1. Košický bike maratón

25.06.2011
6. kolo - Cyklomaratónska séria
MTB maratón
Jahodná pri Košiciach (Slovensko)

Propozície, Reportáže, Foto, Výsledky
Zúčastnených bikerov (26)
666bikeralfiretoandrej25dragoon17Hackojasopetokrtko333Lazilubo32ManiacmaparMarki007milsumiropesmisenoMisqa12nomadPajoncekpetrerekibRobert1Robo87Rudy79scr@tchtomddozuz
Nazdar Zanelli teda dost dobre som sa pobavil pri tvojom prispevku :lol:
Chcel by som vyjadrit velku vdaku organizatorom, avsak neda mi nevyjadrit pripomienku ku znaceniu trate, s par ludmi sme teda museli kukat ci sme neodbocili zle...
A este jedna poznamka k informacii o dlzke trate: podla mna je tento udaj dost dolezity, clovek co nema az tak naslapane si vyrata fyzicke a najma psychicke sily na 48 km a zrazu sup je to 56 km (ak mi siel dobre tachac). Tak som sa trosku vytrapil, ale napriek tomu som mal z preteku vynikajuci pocit ako aj po minule roky. Obcerstvovacky boli super a umytie biku v Opatke mi pomohlo, lebo uz som ani retaz nevidel :)
Tesim sa na buduci rocnik. Diky caute


Teraz neviem ako co si o mojom prispevku myslis :) a co ta na nom tak velmi pobavilo :?: ... ludi bavim rad a teraz som sa prvy raz rozhodol ze miesto citania reportov nieco napisem kedze som sa potykal s problemami ktore som tak davno nezazil ... ... so :?:
29.06.2009 - 17:09:46
00
[18:28:44] Röfler Tamás: Jahodna: Nagyon elégedett voltam a szervezéssel, pályakijelöléssel. Ha ismered a a szervezőket bte is add át üdvözletem nekik.

Jahodna: Bol som velmi spokojny s organizaciou, znacenim trasy. Ak poznas organizatorov odovzdaj im moj pozdrav. (Rofler Tamas, Debrecen, HU, 9. miesto na 90km trati)

Forum na 1kbm nebezi, tak si to mozno organizatori prevezmu tu. 8)
29.06.2009 - 18:41:19
00
Na kazdej druhej fotke Drotar nieco konzumuje. Ak pozriem vysledky tak mam podozrenie, ze je to nieco "velmi pozbudzujuce" Co to bolo Drotar? aj ja chcem byt taky rychly ako ty. :shock: :shock: :shock:
29.06.2009 - 18:55:08
00

dovolil som si stiahnuť z albumu tvoje fotky Steju a orezal som ich


jejho dakujem, cim som si to zasluzil? vidis, tie dalsie su ovela lepsie :)
29.06.2009 - 19:32:32
00
tak aj ja niečo pridám...

Ráno pred štartom počasie vyzeralo biedne, ale rozhodne ma neodradilo od štartu. Na začiatku trať vyzerala byť ok, ani veľmi nebolo poznať že predchádzajúce dni pršalo. To sa ale čoskoro zmenilo a až po vrchol Kojšovky sme sa ponorili do hmly a blata. Niekde okolo 9-10km sa nam (skupinka troch) podarilo zle odbočiť. Naštastie sme si nadišli len cca 500m (ale dokopca). Neviem či to bolo zlým značením alebo tým, že ľavé sklo okuliarov som mal zahmlené a v pravom oku som mal blato :mrgreen:
Občas trať v prvej tretine pripomínala scény z hororových filmov, čo trochu pridávalo na rýchlosti :D.
Hore na Kojšovke mi Oldo Bažant podával červený ionťák, vraj mi išiel k dresu. (vtedy už ale bol viac hnedý ako červený). Ten zjazd som zjazdoval skoro celý, len jeden úsek som sa neodvážil, tak som radšej trochu zbehol. okolo 30-teho kilometra začali pomaly dochádzať sily až na cca 36-tom kilometri prišla kríza. Kŕče som nemal, len som proste nevládal (asi sa prejavila vyčerpanosť z náročného týždňa). Ešte asi kilometer som sa snažil šľapať, lebo som mal celkom slušnú pozíciu. Ale potom som to vzdal a podradil o 2-3 prevody. Začal som sa kochať prírodou (aj slniečko už sa ukázalo). Ten blatistý výšľap som si poctivo odtlačil. Kým som prišiel na Jahodnú, tak ma predbehlo asi 20 pretekárov, ale aspoň som si konečne užíval trať. Na občerstvovačke na Jahodnej som stál viac ako 5 min. a s chuťou som jedol čo sa dalo. Posledných 9km bolo v pohode keďže som sa už neponáhľal, ale tiež ma zarazilo, že do cieľa sa šľape a nie zjazduje. Nakoniec ešte efektný špurt do cieľa :mrgreen: a konečne som to mal za sebou. Po dojazde som zaregistroval 2 pretekárov so zlomenými rajdami. Jeden to ustál, druhý súdiac podľa rany asi nie.
Nahrubo som očistil bicykel, dôkladne očistil seba a konečne som si dal poriadneho gulášu.

