Elektrobicykle v skratke

Aký dojazd má elektrobicykel?

Na dojazd vplýva veľa rôznych faktorov, a preto sa nedá ľahko a všeobecne stanoviť. Základné faktory však môžeme rozdeliť nasledovne:

  • Trať (množstvo stúpaní ich strmosť, povrch a jeho kvalita).
  • Prostredie (vietor - jeho sila a smer, teplota).
  • Jazdec (jeho hmotnosť, technika jazdy a radenia, rýchlosť celková a ako aj rýchlosť pedálovania).
  • Bicykel (konštrukcia, použité komponenty, náklad - voda, kapsicky, batoh).

Z tohto dôvodu sa dojazd zvyčajne uvádza v rozsahu a to napr. 50 – 130 km. Pre potreby odhadu je možné použiť zjednodušené posúdenie:

  • Ideálna jazda – (horná hranica uvádzaného dojazdu je väčšinou uvádzaný v ideálnych podmienkach, avšak je reálne ťažko dosiahnuteľný) jazdec 65 kg, bezvetrie, rovná trať, kvalitný asfaltový povrch, bicykel s kvalitnými komponentami, optimálne radenie, ustálená rýchlosť 20 km/h, nastavená najnižšia úroveň asistencie. V tomto prípade bude dojazd 100% uvádzaného dojazdu (100% z uvádzaného maximálneho dojazdu napr. 130 km).
  • Reálna jazda – jazdec 80 kg, mierny protivietor, zvlnený terén bez extrémnych stúpaní (celková nastúpaná výška okolo 500 metrov), pevný povrch, optimálne radenie, cca rýchlosť 22 km/h, nastavená stredná úroveň asistencie. Dojazd bude cca 60% uvádzaného dojazdu (takže 80% zo uvádzaného dojazdu 130 km, čo je 78 km). Ak by sa v tomto prípade zvýšila hmotnosť cyklistu na 100 kg, dojazd by sa znížil asi o 10%, takže takýto cyklista by zvládol približne 68 km výjazd.
  • Reálna jazda – jazdec 100 kg, mierny protivietor, zvlnený terén bez extrémnych stúpaní (celková nastúpaná výška okolo 500 metrov), pevný povrch, optimálne radenie, cca rýchlosť 20 km/h, nastavená najvyššia úroveň asistencie. Dojazd sa bude pohybovať niekde na úrovni 20% uvádzaného dojazdu (takže 30% z uvádzaného dojazdu 130 km, čo bude 39 km).

 

Ako zvýšiť dojazd elektrobicykla?

Dojazd elektrobicykla závisí od kapacity batérie, ktorá sa meria vo watthodinách (Wh), ale pritom je tiež silne ovplyvnená rôznymi faktormi ako je hmotnosť jazdca, profil trasy, vonkajšia teplota a taktiež úroveň podpory. Dojazd sa môže pohybovať medzi 20 km (pri plnom zaťažení, s maximálnou podporou, trvalo do kopca) až nad 120 km s “eco” podporou. Preto odporúčame batérie s kapacitou najmenej 378 Wh.

Nasledujúce tabuľky znázorňujú dojazd v kilometroch pri použitej 500 Wh batérie podľa špecifických kritérií ako je hmotnosť jazdca (vrátane hmotnosti bicykla), profil trate a zvolený režim výpomoci (systém Bosch).

Profil trate: Rovinatá - nastúpané výškové metre 0m a režim podpory (25% - 300% vlastnej sily)

Profil trate: Horská - nastúpané výškové metre 500m a režim podpory (25% - 300% vlastnej sily)

Profil trate: Horská - nastúpané výškové metre 1000m a režim podpory (25% - 300% vlastnej sily)

Podľa grafov je poznateľné, že výrazným vplyvom je práve zvolený režim výpomoci, profil trate a hmotnosť jazdca. Jednoducho, príliš veľká podpora a strmé kopce výrazne znížia dojazd. Konkrétne znázornené režimy systému Bosch predstavujú silu výpomoci od 50% až po 300% (50% - Eco, 120% - Tour, 210% - Sport, 300% - Turbo) sily šliapania cyklistu. Režimy najrozšírenejších systémov sú prispôsobené veľmi podobne. Takže správnym zvolením stupňa výpomoci zvyšujete celkový dojazd elektrobicykla, napríklad nepoužívať 300 %-tný režim na rovinkách, ale naozaj len v strmých stúpaniach, kedy je táto podpora nevyhnutná.

 

Pri jazde treba aj správne radiť, šetríte tak batériu a zvyšujete dojazd

 

Dojazd a úroveň batérie sú zobrazené na displejoch všetkých aktuálnych modelov elektrobicyklov.

report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up