Nové Město na Moravě 2023 - súboj generácií, farby a blato

Nové trasy, nové bicykle, vybavenie, farby všade naokolo, ale tiež dážď, mokré korene a blato. Predovšetkým ale skvelé výkony a atmosféra. To všetko a tiež mnoho ďalšieho priniesli prvé preteky svetového pohára horských bicyklov.

Od štvrtka 11. do nedele 14. mája sa v Novom Měste na Moravě konala prvá časť tohtoročného seriálu svetového pohára horských bicyklov. A opäť sa rozhodne bolo na čo pozerať.

pretekár na trati, diváci
Počasie sa na pretekoch podpísalo dosť, nebola núdza o pády a bohužiaľ ani o zranenia.

Minulý rok bola česká zastávka svetového pohára MTB už desiatykrát vyhlásená za najlepšiu časť celého seriálu. Aj napriek zmenám v organizácii sa na tieto úspechy tohtoročný ročník pokúsil nadviazať, a to opäť veľmi úspešne. A pretože sa jednalo o prvé preteky tohtoročného pohára, čakalo nás nejedno prekvapenie a novinky.

Novinky: trasy, bicykle, vybavenie

Zmeny prebehli napríklad v trasách ako krátkych, tak aj dlhých okruhov. Pribudlo tak napríklad stúpanie (údajne na prianie Ondřeja Cinka), bol vypustený záverečný pumptrack, zmenil sa smer príjazdu do štartu/cieľa. XCO okruh pre tohtoročný ročník tak meral 3 791 metrov s prevýšením 134 výškových metrov.

pretekár na tratipretekárka na trati, v pozadí tribúna s divákmi

Premiérovo sa stal súčasťou pretekov svetového pohára aj maratón, ktorý pre kategóriu Elite meral 120 km. Na štart sa v sobotu vyrazilo už o 8. hodine ráno a najrýchlejšie sa s ňou pobili Fabian Rabensteiner (ITA, Wilier Pirelli) v čase 4:26:21 a Lejla Njemcevic (BHI, Allebike) 5:25:48. Medzi mužmi sa o víťazovi rozhodovalo až v cieľovej rovinke. Prejsť 2 okruhy po 60 km, každý s prevýšením 1 250 m, v miernom daždi a studenom vetre so špurtom nakoniec, to naozaj nie je pre každého.

Zaujímavosťou je napríklad dôvod odstúpenia Jaroslava Kulhavého – ten sa v prvom okruhu pohyboval na čelných priečkach, potom mu ale jeden z pretekárov nabehol na prehadzovačku, vyrazil batériu a Kulhavý sa tak musel vracať do feed zóny pre rezervnú. Počasie sa na pretekoch podpísalo dosť výrazne, nebola núdza o pády a bohužiaľ ani o zranenia.

pretekári na svetovom poháre horských bicyklov v Novom meste na Morave
Rovnakú trasu ako profesionáli si mohli dopriať aj hobbíci – mohli vyraziť na 60 km preteky alebo na celú 120 km trasu. Tá viedla krásnou krajinou Vysočiny, striedali sa v nej ako single, tak asfaltové a šotolinové úseky a vďaka vlhkým kameňom a koreňom to naozaj nebolo zadarmo.

Ďalšou veľmi očakávanou novinkou bol nový bicykel Toma Pidcocka, a to nielen tak hocijaký. Pinarello, dodávajúce bicykle cestnej časti stajne Ineos, sa pustilo do vývoja a výroby vlastného horského modelu, ktorý mal práve tu premiéru. A tá sa podarila. Rovnaký stroj sedlala aj 2. žena nedeľných pretekov, Pauline Ferrand-Prévot. Pinarello Dogma XC je stále prototypom a hlavným cieľom je vyvinúť pre jazdcov tejto stajne dokonalý bicykel na olympiádu v Paríži. Karbónový rám, inovátorsky poňaté uchytenie hlavného čapu, elektronické odrpuženie...

špinavý bicykel Pinarello
Ďalšou zaujímavosťou bolo využitie novej prehadzovačky od SRAMu. Systém AXS XX, ktorý je už niekoľko mesiacov predmetom pomerne vášnivých debát, bolo možné vidieť u nejedného jazdca.

prehadzovačka SRAMbicykel Ghost

Na čom sa jazdí?