Celkovo maratón hodnotím výborne, až na to značenie (samovoľne sa zhoršilo počasím). Niekomu možno vadilo blato a mokro, ale po toľkých suchých maratónoch (súľov nerátam, to bol extrém) sa mi už žiadalo poriadne sa zašpiniť a vyblázniť v blate :twisted: :lol: Ináč asi najnáročnejší maratón aký som šiel. Aj mňa by zaújmal údaj o nastúpaných metroch na 56km trati.


takže o rok som tam zas...

V cieli som ešte počkal spolužiaka (napriek všetkému som mu opäť pekne naložil :twisted: )

však ty sa neboj aj na teba raz dojde :mrgreen:

A aby som nezabudol. Fotografom dakujem za fotky. Za VŠETKY fotky.
29.06.2009 - 20:21:39
00
ako mozes hodnotit znacenie, ked si dva roky na ziadnom maratone nestartoval, dobre sa kritizuje spoza bucka, odvtedy sa pravidla UCI davno zmenili :lol:
29.06.2009 - 21:35:30
00
Ja len par slov k teme. Kto isiel 1kbm (50-ku) v roku 2006 (vtedy mala trat tusim cez 60km) stretol sa s podobnym pocasim aj s rozbitym a rozmocenym podkladom ako toho roku. Teda tohorocna zas nebola taka ,,vynimocna". Mojim osobnym sklamanim bolo, ze som nedal v sedle ten tiahly strmak v lese za Opatkou ani ten strmy usek na zltej pred cielom. Oba useky som v minulosti vzdy dal, teraz v tom blate to proste neslo (teda dufam, ze to bolo len tym blatom :wink: ). Znackovanie na 50-ke bolo dostacujuce, az na jedno ,,hluche" miesto a to v ,,pridavku" z Jahodnej, ked sa vchadzalo do lesa na siroku lesnu cestu smerujucu ponad Klatovianku. Nebyt miestny, asi by som tam dost vahal...Este zareagujem na par vyjadreni tipu: ,,dole kopcom letia ako o zivot a nahor brzdia, pritom nemaju sancu na bednu"...v podstate to je adresovane (aj) mne a moja odpoved je, ze tak ako jedni brzdia druhych v uphille tak o chvilu su sami brzdeni v downhille a preto asi kazdy vyuzije to, co mu ide lepsie. A co sa tyka bedne...koho som dole kopcom obehoval JA, ten ani v podvedomi nemohol mysliet na bednu (maly Lami mi dal v cieli rovnu hodinu!!!)
Fotografom vdaka za fotky...
29.06.2009 - 21:37:31
00
hej kidak je pamatnik :) , tiez som v 2006 isiel strednu trat, vtedy moj prvy maraton vobec a este k tomu s biednou kondickou. skoro som vtedy skapal. ked som prisiel do ciela, nevladal som hovorit. v zivote som nebol taky na srot po bicyklovacke. treba ocenit, ze organizatori opustili od tankodromu nad mexikom, od brutalneho stojky hned za opatkou/to bol mordor. tusim uz nikdy v zivote som tolko netlacil bajk. aj vyskovych metrov ubudlo. pribudli pekne useky na singloch pod kojsov a na zltej od hrbu na jahodnu.
skoda, ale neviem posudit, ci aj 90 bola tanto rok lepsia ako posledne dva roky, kedy sa mi trasa velmi pozdavala. aj ked to blato asi cele porovnavanie posuva do neurcita.

okolie kosic dobre poznam a furt si skladam v hlave taku moju osobnu idealnu trasu povedzme 90 km maratonu, ale furt mi tam ostava hlupy usek alebo neviem jeden bod spojit s inym..
skoda ze este nefunguju teleporty, to by som navrhol supis trasu hned :)

