Pozor! Sme sice uz na 2. strane, ale povodna tema znela: ake pouzivate podporne prostriedky, pripadne potraviny pri namáhavejších výkonoch,celodenných túrach a maratónoch?
Takze nie vsetci tu hovorime LEN O PRETEKOCH!

to je uplne jedno. viac ako 5 hodin v sedle sa musi prejavit a je uplne jedno ci je to maraton ale "vychadzka" s kamaratmi...
A teda debata (aj) o karnitine nie je uplne off-topic.
30.03.2006 - 21:16:54
00
stax 100 bodov. Nazov temy znie legalny doping a napr. take hrozienka pre mna su sladkost. (Ale robia ich v Irane, takze mozno sa stanu nelegalne) :D
30.03.2006 - 21:56:40
00
stax ma pravdu. Je jedno ci je to pretek alebo dlhy trening. Pri takom "treningu s kamaratmi" sa niektori vedia rozbit viac ako na pretekoch. Myslim ze tieto rady pomozu viac takymto ludom, lebo na maratonoch sa uz asi nejazdi na hrozienka a podobne chutovky....
30.03.2006 - 21:59:52
00
V prípade L-karnitinu musím úplne súhlasiť s Girom mám to 100x odskúšané a efekt je presne taký aký on opísal,laicky povedané oddiali stav keď ti odídu nohy-chceš šlapať ale nejde to-navyše spaľuješ tuky čo je len plus.Pomáha najviac pri dlhých výkonoch.Ináč maratónci skúste už spomínaný Speed 8,dve ampulky za deň(pije sa to,nepichá)a robí to zázraky.Jedna ampulka cca 40 SK.Keď odskúšate napíšte.
31.03.2006 - 12:27:42
00
Oakley, skoda , ze si sa prestal vyjadrovat, celkom cakam na tvoju reakciu.
31.03.2006 - 14:32:48
00
tak az teraz som sa dostal na net a idem odpisat...giro, je fajn mat nastudovane o karnitine a co vsetko dokaze...popisane su o nom pekne veci ale to nestaci, treba prax...nebudem teraz zachadzat do nejakych podrobnosti pretoze studovat o tom na FTVS asi nie je to iste ako na farmacii...takze to by si ma asi sfukol. avsak ked si pozriem vyskum na sportovcoch ( kde mnozstvo tukov v organizme je mensie ako 5% ), tak podla statistik si MIERNY narast vykonu pri uzivani karnitinu vsimlo len 7% testovanych...nie je to akosi VELMI malo??? ako si napisal :"Ked je niekto tucny, tak pomocou karnitinu dokaze efektivnejsie chudnut,(s tym plne suhlasim...len malo tych tucnych chape ze na chudnutie sa musia aj hybat) ked niekto sportuje, tak pomocou karnitinu dokaze vyuzit v tele rozne (dlhodobe) zasoby energie...smiem sa opytat co su to tie dlhodobe zasoby energie? a len tak medzi nami, nespaluje telo tuky ked je v aerobnom pasme??? pretoze ja osobne si myslim a oprav ma ak sa mylim...ked idem preteky, tak sa vacsinu casu pohybujem v anaerobnom pasme kde telo vyuziva cukry...karnitin teda ma skor svoje opostatnenie pri nejakom cestnom treningu v aerobnom pasme...ale ked sa nato tak pozriem, tak v nom pre lepsie trenovanych ludoch nevidim moc velke opodstatnenie...ale asi sa mylim
31.03.2006 - 15:52:20
00
Ty oakley, volaco mas pravdu. Aj ja som sa uz stretol s tym, ze niektori vrcholovy sportovci tvrdili o neucinnosti karnitinu. Potom vsak zistili, ze problem bol zrejme v davkovani. Je dost mozne, ze karnitin nemusi na kazdeho ucinkovat rovnako, aj ked tomu nechapem, lebo telo si ho aj tak tvori same. Pod dlhodobymi zasobami energie si predstavujem tuky (volakde som sa ucil, ze na tie telo siaha ako na posledne). A myslim si, ze s tym anaerobnym pasmom nemas pravdu. Keby si valil cely maraton (zo 5 hodin) v anaerobnom pasme, tak po hodine mozes zabalit. So spalovanim tukov a ucinku karnitinu v jednotlivych pasmach sa zase ja nebudem vadit, o tom mam len hmlistu predstavu. Ale tusim podstata karnitinu tkvie v uvolnovani tukov a ich spalovani za podmienok, kedy k tomu bezne nedochadza. Taketo podmienky mozu predstavovat aj podmienky anaerobneho pasma. Teraz narazam na celkovy biochemicky princip. P.S. Nemam vystudovanu farmaciu, ale chemiu 8) aj tak som ti povdacny, konecne sa so mnou niekto zapojil aj do trochu odbornejsej debaty :wink: Ale dufam ze tie studie nemerali u nas na chem-techu (tam radi chodia FTVSkari merat na diplomovky fyzicke paramatre studentov, asi aby sa mali potom na com smiat :cry:
31.03.2006 - 16:15:01
00
Samozrejme, že má pravdu oakley, karnitin je síce naozaj nenahraditelný pri spaľovaní tukov, ale ani pri dlhodobom super výkone ho v tele nieje nedostatok (telo si ho doplnuje), takže dodávať ho do tela je úplne zbytočné a pakujú sa na tom iba farmaceutické firmy.
