Doplnky počas športového výkonu – na dlhé trate, aj krátke „bomby“

Dnes si predstavíme niektoré zaujímavé doplnky výživy určené počas športového výkonu a k nim pridáme aj zopár osobných postrehov.

Všetky nižšie spomínané produkty majú v podstate jedno spoločné – ich cieľom je dodať telu potrebnú energiu bez toho, aby zaťažili trávenie. Ich zloženie z veľkej časti preto tvoria sacharidy v rôznom pomere. Opäť platí klasické pravidlo, že čím vyššia intenzita, tým sa treba viac zamerať na „redšiu“ konzistenciu a naopak. Samozrejme, netreba to brať doslova a pri dlhom a intenzívnom výkone sa môžu bez problémov kombinovať – vždy záleží na osobných preferenciách a na tom, ako efektívne ich dokáže vaše telo spracovať. Zaujímavú alternatívu tvoria rôzne želé, ktoré sa snažia kombinovať tieto 2 svety gélov a tyčiniek. Do dnešného predstavenia sme vybrali produkty, ktoré môžete využiť počas celodenných výletov, náročných výjazdov a samozrejme aj pri súbojoch na niektorom maratóne . Teda všade tam, kde potrebujete veľmi ľahko dostupnú energiu. Každý z nich má svoje vhodné použitie, ktoré som sa snažil načrtnúť. Nejedná sa o žiadnu hĺbkovú analýzu, ale skôr o zopár postrehov, ktoré mi napadli pri tom, ako som dané produkty mal možnosť vyskúšať .

OTE Anytime

Hlavným cieľom tyčinky od OTE s príznačným názvom Anytime, je ponúknuť energiu bez zbytočných „umelých“ látok. Tyčinka sa hodí ako zdravší snack, ale rovnako počas, prípadne pred tréningom ako ľahko stráviteľný zdroj energie. Základ tvoria vločky, ďalšie ingrediencie sú mixované podľa zvolenej príchuti. Jedno 62 g balenie dodá približne 254 kalórií a dostupné sú príchute: banán, kakao, višňa. Cena sa pohybuje okolo 1.70 € a podrobnejšie informácie sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Zrejme najlepšie charakterizuje tyčinky slovné spojenie - výborná chuť – mňa skutočne nadchla čokoládová verzia, ktorú by ste mali dať ochutnať niekomu, kto si myslí, že športová výživa je hnus . Oproti banánovej, ktorú som mal tiež, je výrazne „vláčnejšia“. Z tyčiniek nie je z nej cítiť žiadna umelina a svojím zložením sa ideálne hodí na dlhšie výjazdy (výlety), kde aj veľmi dobre zasýti.


OTE Energy Drink

Tento športový nápoj tvorí v podstate základ pre každý, trochu náročnejší výjazd, kedy už siahneme aj na naše zásoby cukru. Jedna dávka dodá približne 40 g sacharidov a samozrejme elektrolyty vo vhodnom pomere. Nápoj má neutrálne PH a neobsahuje umelé farbivá alebo konzervanty. Dostupné sú príchute čierna ríbezľa, citrón a limetka, pomaranč a menej tradičná vanilka. Cena za sáčok sa pohybuje okolo 1.79 €, ale dostupné sú aj výhodnejšie veľké balenia. Viac informácií s dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Dalo by sa povedať, že s jedná o skutočný základ pre každý jeden výjazd a hlavnou výhodou okrem toho, že ani vo väčšom množstve nedráždi žalúdok, je príchuť. Tá nie je tak „výrazná“, aby sa vám po čase znepríjemnila a ak máte po krk klasických citrusových chutí, odporúčam vyskúšať vanilku. Sáčkové balenie je šikovné, ak plánujete niečo skutočne dlhé, takže si ho môžete vziať so sebou a spraviť si bufet na niektorej studničke...

PowerBar Performance Smoothie

Zaujímavým kompromisom medzi tyčinkou a gélom je Performance Smoothie od spoločnosti Power Bar. Základ tvorí zmes glukózy a fruktózy v pomere 2:1 a tvorí ju zo 65 % ovocné pyré. Svojím zložením sa ideálne hodí na dlhšie preteky alebo tam, kde potrebujete rýchlo doplniť väčšie množstvo energie, no zároveň aj zasýtiť. Rovnako dodá aj vyššie množstvo sodíka. Dostupné sú príchute ako marhuľa-broskyňa, banán-čučoriedka alebo mango-jablko, ktoré neobsahujú konzervanty. Veľkosť balenia je 90 g a cena sa pohybuje okolo 2.50 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Zloženie a konzistencia ho predurčujú pred výkonom a tiež počas neho. Výhodou je, že balenie je skutočne veľké a jedna porcia dokáže veľmi dobre zasýtiť a dodať cca 30 g sacharidov. Chuť vôbec nepripomína gél, ale skôr obľúbenú „presnídavku“, čo môže byť vhodná voľba, ak spomínané gély moc nemusíte...