takze uznavam organizatorom skutocne nelahku ulohu nie len s vyberom trasy. :mrgreen:
29.06.2009 - 22:00:47
00
ako mozes hodnotit znacenie, ked si dva roky na ziadnom maratone nestartoval, dobre sa kritizuje spoza bucka, odvtedy sa pravidla UCI davno zmenili :lol:
Mas pravdu dovtedy so ich mal mozno 30 aj viac maratonov +3x Salzkamergut tak ze neviem o znaceni :roll: :roll: Mimochodom nie som chrt takze nezvyknem casto bludit mozno vobec ! :roll:
29.06.2009 - 22:50:22
00
Myslim ze ohladom znacenia sa nikdy nezlepsia !!! V roku 06 som sa tiez zucasnil toho maratonu a napriek tomu ze som si na piatom km porezal uplne novu pneu ! Sitie a lepenie -30 min. aj som zmokol ale to mi nevadilo lebo sa mi vyborne slapalo az na predposledny vyjazd myslim ze isiel z Opatky aj te sa isiel v pohode . Na samom vrchu zmizlo zahadne znacenie tak sme asi 5-7 bikers isli po rozbahnenych stopach asi tak 1,5 km az sme stratily aj dobru vysku a tiez sme zacaly stretavat dalsich zbludilcov co sa vracaly spat ! Takze sumarum +5km naviac a prichod do ciela z opacnej strany :mrgreen: ! Nasledovala staznost atd... a ake bolo moje najvacsie prekvapenie ze ma 3 dni po zavode dodatocne DNF. :shock: :shock: :shock: :shock: :evil: :evil: Stazoval som sa aj u riaditela zavodu ale marne a odpoved bola ze konal podla pravidiel UCI. Len skoda ze podla tych istych pravidiel UCI nebola znacena trat zavodu !! :evil: :mrgreen: Co k tomu dodat ? Nazor si kazdy dozaista urobi sam ! Od vtedy presli 2 roky a ja som uz nebol na ziadnom maratone !! :? :?

:| :x Ako hlavný rozhodca a zároveň tvorca trate, tiež zodpovedný za jej značenie som smutný a zároveň nahnevaný. Smutný preto lebo moja snaha nedopadla tak dobre ako som si predstavoval a nahnevaný preto, lebo stále prehrávam s tými,ktorí sabotujú akúkoľvek akciu na ktorú narazia. Bol som tiež kritizovaný že trať nie je označená v predstihu, hoci to vyrovnávalo podmienky s tými, ktorí prišli na návštevu. Tento rok som si vybral dovolenku, aby som dal sabotérom značenia čo najmenšiu šancu na trati niečo zmeniť. Značenie trate prebehlo od stredy do piatku a nevynechal som jedinú odbočku bez toho aby som pred ňou nevyznačil správny smer jazdy a za ňou do cca 100m nepotvrdil, že si na správnej ceste. Môj hnev bol o to väčší, keď ma priatelia z trate volali, že zablúdili na mieste, kde boli 4 "slovom štyri značky ukazujúce správny smer jazdy.Ale to bol už len minulý čas. Jediné čo ako tak zostalo bola farba na kameni, pokiaľ na danom mieste nejaký bol. Na značenie bolo použitých cca 300 značiek vo forme tabuliek a cca 12 500g sprey-ov farby. Tam kde sabotéri neprišli takmer nikto nezablúdil až na malú skupinku, ktorí prehliadli cca 5 značiek pri odbočke na Lajošku (cca 5 km po štarte) a zakufrovali to do Hýľova (boli , ale jediní - pozerali sa len na zadné koleso toho pred sebou a prvý bol takmer slepý). Spôsob značenia bol na oznamovacej tabuli v priestoroch registrácie na Jahodnej no mnohí si to ani nevšimli a spoliehali sa na intuíciu (asi). Ešte pár slov k dlžkam jednotlivých tratí. Do poslednej chvíľe som nevedel aká bude skutočná dlžka. Ťažba v lesoch a dvojtýždňový dážď situáciu komplikovalo. V piato pred pretekom som menil ešte jednu časť trate kde po ťažbe bolo blato v takom rozsahu, že to ostatné na ktoré ste narazili bolo proti tomu ako ceta I.triedy. Aj napriek všetkým spomenutým problémom boli aj jazdci, ktorí podľa značenia prešli celú 93 km-ovu trasu bez toho aby zablúdili. No neboli medzi prvými a na križovatkách sa obzerali po značení a nedívali sa na zadné koleso jazdca pred nimi. Aj napriek tomu kritiku beriem, hoci by mi viac pomohlo, na ktorom úseku bol problémový bod resp. na ktorom kilometri. Tiež by mi pomohla rada aké značenie by bolo lepšie ( po stromoch maľovať nemôžeme - správa lesov by sa na nás hnevala)
29.06.2009 - 23:31:42
00
Vyššie je odpoveď všetkým, ktorí si myslia, že organizátori zle značia trať. Nie je to pravda. Trať je po vyznačení vždy vyznačená dobre. Schválne píšem "po vyznačení". Potom sa miestami značenie začne strácať, alebo sa dokonca niekedy premiestni inde. Je to práca "náhodných okoloidúcich" s vyvinutým "zmyslom pre humor". Jediné značky, ktoré sa nedajú premiestniť, sú značky maľované na stromoch. Tie však lesníci od istej doby zakázali používať.

