Tip na výlet: Skrytá perla pri Trenčíne - Veľký Lopeník

Niekedy máme kúsok od domu celkom slušné cyklistické poklady, o ktorých roky nevieme, až príde víkend a všetko sa zmení. Takýto bol aj výjazd na Veľký Lopeník, ktorým sme si s kamarátom spestrili návštevu festivalu Žákovic open 2017…

To, že tento výlet nakoniec aj uskutočníme, sme spočiatku nedúfali, ale okolo obeda sme sa rozhodli vydať na putovanie. Fakt, že sme to úspešne zvládli, môže nasvedčovať, že trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi alebo cyklovozíky, ale opak je pravdou.

Teraz už viem, kde sú Trenčianske Bohuslavice, Bošáca, Zemianske Podhradie aj Nová Bošáca


Pohodová cesta asfaltkou dlhá takmer 11 km, poskytuje dosť času na zohriatie. Stále vidíte v diaľke svoj cieľ - Veľký Lopeník, ako sa pomaličky približuje, až prídete do dedinky Nová Bošáca, kde pri začiatku turistickej značky príde vhod sadnúť na kofolu. Aj keď kofolu originál čapujú kade-tade, tu chutila ako v tých najlepších.

Našu ležérnu pohodu si s kamarátom vypĺňame sledovaním miestneho koloritu… Z kufra práve zaparkovaného auta vyskakujú deti a ďalšie idú klasicky cez dvere, no bez autosedačky, miestny pán hovorí ďalšiemu pri stole, že zelení už išli, tak prečo prišiel na bicykli? Z dverí sa po chvíľke začne niesť riadna výmena názorov, ktorá po pár minútach utícha.

Dosť bolo vysedávania, ide sa na to

Smerovník ukazuje nadmorskú výšku 300 m a na Veľký Lopeník je to tak 600 výškových na 10 kilometroch, t.j., priemerné 10% stúpanie. Miestami však zdolávame aj dlhšie úseky s priemerom 15% alebo menšie časti, kde je to ešte strmšie. Všetko je však šliapateľné aj na prevodoch 1x11, konkrétne 32x 10-42T, ktoré ponúka moja raketová mašina. Dávnejšie sme publikovali aj fotogalériu zo skladania, ktorú si môžete pozieť v článku Unboxing: Rock Machine Explosion 70 - belasá raketa s 1x11 a hmotnosťou 10.50 kg.


Vyberáme si stúpanie po asfaltke, ktorá nekopíruje zo začiatku turistickú značku, nakoľko sklon je strmší a po ceste to pôjde lepšie. Miestami je aj tieň, čo príde vhod a občas je tu aj usadlosť. Cesta neponúka veľa miesť s výhľadom na oddych. Kamarátovi dôjde voda v 0,7 l fľaške, a to nie sme ani v polovici stúpania. Nuž, veľké teplo robí svoje, a pritom si ju doplnil v šenku dole. Našťastie ale stretáme milých domorodcov a Danco má opäť čo piť.

Street art pod lesom


SNP

Okolo polky výšľapu sa nachádza pamätník SNP, ktorý je zároveň aj pomníkom.



Otvárajú sa výhľady

Veľká Javorina


Veľký Lopoeník


Vršatec, Strážov, Považský Inovec, na fotke nie veľmi dobre vidieť


Široká lesná cesta má dobrý podklad a občas stretneme aj auto, ktoré smeruje hore na výročnú akciu postavenia rozhľadne. Ako nám miestny vysvetľuje, na jej stavbu prispeli všetky obce ako zo slovenskej, tak aj českej strany. Tipujeme, že tam bude veselo, lebo niektorí tam idú už celkom rozjarení.

Z akcie na akciu




Pivo, tvrdé, cigánska, harmonika, spev… Žije to tu slušne, ale osadenstvo nám hovorí, že to hlavné už odznelo a mali sme tu byť včera. Dávame si teda cigánske a čapovanú kofolu, ale najskôr sa ideme vydýchať na rozhľadňu, kde sa platí dobrovoľné vstupné. Bežne je zatvorená a je prístupná iba počas otváracích hodín.


Oblaky sa začínajú sťahovať, tak radšej už poďme

Po hrebeni sa vydáme po zelenej až na Mikulčin Vrch, kde ďalej pokračujeme po červenej chvíľku asfaltkou, ktorá ide hore-dole s peknými výhľadmi do diaľky. Nás však už prenasledujú ťažké mraky a vidíme aj blesky. Bez zastavenia frčíme okolo pomníka letcom americkej armády, ktorí tu počas II. svetovej vojny padli...




Od pamätníka v tvare krídla sa dostávame na šotolinu a stúpame hore späť na slovenské hranice. Tam si dávame vrcholovku a pozeráme okolo na blížiace sa mraky a v telefóne ešte kontrolujem intenzitu a smer búrok. Nuž, pri troche šťastia sa to podarí, ale bude to tesné, nakoľko do Trenčianskych Bohuslavíc je to ešte kus, aj keď prevažne dole.


Ako sme sa tešili na rýchly zjazd, tak to sa na naše počudovanie nekonalo a po prvotnom miernom klesaní nasledoval ďalší výšľap, čo šanciam, zostať suchí do konca výjazdu, veľmi neprialo.


Neskôr sme si ešte skrátili trasu tým, že sme pokračovali dolinou popri potoku a neodbočili doľava po modrej TZ ako sme pôvodne plánovali, nakoľko sa opäť zberala hore. V tomto úseku už začalo celkom pršať a v rýchlosti sme netrafili odbočku popri potoku a prešli po kraji poľa s bleskami a hromami okolo seba, no podarilo sa mi cvaknúť aspoň jednu fotku .


V miestnom “JRD” sme sa skryli v prístrešku, porozprávali sa s vrátnikom a po štvrťhodine už aj bolo po búrke, ktorá sa zvrtla na Trenčín. Takže sme vyrazili a čoskoro dorazili do nášho cieľa v Bohuslaviciach.

Necelých 50 km s prevýšením jemne cez 1 000 metrov je fajn výlet aj pre menej zdatných, ktorí však pri stúpaní na Veľký Lopeník budú musieť riadne zabojovať a pravdepodobne si aj hlavne ku koncu miestami potlačia. Nech to ale neodrádza, lebo táto lokalita ponúka veľa výhľadov a za tú námahu to stojí.


Mapa a profil


Podrobnosti o výjazde si môžete pozrieť na Strave.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Tip na výlet: A opäť to vábivé Valašsko - výjazd plný zážitkov

Valašsko je cyklistický raj pre milovníkov cesťákov i MTB. Kto tam nebol, neuverí, kto tam bol, rád sa tam znovu vracia.
Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dáme hrebeňovku? Jasné!

Dve hrebeňovky na západnom Slovensku. Charakterom odlišné a pritom relatívne blízko, navyše vám obe ponúknu bohatú dávku zábavy a rozhodne sa nebudete nudiť.
Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tip na výlet: Tribečská hrebeňovka - z extrému do extrému

Tribečská cyklohrebeňovka vedie celým hrebeňom tohto pohoria od Partizánskeho až do Nitry a ak máte radi takéto „maratónske trate“, nemala by uniknúť vašim kolesám. Možno až na pár obmien...
keyboard_arrow_up