Tip na výlet: Penzión Sivý Kameň – priateľský k cyklistom

Na záver prázdnin sme dostali ponuku stráviť pár dní v penzióne Sivý kameň v Podhradí pri pohorí Vtáčnik. Samozrejme s bicyklami, keďže penzión má snahu sa prezentovať aj ako cyklohotel.

Moderné skombinované s historickým

Penzión Sivý kameň sa nachádza v malebnej dedinke Podhradie neďaleko obce Lehota pod Vtáčnikom. Ideálne miesto na reset v lone nádhernej prírody. Penzión dostal názov podľa hradu Sivý kameň (dnes už zrúcanina) a rovnomennej prírodnej pamiatky. Hlavnú ubytovaciu časť penziónu tvorí zrekonštruovaná fara z roku 1830. Vo vedľajšej budove je reštaurácia, fitness a ďalšie izby. V pôvodnej fare majiteľ buduje aj menšie wellness centrum, ktoré príde určite vhod po náročnom dni na biku. Izby sú zariadené veľmi vkusne, účelne a ešte voňajú novotou. Moderné je decentne skombinované s historickým. Čoskoro sa chystá pre návštevníkov aj vínna pivnica a do budúcna aj bazén.


Výborná kuchyňa

K skvelému penziónu patrí neodlučne aj výborná kuchyňa, v penzióne Sivý kameň ju zaručene nájdete. Pestrý jedálny lístok, kde si na svoje príde každý. Jedlo bolo fantastické a ako sme sa dozvedeli, jedálny lístok by sa mal rozširovať aj o špeciálne menu pre športovcov. Raňajky sme si dohodli so šéfkuchárom vždy deň vopred a boli naozaj bohaté. A ako cyklistov nás čakalo aj milé prekvapenie. Na výlet sme dostali pribalený banán a energetickú tyčinku, palec hore.


Čo ponúka penzión a okolie pre bikera?

Pre náš pobyt v penzióne sme si vyhradili dva dni. Personál hotela nás privítal ako VIP hostí, a takto sa k nám správali aj počas celého nášho pobytu. Boli veľmi priateľskí, pýtali sa, snažili sa pomôcť. Ukázali nám areál, izbu, wellness, fitness, pripravovanú vinnú pivničku ako aj reštauráciu. Pre cyklistov je k dizpozícii miestnosť pre uschovanie bicyklov, základné náradie a možnosť umyť bicykel. Taktiež, ak ste na pobyte bez bicykla, k dispozícii sú aj bicykle na zapožičanie.


V okolí nájdete oficiálne značené cyklotrasy, jedna prechádza priamo obcou Podhradie a ďalšiu križovatku cyklotrás nájdete v najbližšej obci Lehota pod Vtáčnikom. Ak si neviete poradiť s výberom cyklotrasy, prípadne hľadáte tip na výlet, určite si pýtajte šéfkuchára. Je to vášnivý cyklista, ktorý ma v okolí najazdené niekoľko stoviek kilometrov a veľmi rád poradí, pretože v okolí sa nachádza okrem oficiálnych trás aj nespotečné množstvo lesných zvážnic, z ktorých sa dajú vytvoriť pekné okruhy. My sme sa snažili zmapovať 2 okruhy, ktorých štart aj cieľ je priamo pri penzióne. Jeden okruh sme vybrali ľahší, s návštevou Bojníc a druhý náročnejší, na Vtáčnik.


Ide sa do Bojníc

Na zahriatie sme si vybrali technicky nenáročnú cyklotrasu, ktorú zvládnete aj na trekingovom bicykli. Celá trasa má síce takmer 55 km, ale ak vyrazíte ráno a rozdelíte si ju na celý deň, je bez problémov zvládnuteľná. V prípade potreby je možné ju skrátiť z Prievidze, kde sa vydáte priamo do obce Cígeľ.


Z penziónu Sivý kameň vyrazíte asfaltovým zjazdíkom do Lehoty pod Vtáčnikom, kde na hlavnej križovatke nájdete cyklistický smerovník. My sme si prvú časť strihli priamo cez lesík, kde sme našli pekne vyjazdený chodníček, ale ak sa nechcete stratiť (alebo nepôjdete podľa našeho GPX-ka), tak pokračujte značenou cyklotrasou do Kamenca pod Vtáčnikom, kde sa napojíte na Ponitriansku cyklomagistrálu značenú červeným C-éčkom. Cyklomagistrála je z časti vedená po banskom náučnom chodníku s informačnými tabuľami. Za mestom Nováky vedie magistrála po asfaltovom cyklochodníku popri rieke Nitra s niekoľkými odpočívadlami a ani sa nenazdáte a vchádzate do Bojníc.

V Bojniciach je už len na vás, aký program si zvolíte. Na výber máte návštevu zámku, ZOO, kúpele, Múzeum praveku, kúpalisko. Odporúčame však novopostavenú výhliadku, z ktorej máte Bojnice a ich okolie ako na dlani. Stúpajte po asfaltke k autokempingu (turistický rozcestník žltej turistickej značky), kde odbočíte do lesa do zákazu vjazdu (v čase našej návštevy výhliadka ešte nebola značená). Výhľad bol ozaj luxusný s jedným bonusom. Dole sme si to strihli chrumkavým singlom, ktorý vedie popri plote bojníckej ZOO a ústi na lúke priamo nad vstupom do ZOO a zámku.



Z Bojníc sme si to namierili do Prievidze. Tento úsek sme absolvovali po asfalte. Ak už nemáte dostatok síl, odporúčame si cyklotrasu skrátiť priamo do obce Cígeľ cez Sebedražie. Ak je síl dostatok, vyberte sa po našich stopách. Z Prievidze okolo Židovského cintorína smerujeme na Malú Lehôtku a Hradec, kde sa asfaltka zmení na lesnú cestu, ktorá sa vinie lesmi okolo Jelenieho vrchu. Táto časť by síce mala byť oficiálnou cyklotrasou, ale maľované C tu skôr nenájdete ako nájdete. Malá rehydratačná prestávka v obci Cígeľ bola nevyhnutnosťou počas horúceho augustového dňa. Občerstvení, hor sa do sedla a opäť do kopca. Po absolvovaní prejazdu kameňolomom sme sa napojili na cestu, ktorou sme sa dostali k prírodnej chránenej pamiatke Sivý kameň a aj k rovnomennej zrúcanine hradu zo 14. storočia, odkiaľ je to už len na skok k penziónu. Po cca 55 km v sedle sme si ako zaslúženú bodku za pekným dňom dožičili krásne orosené pivko a super večeru v reštaurácii v penzióne Sivý kameň.


Ideálne miesto na únik

Penzión Sivý kameň by sme definovali ako ideálne miesto na únik od ruchu mesta. Vynikajúca kuchyňa, milý personál, komfortné izby s možnosťou relaxu vo vírivke, či saune, krásna príroda a množstvo možností ako tráviť voľný čas, či už na bicykli alebo bez neho. Toto všetko nás presvedčilo o tom, že sa tu určite ešte vrátime. A pevne veríme, že nadšenie pre rozvoj cyklistiky v okolí neopadne, bude snaha o obnovu značenia existujúcich cyklotrás ako aj značenie nových a dúfame a držíme palce, že sa im takisto podarí rozbehnúť projekt lokálneho trailu.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
keyboard_arrow_up