BTW: Ja som sa síce na značení nepodieľal, ani nepatrím medzi organizátorov, ale poznám ľudí ktorí ho robili (a robia ho už roky) a viem, že ho urobili dobre. Bohužiaľ, nemajú prostriedky ani kapacity na to, aby potom tie značky nechali strážiť.
30.06.2009 - 07:44:40
00
...tiez som v 2006 isiel strednu trat, vtedy moj prvy maraton vobec a este k tomu s biednou kondickou. skoro som vtedy skapal...

Akoby som to ja pisal. Vsetko do pismenka pasuje aj na mna.
30.06.2009 - 08:12:53
00
Tiež by mi pomohla rada aké značenie by bolo lepšie ( po stromoch maľovať nemôžeme - správa lesov by sa na nás hnevala)

balvany.navoziť balvany.skaly.na odbočkách 300 kilogramové usmerňujúce balvany na ktorých bude vyznačený smer a o sto metrov ďalej 200 kilogramové potvrdzujúce balvany na ktorých bude potvrdzujúca značka :mrgreen:
ani tie ekologické spreje ktoré zmyje pár dažďov lesáci nepovolia?alebo sú pridrahé?alebo vadí že niekedy aj mesiac nezaprší a budú tam strašiť trochu dlhšie?

Je to práca "náhodných okoloidúcich" s vyvinutým "zmyslom pre humor". Jediné značky, ktoré sa nedajú premiestniť, sú značky maľované na stromoch. Tie však lesníci od istej doby zakázali používať. [/u]

to nie je zmysel pre humor.ani recesia to nie je.keď sa niekto takto baví a nemá z toho nič tak to je skôr debilita.teda môže z toho niečo mať.nejaké úchylné potešenie.
aj tie ekologické farby zakázali?farba ako farba?
30.06.2009 - 09:07:39
00
Rozhodca: problémy som zaregistroval na 3 miestach:
1. Idčianske sedlo, mnoho ľudí si tam po zjazde nadbehlo doprava, kde boli x-ká, keďže boli viac viditeľné ako šípky vľavo (boli tam nejaké?), možno by sa dali použiť v budúcnosti 2 farby spreja: jedna na potvrdenie, jedna na upozornenie. Z diaľky by to bolo prehľadnejšie.
2. o kus ďalej, tiež rázcestie, detto.
3. Nad Kojšovom, v ostrej zákrute, kde sa z blatisto kamenistej cesty prechádzalo na štrkovú (o kus vyššie než bola sanitka), ja osobne som odtiaľ zaháňal jedného pretekára, počul som o ďalších. Tam by sa bol zišiel regulovčík/usmerňovateľ.
Od Suchého vrchu až po pripojenie na modrú som tiež mal problémy, bolo tam veľa lesných ciest krížom.
30.06.2009 - 09:43:14
00
Rozhodca: problémy som zaregistroval na 3 miestach:
1. Idčianske sedlo, mnoho ľudí si tam po zjazde nadbehlo doprava, kde boli x-ká, keďže boli viac viditeľné ako šípky vľavo (boli tam nejaké?), možno by sa dali použiť v budúcnosti 2 farby spreja: jedna na potvrdenie, jedna na upozornenie. Z diaľky by to bolo prehľadnejšie.
2. o kus ďalej, tiež rázcestie, detto.
3. Nad Kojšovom, v ostrej zákrute, kde sa z blatisto kamenistej cesty prechádzalo na štrkovú (o kus vyššie než bola sanitka), ja osobne som odtiaľ zaháňal jedného pretekára, počul som o ďalších. Tam by sa bol zišiel regulovčík/usmerňovateľ.
Od Suchého vrchu až po pripojenie na modrú som tiež mal problémy, bolo tam veľa lesných ciest krížom.

:o Keby si si pozrel značenie pri prezentácií, bol by si vedel, že X znamená nesprávny smer, (aj keď je dobre viditeľný), niečo ako zákaz jazdy tým smerom a iná cesta tam už nebola len tá správna (nad Kojšovom - ku sanitke) predtým v zjazde ku tejto križovatke cca 50m boli dva tabuľky 180 stupňov vľavo. Viem že pri rýchlej jazde a ešte z kopce sa musí pretekár plne sústrediť na terén pred kolesom, ale v tomto prípade by nepomohla asi žiadna značka. Nad rozdielnou farbou budem uvažovať, možno to pomôže. (Ale len na mieste kde sa dá niečo nastriekať)
30.06.2009 - 11:06:56
00
keyboard_arrow_up