Elektrobicykle v skratke

Ako sa nabíja batéria elektrobicykla?

Batéria elektrobicykla je pri nabíjaní zapojená pomocou nabíjačky do klasickej elektrickej zásuvky 230 V. Cena nabitia 500 Wh batérie sa pohybuje na úrovni približne 10 eurocentov a odporúča sa ich nabíjanie pri izbovej teplote t.j. 15 - 25 °C.

 

Niektoré modely používajú aj batérie integrované do vnútra rámu (tieto nie je možné jednoducho z elektrobicykla demontovať), takže pri nabíjaní je potrebné k elektrickej sieti pripojiť batériu spolu s elektrobicyklom (zvážte preto, kde svoj elektrobicykel budete nabíjať, aby ste ho nemuseli celý nosiť po poschodiach k elektrickej zásuvke). Väčšina modelov však používa demontovateľné batérie, prevažne sú uzamknuté priamo na ráme. Ich výhodou je možnosť samostatného nabíjania. Doba nabíjania závisí od modelu a je medzi 2 - 6 hodinami (batérie s väčšou kapacitou potrebujú dlhší nabíjací čas). Pri použití cestovnej nabíjačky je obvykle čas nabíjania dlhší z dôvodu jej nižšej výkonnosti spôsobenej menšou veľkosťou.

Väčšinou je batéria prichytená na mieste pomocou zámku na ráme a je možné ju ľahko demontovať.

 

Ako dlho sa nabíja batéria elektrobicykla?

Nabíjanie batérii elektrobicyklov sa deje pomocou špeciálnych nabíjačiek z klasickej 230 V zásuvky. Doba nabíjania sa môže líšiť od výrobcu a konkrétnej konštrukcie batérie a na plné nabitie je potrebný čas 4-6 hodín. Čas nabíjania je ovplyvnený aj samotnou nabíjačkou, pričom tie cestovné pre svoju menšiu veľkosť disponujú menším výkonom, čo má za následok dlhší čas nabíjania. Cena nabitia 400 Wh batérie sa pohybuje na úrovni 10 eurocentov. Vzhľadom na vnútornú konštrukciu batérii sa odporúča ich nabíjanie pri izbovej teplote, t.j. 15–25°C.

 

Mať dve batérie?

Ak si chcete zdvojnásobiť rozsah dojazdu, treba mať k dispozícii druhú plne nabitú batériu. Výhodou druhej batérie je zvýšenie celkového dojazdu. Jednoducho povedané, ak 100 kg vážiaci cyklista (spolu s bicyklom) s 500 Wh batériou, prejde 50 km v strednom 120 %-nom režime a nastúpa pri tom celkovo 500 výškových metrov, tak druhá batéria mu poskytne možnosť zdolať dvojnásobok, čiže 100 km a 1 000 výškových metrov pri zachovaní rovnakého 120 %-ného stupňa výpomoci. Výrobcovia cyklodoplnkov myslia aj na možnosť nosenia druhej batérie a prinášajú rôzne batohy, ktoré špeciálnymi prepážkami a veľkosťou umožňujú práve prepravu druhej batérie. Taktiež je novým trendom umiestnenie základnej batérie priamo do rámu, čím vzniká priestor na uchytenie tej druhej na rám bicykla.

 

Má batéria pamäťový efekt?

Do elektrobicyklov sa presadzujú hlavne batérie typu Li-Ion, ktoré nemajú pamäťový efekt. To znamená, že ju môžete nabíjať aj po krátkej jazde a má to rovnaký vplyv na životnosť batérie, ako keby ju nabíjate úplne vybitú. Takže, jeden nabíjací cyklus je nabitie úplne vybitej batérie do plného nabitia, ale aj, ak z polovice vybitú batériu nabijete do plného stavu dvakrát. Pre úplnosť však treba uviesť, že batériám Shimano a Bosch výrobca garantuje životnosť až 1 000 nabíjacích cyklov.

report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up