Rukavice, čiapky a ponožky na prechodné obdobie

Nenápadnými, ale veľmi dôležitými doplnkami sú tie, ktoré chránia naše periférie, teda čiapky, rukavice a ponožky. Najmä s príchodom jesene na ne netreba zabúdať a možno vás inšpiruje niekoľko zaujímavých tipov.

Pri týchto doplnkoch je veľmi individuálne ich použitie. Niekomu nebýva na ruky zima takmer vôbec a niekto mrzne už pri menšom ochladení. Stále ale platí zlaté pravidlo, že najdôležitejšie na jeseň je ochrániť telo od vetra. Na veľké zateplovanie je ešte dostatok času. Napríklad pri technickom MTB, kde nás toľko neprefúkne ešte budú mnohým postačovať klasické dlhoprsté rukavice bez membrány. Pri cestnej cysklistike už to bude trochu horšie, pretože vyššia rýchlosť = väčšia zima. U ponožiek je veľmi zaujímavá v tomto období vlna merino, ktorá je na tele príjemná aj trochu vlhká a dokáže lepšie izolovať. U čapíc sa tiež ešte oplatí ísť do trochu menej teplých modelov, ktoré, ak sa ešte oteplí, nie je problém poľahky odložiť do vrecka. Jeseň a začiatok zimy stále praje hlavne univerzálnym doplnkom.

Rukavice Roeckl Robas

Tento výrobca sa špecializuje na jednu vec – rukavice pre široké spektrum športov. Medzi nimi nechýbajú ani modely určené pre cyklistiku. Na jeseň nájde uplatnenie model Robas, ktorý obsahuje na chrbtovej strane membránu ROECK-PROOF® Himalaya, ktorá nepustí vietor, ale pritom stále výborne dýcha. Dlaň je z odolného syntetického materiálu DURADERO, ktorý je potiahnutý silikónom pre maximálny grip. Nechýba ergonomické polstrovanie, ktoré zmierňuje vibrácie a tlak. Cena na našom trhu je okolo 35 € a viac informácii nájdete TU.


Roeckl Palacino

Druhým zástupcom od spoločnosti Roeckl je model Palacino. Ten svojím zameraním mieri už do väčšieho chladu a pritom si zachováva stále veľmi priaznivú cenu. Dlaň je z odolného syntetického materiálu DURADERO a opäť nechýba ani silikón pre spoľahlivé ovládanie aj v horších podmienkach. Zateplenie je riešené formou kvalitnej izolácie Thinsulate™. Veľmi vhod príde v chladnejších podmienkach aj dlhý návlek, ktorý tesne obopína zápästia a pekne sa prekryje s vašou bundou. Cena na našom trhu je okolo 30 € a viac informácií sa dozviete TU.

Endura Singletrack Plus

Pokiaľ ešte nie je veľká zima, veľmi dobre poslúžia aj klasické celoprstové rukavice, ktoré nájdu veľmi široké použitie – pri MTB aj do trochu väčšieho chladu. Singletrack Plus sú výrazne polstrované s priedušným elastickým chrbtom. Pritom sú ale veľmi odolné a a umožnia veľmi citlivé ovládanie biku. Vrchná strana palca je pokrytá príjemným froté materiálom na utieranie potu a nechýba ani úprava prstov pre ľahké ovládanie dotykového telefónu. Sú dostupné vo viacerých farebných prevedeniach, cena na našom trhu sa pohybuje okolo 33 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Endura Baabaa Merino Winter Sock II

Hrubšie ponožky nájdu veľmi vhodné uplatnenie nielen keď mrzne, ale aj v miernejšom období. Vďaka nim môžete ešte na chvíľu nechať návleky doma, čo je fajn najmä pri MTB, kde sú častokrát prekážkou a každú chvíľu ich niekde trháme. Model Baabaa je z veľkej časti tvorená vlnou Merino, ktorá je doplnená o vysoký podiel elastanu pre výborný fit. Ponožka je vyššia, vďaka čomu ponúkne aj väčší tepelný komfort. Nechýba bohatšie polstrovanie v oblasti palca. Sú dostupné 2 veľkosti S-M a L-XL a cena na našom trhu sa pohybuje okolo 15 €. Viac informácií sa dozviete TU.