Prakticky celý „pelotón" v kategórii Elite (až na dve výnimky medzi ženami) vyšiel do XCO pretekov na celoodpružených bicykloch, prevažne s horizontálne umiestnenými tlmičmi. Väčšina pretekárov mala pre pomerne ťažkú novomestskú trať bicykle vybavené teleskopickými sedlovkami a neváhali ich využiť.

pretekárka v čierno-žltom drese na čoerno-žltom bicykli
Nedeľnou alchýmiou bola voľba obutia. Ženy ešte zvládli preteky za sucha a podľa letmého prieskumu v stánkoch jednotlivých stajní sa zdalo, že väčšina obula skôr rýchle a objemnejšie plašte v šírkach od 2,25 do 2,4 palca. Na pretekoch mužov sa ale vďaka počasiu situácia značne zmenila a bolo sa potrebné podľa toho zariadiť. Nie všetci ale zrejme volili optimálne a boli tak vidieť veľké rozdiely v trakcii.

pretekári

Aká bola trať? Korene, kamene, bahno, ťažké výjazdy aj zjazdy

Čo sa týka trate, jej kvalita a náročnosť boli úmerné počasiu, ktoré práve v Novom Měste panovalo. Celé štyri dni bola pomerne zima (napríklad v sobotu ráno, kedy vyrážali pretekári na premiérový maratón, organizátori namerali pekných 7 °C) a niektoré preteky sprevádzal dážď (short tracky alebo mužský XCO Elite). Miestne okruhy sú známe ako pomerne technicky náročné, navyše na nich nie je kde odpočívať, pretože náročné výjazdy striedajú podobne náročné zjazdy.

pretekár v lese na kameňoch
Ani tento rok tak nechýbal kamenistý výjazd Expert Climb, po ktorom prichádza divácky veľmi zaujímavý zjazd Rock´n´Robe (pre väčšinu smrteľníkov je nepredstaviteľné sa do neho pustiť na bicykli), nasledovaný opäť výjazdom s množstvom koreňov Whoop, veľkým skokom Vittoria Vertical Drop, stúpaním a následnou kaskádou skokov Cannondale BMX,
Často sa píše o súboji generácií a možno je to skutočne tak.
predĺženým koreňovým výjazdom Vysočina Pro Climb, utiahnutou sekciou Redbull Roots n Rolls a konečne prejazdom cez kamene Kilpi Rock´n´Roll. Pred príjazdom na štadión si ešte niektorí pretekári sem-tam dopriali aj parádičku na dvoch vyhladených skokoch.

pretekárka v skoku

Farby vládnu svetu

Zaujali nás nové farby – bicykle pre tento ročník hýria farbami aj vzormi, napr. pri jednoduchej čiernej zostal málokto. Vidieť tak boli rôzne trblietavé farby, ostro ružové bicykle, či kvetinové vzory a samozrejme personalizácia bicyklov pre jednotlivých pretekárov.

bicykel Wilierbicykel Canyon

bicykel BHbicykel S-Works

Súboj generácií

Zaujímavým pohľadom na súboje favoritov aj ostatných pretekárov sú vekové rozdiely v štartovnom poli. Často sa píše o súboji generácií a možno je to skutočne tak. Toma Pidcocka a Nina Schurtera od seba delí 13 rokov, najstarším účastníkom elitných pretekov mužov v NMNM mal byť rakúsky pretekár týmu JB Brunex Superior Factory, Karl Markt.

Tento štyridsaťtriročný veterán sa ale nakoniec na štart nepostavil a najstarším mužom pelotónu tak bol mexický štyridsiatnik Jose Manuel Meza Bucio. Medzi veteránov patrí napríklad aj Jan Škarnitzl (1986), aj rovnako starý Nino Shurter. Na druhej strane stoja mladíci ako spomínaný Tom Pidcock (1999) či Simone Avondeto (2000).

víťazi Svetového pohára horských bicyklov 2023
V elitných ženách je najskúsenejšou pretekárkou Kanaďanka Sandra Walter narodená v roku 1980, čo v porovnaní s najmladšou pretekárkou pelotónu Line Burquier (2003) predstavuje vekový rozdiel 23 rokov.