PowerBar Isomax

Na intenzívne preteky a tréningy sa svojím zložením hodí iontový energetický nápoj Power Bar Isomax. Obsahuje vysoký pomer sacharidov vo forme glukózy a fruktózy, ktoré sú v špeciálnom pomere označenom ako C2MAX. Okrem toho obsahuje aj základné elektrolyty v pomere, v akom sa strácajú pri intenzívnom potení, no a netreba zabúdať ani na 75 mg kofeínu v jednej dávke. Dostupná je príchuť „krvavý“ pomaranč a cena za 1 200 g balenie sa pohybuje okolo 30 €. Viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Nápoj má výraznú pomarančovú príchuť, ktorá je naozaj osviežujúca a dokáže celkom dobre „prebrať“ v závere náročnejšieho výjazdu. Tomu napomáha aj vysoký obsah kofeínu, ktorý je cítiť, ale treba dávať pozor a zase to s ním neprehnať (resp. zarátať do celkového príjmu). Ideálne si nechať bidón s týmto nápojom do druhej polovice alebo záveru.

Sponser Liquid Energy Salty

Tento gél predstavuje skutočne koncentrovaný zdroj energie, ktorý kombinuje sacharidy s rýchlym aj pomalším uvoľňovaním a hodí sa na náročné dlho trvajúce výkony. Najviac ho charakterizuje mierne slaná príchuť, ktorá tvorí výborný doplnok a zmenu k štandardným sladkým produktom. Praktické sáčkové balenie je veľmi skladné a okamžite k dispozícii, pričom dodá 20 g sacharidov rovnako ako draslík a sodík. Cena sa pohybuje okolo 1.80 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Tento gél som si obľúbil najmä v závere dlhých maratónov. Človek býva vtedy už poriadne „presladený“ a mierne slaná chuť je vítaná zmena. Aj keď sa vám na prvýkrát môže zdať zvláštna, treba to skúsiť po 4 hodinách, počas ktorých konzumujete väčšinou iba sladké a možno zmeníte názor . Má hustú konzistenciu a nezabúdajte ho zapiť.


Sponser Power Gums

Vhodnú alternatívu medzi klasickou tyčinkou a gélom tvorí želé. Kombinuje vyššiu energetickú koncentráciu a ľahšiu stráviteľnosť. Jedno balenie dodá 58 g sacharidov, minerály a vitamíny skupiny B. No veľmi dôležitý je pomerne vysoký obsah kofeínu – konkrétne 150 mg na jedno balenie. To má veľkosť 75 g a obsahuje 10 želé cukríkov. Cena sa pohybuje okolo 2.70 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Opäť vhodný doplnok najmä na náročné výjazdy a samozrejme preteky. Cukríky dokážu zasýtiť a pritom sa ľahko trávia, navyše, obsah kofeínu už musia cítiť aj „kávičkári“. Vďaka tomu sa hodia ako veľmi dobrý variant do druhej polovice, keď cítite, že výkon začína pomaly klesať. Navyše majú zaujímavú a osviežujúcu príchuť.

GU Energy Stroopwafel

Tieto vafle boli vytvorené pre potreby každodenného tréningu ako alternatíva ku klasickým tyčinkám. Dodajú všetky potrebné živiny pre náročný tréning, teda rýchlo aj pomalšie „vstrebateľné“ sacharidy a tiež základné aminokyseliny. Nechýbajú ani elektrolity, ktoré strácame pri potení. Jedno balenie má veľkosť 32 g a dodá približne 23 g sacharidov, niektoré príchute aj 20 mg kofeínu. K dispozícii sú príchute ako slaná čokoláda alebo karamel a iné. Cena sa pohybuje okolo 1.90 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Tieto vafle sú chuťovo zaujímavá zmena oproti klasickým energetickým produktom. Slanšia čokoláda, ktorú som mal, je vhodná kombinácia chutí, najmä, ak máte celý deň iba výrazne sladké, no dobre padne aj karamel. Zasýtia no pritom v bruchu „neležia“. Balenie sa veľmi dobre strčí do vrecka, pretože je výrazne ploché.