Rukavice Castelli Scudo

Na veľké množstvo výjazdov stačí len ochrana pred vetrom bez zateplenia. Napríklad, ak ideme skoro ráno a v priebehu dňa teplota stúpne. Rukavice Scudo ponúkajú „iba“ ochranu pred vetrom, ale ich veľkou výhodou je maximálna skladnosť a hmotnosť iba 43 g. Takže nie je problém ich zbaliť do vrecka, kde zaberú minimum miesta a vytiahnuť, keď sa opäť schladí – najlepšie pri neskorom návrate. Chrbát rukavice je extrémne pružný, takže budú na ruke dokonale sedieť. Sú dostupné 3 farebné verzie a cena sa pohybuje okolo 49 €. Viac informácií nájdete TU.


Čelenka Castelli Viva Thermo

Veľmi podobného zamerania ako rukavice Scudo, je čelenka Viva. Je veľmi ľahká a vo vrecku ju vôbec necítiť. Pritom, ak je potrebné, dokáže poskytnúť ochranu na tom najdôležitejšom mieste. Čelenka je veľmi plochá vrátane švu, takže ani pod prilbou vôbec netlačí. Je vyrobená z materiálu Thermoflex, čo je vlastný variant lycry s príjemným česaným vnútrom. Je dostupná v množstve farebných prevedení v jednej univerzálnej veľkosti. Cena sa pohybuje okolo 10 €. Viac informácií sa dozviete TU.

Sporful Softshell Stretch

Veľmi univerzálne uplatnenie nájdu rukavice Softshell Stretch. Vďaka materiálu je možné ich použiť ako na pohodové výjazdy v menej chladnom období, tak aj na tie intenzívnejšie v zime. Materiál veľmi dobre dýcha, nepustí dnu vietor a ponúka aj jemné zateplenie. Navyše je z veľkej časti elastický, takže na ruke budú výborne sedieť. Dlaň je tvorená z odolného syntetického materiálu. Cena rukavíc sa pohybuje okolo 38 € a viac informácií sa dozviete TU.


Čiapka Sportful 2ND Skin

Už z názvu je tak trochu badateľná najsilnejšia stránka tejto čiapky. Jej bezšvová konštrukcia a použitý materiál sedia doslova ako druhá koža. Čiapka ponúka dostatočnú ochranu v miernejších poveternostných podmienkach, prípadne pri veľmi intenzívnych aktivitách vo väčšom chlade, kde bude transportovať prebytočnú vlhkosť od pokožky. Ideálne sa hodí pod prilbu, kde o nej nebude ani vedieť. Veľkosť je univerzálna a cena sa pohybuje okolo 20 €. Viac informácií sa dozviete TU.

Polaris Torrent

Aj do vlhka a chladu sú určené rukavice Torrent od anglického výrobcu Polaris. Tie obsahujú na povrchu vodeodolnú membránu Hipora, ktorá odolá aj väčšiemu množstvu vody. Poď ňou sa skrýva izolácia 3M Thinsulate, vďaka ktorej sa budú dať rukavice použiť aj na veľmi chladné výjazdy. Dlaň je tvorená odolným materiálom Amara, doplnená o gélové vankúšiky pre maximálny komfort. Proti prieniku chladu je určený neoprénový lem so zapínaním na suchý zips. Sú dostupné v 3 veľkostiach a cena sa pohybuje okolo 40 €. Viac informácií nájdete TU.