Short track: šprinty v daždi

Prvými pretekmi elitnej kategórie boli piatkové short tracky. Pozmenená trať šprintov nie je až tak technická a išlo sa skutočne rýchlo a vo veľkých skupinách. Karty v ženských pretekoch zamiešal pád minuloročnej víťazky a tiež počasie – celé preteky pršalo.

Víťazstvo nakoniec vyšpurtovala Laura Stigger (AUT, Specialized Factory) pred Alessandrou Keller (SUI, Thömus Maxon), na treťom mieste bola tímová kolegyňa víťazky Sina Frei (SUI, Specialized Factory). Česká reprezentantka Jitka Čábelická (Kolofix) do cieľa dorazila na 19. mieste a vyjazdila si tak 3. štartovné miesto pre nedeľné preteky.

usmiata pretekárka
Posledné kolo bolo súbojom práve ich dvoch...

Napínavú situáciu priniesol aj short track mužov. Väčšiu časť z jedenástich súťažných kôl viedol pelotón Luca Schwarzbauer (GER, Canyon CLLCTV), naopak všetkými vyhliadaný Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers) sa držal na chvoste štartového poľa (pravdou ale je, že až do popoludnia nevedel, že môže short track ísť a štartoval zo zadných pozícií).

To sa ale zmenilo dve zákruty pred koncom, kedy sa po tlačenici prepracoval na prvú pozíciu, ktorú udržal až do cieľa. Za ním sa na druhé miesto pretlačil Samuel Gaze (NZL, Alpecin Deceuninck) a tretí nakoniec prišiel Luca Schwarzbauer. Domáca nádej Ondřej Cink v piatok ráno oznámil, že kvôli chorobe na štart short tracku nenastúpi a ďalší českí, alebo slovenskí jazdci sa na preteky nekvalifikovali.

pretekári v pohybe

XCO Elite: neskutočná rýchlosť v skutočnom teréne

Najočakávanejšiu časť programu, nedeľné cross country preteky elitnej kategórie, zahájili o 11:30 ženy. Na štart sa postavilo celkovo 92 pretekárok. Prvé tri okruhy štartovnému poľu vládla Eve Richards, ale potom ju spomalil defekt, výmena zadného kolesa a následný pád reťaze, čo stálo prvú pozíciu.

Mokré kamene a korene v stúpaniach aj zjazdoch prinášali komplikované situácie...

Na tú sa prepracovala dvojica Puck Pieterse (NED, Alpecin Deceuninck) a Pauline Ferrand Prévot (FRA, Ineos Grendiers), úradujúca majsterka sveta. Posledné kolo bolo súbojom práve ich dvoch a aj keď Prévotová taktizovala, ešte len dvadsaťjedenročná Holanďanka (ktorá dobrovoľne prestúpila do elitnej kategória z U23) dorazila do cieľa nakoniec ako prvá.

Krásny súboj prebehol aj o tretie miesto – to na trati vybojovala Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV) pred Evie Richards (GBR, Trek Factory Racing XC). Najlepšia z domácich bola opäť Jitka Čábelická, v týchto pretekoch obsadila 32. miesto. Preteky sa úplne nevydarili legendárnej Jolande Neff (SUI, Trek Factory Racing XC). Tá sa od začiatku pohybovala až v druhej a tretej desiatke, s pribúdajúcimi kolami ale zrýchľovala a za mohutnej podpory divákov si nakoniec prišla pre 15. miesto.

pretekárka na kameňochpretekárka číslo 17

Poobedným vyvrcholením programu boli preteky mužov. Predpoveď počasia sa vyplnila a celé preteky tak sprevádzal dážď. Prvé kolá ovládal až neskutočne rýchlou a silovou jazdou Luca Schwarzbauer (GER, Canyon CLLCTV). Nasadené tempo ale udržať nešlo a dobehol ho favorit Tom Pidcock (GBR, Ineos Grenadiers).

Mokré kamene a korene v stúpaniach aj zjazdoch prinášali komplikované situácie, v najťažšom kamenistom stúpaní trate (sekcii Expert Climb) museli napríklad aj najväčšie hviezdy ako Nino Shurter (SUI, Scott SRAM) niekoľkokrát zoskočiť z bicykla a zabrániť tak pádu a kolízii.

