Prekvapenie aj splnené očakávania - Majstrovstvá sveta v XC 2018

Horské prostredie švajčiarskeho Lenzerheide prinieslo dramatické preteky v oboch kategóriách, a to u mužov i žien.

Slnečné počasie a vyše 24 000 divákov počas sobotňajších zápolení vyburcovali jazdcov k maximálnym výkonom. Jedno zlato patrilo domácim, druhé zámorskej veľmoci, čakajúcej naň už 17 rokov.


Nepredvídaná majsterka sveta

Prvé na rade boli ženy Elite, ktoré sa postavili na štart o 12:30. Po piatkovom, nie príliš optimistickom počasí, sobota patrila slnku len s malým množstvom oblačnosti. Prvým ôsmym pretekárkam UCI rebríčka patril prvý rad. V ňom sa súčasne nachádzali aj najväčšie adeptky na víťazstvo. Po štartovom výstrele sa do čela dostala Langvad (DEN), ktorá dokázala udávať tempo zvyšku poľa. V jej tesnom závese bola aj budúca víťazka Courtney (USA), ktorá však nedokázala udržať vysoké tempo, nasadené Dánkou. Na tretiu pozíciu sa prebojovala Kanaďanka Batty (CAN), ktorá obsadila 2. miesto na poslednej zástavke svetového pohára v La Bresse.


Langvad zvolila stratégiu vysokého tempa od začiatku, ktoré jej sedelo. Pri vjazde do 3. kola preťala pásku o 35 sekúnd pred stíhajúcou dvojicou. Nešťastný pád Dánky ubral niečo z jej náskoku, avšak Langvad dokázala naďalej dominovať. Courtney, ktorá podľa vlastných slov išla vlastné preteky, nehľadiac na to, čo sa deje okolo, získavala v technických pasážach. To bolo aj príčinou, prečo sa dotiahla na Dánku. Tú dokázala obehnúť v jednom z náročných zjazdov. Od tejto chvíle až po cieľ, nikto neohrozil víťazstvo Američanky. Langvad si udržala druhú pozíciu pred rozbehnutou Kanaďankou Batty. Minuloročná víťazka, Neff (SUI), v domácom prostredí skončila na nepopulárnom 4. mieste.

Janka Keseg Števková, ako jediná pretekárka so slovenskou trikolórou, nemala príliš vydarené preteky. Po štarte z druhej polovice štartového poľa sa nedokázala prebojovať k lepším pozíciám. Nakoniec skončila so stratou 3 kôl na 51. mieste.


Courtney: „Dnešok bol neuveriteľne špeciálny deň. Vedela som, že pred dnešnými pretekmi som mala dobrú formu. Sústredila som sa na uskutočnenie môjho plánu. Zisk zlatej medaily a dúhového dresu bolo mimo mojich najdivokejších snov.“

Poradie Elite ženy:

  1. Kate Courtney (USA), 1:34:55
  2. Annika Langvad (DEN), 0:47
  3. Emily Batty (CAN), 1:58
  4. Jolanda Neff (SWI), 2:13
  5. Maja Wloszczowska (POL), 3:15

Domáce oslavy švajčiarskeho majstra

Stráne kopcov obsypané divákmi, najmä domácimi, jemné bzučanie davu, ktoré bolo možné počuť aj z diaľky, predpovedali silnú podporu v prospech domáceho jazdca, 32-ročného Nina Schurtera (SUI). Čas štartu bol naplánovaný na 15:30. Mierne teplé ovzdušie v okolí štartu sa menilo po vstupe do lesného prostredia. Na štart boli ako poslední vyvolávaní najlepší 8 jazdci, medzi inými aj Avancini (BRA), Cooper (NZL) či Marotte (FRA). Najlepšie štart vyšiel Cooperovi, nasledovaného Avancinimi a Schurterom. Už prvý zjazd nadelil skupinu, keď jazdci za prvou desiatkou museli zosadať z bicykla a zbehávať dole po vlastných. Na čele sa usídlil Schurter s Cooperom. Po prvom kole ako prvý prešiel cieľom úradujúci majster sveta, Schurter.