O týchto veciach sa naozaj oplatí čítať inde ako v ženských časopisoch.
31.03.2006 - 21:16:02
00
pointer, ty si zase jeden z tych chytrejsich. Vsak aj vodu si telo vyraba, tak naco ju pocas vykonu pijes? Ty si to asi stale nepochopil o co ide v tomto pripade. Tusim si vymyslel perpetum mobile prveho druhu. Pockam na tvoju reakciu a potom ti to mozno vysvetlim.
01.04.2006 - 07:47:59
00
giro, ja som neobjavil žiadne perpetuum. Nemôžeš predsa porovnávať vodu a karnitín. Karnitín si telo syntetizuje a nikdy ti jeho stav neklesne pod 98%, čo stále bohato stačí na svalovú prácu a nijako to neobmedzuje výkon. Ak máš subjektívny pocit, že ti karnitín pomáha je to buď placebo efekt alebo patríš medzi ludí s poruchou jeho tvorby a mal by si navštíviť lekára.

Ďalej nemá zmysel sa o tom baviť, dobre to je napísané tu:
http://www.ast-ss.com/articles/article.asp?AID=69
Pod článkom máš dlhý zoznam vedeckých prác,výskumov a klinických testov.

Bohužiaľ internet, ženské časopisy, kulturistické magazíny,....sú zaplnené skôr takýmito článkamy:
http://wanda.atlas.sk/moda_a_krasa/telo/18856/
Samozrejme v ňom máš hneď link na konkrétny výrobok (NIEVA a este nejake prasky). V tlačenom časopise hneď pod článkom býva reklama na ten výrobok. Proste ako som hovoril minule na tomto mýte sa dobre pakuje farmaceutická loby.
Nachytať sa na taký článok je veľmi jednoduché. Všetko je tam pekne popísané ako funguje, dokonca tam je aj napísane: Seriózne vedecké štúdie dokazujú, že L-karnitín je nielen účinný spaľovač tukov.
A naozaj majú pravdu - karnitín je spalovač tuku a chemicky to funguje tak ako je tam napísané. To nikdo predsa nespochybnuje. Len akosi zabudli dodať jednu dôležitú vec - telo ho nepotrebuje dodávať z vonku :wink:

Podobné to je s rôznymi zázračnými prosriedkami na chudnutie...
01.04.2006 - 12:02:23
00
Fakt to nema zmysel sa natahovat s tebou. No co ti mam na to povedat. Pozrel som si ten clanok a dosiel som k tymto zaverom.
1. nepovazujem to za "seriozny" clanok, je to predsa z firmy co vyraba nejaku doplnkovu vyzivu, on sa len odvolava na seriozne clanky.
2. Uz som cital vselijake seriozne clanky (a tym myslim ozaj seriozne, napr. zo science directu a nie z nejakych pre sportovcov) a rozni cinsky (aj ini) profesori namerali veci, ktore ked sme premerali v labaku, tak ani len rad hodnot nepasoval. Tolko ku roznym nazorom vedcov a ich vysledkom (uz som to tu spominal).
3. Necital som tie clanky na ktore sa odvolava, ale zaujimalo by ma na akej vzorke sportovcov to merali a hlavne pri akej fyzickej aktivite. On tam nepise nic konkretne (cisla). Mozem zobrat inu vzorku sportovcov a dojdem k inym zaverom pri inych podmienkach. Nezabudaj, ze my sa tu bavime o extremnej, x hodinovej zatazi a pochybujem ze oni na to prihliadali.
