Test: Oblečenie pre MTB od značky Polaris – odolnosť na prvom mieste

Hľadáte funkčné oblečenie na vaše výpady do terénu, a pritom požadujete odolnosť, komfort a civilnejší vzhľad? Podobný mix vlastností by mal ponúkať práve Polaris a viac sa dozviete v teste.

Ten sa už od svojho vzniku profiluje výrazne smerom na MTB a najmä na jazdenie po klasickej „divočine“. V podstate to bol aj hlavný dôvod vzniku pred viac ako 25 rokmi a rozvíjajúci sa segment horskej cyklistiky potreboval odpovedajúcu a viac špecializovanú výstroj. Ja som mal možnosť dlhšie využívať trojicu základných kúskov od týchto Angličanov a svoje dojmy predkladám nižšie.


Krátke nohavice AM 500 Repel MTB

Tieto krátke nohavice kombinujú najmä mechanickú odolnosť a čiastočnú ochranu pred nástrahami počasia, či mokrého trailu. Charakterizovať sa dajú aj spojením all-weather a využitie nájdu počas celého roka. Sú vytvorené z viacerých dielov a dôležitá pre komfort v sedle je najmä sivá časť – tú tvorí v 4 smeroch elastický materiál, takže je umožnený voľný pohyb stehien. Zvyšok je tvorený z odolnej polyesterovej tkaniny a nechýba úprava DWR, takže látka hneď „nenatiahne“ vodu a blato. Celkovo sa dajú v pase upraviť pomocou suchých zipsov a doladiť obvod v pomerne širokom rozsahu.


Nájdete na nich 3 vrecká, z toho 2 sú poistené v strede suchým zipsom a jedno je na zips – teda ideálne na cennosti ako doklady alebo kľúče. Dvojica postranných zipsov slúži na zlepšenie ventilácie v teplejšom počasí, resp. v dlhom stúpaní.


Pomerne zaujímavá bola v mojom prípade voľba veľkosti. Pôvodné XL, ktoré mám väčšinou všade inde, bolo veľké a rovnako aj L. Nakoniec som skončil až pri M, kde sedel obvod pásu úplne presne bez uťahovania a paradoxne aj dĺžka a šírka. Osobne mám radšej užšie nohavice, čo mi vyhovuje aj pri manévrovaní v teréne, kedy zbytočne neprekážajú a nechytajú sa o sedlo. Väčšina konfekčných bikerov tak bude mať dĺžku pri vhodnej veľkosti oveľa väčšiu a bude to niečo na hrane medzi kraťasmi a 3/4 nohavicami. V tomto prípade som osobne trošku mimo tabuliek . Každopádne, strih je celkovo voľnejší a bude sedieť aj „ťažším“ bikerom – hlavne, ak preferujete zároveň dlhšie prevedenie.


Nohavice sú určené v podstate do každého ročného obdobia a záleží, čo pod ne použijete. Osobne mám rád ako základnú vrstvu vždy klasické elastické kraťasy s trakmi, pretože som na ne zvyknutý a hlavne je vďaka tomu výstelka stále na svojom mieste a je jedno, že sa zohýbam, mrvím a mením pozície v sedle. Ich voľbou som si kontroloval aj tepelný komfort – s flísovými nebol problém vyraziť ani do chladnejších teplôt okolo 4-5 °C. Klasické krátke nohavice to samozrejme posunú vyššie, no celkovo je materiál robený skôr pre „bežné podmienky“ ako vysoké teploty (25 °C a viac). Vtedy by to chcelo pod ne už niečo zo sieťoviny, aby vám nebolo zbytočne teplo, aj keď sa jedná o veľmi individuálnu voľbu. Napríklad Polaris priamo ponúka vnútorné kraťasy Ars Nix v podobnom duchu, ktoré nedávno testoval Kimlo a model Repel 500 je s nimi kompatibilný aj vzhľadom na upínací systém. V „manažmente“ tepla vedia pomôcť postranné zipsy a je cítiť ich prínos, najmä v dlhších stúpaniach. Rozopínať idú veľmi ľahko, opačne už treba menšiu trpezlivosť a ísť na to postupne.


Vďaka elastickej zadnej časti sa v nich dajú absolvovať aj dlhšie stúpania bez pocitu, že by vás niečo obmedzovalo. Zrejme ich najväčšou výhodou zostáva mechanická odolnosť - je jedno, či pri páde alebo predierani sa kade-tade lesom a kriakmi s bicyklom v ruke pri hľadaní toho správneho trailu. Naozaj vydržia a nemusíte ich v tomto smere vôbec šetriť. Rovnako veľmi dobre zvládajú mierny dážď a samozrejme blato lietajúce z terénu. Tlak po čase spraví svoje a vlhkosť dnu prenikne, no na väčšinu podmienok je to OK a vydržia viac, ako človek čaká. Asi najlepšie by bolo ich charakterizovať ako odolné trailové nohavice pre niekoho, kto sa s tým nepára a chce jazdiť vo väčšine podmienok. Myslím, že aj cena je vzhľadom na prevedenie veľmi dobrá a nestratia sa ani mimo bike. Pohybuje sa na úrovni 70 €.

