiu časť môjho seriálu, v ktorej sa zameriam na menej navštevované pohorie Bachureň.
Gravelom okolo Považského Inovca

Gravelom okolo Považského Inovca

Keď som objavil cyklotrasu okolo Inovca, rozmýšľal som nad voľbou bicykla. MTB či gravel? Nakoniec to padlo na gravel a dúfal som, že to neoľutujem. Ako to dopadlo?
Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
keyboard_arrow_up