Obvinili opitého vodiča, ktorý spôsobil nehodu v centre Bratislavy. Hrozí mu doživotie

Obvinili opitého vodiča, ktorý spôsobil nehodu v centre Bratislavy na zastávke Zochova a smrť piatich ľudí, a to z trestného činu všeobecného ohrozenia. Polícia mu navrhuje aj väzbu. Mužovi hrozí až 25-ročné väzenie alebo doživotie.

Nehoda na zastávke Zochova v centre Bratislavy. Foto - Polícia SR
Nehoda na zastávke Zochova v centre Bratislavy. Foto - Polícia SR
Tragická nehoda si vyžiadala päť obetí, v nemocnici sa stále nachádzajú aj zranení, jeden z nich ťažko.

„Na základe doterajšej dôkaznej situácie došlo k zmene právnej kvalifikácie a následne bolo zo strany vyšetrovateľa bratislavskej krajskej kriminálky vznesené obvinenie z trestného činu všeobecného ohrozenia 60-ročnému Dušanovi D. z Bratislavy,“ píše polícia.

V prípade preukázania viny pred súdom hrozí obvinenému mužovi v zmysle zákona za toto konanie trest odňatia slobody na dvadsať až dvadsaťpäť rokov alebo trest odňatia slobody na doživotie. Zo strany vyšetrovateľa bol v tejto súvislosti spracovaný aj podnet k návrhu na väzobné stíhanie obvineného muža, dodala polícia.

„60-ročný vodič vozidla zn. Škoda SuperB, ktorý pred jazdou požíval alkohol, zišiel vo vysokej rýchlosti počas jazdy mimo vozovku na zastávku mestskej hromadnej dopravy. Tam sa v tom čase nachádzalo približne 40 osôb, pričom došlo k zrážke vozidla s osobami,“ pripomína polícia na facebooku. Denník N
04.10.2022 - 17:34:32
00
Fakty: 5 mŕtvych mladých ľudí, alkohol, veľmi vysoká rýchlosť, žiadna prejavená ľútosť, vyhrážanie sa záchranným zložkám.
Bez emócií, za mňa by doživotie vôbec nebol neprimeraný trest. Aj keď v jeho prípade aj 15-20 by sa možno rovnalo doživotiu.
04.10.2022 - 17:45:55
03
https://www.lewik.org/term/1288/vseobecne-ohrozenie-trestny-zakon/
ziadne dozivotie mu nehrozi ... to su len take vlhke sny policie a novinarov na ukludnenie vybičovanych emocii kretenov v mediach a forach ... jednak nikto nedokaze umysel, co je zakladna podmienka ... a jednak ak by mu chceli našiť "vseobecne ohrozenie" a dozivotie podla §284 ods. 4, tak podla §284 ods. 1 by museli posielat na 4-10r do basy KAZDEHO, kto nafuka nad 1 promile hliadke bez toho aby sposobil nehodu ...
nezmysel ... dostane 9r, po 6tich je vonku ... ako Varholikova v hungarii
04.10.2022 - 18:22:50
01
corsair napísal:
Mám pocit, že nie... Keď sa vyváža každý kto chce, len na pumpu pre cigarety napríklad...

To nie je preto, lebo su malo zdanene pohonne hmoty (nevravim, ze by nemalo nijaky vyznam, keby boli viac, to je ina debata), ale preto, ze sa mame dost dobre.

Kenai napísal:
Ano, to co pises je logicke ale vacsinou to predbieha inak. Ty vlastne hovoris, ze ked clovek vie ze ho zavru ak ho chytia pod vplyvom alkoholu za volantom, tak vobec pit nepojde, alebo ak pit pojde kluce od auta sam pred sebou zavrie to trezoru, aby ozraty nedostal napad sadnut za volant. Ale to je extremne nepravdepodobne. Vecsinou to prebieha tak, ze ked zacne pit vobec neplanuje, ze bude soferovat a ani ze vypije toko aby bol ozraty. To sa tak nejak postupne stane. A ked uz ma pekne nakupene, tak si pripada nesmrtelny a vobec si neuvedomuje, ze by ho mohli chytit alebo, ze moze sposobit skodu. Prave na opak, mysli se ze je lepsi sofer ako kedy bol. A aj pod vplyvom nechce rozmlatit auto a zabit niekoho. Cize ak sa to stane ziaden postih pravdepodobnost tohto omylu neznizi.
...
Pilotov som principialne myslel jednomotorovych lietadiel Aliaska...., kde su solo a nemaju autopilota ako vo velkych kommercnych dopravakoch. Vo vlekych dopravnych linkach piloti spat pocas letu mozu (za istych podmienok).