špinaví pretekáriupršané závody, pretekár na koreňoch

pretekári na horských bicykloch
Pády sa ale jazdcom nevyhýbali a hlavne v zjazdovej pasáži Cannondale BMX to bolo miestami až desivé. K zemi šiel nakoniec aj Tom Pidcock, ktorý druhú polovicu pretekov šiel vo dvojici s Joshua Dubauom (FRA, Rockrider). Po páde ale nenabral výraznú stratu a pred záverečnými zjazdami posledného kola ukážkovo nastúpil, diktoval tempo a zobral Dubauovi šancu na prvé miesto.

V cieli sa potom priznal, že mal príliš nafúkané a v mokrých technických pasážach mu bicykel nedržal tak, ako by potreboval. O tretie miesto dlhú dobu bojovali Jordan Sarrou (FRA, BMC) a Nino Schurter. A práve legendárny jazdec a úradujúci majster sveta záverečný špurt vyhral.

pretekári
Úspech domácich farieb sa nedostavil, Ondřej Cink kvôli chorobe najskôr v piatok ráno oznámil, že nenastúpi na short track, neskôr prišlo ďalšie oznámenie, že sa nezúčastní ani XCO. Najlepším umiestením medzi 122 štartujúcimi pretekármi tak bolo 63. miesto Jana Škarnitzla, ktorý sa hneď po štarte zamotal do pádu, musel zrovnávať riadítka a potom sa zložito prepracovávať smerom dopredu. Zo slovenských jazdcov do bojov zasiahol v kategórii elite iba Matej Ulík (Expres CZ - Tufo Team Kolín), ktorý dokončil na 82. mieste so stratou jedného kola.

Najlepšie slovenské umiestnenie ale dosiahla medzi juniorkami Viktória Chladoňová s výborným 7. miestom a stratou cca 2 min na víťazku. V tej istej kategórii ešte zajazdila 49. miesto Dorota Vojtíšková, Tereza Ciriaková preteky nedokončila.

Čo sa týka ďalších slovenských jazdcov, v kategórii U23 štartovali Martin Hrtánek (89. miesto) a Florián Papcun (133. miesto), medzi ženami v U23 potom Tereza Kurnická (74. miesto). Medzi juniormi Lukáš Vranák obsadil 83. miesto, Matej Švonava 102. miesto, Matúš Mikulec 122. miesto a Daniel Boženík 140. miesto.

pretekár na svetovom pohári horských bicyklov v Novom Meste na Morave

Koniec? Nie, iba začiatok sezóny

Prvá zastávka svetového pohára horských bicyklov je tak pre tento rok minulosťou. Rozhodne sa bolo na čo pozerať, ako na trati, tak v stanoch jednotlivých stajní a vôbec v celom areáli. Ak vás zaujímajú kompletné výsledky všetkých pretekov, nájdete ich na stránke podujatia. My vám v MTBIKER magazíne čoskoro prinesieme ďalšie zaujímavosti, napríklad rozhovor s Annou Tauber, pretekárkou Orbea Factory Teamu, ktorá v Novom Měste obsadila 8. miesto v short tracku a 20. priečku v XCO.

Zdroj fotografií: Radek Kašík
report_problem Našiel si v texte chybu?
ZuzaChol 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Svetový pohár Nové Město na Moravě - zábava pre divákov

Zažiť vynikajúce výkony na vlastné oči a ešte sa aj dobre zabaviť. Aj o tom môže byť svetový pohár u susedov.
Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Svetový pohár v Andorre – čo ma zaujalo?

Alchýmia s plášťami. bicykle, novinky alebo zaujímavé príbehy v rámci cross-country scény. Náročné podmienky vo vysokohorskej Andorre ich priniesli dostatok...
 Reportáž: Kopřivnický Drtič - pohodová „vyjížďka” v srdci Beskýd

Reportáž: Kopřivnický Drtič - pohodová „vyjížďka” v srdci Beskýd

Rodisko legendárnych tatroviek i štvornásobného olympijského víťaza vo vytrvalostnom behu, Emila Zátopka, hostilo 15. júla 2023 už po dvadsiatyšiesty raz poloorientačný nesúťažný hobby MTB maratón, Kopřivnický Drtič.
keyboard_arrow_up