Rukavice Polaris Blitz

Výbornú ochranu najmä vo veternom počasí poskytne model Blitz. Celý chrbát je tvorený vetruodolnou membránou, ktorá je doplnená o podšívku. Odolná dlaň z „Amary“ s gélovými vankúšikmi a silikónovou potlačou na prstoch sa postará o maximálnu kontrolu a grip na riaditkách. Rukavice majú neoprénový lem na zápästí so zapínaním na suchý zips. Sú dostupné v 3 veľkostiach a cena sa pohybuje okolo 35 €. Viac informácií nájdete TU.

Čiapka Kellys Windblocker

Táto čiapka ponúka výbornú ochranu aj v skutočne veľmi nepriaznivom počasí. Je to najmä vďaka prednému panelu, ktorý poskytuje vysokú ochranu vďaka membránovému materiálu Windblocker. Bočné panely sú z veľmi priedušného elastického materiálu. Konštrukcia s predĺženým zadným dielom ju predurčuje na ideálne použitie hlavne pod prilbu. Veľkosť čiapky je univerzálna a cena sa pohybuje okolo 15 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Rukavice Eleven Long

Tieto rukavice nájdu široké uplatnenie najmä na jeseň a jar, kedy ešte nie je taká zima a netreba používať membránu. Materiál Superoubaix je už medzi cyklistami osvedčený – hlavne pre jeho skvelú elasticitu a komfort aj pri intenzívnejšej záťaži. Vďaka nemu rukavice skvelo sadnú a na dlani sú zase vystužené pre maximálnu odolnosť. Nechýba im ani polstrovanie na dôležitých miestach. Na výber je skutočne široká paleta farieb a tiež veľkostí. Cena je cca 23 € a viac informácií sa dozviete TU.


Čiapka Eleven Matty

Medzi úplné základy patrí samozrejme jednoduchá ochrana hlavy. Práve taká, akú ponúka čiapka Matty od Eleven. Celá je tvorená materiálom Dolomity, ktorý výborne udržiava teplo, no pritom dýcha. Čiapka nemá žiadnu membránu, a preto sa hodí aj na intenzívnu záťaž v chladnom počasí, a to vďaka vnútornej strane s dlhým vlasom. Na výber je skutočne široká paleta farieb a rôznych designových prevedení. Cena sa pohybuje okolo 15 € a viac informácií sa dozviete TU.

Rukavice Kellys Frosty

Veľmi dobrú ochranu pred chladom ponúkajú rukavice Kellys Frosty, navyše za veľmi výhodnú cenu. Povrch je tvorený materiálom Windbreaker doplneným o membránu Hiporia, ktorá nepustí dnu vietor a studený vzduch. Dlaň zo syntetickej kože Amara je doplnená o silikónové prvky pre spoľahlivé ovládanie. Veľmi vhod v chladnom období príde aj dlhý návlek na zápästí. Rukavice sú dostupné v rôznych farebných prevedeniach a v 4 veľkostiach. Cena sa pohybuje okolo 10 € a viac informácií nájdete TU.

Neprefúkavé ponožky Scott AS10

Tento druh ponožiek nie je úplne bežný, ale môže nájsť veľmi dobré využitie. Najmä pri MTB, kde návleky môžu byť skôr na obtiaž, ak treba potlačiť, prípadne prejsť dlhší úsek peši. Vhod teda prídu ponožky, ktoré ponúkajú ochranu proti studenému vetru priamo zvnútra. Navyše, ostane stále po ruke aj zapínanie. Ponožky výborne sedia a majú ploché švy, navyše chránia aj členok. Sú dostupné v rôznych veľkostiach a cena sa pohybuje okolo 31 €. Viac informácií sa dozviete TU.


Rukavice Scott Minus

Pre technické jazdenie v chladnejších podmienkach je určený model Scott Minus. Nie sú príliš hrubé, ale poskytujú ochranu proti vetru pomocou membrány WINDSTOPPER®. Takže ovládanie biku aj v náročnom teréne bude stále veľmi citlivé. Vyššia neoprénová manžeta sa postará o to, aby sa rukavice pekne prekryli s vašou bundou, a tým bol obmedzený prienik studeného vzduchu. Ich cena sa pohybuje okolo 56 € a viac informácií nájdete TU.