4. V tom clanku v principe popieraju funkciu karnitinu v tele, mam z toho pocit, ze karnitin je pre telo uplne zbytocny a nechapem naco si ho vobec samo tvori.
5. Karnitin nespaluje tuky, len startuje specialny mechanizmus ich transportu do mitochondrii, kde sa spaluju. Je dost rozsireny nazor, ze karnitin spaluje tuky, ale tak by to asi neslo.
6. K tej 98% nej hladine, co zostava v tele. To je ako vzhladom na co? Pisu, ze telo s nim dobre hospodari, to neznamena, ze ked zvysis zataz, tak sa ti ho zrazu vytvori tolko aby sa vykryla energeticka spotreba. Nam uzivatelom karnitinu ide o to, aby sme umelo navodili isty stav premeny latok v tele. Karnitin nema ucinok len na tuky, ale celkovo na metabolizmus. Je to nieco ako doplnanie BCAA aminokyselin, alebo proteinov do tela. Taktiez ked si chory, potrebujes zvyseny obsah vitaminov. Ty sice pri vykone nepotrebujes zvyseny obsah karnitinu, ale snazis sa cielene upravit svoj metabolizmus na iny rezim a vtedy treba zvysene mnozstvo ucinnej latky.
7. Treba to vyskusat. Asi teraz poviem za vsetkych, co ho beru a su snim spokojni, ale vraviet pri 5 hodinovom maratone o placebo efekte je hlupost. Ked mi zacne ucinkovat po 3 hodinach, to si ani nespomeniem ze som ho bral. A ked si rozbity na sracky, tak placebo efekt ti kys. mliecnu zo svalov neodbura ani neprida vykonu.
8. Zaverom, v tom clanku je este viacej diskutabilnych veci, snazil som sa vypichnut hlavne (inac vsimol si si, ze niektore tie vyskumy su 20 rokov stare?). Ak mi vies vysvetlit niektore tieto rozpory, budem ti vdacny.
01.04.2006 - 15:35:38
00
P.S. pod dlhym zoznamom suviciach clankov a studii si predstavujem od 80 viac a tie invektiva o navsteve lekara si nechaj pre kamosov. Keby som mal taku poruchu, tak vazim 600 kil (mozno, nie som si isty, ci je metabolizmus tukov esencialne zavisli od karnitinu).
01.04.2006 - 15:39:19
00
asi to bude dost individualna zalezitost; asi ako ked niekto po zincici ma sracku a iny nie
http://new.biomag.sk/show_article.php?id=134
http://www.sportujeme.sk/view.php?cislo ... 2003080701
01.04.2006 - 16:06:41
00
Stulo, dik, tym clankom si mi nahral dal odpoved na niektore otazky. Je to len prelozeny uvedeny clanok od pointera, nic viac. Znamena to, ze zatial ste sa dopracovali len k tomuto jednemu clanku popierajucemu ucinok karnitinu. Sam uznas, ze spominane 20 minutove cvicenie nezodpoveda nasej zatazi. Relevantnost toho clanku teraz povazujem za dost chabu. Navyse, som spominal, ze tu nejde len o spalovanie tukov, ale o kopmplexnejsi pristup. Na okraj, mozno to je naozaj tak ako spominas s tou zincicou (ide aj o davky, niekto sa napere z 3 piv, niekto z 1,5 litra tvrdeho a pokial ja viem, tak tie davky u sportovcov byvaju omnoho vyssie ako sa uvadza v tom clanku). Bol by dobry nazor nejakeho dobreho biochemika (na skole ich mame zopar, m ozno za nimi zajdem). Najblizsie ked pojdem do tej firmy co vyraba karnitin (vraj okrem cinanov su jediny na svete-zas cina je svet sam o sebe, ale s pochybnou kvalitou), tak im nadam, ze preco takto nechutne oj..u ludi :lol:
01.04.2006 - 16:39:03
00
myslim ze momo tu pisal nieco o tom speed 8...uz dlhsie som nad tym rozmyslal...napis sem please nejake svoje pocity,skusenosti a tak...kedy davas tie dve ampulky?akt by ma to zaujalo...bola na to zaujmava reklama :D
04.04.2006 - 10:34:00
00
keyboard_arrow_up