Plusy:

  • odolnosť
  • elastická zadná časť
  • vhodné aj na premenlivé podmienky
  • dobre zvolené vrecká

Mínus:

  • materiál sa nehodí pre vysoké teploty alebo vysoko intenzívny pohyb

Dres Overland Mountain Bike Trail

Pri väčšine dresov určených pre AM jazdenie sa stretnete s pomerne voľným strihom. V tomto je práve tento model trochu odlišný, pretože jeho strih je o niečo viac atletický. Celkovo mi veľkosť XL sadla výborne a tvorí akúsi športovejšiu alternatívu ku klasickým voľným dresom. Každopádne, stále je tam pohodlná rezerva, aby sa dala obliecť hrubšia spodná vrstva bez problémov. Čoho som sa obával, bola samozrejme dĺžka rukávov, no nakoniec to dopadlo viac než dobre, pretože dres ponúka naozaj ich dostatočnú dĺžku. Samotný materiál má akúsi štruktúru včelích plástov, čo zistíte pri pohľade zblízka. Sivé zóny na rukách tvorí výrazne oderuvzdorný materiál a poskytne dotačnú ochranu v prípade pádu, alebo klasického „obšuchnutia“ napr. o strom a pod. Jednoduchšie obliekanie a čiastočnú termoreguláciu umožní zips cca do 1/3 dĺžky.


Charakterom sa dres hodí zrejme ideálne na prechodné obdobie, teda jar alebo jeseň. Ale podobne na tom môžu byť chladnejšie letné dni a samozrejme výlety vyššie do hôr. Celkovo dokáže dobre odvádzať teplo a dýchať, no samozrejme v kopci suchí nebudete. Ďaleko dôležitejšie je, ako rýchlo dokáže opäť vyschnúť počas zjazdu, či v prípade nižšej intenzity pohybu. No a v tomto Overland problém naozaj nemá – vďačí za to nielen materiálu, ale aj jeho spomínanej štruktúre.


Veľmi dobre sa hodí aj ako prípadná medzivrstva pre chladnejšie podmienky medzi spodnú vrstvu a bundu v prípade, že tá má trochu voľnejší strih. Rovnako nájde využitie aj mimo bike, napr. pri ľahkej turistike. Tak ako pri krátkych nohaviciach, je orientovaný hlavne na výdrž, čo opäť môžem potvrdiť a nejaví v podstate žiadne známky použitia. Na vnútornej strane nájdete malé vrecko aj s poistkou na kľúče, takže ich nestratíte, rovnako materiál vrecka slúži na čistenie okuliarov. Mne osobne by sa ešte hodilo nejaké menšie vrecko v prípade, že idem naľahko (napr. na mobil), no väčšina jazdenia v tomto prípade prebieha s batohom. Cena dresu sa pohybuje okolo 65 €. Okrem oranžovej je k dispozícii ešte modrý variant.


Plusy:

  • viac atletický „fit“
  • rýchloschnúci materiál
  • celková odolnosť vrátane panelov na rukávoch

Mínusy:

  • hodilo by sa ešte jedno vrecko
  • golier by mohol byť trošku vyšší pre ochranu pred prípadným vetrom

Bunda AM Enduro Softshell

V mojom prípade sa predstava bundy na bike takmer vždy spája s niečím extra športovým a tesným. Lenže, nie každý má podobné chúťky a najmä, ak väčšina jazdenia prevláda v teréne a v pohodovejšej atmosfére s dodatočnou výbavou. Presne na tieto potreby sa orientuje bunda, ktorej názov Enduro tak trochu odhaľuje hlavné zameranie. Kombinuje teplý materiál v vnútorným flísom so strategicky umiestnenými vetruodolnými panelmi v prednej časti a na rukávoch. Nechýba na nej náprsné vrecko ideálne na mobil a ďalšie nájdete v zadnej časti – obe sú na zips.


Výsledkom je bunda vhodná pre výpady do hôr v chladnom počasí, kde sa ráta sa občasnými prestojmi. Strih je totiž celkovo voľnejší a umožní ľahké vrstvenie v prípade, že treba počkať partiu, prípadne sa pripraviť na zjazd. Naopak, ak sa hýbete, bohate postačí vďaka flísu len vhodne zvolené spodné prádlo. Celkovo je bunda ladená na chladnejšie podmienky, resp. nižšiu intenzitu pohybu. Má to samozrejme svoje výhody aj nevýhody.