Rukavice Specialized Element 1,5

Pokiaľ jazdíte v chlade, ale veľké mrazy váš už nezaujímajú, určite oceníte model Element 1,5. Na vrchu obsahujú membránu WINDSTOPPER®, ktorá je doplnená o izoláciu od Thinsulate™ s ľahkou gramážou. Vďaka tomu v nich bude príjemne a pritom oveľa menej trpí cit pri ovládaní. Na vrchu nechýbajú ani reflexné prvky pre väčšiu bezpečnosť. Rukavice stoja na našom trhu okolo 45 € a viac informácií sa dozviete TU.


Ponožky Specialized Mountain Tall

Do prechodného obdobia sa veľmi dobre hodia mierne hrubšie ponožky. Tie od Specialized sú tvorené kombináciou vlákien VaporRize™ a prírodného materiálu – vlny Merino. To vytvára vhodnú kombináciu pre termoreguláciu a zároveň minimalizáciu nepríjemného zápachu. Spodná časť ponožky je hrubšia pre čo najväčší komfort a čiastočné zmiernenie otrasov. Výška ponožiek je väčšia pre čo najlepšiu ochranu. Cena na našom trhu sa pohybuje okolo 17 € a viac informácií nájdete TU.

Rukavice Cannondale Trail

Pre milovníkov značky Cannondale sú pripravené trailové rukavice s príznačným názvom Trail. Nie sú síce zateplené, ale v prechodnom období stále nájdu využitie na náročnejších MTB výjazdoch, kde je prvoradý dobrý cit pri ovládaní. Dlaň je tvorená z jedného kusu a neobsahuje žiadne švy, ktoré by mohli tlačiť. Na dlani je 3 mm výstelka, zatiaľ čo pri palci až 7 mm pre lepší komfort. Rukavice stoja 44 € a viac informácií sa dozviete TU.


Ponožky Cannondale High

Anatomicky tvarované ponožky, ktoré nájdu takmer celoročné uplatnenie. Sú vyššie (12,5 cm), takže poskytnú lepšiu ochranu a komfort. Nie sú veľmi teplé, ale pri intenzívnejšom výjazde to nebude prekážka a nebude sa v nich zase noha tak potiť. Tomu napomáha aj zvolený materiál, ktorý rýchlo transportuje vlhkosť od pokožky. Ponožkám nechýba ani podpora klenby. Cena na našom trhu je okolo 15 € a viac informácií sa dozviete TU.

Ponuka je skutočne poriadne široká...

To boli len niektoré vybrané kúsky a v ponuke výrobcov ich je ešte ďaleko viac. Preto, ak vás zaujíma kompletný sortiment, prípadne sa chcete dozvedieť viac o prezentovaných kúskoch, navštívte prosím stránky jednotlivých výrobcov.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia PR článok

Oblečenie do horšieho počasia - vietor a dážď ťa nezastavia

Jeseň, to nie sú len padajúce listy a romantika babieho leta. Neodmysliteľne k nej patrí aj horšie počasie a do toho je potrebné sa náležite obliecť.
Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu PR článok

Oblečenie do vetra a chladu - nedaj chorobe šancu

Zimné obdobie mnohí označia ako ideálne na to, aby človek po výjazde ochorel. No dobre zvolené oblečenie spraví obrovský rozdiel a prinášame opäť niekoľko tipov.
Zimné rukavice na bicykel - aby sme neprimrzli k riadidlám PR článok

Zimné rukavice na bicykel - aby sme neprimrzli k riadidlám

Jazda na bicykli môže byť príjemná aj v zime, základom je samozrejme tepelný komfort. Prinášame vám niekoľko tipov na ochranu rúk pred chladom.
keyboard_arrow_up