Nevravim, ze vobec pit nepojde alebo zavrie kluce do trezoru. Myslim, ze mu aj v ozratej hlave bude rezonovat velke "nonono" v takom stave sadat za volant. Ano, moze sa vtedy citit nesmrtelne, tj. ze on by to aj zvladol odsoferovat, ale hrozba poriadneho trestu (napr. >1 promile brane ako trestny cin aj bez akejkolvek sposobenej skody) ho odradi. Takze takyto postih, ked uz to aj nema dodatocne efekt na samotneho pachatela (lebo uz ma dost vycitiek), ma efekt na odradenie potencialnych nasledovnikov. A posluzi aj na udrzanie povedomia v spolocnosti o tom, ze je to opodstatneny zakaz.
Sam som neraz bol v meste autom a nechal som sa zlakat na nejake to alko. Niekedy to skoncilo dvoma-troma pivkami za vecer, ktore som dost mozno aj vytravil a mohol ist. Inokedy solidnou veselostou s trochu oneskorenymi reakciami. Ale ani raz mi nenapadlo soferovat tak, mal som pred tym respekt. Urcite skor vdaka odstrasujucim prikladom a hrozbe velkych problemov, nez triezvemu usudku v danej chvili.
A ok, este su tu extremy. Opitost "donemoty"- taky clovek ma ale najvacsiu starost aby si nenagrcal do topanok, nie ze by zvazoval soferovanie. A dalej mozno nejaky pripad spravania, ked clovek absolutne strati kontrolu nad sebou a svojim raciom, ked si vypije - ten naozaj skratka nema pit. A napokon skutocny alkoholik, ktory zas nema soferovat. Takze ako pises- akurat podla mna (sudim podla seba a svojej bubliny) su to extremy.
U polovnikov je to to iste, akurat este prisnejsie a teda jednoznacnejsie. Napity auto nesmie iba soferovat, kym zbran ani strelivo ani len nesmie mat pri sebe.
Ak ma teda flintos v opitosti stipku sudnosti, ma mat v sudnosti zahrnuty par 28 4 b) zakona o zbraniach. A ak sa pri alkohole nevie kontrolovat a vlastni zbran, nema pit alebo ma pit daleko od zbrane.

Solo pilot bez autopilota asi nelieta take dialky (tak dlho)? Ale o lietani neviem okrem jedneho vyhliadkoveho letu a precitania Haileyho letiska dokopy nic, vzdavam sa.
04.10.2022 - 18:32:27
01
Dozivotie je velmi neekonomicke pre tento stat. Naklady na vazna su dost vysoke, jedlo 5x denne, ubytko a ked som videl ake je vazenie 1.stupen napravy tak kua v tabore ked sme boli tak sme sa mali ovela horsie. Pekne makat 25 rokov niekde do bane a kazde euro posielat rodinam ako odskodnenie. Aj tak to nikdy nebude dost.
04.10.2022 - 19:15:37
02
Každý človek reaguje na alkohol inak. Poznám ľudí, ktorí stiahnu pol fľaše vodky za hodinu a vyzerajú triezvo, že človek by aj uveril, že nič nepili, poznám ľudí ktorým po 3 pohárikoch vyslovene otupejevjavu, čo pohárik, 40 bodov IQ dole. Poznám ľudí, ktorí keď sa prepijú na istú hladinu, keď sú už mimo, ale nie že úplne donemoty, naskočí autopilot. Sú schopný sa obliecť, pobrať si svoje veci, dopraviť sa domov, umyť si zuby, sprcha, pyžamo, odložiť prádlo a šaty a idú spať. Potom aj taký z ktorých sa stane handrová bábika, o ktorú sa musíte starať, ale ako tak zvláda poslúchať povely, ďalších jednoducho vypne, z ďalších sa stávajú agresívne opice, z ďalších človek, čo chce byť s každým kamarát.

Žiaľ nie každý pozná svoju mieru pri pití, nie každý si vie povedať, že stačilo. Takže kým jedná skupina, ktorá môže byť seťatá pod obraz boží, tak ich ani nenapadne robiť niečo zakázané, pri druhej skupine padajú všetky zábrany a všetko je povolené.

