Elektrobicykle v skratke

Ako rýchlo môžem s elekrobicyklom ísť?

Stupeň podpory šliapania je možné navoliť pomocou rôznych stupňov asistencie – pri väčšine modelov až do 300% navýšenia vlastného výkonu. Aby sa pohonný systém elektrobicykla čo najlepšie prispôsobil na terén, jazdu a poskytol ideálny stupeň podpory, počítajú sa tri senzory - rýchlosť, frekvencia šliapania a moment otáčania. Takto váš elektrobicykel vie, akú podporu aktuálne potrebujete.

Cestná premávka elektrobicyklov alebo taktiež elektricky asistovaných bicyklov sa riadi Smernicou európskeho spoločenstva o schvaľovaní typu dvojkolesových a trojkolesových motorových vozidiel - 2002/24/EC. Do tejto oblasti spadajú elektrobicykle, ktorých rýchlosť s asistenciou elektromotora neprevýši 25 km/h a u ktorých je výkon elektromotoru maximálne 250 wattov. Na tieto bicykle je z hľadiska zákona pozerané ako na štandardné bicykle a musia býť vybavené zákonným príslušenstvom (svetlá, odrazky, zvonček). Druhou smernicou je norma ČSN EN 15194 (309080) platná od roku 2009, ktorá definuje bicykle, bicykle s pomocným elektrickým pohonom a bicykle EPAC (Electrically Power Assistent Cycles). Táto norma špecifikuje požiadavky na elektrické obvody, technické podmienky, max. rýchlosť, atď. Navyše udáva, že výpomoc elektromotora je možné aktivovať len pri šliapaní do pedálov, bez šliapania môže akcelerátor uviesť bicykel do rýchlosti max. 6 km/h. Ďalšími normovanými požiadavkami na elektrobicykle sú okamžité odpojenie motora pri použití bŕzd, max. napätie systému 48 V, max. hmotnosť elektrobicykla 40 kg a všetky elektrosúčiatky musia byť testované proti nárazu, mechanickému opotrebovaniu a na elektromagnetickú kompatibilitu. Samozrejme, že existujú taktiež rýchlejšie elektrobicykle – až do rýchlosti 45 km/h. Pre ne ale platia rovnaké pravidlá ako pre motocykle a skútre a šoféri tu potrebujú špeciálne oprávnenie a musia byť vybavení stanovenými pomôckami (napr. helma). Naopak u eletrobicyklov do 25 km/h, povinnosť nosení helmy pre osoby nad 15 rokov nie je v zákone ukotvená.

Napriek obmedzeniu rýchlosti, nič nebráni ísť na elektrobicykli rýchlejšie, ale väčšiu rýchlosť dosiahnete len vďaka svojej vlastnej sile pri pedálovaní.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up