Elektrobicykle v skratke

Potrebujem vodičský preukaz k jazde na elektrobicykli?

Motor so spaľovacím motorom, na ktorý potrebujete doklady, nie je prípad elektrobicyklov. E-bike nemá ťah, nepotiahne Vás ako moped, či klasická babeta. Nie je samostatným pohonom, a preto nie je potrebný technický preukaz ani vodičský preukaz. Nečakajte od toho, že sa budete voziť bez zásadnej námahy. Elektrobicykel totiž len násobí vami vynaloženú energiu, takže musíte šliapať do pedálov a až z toho elektrický bicykel vytvára podporný pohon.

Na jazdu s elektrobicyklom, ktorého výkon je maximálne 250 W a jeho podpora je obmedzená do rýchlosti 25 km/h nie je potrebný vodičský preukaz.

Pri elektrobicykloch typu S-Pedelec alebo pri bicykloch, ktoré sú odblokované, čiže tých, ktorých rýchlosť je obmedzená rýchlosť až na 40 km/h, je nutné vlastniť vodičské oprávnernie skupiny AM a taktiež musia spĺňať príslušné nariadenia ako napríklad zákonné poistenie a pridelená ŠPZ.

Akákoľvek úprava a zásah do elektropohonu bicykla môže mať vplyv na platnosť záruky a spôsobí, že bicykel už nebude spĺňať všetky zákonné záležitosti pre premávku po verejných komunikáciách - zjednodušene, s upraveným ebikom nesmiete jazdiť po cestách, chodníkoch alebo cyklochodníkoch, použitie je na vlastné nebezpečie a len ako "off road", t.j. mimo týchto ciest.
report_problem Našiel si v texte chybu?
keyboard_arrow_up