Niektoré krajiny majú povolenú hladinu alkoholu, také Nemecko napríklad 0,5 promile. Ak ide človek na večeru, dá si malé pivo, či pohár vína, okrem pár špecifických prípadov je koknitívne či rozumové schopnosti nie sú nijak obmedzené. https://auto.pravda.sk/poradna/clanok/567721-alkohol-za-volantom-v-europe-od-0-0-az-do-0-9-promile/ tu sú povolené limity, snáď sa nič nezmenilo. Ak sa aj vrátime na Slovenko, kde sa tvrdí, že alkohol na cesty nepatrí vôbec, ako je možné, že cyklisti si vyboxovali svojích 0,5 promile? Však riadiť bicykel je náročnejšie ako auto v ktorom sa sedí, musia vedieť cyklisti rovnako reagovať ako šoféri atď. Argument, že koľko ľudí zabil opitý cyklista nemôže obstáť, keďže ohrozuje seba a aj svoje okolie. Ľudia dlhodobo na Slovensku ignorujú psychické zdravie. Darmo šofér auta vie, že za nehodu s opitým cyklistom nemôže, jeho psychika hovorí niečo iné. Zlomené kosti sú za pol roka ako nové, zlomená psychika nie. Tu ľudia riešia len fyzické následky, na psychiku už nikto nepozerá. Napríklad prípad Labudu staršieho. Po tej nehode čo mal, sa zmenil, z veselého človeka sa stal len tieň a začal sa opúšťať a prestal šoférovať, lebo z toho mal panickú hrôzu a mal osobného šoféra. Toho si ale veľa ľudí dovoliť nemôže.


Nehovorím teraz, že poďme vo veľkom piť a šoférovať, ale zase ani nechcem démonizovať alkohol. Treba nájsť rozumné riešenie. Kvôli pár jedincom bez mozgu predsa nemôže trpieť väčšina.
04.10.2022 - 19:56:44
03
Ano, tych skupin je viac, ale nijaky z tebou uvedenych pripadov mi nepripada ako hodny vyvinenia sa zo soferovania pod vplyvom alkoholu.
0 mi osobne tiez pride ako prisny limit- a policajny zbor to asi vnima podobne, ked maju (mali?) interne nariadenie tolerovat <0.2. Ano, je to ten princip, ze kvoli par jedincom trpia ostatni. Akurat tych par jedincov, ktori by toleranciu natahovali za unosnu mieru, je zial celkom dost. Takze je jednoduchsie dat 0 ako odkaz "ani nad tym nespekuluj".
04.10.2022 - 21:04:46
00
Alkohol za volantom neospravedlňuje. Len som uviedol pár príkladov ako môže na ľudí vplývať alkohol. Prečo Fero napríklad nikdy nesadol za volant opitý, ale Jožo nemá problém to spraviť.

Otázkou je, čo je celkom dosť. Ak z 3,6 milióna šoférov jazdí pod vplyvon 6 tisíc. Je to veľa? Málo? Uhol pohľadu.

Problém pri presnej 0 je ten, že aj samotné telo bez požitia alkoholu ho môže produkovať a človek nafúka. Týka sa to najmä cukrovkárov. Veľa ľudí ani nemusí vedieť, že má cukrovku.

Zaujímavá by bola štatistika alkoholu za volantom, keby sa odfiltrovali tí, čo fúkli do 0,5 promile. Predsa len tých krajín kde je povolených 0,5 promile tvorí vzorku cez 300 miliónov ľudí. Možno by sa zistilo, že ten slovenský "alkoholizmus" za volantom nie je tak katastrofálny ako sa to koľkokrát prezentuje. Tým to nechcem zľahčovať, ale poznáme to, že sused má vždy zelenšiu trávu ako ja.
04.10.2022 - 22:18:03
00
Jano1987 napísal:
Alkohol za volantom neospravedlňuje. Len som uviedol pár príkladov ako môže na ľudí vplývať alkohol. Prečo Fero napríklad nikdy nesadol za volant opitý, ale Jožo nemá problém to spraviť.

Otázkou je, čo je celkom dosť. Ak z 3,6 milióna šoférov jazdí pod vplyvon 6 tisíc. Je to veľa? Málo? Uhol pohľadu.

Vela.
A dobre, su ludia, ktori napriek vsetkemu nemaju problem to spravit. Ale je ich vyznamne menej, nez keby tresty neboli, o tom nepochybujem. CBTD.

Jano1987 napísal:
Problém pri presnej 0 je ten, že aj samotné telo bez požitia alkoholu ho môže produkovať a človek nafúka. Týka sa to najmä cukrovkárov. Veľa ľudí ani nemusí vedieť, že má cukrovku.

Aj preto ta tolerancia, ktoru som spominal.
Na internetoch teraz vidim dokonca "Avšak, polícia na Slovensku toleruje dychovú skúšku pod 0,14 mg/l, čiže 0,29 ‰. Je to kvôli tzv. fyziologickej odchýlke a polícia vás v takom prípade pustí ďalej."