Teda, pri športovejšej jazde bude teplejšia a budete sa v nej viac potiť, naopak pri nižšej intenzite a zastávkach sa odmení vyšším tepelným komfortom. Pre prípad, za ktorým bola vytvorená, dáva druhá možnosť celkom zmysel a ideálne sa hodí v prípade, že podobne výjazdy preferujete. Každopádne, materiál aj v miestach, kde je membrána (tá nesie označenie X-Wind) a dokáže pracovať, o čom svedčí fakt, že po dlhšom zjazde cítiť, ako postupne človek schne.


Výhodou je, že celú chrbtovú časť tvorí len teplý flís bez membrány, pretože väčšinou nechýba kamarát batoh - teda aspoň v prípade, ako som ju najčastejšie využíval. Celá predná časť vrátane ramien nepustí dnu vietor ani pri jeho najsilnejších poryvoch a tiež mrholenie, prehánky alebo sneh ustojí bez problémov.


Rozumne vzhľadom na zameranie je riešený golier – teda je trošku voľnejší pre prípad vrstvenia, čo sa v opačnom prípade dá doladiť šatkou okolo krku. Ako som spomínal, strih je celkovo voľnejší a sadla mi veľkosť XL. Vďaka tomu nebol problém na vrchu kopca obliecť pod bundu hrubšiu primaloftovú vestu do zjazdu a ešte by sa niečo v pohode zmestilo. Rukávy sú trošku kratšie, ale nie je problém doladiť medzeru rukavicami s dlhšou manžetou – opäť pripomínam, že v dĺžke rúk som naozaj mimo bežný štandard .


Bunda navyše má celkom „civilný“ zjav, vďaka čomu v nej môžete vyraziť aj medzi bežnú populáciu mimo bike. Rovnako sa hodí na ľahšiu turistiku ako ochrana pred vetrom, no v tomto prípade bude limitom absencia kapucne – ale to už je mimo jej pôvodné zameranie. Každopádne, vnútorný flís je na telo naozaj príjemný, a to aj priamo na kožu, takže sa človek cíti komfortne a v teple. Náprsné vrecko sa úplne ideálne hodí na mobil, a to aj na tie s väčším displejom, do zadného nie je problém dať drobnosti nevyhnutné na kratší výjazd, takže môžete prípadne vyraziť aj na rýchlo bez batohu.


Myslím, že bunda sa ideálne hodí bikerom, ktorí nechcú niečo extra tesné a smerujú o niečo viac k pohodovému pohybu v horách v zimnom období, alebo počas chladných jesenných či jarných dní. Daňou za tento tepelný komfort je celková horšia skladnosť, s čím si aj menšie „trailové“ batohy poradia. Cena mi príde vzhľadom na kvalitu prevedenia a ponúkané vlastnosti rozumne stanovená, konkrétne okolo 110 €. Okrem čierno-limetkovej nájdete aj modro-čienu kombináciu.


Plusy:

  • tepelný komfort
  • strih umožňujúci pohodlné vrstvenie a prispôsobenie podmienkam
  • spoľahlivo chodiaci zips YKK
  • dvojica vreciek na zips pre mobil a drobnosti
  • mechanická odolnosť a kvalita spracovania

Mínusy:

  • menšie využitie v prípade teplejšieho obdobia
  • nižšia celková „spratnosť bundy“

Pri bunde už som sa nechcel opakovať a radšej to spomeniem v tomto závere. Celkovo sa tieto kúsky od Polaris-u vyznačujú najmä vysokou odolnosťou, takže sa o ne naozaj nemusíte báť. Jednoducho, netreba nič riešiť, môžete padať, sedieť na skalách, predierať sa cez konáre, alebo sa v tom vybrať na chatu a tam rúbať drevo Ocenia ich najmä jazdci hľadajúci komfortné a pritom „civilnejšie“ oblečenie pre väčšinu výjazdov, kde nejde o naháňanie kilometrov, ale skôr o užívanie si a prieskum rôznych terénov.


Dovozcom značkys Polaris na Slovensko je Made4bike, kde rovnako nájdete aj ďalšie farebné kombinácie a detailné informácie.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Funkčné oblečenie z rastlín? Značka UYN a ich originálny prístup

Čisté merino je menej príjemné na pokožke, syntetika horšie odoláva baktériám a preto zapácha. Nastal čas na použitie vlákna z rastlín?
Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Test: Zimné doplnky Isadore - návleky, rukavice, čiapky a ponožky pod drobnohľadom

Budú zimné doplnky Isadore maličkosti, ktoré vedia byť veľkou pomocou cyklistu? Ako si vybrať správny model a veľkosť?
Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Test: Zimné oblečenie Sportful – aký materiál u mňa vyhráva?

Prečo som si obľúbil bundu Sportful Total Comfort a nohavice Fiandre? Je rozdiel v materiáloch tak zásadný?
keyboard_arrow_up