GU Energy Chews

Ďalšieho zástupcu na poste želé tvoria GU Energy Chews, ktoré svojím zložením a konzistenciou mieria hlavne na dlhotrvajúce aktivity. Balenie má veľkosť 54 g a tvorí ho dokopy 8 cukríkov, ktoré okrem rýchlo dostupných sacharidov dodajú aj základné elektrolyty ako sodík a draslík. Naviac z nich získate aj BCAA ako čiastočnú prevenciu pred celkovým katabolizmom a menšie množstvo kofeínu. Cena balenia sa pohybuje okolo 2.70 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Želé cukríky od GU ponúkajú v prvom rade veľmi ľahko dostupnú energiu a vďaka baleniu ich môžete postupne „ujedať“. Nie sú ako úplne klasické želé, ktoré musíte žuť, cukríky sú zo začiatku tvrdšie a následne sa veľmi ľahko v ústach rozplynú. Pomarančová príchuť ja naozaj osviežujúca a prirodzená.

SIS Go Energy Bar

Veľmi ľahkú stráviteľnosť ponúkajú tyčinky SIS Go Energy Bar v širokej škále príchutí. Jedno balenie o veľkosti 40 g dodá približne 26 g sacharidov a aj menšiu porciu proteínov – konkrétne 4,5 g. Základ tvorí ovocie, cereálie a vločky, nechýbajú základné elektrolity. Z príchutí máte na výber z banánu, jablka a ríbezlí, čučoriedok, čokolády a lesného ovocia. Cena sa pohybuje okolo 1.40 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Výhodou tyčinky je, že nie je suchá, ale veľmi vláčna, takže sa ľahko konzumuje a kĺže dole krkom . A to aj vtedy, ak si dávate trochu viac do tela. Veľmi ľahko sa trávi, takže sa jedná o vhodný „snack“ aj počas kratších pretekov.


SIS Go Isotonic

Najväčšou výhodou gélu je v prvom rade jeho izotonický charakter. To znamená, že sa dokáže veľmi dobre vstrebať aj bez toho, aby sme ho zapájali vodou, čím sa dá predísť napr. prílišnému zahlteniu žalúdka tekutinami v prípade extrémnych horúčav alebo skutočne intenzívneho výkonu. Balenie dodá celkovo 22 gramov veľmi rýchlo využiteľných sacharidov a opäť nechýba široká škála príchutí, podobná tej ako u tyčiniek ale sú navyše tropické varianty ako pomaranč, ananás, limetka. Cena sa pohybuje okolo 1.90 € a viac informácií sa dozviete na tomto odkaze.

Osobná skúsenosť

Ideálne využitie gélu je počas toho, ako si dávate poriadne do tela, kedy nemáte čas na nič iné, ako siahnuť do vrecka a rýchlo do seba niečo hodiť. Netreba ho zapíjať, takže máte už pokoj a môžete drtiť ďalej . Navyše, konzistencia je redšia a nemáte po ňom zalepené ústa.

Jedná sa v prvom rade o doplnky

Na záver by som opäť rád zdôraznil, že sa jedná v prvom rade o doplnky. Ideálne, ak ich počas bežných a menej intenzívnych výjazdov budete kombinovať s prirodzenou stravou (ovocie, sendvič atď) a intenzívnejšie používať vtedy, ak bude energetický výdaj výrazne vyšší ako obvykle. Vtedy z nich získate maximum výhod, ktoré ponúkajú. Pre informácie o presnom zložení prosím navštívte stránky jednotlivých výrobcov a dovozcov.

PS: Ako na výživu - doplnky alebo úvod ku kozmickej strave

report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch PR článok

Doplnky na posilnenie a regeneráciu po náročných výjazdoch

Dopĺňanie minerálov a energie je dôležité nielen počas výjazdu, ale aj po ňom. Vybrať si môžete medzi rôznymi druhmi doplnkov, na ktoré sa dnes pozrieme.
Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning PR článok

Regenerácia - rovnako dôležitá ako samotný tréning

Či pravidelne trénujete, alebo si doprajete dlhú a náročnú jazdu, nezabúdajte, že vaše telo potrebuje oddych, načerpať novú silu. Čo mu pomôže rýchlejšie sa zotaviť?
Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu PR článok

Pitný režim - hydratuj, regeneruj, doplň energiu

Príjem tekutín a dopĺňanie energie je nesmierne dôležitou súčasťou športu, ale aj bežného života. Či už si bežec, cyklista, alebo turista, vyber si z našej ponuky.
keyboard_arrow_up