Van der Poel (NED) strácal na 16. mieste 33 sekúnd. Kerschbaumer (ITA) nemienil nechať priestor uniknuvšiemu Švajčiarovi. Po krátkom čase sa podarilo len jemu samotnému dostať k Schurterovi na čelo. Od tejto doby to boli práve títo dvaja, ktorí udávali tempo pretekov. Po treťom kole mala dvojica náskok 18 sekúnd na sedemčlennú skupinu za nimi, v ktorej bol aj Flueckiger (SUI) či van der Poel. Povrch trate nenaznačoval zvýšené percento blatistých úsekov. Švajčiar s Talianom si delili prácu udržiavania vysokého tempa na čele, avšak Holanďan van der Poel sa nemienil uspokojiť s 3. miestom. Po vjazde do 5. kola z ôsmych, strácal na duo 14 sekúnd.

Takéto pozičné prerozdelenie ostávalo nemenné počas nasledujúcich kôl, až do samotného cieľa. Strata van der Poela sa len každým okruhom navyšovala. O víťazovi však ešte nebolo rozhodnuté. Aj napriek nástupom najmä zo strany Schurtera sa nedokázali jeden od druhého osamostatniť. V siedmom kole sa na 4. respektíve 5. mieste usídlili Avancini s Flueckigerom, pomýšľajúc ešte na možnosť zisku bronzovej medaily, keďže na ňu strácali len 30 sekúnd. Zmena sa udiala na prvých pozíciách. Schurterovmu nástupu nedokázal Kerschbaumer sekundovať. Na začiatku ôsmeho kola mal teda malý, 6-sekundový náskok, ktorý dokázal uhájiť až do cieľa, aj za pomoci značne hlasných divákov.


Schurter: „Bolo to neskutočné, aj vďaka obrovskému množstvu divákov, ktorí mi fandili. Bolo to naozaj neuveriteľné. Je to pre mňa špeciálne víťazstvo. Nemal som zo začiatku najčerstvejšie nohy, kvôli tímovej štafete. Vyčkával som do posledného kola, v ktorom som chcel zaútočiť. Keď mal Kerschbaumer problémy v predposlednom kole v technických pasážach, nastúpil som mu a udržoval som si náskok.“

Slovenské zastúpenie nebolo až natoľko početné. Jediným jazdcom v kategórii muži Elite bol už „veterán“ Martin Haring. Ten pretekal s číslom 67, čo ho na štarte priradilo do zadných radov, komplikujúcich možné zlepšenie pozície. Nakoniec finišoval ako 72., so stratou 3 kôl.


Poradie muži Elite:

  1. Nino Schurter (SUI), 1:29:21
  2. Gerhard Kerschbaumer (ITA), 0:11
  3. Mathieu van der Poel (NED), 1:14
  4. Henrique Avancini (BRA), 1:53
  5. Florian Vogel (SUI), 1:54

Slovenské mladé nádeje

Počas 2. dňa, ako jedny z prvých, bojovali o majstrovský dres juniorky. Ako aj v mužskej a ženskej kategórii Elite, aj v juniorkách sme mali jednu zástupkyňu. Radka Paulechová predviedla výborný výkon, keď sa so štartovným číslo 35 prebojovala až na finálne 18. miesto, so stratou 9:30. Počas prvých 4 kôl sa Radka pohybovala na 22. mieste. Až v poslednom kole sa jej podarilo prebojovať na výsledné 18. miesto, keď zajazdila 13. najlepší čas kola.

Medzi juniormi pretekali 2 naši jazdci. Jakub Jenčuš s číslom 57 skončil na 63. mieste, so stratou 1 kola. Jeho rovesník, Tomáš Meriač, s číslom 79, sa umiestnil ako 89. Slovenské obsadenie mala aj kategória muži do 23 rokov, v ktorej sa predstavil Filip Sklenárik. Po neľahkom boji došiel do cieľa na 79. mieste, 2 kolá za víťazom.

Skvelá bodka za napínavou sezónou, len podtrhla vyrovnanosť svetovej špičky. Je potrebné si stále zapamätať, že okrem technických zručností a výkonnosti, ovplyvňuje preteky aj množstvo nepredvídaných okolností a premenných, vďaka ktorým si nemôžeme byť nikdy istý výsledkom. Pred nami je dlhá zimná pauza, počas ktorej jazdci dozaista nebudú oddychovať. Dúfajme, že aj budúci rok prinesie minimálne toľko zvratov a akcie ako tento.

(zdroj foto: FB/UCIMountainBike)
report_problem Našiel si v texte chybu?
scr@tch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.
Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Rozhovor: Gunn-Rita Dahle Flesja – prvá dáma cyklistiky

Sú rôzni skvelí športovci a športovkyne, šampióni, majstri a nakoniec legendy. Jednou z nich je dáma z Nórska, ktorá je doslova synonymom horskej cyklistiky.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
keyboard_arrow_up