Jano1987 napísal:
Zaujímavá by bola štatistika alkoholu za volantom, keby sa odfiltrovali tí, čo fúkli do 0,5 promile. Predsa len tých krajín kde je povolených 0,5 promile tvorí vzorku cez 300 miliónov ľudí. Možno by sa zistilo, že ten slovenský "alkoholizmus" za volantom nie je tak katastrofálny ako sa to koľkokrát prezentuje. Tým to nechcem zľahčovať, ale poznáme to, že sused má vždy zelenšiu trávu ako ja.

Jasne, je aj vela dalsich parametrov, co take porovnania ovplyvnuju. Ale o porovnavani medzi krajinami sa teraz nebavime.
Nejake konkretne cisla, reportaz z minuleho roka:
"Za 10 mesiacov tohto roka evidujeme 4 060 prípadov požitia alkoholu u vodičov motorových vozidiel do 1 promile a 3 920 prípadov nad 1 promile," informovala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová.
Takze nie ze by to boli same zanedbatelne zvyskove desatinky, zvlast ak zohladnis tu toleranciu do 0.29.
04.10.2022 - 22:39:30
00
Tabulka pokút začína od 0,20.

Ak si dáš večer cca 3 pivá 2 poldeci a máš byť v robote o 6.00, tak ten "zvyškový" bude kľudne aj 0,7.
05.10.2022 - 06:50:03
01
Čerstvý prípad z prace:
Mladý muž okolo 35 rokov prišiel na poobednú smenu. Z jeho prejavu bolo zjavne, že je trosku v lepšej nálade a podarilo sa mu aj vyvrátiť nejaké palety, keďže je vodič VZV. Tak si ho zobrali, že mu dajú fúkať, ale povedal, že on nebude fúkať a odišiel. Čiže sadol do auta a išiel preč, ale po ceste z prace ho zastavila hliadka, kde sa mozrejme nafukal a auto stalo dva dni odstavené pri ceste. Predpokladám, že niekto z roboty volal na políciu, že ide šoférovať pravdepodobne muž pod vplyvom alkoholu a povedal, že kde ho môžu očakávať.

Normálne sa nedá vysvetliť, prečo mladý človek, ktorý má ženu a dve malé deti, hypotéku na krku, je opitý v pondelok poobede, ale aj napriek tomu sadne do auta , vezie ľudí do prace. Vie, že v práci jazdí na VZV, odmietne fúkať a spokojne sadne do auta a ide preč. A samozrejme bude obviňovať všetkých, že kto ho nabonzoval, ale v sebe chybu nevidí.
05.10.2022 - 12:40:31
12
Vola sa to alkoholizmus, pomerne rozsirene na Sk.
05.10.2022 - 12:42:48
012
vlastoch napísal:
by museli posielat na 4-10r do basy KAZDEHO, kto nafuka nad 1 promile hliadke bez toho aby sposobil nehodu ...

som za :y: :clap:
05.10.2022 - 12:55:34
02
Vo velkej miere mi riesenia problemov v tomto state pripominaju s trochou nadsazky dvojitu plnu ciaru a jej existenciu.
Mame plnu ciaru ktora hovori: nesmies tu predchadzat a potom mame dvojitu plnu ciaru ktora hovori ale tuna uz naozaj kua drat nesmies predchadzat!
Aky to ma zmysel? Ked je raz uz nieco protizakonne, alebo priestupok a iste individua na to seru, je velmi naivne cakat, ze ked to napiseme vacsimi pismenami, alebo dame vacsi trest, na to srat nebudu. Myslia si proste, ze sa im to prepecie, alebo nemyslia vobec. Slusny clovek neurobi ani co je povolene, ak mu to nepripada bezpecne, mudre alebo ohladuplne.
05.10.2022 - 13:00:52
04
Zoidberg napísal:
Ano, tych skupin je viac, ale nijaky z tebou uvedenych pripadov mi nepripada ako hodny vyvinenia sa zo soferovania pod vplyvom alkoholu.
0 mi osobne tiez pride ako prisny limit- a policajny zbor to asi vnima podobne, ked maju (mali?) interne nariadenie tolerovat <0.2. Ano, je to ten princip, ze kvoli par jedincom trpia ostatni. Akurat tych par jedincov, ktori by toleranciu natahovali za unosnu mieru, je zial celkom dost. Takze je jednoduchsie dat 0 ako odkaz "ani nad tym nespekuluj".

Tolerujú do 0,3 lebo to nedokazuje že niečo požil. A u detí občas máme etanol v krvi do 0,1 - 0,2g/l a verím tomu že nepili, lebo také množstvo v krvi nedokazuje požitie alkoholických nápojov (ale musíme vylúčiť aj takúto možnosť), stačí byť z nejakých príčin v acidóze. Ale mali sme aj takých čo mali 3g/l :lol:
05.10.2022 - 13:02:14
01

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Príslušenstvo / Svetlá)
keyboard_arrow_up